CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

123Next
Return to list New
View: 3339|Reply: 41

[Dunia] Tiada kenyataan rasmi mengenai khabar angin penyingkiran Xi Jinping

  [Copy link]
Post time 26-9-2022 03:49 AM From the mobile phone | Show all posts |Read mode


BEIJING – Tiada sebarang kenyataan rasmi dikeluarkan Parti Komunis China atau media tempatan bagi mengesahkan khabar angin yang menyatakan bahawa Presiden Xi Jinping kini berada dalam tempoh tahanan rumah, lapor akhbar Mint hari ini.

Sejak kelmarin, khabar angin mengenai rampasan kuasa di samping video memaparkan kenderaan milik Tentera Pembebasan Rakyat China (PLA) bergerak ke arah ibu kota negara itu, Beijing, bertebaran di Twitter selain dakwaan menyatakan Jinping kini berada dalam tahanan rumah turut dibincangkan.

“Video kenderaan tentera bergerak ke Beijing muncul sejurus selepas 59 peratus penerbangan di China dihentikan dan beberapa pegawai kanan dipenjarakan. China dalam keadaan tidak stabil,” kata pengarang buku The Coming Collapse of China, Gordon G Chang di laman Twitter.

Sementara itu, beberapa lagi pengguna media sosial mendakwa bahawa Jinping disingkirkan daripada menjadi ketua PLA.

“Khabar angin mendakwa bahawa Xi Jinping berada dalam tahanan rumah selepas pegawai kanan Parti Komunis China menyingkirkan beliau sebagai ketua,” kata seorang netizen.

Selain itu, terdapat juga beberapa laporan yang mendakwa tiada penerbangan komersial beroperasi di Beijing hari ini.

Bagaimanapun, laman berita India Today melaporkan bahawa penerbangan di sekitar ruang udara Beijing berlangsung seperti biasa. Berdasarkan pemantauan di laman web Flight Radar 24, tiada pengurangan dari segi jumlah penerbangan dari Rabu lepas hingga hari ini.

Dalam pada itu, beberapa hantaran media sosial mencadangkan bahawa Jinping berkemungkinan sedang menjalani kuarantin selepas pulang dari Uzbekistan kerana mematuhi dasar sifar Covid yang diamalkan China.

Baru-baru ini, Jinping menghadiri Persidangan Organisasi Kerjasama Shanghai (SCO) di Uzbekistan, di mana beliau bertemu dengan beberapa ketua negara.

Spekulasi mengenai tahanan Jinping muncul selepas pemerintah China menjatuhi hukuman mati ke atas dua bekas menterinya awal minggu lalu sebagai sebahagian daripada kempen anti rasuah. – Agensi


https://www.kosmo.com.my/2022/09/25/tiada-kenyataan-rasmi-mengenai-khabar-angin-penyingkiran-xi-jinping/

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 26-9-2022 09:36 AM | Show all posts
dorang sana undang2 ketat kan..agak2 kena hukuman tembak mati tak jinping ni
Reply

Use magic Report

Post time 26-9-2022 09:44 AM | Show all posts
barangkali ada kaitan kes 1MDB...cilaka ini DSN
Reply

Use magic Report

Post time 26-9-2022 11:12 AM | Show all posts
Semoga kita dapat info yang terampil berkenaan situasi di China sekarang ni
Reply

Use magic Report

Post time 26-9-2022 11:22 AM From the mobile phone | Show all posts
Teringin nk tgk China ada emperor blk
Reply

Use magic Report

Post time 26-9-2022 01:15 PM From the mobile phone | Show all posts
Pu Yi tersenyum sinis
Reply

Use magic Report

Post time 26-9-2022 01:22 PM | Show all posts
Kecoh berita ni dari semalam masing2 belum tahu update terkini
Reply

Use magic Report

Post time 26-9-2022 01:42 PM | Show all posts
Artemesiaa replied at 26-9-2022 01:22 PM
Kecoh berita ni dari semalam masing2 belum tahu update terkini

mana deme berani, kang baru je up status, truck tentera sampai depan ruman, terus disenyapkan dan dilenyapkan... ada bran? tapi mcm ye.. meols duk suh UPS confirmkan flight cancellation, deme tak berani nak jawab.. pas kat kolig lain utk jwb.. last2 meols ckp no need lah,  

but my friend yg baru balik UK anto anak masuk uni kata ada coursemate from China tak dapat balik sbb no flight in & out, Kalau ada pun flight tix is super expensive between GBP 7,000 to GBP 10,000 out from Shanghai

kesiannnnn

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 26-9-2022 01:44 PM | Show all posts
kakikuDibibirmu replied at 26-9-2022 01:15 PM
Pu Yi tersenyum sinis {:mlwa2 ...

sapo pu yi tu?


