CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 932|Reply: 3

[Dunia] Misteri Diego Garcia

  [Copy link]
Post time 26-9-2022 04:05 AM From the mobile phone | Show all posts |Read mode


Washington: Pulau Diego Garcia pernah tidak berpenghuni selama lebih 200 tahun sebelum menjadi kemudahan sokongan berskala penuh untuk tentera laut Amerika Syarikat (AS).

Menurut Veteran Life, lokasi rahsia ini kekal misteri namun sering menarik perhatian ramai apabila dikaitkan dengan pelbagai teori konspirasi.

Satu lagi laman web mengenai ketenteraan, Asian Military Review mendakwa United Kingdom (UK) memajakkan pulau itu kepada AS sehingga 2036.

Ia dikatakan ditemukan pada awal abad ke-16 oleh kapal Portugal.

Peta rasmi pertama yang menamakan pulau itu sebagai Diego Garcia diterbitkan pada 1599. Ia dibuat oleh penjelajah, Edward Wright.

Selepas penerbitan peta itu, pulau ini dikatakan kekal tidak berpenghuni selama lebih 200 tahun.

Pada 1965, Wilayah Lautan Hindi British ditubuhkan, dan Diego Garcia dijadikan salah satu entitinya. Tujuh tahun kemudian, Britain dan AS menandatangani perjanjian untuk pembinaan Stesen Komunikasi Tentera Laut AS di pulau itu.

Fasiliti itu untuk meningkatkan keupayaan komunikasi kerajaan AS dan Britain untuk di Lautan Hindi bagi kegunaan kapal dan pesawatnya.

Sebagai tambahan, Fasiliti Sokongan Tentera Laut di Diego Garcia bertujuan untuk memperluas jaringan komunikasi pertahanan AS.

Negara itu kemudian membina pangkalan kekal di situ dalam masa dua tahun. Menjelang 1980-an, Diego Garcia menjadi Fasiliti Sokongan Tentera Laut AS berskala penuh. Ia digunakan untuk operasi rutin dan tindak balas krisis.

Pangkalan tentera laut

Pangkalan rahsia tentera laut dikatakan masih beroperasi sehingga kini. Ia pangkalan kepada ribuan tentera AS, radar canggih, penjejakan angkasa lepas, dan kemudahan komunikasi.

Ia dikatakan digunakan untuk operasi pengebom jarak jauh, operasi pasukan khas dan tempat berlabuh kapal selam berkuasa nuklear dan aset angkatan tentera laut.

Paling penting, AS dan sekutunya dipercayai boleh menghantar tenteranya ke kawasan Lautan Hindi. Ia dipercayai membantu banyak operasi kontigensi untuk angkatan AS di wilayah lain.

Di mana Diego Garcia?

Pulau Diego Garcia adalah dalam Wilayah Lautan Hindi British, berhampiran dengan penghujung selatan India.

Kemudahan tentera ini terletak di Kepulauan Chagos, yang mana lokasi tujuh pulau karang.

Diego Garcia berbentuk seperti tapak kaki kuda, dengan kira-kira 1.2 meter dari paras laut dan dikatakan mempunyai tanah seluas kira-kira 2,719 hektar.

Pulau ini sepanjang kira-kira 22 kilometer (km) dan lebarnya, kira-kira 6.4 km. Ia dikatakan mengelilingi pelabuhan semula jadi tercantik di dunia.

Diego Garcia adalah pulau karang hidup dan bekas gunung berapi. Ia dikatakan mengalami hujan lebat sepanjang tahun dan dipenuhi tumbuhan semula jadi dan pokok kelapa.

Adakah ia boleh dilawati?

Diego Garcia bukan tempat yang boleh dilawati orang awam.

Ini kerana akses ke lokasi berkenaan adalah sangat terhad dan memerlukan kebenaran daripada Fasiliti Sokongan Tentera Laut AS yang ditempatkan di pulau itu.

Hanya kakitangan awam Jabatan Pertahanan (DoD), tentera dan kontraktor dibenarkan masuk ke pulau berkenaan, lapor Veteran Life.

Disebabkan kerahsiaan pulau berkenaan, pasangan kepada kakitangan DoD atau tentera tidak dibenarkan untuk ditempatkan di Diego Garcia.


https://www.hmetro.com.my/utama/2022/09/885392/misteri-diego-garcia

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 26-9-2022 09:38 AM | Show all posts
kdg2 seronok melayan teori konspirasi ni.
Reply

Use magic Report

Post time 26-9-2022 09:55 AM From the mobile phone | Show all posts
Tu yg crita mh370 betul ke?
Reply

Use magic Report

Post time 26-9-2022 02:06 PM | Show all posts
kalau tgk bentuk pulau tu curious kat mana kapal dorg nak berlabuh..mcm xde port tapi ade airport
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

29-11-2022 01:57 AM GMT+8 , Processed in 0.163601 second(s), 34 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list