CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: YgBenar

[Tempatan] Lelaki ini kiciwa 5 permohonon IPTA ditolak, Sebaliknya Dapat Tawaran Dari Universiti UK

  [Copy link]
Post time 28-9-2022 09:59 AM | Show all posts
annehuda replied at 28-9-2022 08:54 AM
Ni mcm peter parker dlm no way home la. Mmgla keputusan ko ditolak,tapi boleh je buat rayuan lagi. I ...

haha btol2..xpasal makcik mati..padahal die boleh je buat konvensional way,buat la rayuan mcm manusia biasa...baru nak masuk U dah habes bergasak kat bumi..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 28-9-2022 10:00 AM From the mobile phone | Show all posts
zamzam replied at 28-9-2022 08:47 AM
Dah terlampau ramai pelajar pandai tp tempat terhad. So mmg kena ikut merit i.e result + koko + yg l ...

Yes betul. Nilah skrg musim viral tak puas hati xdpt masuk. Yg deyols tunjuk tu cuma result spm/stp. Tp pajsk xtunjuk. Formula upu mana ada tengok academic saja, kokurikulum pun ada jg ya. Peranan sekolah juga bantu stoden dia achieve both. Mcm skolah iols mmg dia jaga betul2 result kokurikulum pelajar
Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2022 10:02 AM From the mobile phone | Show all posts
stingergrumpy replied at 28-9-2022 09:42 AM
Yg parents cerai berai ada advantage?

Lagi bagus provided a singlemom yg baik cantik solehah dan tak owe apa2 gomen pegi potong bulan2 yipiyef tggung anak skolah elok2. Diorg akan tgk jga adik beradik kakak kt u mana adik kt kolej mana..semua tu bkan atas capacity cable or t20 parents. Adelah bapaknya menyumbang benih dan sedikit sumbangan saat2 akhir. Okla dari tkde. Sial babi kau jangan mulut kau mcm buntot ayam babi
Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2022 10:05 AM | Show all posts
Memanglah masuk uni berdasarkan  merit , apakah    ade yg tak nampak  yg berjaya masuk tu tak berdasarkan merit ke?

memanglah berdasarkan merit dan juga polisi kerajaan on certain kelompok terpinggir.

masih ade yg tak tahu ke IPTA memang ketat  sebab competitive dalam kursus kursus tertentu terutamanyata yg menjanjikan job market yg baik, tough challenging courses, of course  tengok merit  lah, definitely ...
Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2022 10:07 AM From the mobile phone | Show all posts
mmg la apply obersi senang dapat..yg jadi masalah tu ongkosnya...
Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2022 10:08 AM | Show all posts
Tinot7 replied at 28-9-2022 09:51 AM
Dia diploma dari mana? Apply ipta mana? Koko apa?
Hat oberc mmg akan bg sbb deme nak duit.. kalau b ...

ade tulis  polytechnic , tenngok bawah results dia tu,  ade ditulisapproved...by the  senate polytecnic..something like that...tapi tatau politeknik mane.

UK  uni tak ade duit  memang nak duit ...ialah economy depa pun teruks...so yes , tak hairann  le...lagipun  kos mahal  sekarang.
Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2022 10:08 AM | Show all posts
batu kikir replied at 28-9-2022 08:36 AM
Sampai masanya pemilihan pelajar ke Uni Awam (dan Uni luarnegara yg ditaja) dan kursus pilihan berda ...

bkn skrg
kalau thru UPU
mmg pakai merit ke
bukan result semata2 shj
Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2022 10:08 AM From the mobile phone | Show all posts
Syukurrrrrrr iols masuk IPTA & 100% gomen tanggung tanpa perlu bayar balik..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 28-9-2022 10:13 AM From the mobile phone | Show all posts
annehuda replied at 28-9-2022 08:54 AM
Ni mcm peter parker dlm no way home la. Mmgla keputusan ko ditolak,tapi boleh je buat rayuan lagi. I ...

Hahaha..aku ingat scene ni...dr strange punya lah bengang dgn spidey ni...bangang wpun result gah
Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2022 10:15 AM | Show all posts
Edited by mbhcsf at 28-9-2022 10:16 AM
rospinki replied at 28-9-2022 08:56 AM
Salah satu kriteria nk masuk ikut upu ni berdasarkan background family jga.

bukan background, tapi SES yg b40, sebab ade polisi kerajaan. tapi still merit maksudnya CGPA mesti dalam julat tertentu dan ikut kursus juga. untuk jaga kualiti. sebab nanti uni juga kene jawab bila audit SIRIM jaminan quality, kualiti graduan dalam stakeholders.
Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2022 10:15 AM | Show all posts
kalau tak dpt masuk ipta, masuk la ipts...
Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2022 10:16 AM | Show all posts
bakawali_04 replied at 28-9-2022 10:08 AM
bkn skrg
kalau thru UPU
mmg pakai merit ke

results adalah salah satu kriteria merit la..selain beberapa kriteria lain.
Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2022 10:17 AM From the mobile phone | Show all posts
Sebab ramai yg lebih pandai...
Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2022 10:20 AM From the mobile phone | Show all posts
vespa_oren replied at 28-9-2022 09:02 AM
diploma politeknik budak ini nk mohon masuk UM, memang xdptlah biasa budak poli smbg utem, unimap, u ...


