CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: YgBenar

[Tempatan] Lelaki ini kiciwa 5 permohonon IPTA ditolak, Sebaliknya Dapat Tawaran Dari Universiti UK

  [Copy link]
Post time 28-9-2022 11:13 AM | Show all posts
botol_tritan replied at 28-9-2022 11:02 AM
Dia minta engineering um ke? Zaman i dulu (tahun 2006, 16 tahun yg lalu yee), nak masuk fakulti engi ...

Agreedulu2 kalau dari politeknik, nak sambung degree kebanyakkan nya masuk Uitm ngan UTM je

lagipun circa 2000 dulu, U cam UM UKM tu semua prefer budak matrix ngan STPM..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 28-9-2022 11:14 AM From the mobile phone | Show all posts
rospinki replied at 28-9-2022 10:33 AM
betul, SES tu apa sis?
anak2 saya lagi faham psal ni, pasal merit etc. diorg dari skolah rendah t ...

Kable kable singlemom

Kahkahkahkah
Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2022 11:22 AM | Show all posts
Tak perlulah nak kecewa sangat ambik je mana2 tawaran yang dah diterima.  Zaman sekarang tak boleh terlalu memilih yang dah grad pun ramai je masih menganggur sebab tak dapat jawatan seperti bidang yang mereka pelajari.  Selain ramai yang akhirnya bawak grab food jadi sales assistant di kedai pakaian asal boleh bayar pinjaman hutang semula.  
Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2022 11:23 AM From the mobile phone | Show all posts
mbhcsf replied at 28-9-2022 10:08 AM
ade tulis  polytechnic , tenngok bawah results dia tu,  ade ditulisapproved...by the  senate polyt ...

Kalau dia apply ke ipta yg mmg sumerang nak apply, mampuih la.. baik aim low tapi dpt dlm tangan.. kalau amik diploma, nak sambung, uitm kott paling senang nak masuk, selain utem uthm unimap dsb.. kalau apply um ukm ni susah kott.. takat cgpa 3.95 dan koko tak tau apa, mungkin susah nak dpt.. ni pendapat iols la..
Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2022 11:27 AM From the mobile phone | Show all posts
shuk_one replied at 28-9-2022 11:13 AM
Agreedulu2 kalau dari politeknik, nak sambung degree kebanyakkan nya masuk Uitm ngan UTM je

lagi ...

Btl.. i pun dari matriks. Tu yg kesian dgn budak poli. Ada sorg tu graduate umur 26 tahun, sebab dia ingat boleh jimat dgn transfer credit hours, tapi x dpt. kena buat 4 tahun jugak. Tu yg i selalu pesan dekat budak diploma jgn masuk um, since i dulu mengajar budak diploma. Ramai ingat polisi semua uni sama, tapi sebenarnya tidak. Lagi2 uni yg dah dapat taraf autonomi. Mmg kena study dulu polisi sebelum masuk.
Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2022 11:27 AM | Show all posts
komplen jer la keje kau,
macam kau sorang tak dapat masuk IPTA,
macam la kau sorang jer yang pandai
Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2022 11:29 AM | Show all posts
amik jer diploma kat mmu, kurang 3 tahun dah boleh dapat dip.

lepas tu boleh transfer kredit hour,
kalau rasa nak sambung degree, boleh terus ke tahun 2.
Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2022 11:29 AM | Show all posts
eleh cakap ajela ko nk yuran murah kan ? kalo ko pandai sangat pegi lah apply biasiswa pstu pi oversea... but why ??? sbb kau pun x yakin ko pandai... puihhh
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 28-9-2022 11:59 AM From the mobile phone | Show all posts
belilies replied at 28-9-2022 09:56 AM
Bila budak2 skrg ni viral tak puas hati pasal result academic deyols ramai juga yg tak viralkan se ...

Mcm kes baru ni yg atlit  tu yg naib presiden MUDA tu kecoh2 bagai sekali rupanya budak tu mohon ipts tapi org dah duk kecam ipta.

Itulaa sikit2 nak viral semua menda yg netizen semua menda laju nk mengecam.
Ahli politik plak cam biasa menangguk di air yg keruh.
Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2022 12:02 PM From the mobile phone | Show all posts
Baru tak dpt mask IPTA dah byk complaint. Bdk2 mcm nie bila kerja nanti camner lah agaknyer.

Dah dpt offer Uni kat UK, apply lah scholarship.
Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2022 12:24 PM From the mobile phone | Show all posts
Suchi replied at 28-9-2022 11:59 AM
Mcm kes baru ni yg atlit  tu yg naib presiden MUDA tu kecoh2 bagai sekali rupanya budak tu mohon i ...

