CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

123Next
Return to list New
View: 3964|Reply: 46

What Wrong With Secretary Kim... Iklan pekerjaan cari pembantu peribadi (PA) tapi seperti cari penjaga buat netizen pening

  [Copy link]
Post time 23-9-2022 12:33 AM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Edited by YgBenar at 23-9-2022 12:39 AM


Selain mempunyai tugasan sebagai seorang pembantu peribadi, calon juga perlu menyelesaikan pelbagai tugasan peribadi CEO pada setiap hari.

Baru-baru ini, tular di Twitter satu ciapan dikongsikan oleh Sharifah Hani Yasmin yang juga merupakan pengasas One Step Closer, agensi cari kerja berkenaan satu tangkap layar iklan pekerjaan yang mencari pembantu peribadi (PA).

Menerusi ciapan tersebut, dia bertanyakan adakah iklan pekerjaan itu mahu mencari pembantu peribadi atau seorang penjaga dan meminta agar ia dijelaskan.

Berdasarkan iklan jawatan kosong itu, ia mencari pembantu peribadi kepada seorang ketua pegawai eksekutif di sebuah syarikat aset digital yang beroperasi di Malaysia.

Mempunyai tugasan peribadi khas
Namun apa yang menarik perhatian ramai adalah senarai tugasan yang perlu dipikul pembantu peribadi itu di mana individu berkenaan bukan sahaja perlu melaksanakan tugas sebagai pembantu peribadi malah mengurusan hal peribadi CEO terbabit pada setiap hari.

Antara senarai tugasan yang perlu disiapkan adalah seperti menyediakan 3 hidangan makanan mengikut keperluan diet tertentu pada setiap hari, menyusun jadual senaman, memastikan vitamin dan suplemen tambahan diambil setiap hari serta banyak lagi.

Bukan itu sahaja, syarikat berkenaan turut menyatakan pemohon perlulah berkebolehan untuk mengembara bersama CEO berkenaan secara kerap seperti ke sesebuah negara atau bandar serta hendaklah tidak mempunyai tempat tinggal yang tetap.

Mempunyai pengalaman sekurang-kurangnya dua tahun
Selain itu, pemohon juga perlu mengendalikan beberapa tugasan ‘ad-hoc’ seperti pembantu rumah sekiranya diperlukan dan memberikan syarat calon hendaklah mempunyai pengalaman sekurang-kurangnya dua tahun sebagai seorang pembantu peribadi.

“Disebabkan kerap mengembara, adalah disarankan kepada calon untuk tidak mempunyai keluarga atau komitmen peribadi.

“Boleh mengendalikan ‘ad-hoc’ dan tugasan pembantu rumah sekiranya di perlukan dan dua tahun pengalaman sebagai pembantu peribadi,” tulisnya di dalam iklan itu.

Menerusi balasan yang diterima Sharifah turut menjelaskan bahawa iklan jawatan itu adalah benar menerusi aplikasi iaitu LinkedIn.

Menurutnya, dia tidak mengetahui berapakah bayaran yang dijanjikan kepada pemohon namun menyarankan agar tidak menggalakan eksploitasi terhadap pekerja.

CEO mungkin memerlukan seorang isteri
Melihat di ruangan balas, rata-rata orang ramai merasakan CEO tersebut mungkin memerlukan seorang isteri dan ada juga yang menyatakan sekiranya calon dibayar dengan gaji yang mahal tetapi pasti ia tidak mempunyai masa kerana terikat dengan komitmen bersama majikan.

Malah ada juga yang mengaitkan iklan tersebut seperti dalam sebuah drama korea yang bertajuk What Wrong With Secretary Kim

Sumber twitter oleh Sharifah Hani Yasmin

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 23-9-2022 01:01 AM From the mobile phone | Show all posts
Betul dah tu kerje PA aka pecacai... Ape yg tak betolnye tu...
Gaji basic. Minta la tinggi ++ ot bonus bagai... PA ceo kot...
Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2022 02:00 AM From the mobile phone | Show all posts
Betul la jobscope utk PA tu. Nama pon personal assistant mmg tugas utk benda2 personal. Lain la dia include sekali kena buat tugas opis achieve KPI bagai. Dah kenapa gen snowflakes skrg ni semua benda salah??? Gaji PA mcm ni kurang2 7-10k
Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2022 02:03 AM From the mobile phone | Show all posts
Dah tu ko ingat PA retis kerjanya bukan jadik kuli batak sebegini?
Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2022 03:30 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by lattehazelnut at 23-9-2022 03:32 AM