This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2022 10:25 AM | Show all posts
mbhcsf replied at 28-9-2022 10:16 AM
results adalah salah satu kriteria merit la..selain beberapa kriteria lain.

kalau yang thru upubased spm
masa buat utk anak
90% result
another 10% koku/pajsk
unfortunely takde rezeki even rayuan
so my doter ke stpm skrg
anak buah lelaki rayuan dapat
tapi bidang yang dpt tu
mmg takde langsung minta
dihantar plak ke Sarawak
mmg tak pergi lahh
sambung stpm juga
Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2022 10:33 AM | Show all posts
mbhcsf replied at 28-9-2022 10:15 AM
bukan background, tapi SES yg b40, sebab ade polisi kerajaan. tapi still merit maksudnya CGPA mesti ...

betul, SES tu apa sis?
anak2 saya lagi faham psal ni, pasal merit etc. diorg dari skolah rendah the eldest akan nasihat adik2 dia to active dalam koko/kelab/persatuan nti nak masuk u senang.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 28-9-2022 10:48 AM | Show all posts
ko pilih IPTA apa diknon oiii??? aku dulu result matrik 4.0 pon tak dpt dik masuk UM & UKM, dicampaknya aku ke uitm iaitu pilihan aku yg ke 10.
Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2022 11:02 AM From the mobile phone | Show all posts
Dia minta engineering um ke? Zaman i dulu (tahun 2006, 16 tahun yg lalu yee), nak masuk fakulti engineering um,  math, physic, kimia wajib sekurang2 nya B time SPM, x kira la cgpa matrik/diploma ko 4 flat ke, 5 flat ke, mmg ni minimum qualification n mmg terang2 dah ditulis time nak isi borang upu. Ini mmg wajib. Kalau hot department mcm electrical, chemical n mechanical, 4 flat diberi keutamaan. Kalau sipi2 4 flat mcm i, dapatla department x glemer. Haha. Ni cerita 16 tahun lepas. Sekarang ni lagi ramaaiii budak yg pandai2.
N yes, i boleh sahkan um berdasarkan merit. Xde nya dia nak tgk taraf bumi ke, b40 ke. Kelas i sendiri majority is non bumi ye. Mungkin dia ingat 3.95 tu dah cukup tinggi, tapi sekarang 4 flat tu dah common dekk.

Kenapa la x minta uitm. I x cakap pasal taraf uni bila i sebut uitm ye. I cakap minta uitm sebab pengambilan 1 intake uitm ramai, so peluang tu tinggi utk dpt. lagipun biasanya budak poli (berdasarkan comment yg kata dia budak poli), diorg senang nak transfer credit hours bila masuk uitm. Nnt terus lompat sem 3 biasanya. Kalau kat um, berangan la nak dpt camtu. Time i dulu, 12 credit hours je boleh transfer. Tu pun HoD siap buat test dulu pasal subject tu, baru ko boleh transfer. Better minta uitm/uthm/utm la kalau dari poli. Pendapat i.
Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2022 11:11 AM From the mobile phone | Show all posts
mbhcsf replied at 28-9-2022 10:08 AM
ade tulis  polytechnic , tenngok bawah results dia tu,  ade ditulisapproved...by the  senate polyt ...

Yg ni pun i pernah dgr pasal university oversea (uni yg bukan top tier la). Diorg mmg ambil student utk dapatkan yuran. Kalau tajaan gov lagila diorg suka. Kawan i tajaan MARA ke australia. Lecturer dia siap cakap depan diorg ‘foreigner is a business to us’. Bengang terus dia. Siapa cakap mat saleh x racist. Sama je, asal nama nya manusia.  
Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2022 11:12 AM From the mobile phone | Show all posts
rospinki replied at 28-9-2022 10:02 AM
Lagi bagus provided a singlemom yg baik cantik solehah dan tak owe apa2 gomen pegi potong bulan2 ...


Mulut babi iteww bukan mulut ko keww sebab iteww sampai bercerai berai? Atau memang dua dua babi?
Anak anak ko yg mana ikut mulut babi?
Takda kable konon....setakat lobang ko nak lobang saper?

Kahkahkahkahkahkah

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

31-1-2023 06:57 PM GMT+8 , Processed in 0.115615 second(s), 39 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list