Kan.. yg ahli politik pun satu, saja nak buat isu bagi masyarakat histeria. Sedangkan benda dh ikut prosedur pun. Itulah bebudak skrg ni pun terikut sama perangai xsemenggah.

Sbenarnya yg part kokurikulum ni dari peringkat ppd lg dah tolg bebudak especially yg nak abis skolah tu mcm f5/6, cadang kat skolah bagi aktiviti utk mereka ikut peringkat daerah sampai ke kebangsaan. Kat skolah pun weols bagi jawatan tertinggi tu utk bebudak f5 kalau arus perdana, jadi xda masalah deyols yg akademik result dia cantik utk dpt offer ke uni/kolej pilihan
Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2022 01:19 PM From the mobile phone | Show all posts
Lily_Elizabeth_ replied at 28-9-2022 09:46 AM
Kemasukan ke IPTA walau GCPA meletop tetap nak tengok result SPM. If SPM so so mmg lambat nak dapat  ...

Ada baca jugak yg ni. Mana2 yg dpt tempat utk Spm2021 tpi tolak (tak dpt u yg dia nak/tak berminat dgn course ) sambung form6.  Next bila nak smbung degree kemungkinan ada ditolak tak.?
Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2022 01:30 PM | Show all posts
me12345 replied at 28-9-2022 09:54 AM
Kemampuan gaji parents tinggi pun..upu tgk gak. Yg gaji tinggi boleh tanggung anak bljr overseas. Ld ...

Ada ja anak kayangan yang pandai dapat masuk IPTA sebab dia memang nak kan IPTA, so apa yang ko cakap ni macam tak betul ja

Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2022 01:43 PM | Show all posts
belilies replied at 28-9-2022 09:56 AM
Bila budak2 skrg ni viral tak puas hati pasal result academic deyols ramai juga yg tak viralkan se ...

Gomen kena come clean lah bab racial card ni. Tell the world our institutions of higher learnings are 100% free and clean of those. Tell it loud & clear. Bila nak buat?

Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2022 01:44 PM From the mobile phone | Show all posts
botol_tritan replied at 28-9-2022 11:11 AM
Yg ni pun i pernah dgr pasal university oversea (uni yg bukan top tier la). Diorg mmg ambil studen ...

Yes ... Overseas senang bg offer sbb education ni money making tool utk dorang... Kat US berapa ramai yg hutang menimbun lepas grad sbb student loan kena bayar.. sampai masuk cabinet ada yg usulkan hapuskan hutang tu..
Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2022 02:06 PM | Show all posts
System upu skrg ni lagi senang nak tgk % yg kita apply tu dpt or not.
sebelum apply, rujuk merit n trend.
x nk feeling pilih U bagai, patut ko refer course yg ko nak bukan U.
Susunan pilihan pun kena tepat. No.1 tu kena letak course n U yg ko rasa blh dpt berdasarkan merit, bukan yg ko feeling bestnye kalo dpt msk.
And for those yg SPM haus, sila ambik repeat paper , cantikkan result coz system UPU akn refer SPM result juga, walopon ko budak 4 flat.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 28-9-2022 02:07 PM From the mobile phone | Show all posts
Jappp sedikit pelik? Betul ke ucas dia ni ke saja nk viral? Sbb salu offer jan/feb tu ikut mock/forecast result saje.. n most unconditional offer je, budak ni mcm dpt confirm dpt placement which is so pelik .. result stpm pun tak kluar lg kan?
Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2022 02:10 PM From the mobile phone | Show all posts
jalfa replied at 28-9-2022 09:59 AM
Skrg ni kan merit..ko 3.95 yg lain berderet 4 flat camne dek..nak plak um..um tu semua student dr ma ...

Rata2 kata berderet2 dpt 4 flat, padahal online class.. so me wonder la.. pandai sungguh ke atau more to kpi lecturers?

Bila bersepah2 4 flat , gaduh xde tempat

Cash la.. tp bila time kerojer.. blur mcm x sekolah seko2

Siapa yang salah… ku tak tahuuu
Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2022 02:36 PM | Show all posts
uiiii zaman ni ramai sangat yg dapat result gempak pun susah nak dapat tempat kat U...macam mana lah zaman anak2 acik nanti
Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2022 02:38 PM From the mobile phone | Show all posts
Cer cek UPU tu ntah2 Kelantan yang ramai masuk U walaupun result hrmmmmmmmmm macam zaman akak dulu. Selamba lak tu budak2 Klate kelas akak kasik tau memang budak2 Klate hada orang dalam tolong. Ntah sapa. Pegawai2 kat Putrajaya la kot.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

8-2-2023 02:56 AM GMT+8 , Processed in 0.107567 second(s), 39 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list