Klau tgk pa artis or instafemes mmg mcm ni job description nye..
Order je mknn n hantar dobi bukan susah sgt..
Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2022 05:54 AM From the mobile phone | Show all posts
Ada ke pulak suruh cari bini
Bini CEO mana maunya buat keje gitu
Dia pun ada PA
Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2022 07:11 AM From the mobile phone | Show all posts
PA mmg gitu le..
Keje.mcm kuli batak..
Tp.gaji kena setimpal la dengan keje yang cm.kuli batak neh...
Takkan rm2500 je kan...
Personal life pung maybe terganggu kalau gini...
Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2022 07:12 AM From the mobile phone | Show all posts
Pembantu rumah versi graduate....ambik kesempatan
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 23-9-2022 07:15 AM | Show all posts
termasuk se* life?
Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2022 07:56 AM | Show all posts
pencacai assistant yg beno nye
Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2022 08:22 AM From the mobile phone | Show all posts
CEO ni laki ke pompuan? kAlo laki, kampeni ape ni? Meh sini aku apply

Pengalaman kwn aku jd PA lady boss, ko kene pastikan dia mkn 17 jenis supplements setiap
Hari. Lps tu mkn dia Ade salad. Ade 1 Hari tu maid or tukang masak dia salah letak salad dlm bekas lain, mengamuk dia carik sampai lubang cacing sape punye keje, dh driver kene hantar balik salad tu n tukar bekas.

Jd biasa je la tugas2 PA tu. Lps tu perangai kena sama dgn bos. Baru boleh tahan jd PA
Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2022 08:26 AM | Show all posts
haha..betul la tu keje PA. kt ofis i ni, PA siap kena antar kete bos gi servis, pastu gi ambk pulak... gi rmh bos ambk antar doc, order mkn, tlg jwb msg, tlg call bini bos, subuh2 dh dpt msg bos dh...haishh macam2 la kena buat. kitorg pggl PA ni ofis wife bos, hehe... kdg kesian kat PA PA yg dh agak berumur ni, membebel je dorg...
Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2022 09:13 AM | Show all posts
dulu blooger Tina pernah share job scope dia as PA. Anak bos hilang passport pun dia kena fikirin.  Tp sheols gaji masyuk la..
Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2022 12:25 PM | Show all posts
gituhh la job scope nyerr adik adik..ko ingat PA duduk saja jaga kaunter persis acik gomen kew
Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2022 01:27 PM | Show all posts
ada sorang aku kenal cerita pengalaman jadik PA/ Bodyguard Dato'
dah serupa PA je aku rasa
Pagi pagi subuh sepi da kena tggu kat umah Dato, tp sebelum tu kena amik senjata kat tmpt pos simpanan senjata dulu
seharian dato punya movement dia kena ikut, hatta htr baju ke dobi pon dia
dato nak kawen no 2 pon dia gak yg jadik saksi ... lahnat tol
last last tak tahan berhenti bukan sebab penat
tapi sebab kena maki dgn datin, selepas 2 tahun datin tahu dato kawen 2
melayang kasut loubutin dari tgkt 2 terbang ke garaj kereta , datin geram hahahha



Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2022 02:08 PM | Show all posts
Dia ingat kerja PA ni macam dalam drama realitinya amat jauh berbeza
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 23-9-2022 03:40 PM | Show all posts
tri-max replied at 23-9-2022 01:27 PM
ada sorang aku kenal cerita pengalaman jadik PA/ Bodyguard Dato'
dah serupa PA je aku rasa
Pagi pagi ...

sbbtu ramai suka jadi datuk atau kaya
hahahah


Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2022 04:26 PM From the mobile phone | Show all posts
Maybe ceo tu byi sgt tgk drama akasia tb3suku kot.
Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2022 04:34 PM | Show all posts
kalau drama korea, PA yang ngikut bos ke hulu ke hulir mesti lelaki.. yg uruskan hal2 lain la executive secretary.. dua org ni la ...

selalunya bos oppa & PA mesti ensem... tu kalau drama korea la.. hahaha
Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2022 07:43 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalau mcmni bila PA cuti?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

4-12-2022 11:40 PM GMT+8 , Processed in 0.112596 second(s), 44 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list