Reply

Use magic Report

Post time 26-9-2022 01:45 PM | Show all posts
epullipan replied at 26-9-2022 09:36 AM
dorang sana undang2 ketat kan..agak2 kena hukuman tembak mati tak jinping ni

boleh jadi... right hand man dia yg corrupt smua dah kena arrest

point blank sajork.. takde nak tanggung makan tido vera cangkung mc banduan terpaling tu haaa... bilik pun nak hapgred jota2.. yihhh

jadi cam komunih kan senang.. tembak , tanam, abes cerita,  abes legacy..
Reply

Use magic Report

Post time 26-9-2022 01:54 PM From the mobile phone | Show all posts
Kitty_catz replied at 26-9-2022 01:44 PM
sapo pu yi tu?

the last emperor
Reply

Use magic Report

Post time 26-9-2022 02:44 PM | Show all posts
Kitty_catz replied at 26-9-2022 01:42 PM
mana deme berani, kang baru je up status, truck tentera sampai depan ruman, terus disenyapkan dan d ...



courier service ada affect tak?

my bro baru dpt update pasal his docs company courier dari US, dah smp China on 22 Sep, until now masih sangkut di sana dgn status operational delay.


Reply

Use magic Report

Post time 26-9-2022 03:53 PM From the mobile phone | Show all posts
Kitty_catz replied at 26-9-2022 01:44 PM
sapo pu yi tu?

The Last Emperor of Caina

Reply

Use magic Report

Post time 26-9-2022 06:48 PM | Show all posts
midori888 replied at 26-9-2022 02:44 PM
courier service ada affect tak?

my bro baru dpt update pasal his docs company courier dari US, ...

ye le sis, tu my couriers le tu.. meols kan ada UPS, DHL, Fedex

started on 15/9 punya shipment smua stuck.. so one of my customers email sbb delivery date UPS duk push, then tracking mcm berpusing2.. so meols tanya le kat my UPS acc mgr.. dia kata covid prevention.. jadah apa covid prevention ,  dah nak end of Q3 2022 pun dah kannnn..

then kat twiderjaya pun udah bising.. ada military coup..

but barang bukan tak sampai... sampai.. cuma lambert.. parcel thursday 22/09 meols track hari ni akan deliver esok lusa. salu under my account guaranteed 3 days from mesia pi usa.. kames ship, saturday patot dah deliver... gituhhh


hat pi south korea je baru out of delivery today, Australia tu on 30/09, usa lusa.. lambat laaaa for courier service.. ini bukan snail mail tau sbb Shenzen itu main sorting hub for SEA.. kalau kita ship pi Singapork pun parcel akan pi Shenzen dulu then baru balik Singapork , unless pilih via land., tu naik lory/van and morah sikit.
Reply

Use magic Report

Post time 26-9-2022 06:49 PM | Show all posts

haaa ingat retis mano sis sbb asyik tersenyum sinis
Reply

Use magic Report

Post time 26-9-2022 07:16 PM From the mobile phone | Show all posts
epullipan replied at 26-9-2022 01:36 AM
dorang sana undang2 ketat kan..agak2 kena hukuman tembak mati tak jinping ni

Barang kali Jeneral dia malu sebab tak serang serang lagi taiwan
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 26-9-2022 07:21 PM | Show all posts
gigahertz replied at 26-9-2022 07:16 PM
Barang kali Jeneral dia malu sebab tak serang serang lagi taiwan

so jadi ke nak serang kalau general ni amek alih?
Reply

Use magic Report

Post time 26-9-2022 08:21 PM | Show all posts
Kitty_catz replied at 26-9-2022 06:48 PM
ye le sis, tu my couriers le tu.. meols kan ada UPS, DHL, Fedex

started on 15/9 punya shipment sm ...



owh...lambat yer...my bro punya docs stuck kat guangzhou, company guna fedex send dari miami. He needs the docs before fly to europe. Hope can get it by this week.
Reply

Use magic Report

Post time 27-9-2022 08:33 AM | Show all posts
midori888 replied at 26-9-2022 08:21 PM
owh...lambat yer...my bro punya docs stuck kat guangzhou, company guna fedex send dari miami. He ...

kalo docs mebi cepat la.. meols all parcels sis


Reply

Use magic Report

Post time 27-9-2022 08:42 AM | Show all posts
Kitty_catz replied at 27-9-2022 08:33 AM
kalo docs mebi cepat la.. meols all parcels sis



owh...hope so...kita tunggu this week....
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

1-12-2022 07:40 AM GMT+8 , Processed in 0.134484 second(s), 47 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list