CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: YgBenar

[Tempatan] Lelaki ini kiciwa 5 permohonon IPTA ditolak, Sebaliknya Dapat Tawaran Dari Universiti UK

  [Copy link]
Post time 28-9-2022 02:54 PM From the mobile phone | Show all posts
vespa_oren replied at 28-9-2022 09:02 AM
diploma politeknik budak ini nk mohon masuk UM, memang xdptlah biasa budak poli smbg utem, unimap, u ...

Nak masuk um kena better than the rest ler...dgn interview untuk course biasa2 lagi.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 28-9-2022 02:58 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by lattehazelnut at 28-9-2022 03:08 PM

Tgk kat komen diploma sambung ipta degree kne muet requirement..
Dia xamik muet.. lepas tu belagak oh i amik ielts..
Hadap lah..

Budak2 sekarang asal boleh nak viral..
Last2 makan diri sendiri kebodohan terserlah..

SYARAT AM IPTA

DIPLOMA (UA/POLITEKNIK)

Mempunyai kelulusan Diploma IPTA / ILKA / IPTS atau Kelulusan lain yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan Malaysia dan diluluskan oleh Senat Universiti (Syarat Khas program mengikut jenis program yang ditawarkan di UA);

DAN

MUET

Mendapat sekurang-kurangnya Band 1.0 dalam Malaysian University English Test (MUET) untuk peperiksaan yang bermula Sesi 1 tahun 2021 atau Band 1 untuk peperiksaan sehingga tahun 2020 mengikut tempoh sah laku pada tarikh permohonan.;

DAN

SPM

Memiliki Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dengan mendapat kepujian dalam mata pelajaran Bahasa Malaysia/ Bahasa Melayu dan lulus dalam mata pelajaran Sejarah mulai tahun 2013. Kepujian Bahasa Malaysia/ Bahasa Melayu kertas Julai diambil kira.
Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2022 03:02 PM | Show all posts
Diterima, tak semestinya you boleh masuk kalau you tak mampu bayar yuran.  Di IPTA ni consider almost free je fees nya.  Uni abroad mmg senang je nak terima as long as results bertepatan, tapi sanggup bayar fees yang rm80k-rm100k setahun tanpa biasiswa?
Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2022 03:07 PM | Show all posts
lattehazelnut replied at 28-9-2022 02:58 PM
Tgk kat komen diploma sambung ipta degree kne muet requirement..
Dia xamik muet.. lepas tu belagak o ...

huh...kesahnyaaaa......nak eksyen le tewww dia amik ielts....suruh la dia pi sambung kat uk...jangan plopp satgi viral plop konon takde sapa nak bagi scholarship


Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2022 03:19 PM | Show all posts
vespa_oren replied at 28-9-2022 09:02 AM
diploma politeknik budak ini nk mohon masuk UM, memang xdptlah biasa budak poli smbg utem, unimap, u ...

UM pilihan ramai, payahlah sikit. Competition hebat. Ko bdk dip nak kena compete dgn bdk2 matrik yang resultnya pun luar biasa. Pendapat akula, apply dulu uni yg kurang popular, kendian smbgla buat di Uni top ten. Masa tu mmg akan dapatla.
Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2022 03:32 PM | Show all posts
lattehazelnut replied at 28-9-2022 02:58 PM
Tgk kat komen diploma sambung ipta degree kne muet requirement..
Dia xamik muet.. lepas tu belagak o ...

ahhahaha..nak gelak
Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2022 03:38 PM | Show all posts
mungkin BM SPM x kredit...tp  malas nak ambik paper july?
Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2022 03:59 PM From the mobile phone | Show all posts
Merepek je tolong tolong bila sistem computirezed.yg tolong tolong tu bila dah masuk part rayuan..ha masa tu boleh la nak kuota menteri ke..kuota janda ke....kuota mppk ke..yg pasti silap pilih vourse and x de startergi masa apply....tahu nak course terpaling dengan u terpaling sahaja
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 28-9-2022 04:05 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by ekselen at 28-9-2022 04:09 PM
acikku replied at 28-9-2022 02:36 PM
uiiii zaman ni ramai sangat yg dapat result gempak pun susah nak dapat tempat kat U...macam mana lah ...


Bole la acik start planning utk anak2 acik balance kan pelajaran dan survival skill lain mcm kemahiran2 asas...cth memasak, menjahit, bertukang, wiring, plumbing, baking... At least sambil2 kalo xdak apa nk buat sementara nk sambung study leh buat amik order, jual online atau buat servis umah ke umah.. Atau kalo ada duit lebih sikit suh depa amik kelas bhs ke3 bleh la jadik translator astrok ka...giteww pendpt x fofuler iols
Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2022 04:11 PM From the mobile phone | Show all posts
_blackbird replied at 28-9-2022 10:48 AM
ko pilih IPTA apa diknon oiii??? aku dulu result matrik 4.0 pon tak dpt dik masuk UM & UKM, dicampak ...

So apa pilihan chuols? Masuk uitm or tunggu intake lain?
Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2022 05:32 PM | Show all posts
ekselen replied at 28-9-2022 08:11 AM
So apa pilihan chuols? Masuk uitm or tunggu intake lain?

ambil uitm je... masuk um mmg susah kot. yg below 4.0 ni lupakan je lah utk course yg gempak2, saingan 4.0 pon sengit. dulu meol admit silap masa isi permohonan tu, pilihan 1-8 semua meol pulun letak UM huhuhu igt confident dpt lerr skali tak dpt ahahaha
Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2022 05:36 PM From the mobile phone | Show all posts
Decaffeinated replied at 28-9-2022 01:43 PM
Gomen kena come clean lah bab racial card ni. Tell the world our institutions of higher learnings  ...

Tengok kuota kot. Iols tak minat pun isu race ni. Kat skolah weols sini, ada je anak cina diterima masuk matrik, sbb bapak dia pun half bumi walaupun nama chinese. Top scorer spm dan sahsiah and kokurikulum dia mmg tiptop sbb sll wakil daerah martial arts. Iols persoalkan bebudak yg viral tu deyols cuma share gambar result pointer bagus, spm straight As. Pajsk mana? Sbb again, upu guna formula bukan takat akademik saja. Race card ni hanya dibuat2 oleh some people to create issue. Tak perlu nak explain pun. Budak2 skrg pun dah ada career talk pun di sekolah cara nak tempatkan diri di universiti pilihan, tugas dorg unit kaunseling. Iols tau sbb memang meriah mana2 sekolah dgn aktiviti camni dedahkan murid deyols bakal2 school leavers.

It is time to bury the race issue. Especially the politicians. Kalo tak, rakyat pun ikut jadi bodoh persoal psl race card sana sini. IMO, org yg suka bcakap psl race ni tak intelectual pun, narrow minded, suka cari excuses and pure lazy.
Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2022 05:38 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by ekselen at 28-9-2022 05:40 PM
_blackbird replied at 28-9-2022 05:32 PM
ambil uitm je... masuk um mmg susah kot. yg below 4.0 ni lupakan je lah utk course yg gempak2, sai ...


hahaha takpelah chuolsss.. At least dpt gak sambung and lepas...dpd menonong mengharap menda yg xpasti khennn... Mana2 belajar pun kalo rajin usaha bole je berjaya ye dak... Pokok pangkal keinginan dan semangat nk berjaya tu
Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2022 05:47 PM | Show all posts
ekselen replied at 28-9-2022 09:38 AM
hahaha takpelah chuolsss.. At least dpt gak sambung and lepas...dpd menonong mengharap menda yg xp ...

dah bertahun pon selamat graduate. tapi on bright side, uitm best juga yuran murah muahahaha, masa zaman meol 300++ je 1 sem. cuma tak best nya pakgad uitm suka saman org.. benci sgt
Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2022 05:53 PM From the mobile phone | Show all posts
lattehazelnut replied at 28-9-2022 02:58 PM
Tgk kat komen diploma sambung ipta degree kne muet requirement..
Dia xamik muet.. lepas tu belagak o ...

Laa x amik muet ka
Dh hadap universitti tempatan kene la amik muet
Dyrg x tgok ielts ngek
Ni ke budk pndai ?

Universiti luar negara mmg ler senng dapat
Ape laa
Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2022 05:55 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by ekselen at 28-9-2022 05:57 PM
_blackbird replied at 28-9-2022 05:47 PM
dah bertahun pon selamat graduate. tapi on bright side, uitm best juga yuran murah muahahaha, masa ...


alhamdulillah... Hahaha iols plk kena tahan ngan pakgad sbb kluar x guna kad keluar masuk iteww (x sedar pakgad ikut bas sampai dpn hostel)pensan iols...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 28-9-2022 05:59 PM | Show all posts
botol_tritan replied at 28-9-2022 03:02 AM
Dia minta engineering um ke? Zaman i dulu (tahun 2006, 16 tahun yg lalu yee), nak masuk fakulti engi ...

ni ada betul nya, meol circa 2004, meol dulu matrik pon 4.0, spm math, kimia A, fizik B+ pon tak dpt engineering kat UM, byk kot saingan yg 4.0 matrik + straight A spm. ada few kawan meol spm straight A, matrik 4.0 pon tak dpt medic kat UM / UKM. sorg je dpt ukm pharmacy. igt lagi kawan meol sampai nangis2 tak dpt course medic. sayu pulak mengingatkan nya. huhuhu
Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2022 06:02 PM | Show all posts
ekselen replied at 28-9-2022 09:55 AM
alhamdulillah... Hahaha iols plk kena tahan ngan pakgad sbb kluar x guna kad keluar masuk iteww (x ...

cuol uitm juga ke.                              
Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2022 06:10 PM From the mobile phone | Show all posts
_blackbird replied at 28-9-2022 06:02 PM
cuol uitm juga ke.

Yes chuols..hihi
Iols masa tu maleh nk pikir psl u apa nk masuk... Sambar je mana2  yg dpt dulu...tp top list U tu takdokla, sedar diri ini hahaha
Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2022 06:11 PM | Show all posts
ekselen replied at 28-9-2022 10:10 AM
Yes chuols..hihi
Iols masa tu maleh nk pikir psl u apa nk masuk... Sambar je mana2  yg dpt dulu... ...

uitm ada kad keluar masuk ke, tak igt pula. cuol uitm mana. i kat shah alam
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

6-2-2023 03:24 PM GMT+8 , Processed in 0.127172 second(s), 39 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list