CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 5061|Reply: 173

[Politik] 'Tak cukupkah Najib 'didera'? Mana budaya maaf-maafan orang Melayu & Islam?' - Naib Presiden MCA

  [Copy link]
Post time 22-9-2022 08:10 PM | Show all posts |Read mode
Edited by Rockafella at 22-9-2022 08:24 PM



Timbalan Menteri Belia dan Sukan, Ti Lian Ker mengatakan beliau tidak dapat memahami perasaan kebencian yang ada pada orang politik di negara ini, malah membangkitkan persoalan mengenai budaya bermaaf-maafan orang Melayu serta Islam berhubung kes bekas perdana menteri, Najib Razak.

Menurut pemerhatian Ti, ada di antara mereka yang tidak jemu dan mahu melihat Najib terseksa dan sengsara di penjara.

"Kadangkala saya tak faham bahang kebencian politikus ini. Ada yang tak sudah-sudah mahu melihat Najib Razak terseksa dan sengsara di penjara.


"Tak cukupkah didera minda, fizikal dan semangatnya? Manalah budaya maaf-maafan orang Melayu dan Islam?" katanya.



Tweet pemimpin MCA itu mengundang kecaman netizen yang menganggap Ti seolah-olah cuba menormalisasikan jenayah yang telah dilakukan oleh Ahli Parlimen Pekan itu.

"Orang lain keluar penjara nak bawa Grab Car pun tak boleh. Kenapa korang tak maafkan? Bekas banduan nak kerja jadi pengawal keselamatan pun tak layak, kenapa nak dera emosi dan mental mereka yang sudah bertaubat dan cuba kembali kepada masyarakat? Ada korang fikir tentang itu? Kalau geng kau, laju je (backup)," kata Zohalrwan.

"Seksa? Sengsara? Ada betul ka? Berapa jam sebenarnya dia berada di penjara? Sebelum you mau ungkit konsep maaf-maafan dalam Islam, tolong research topik itu dulu," kata Rahah Ghazali.

"Kelakarnya, kalau ada orang datang ke rumah awak dan mencuri barangan, kemudian ditangkap dan dipenjara, tetapi disebabkan pengaruhnya dia dapat menjalani hukuman itu di dalam bilik berhawa dingin, dengan perkhidmatan internet, awak nak kata okay dan memaafkan dia?" kata Iceman.

"Selepas ini, ramailah pencuri, perompak dan seangkatan dengannya akan buat salah dan kemudian kita maafkan. Ini taraf pemimpin Barisan Nasional (BN) punya pemikiran. Kalau menang juga, tak tahulah nak cakap apa," kata Aslam Ramli.  



Sumber: The Reporter

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 22-9-2022 08:15 PM From the mobile phone | Show all posts
Aik, kau nak tonggang kaum tonggang agama Islam juga ka Ptuih Lian?
Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2022 08:15 PM From the mobile phone | Show all posts
Tenkiu netizens sebab pantas beraksi serang Ptuih ni.
Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2022 08:16 PM From the mobile phone | Show all posts
Sakau billion2... Setel dengan bermaafan dihari raya?
Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2022 08:18 PM | Show all posts
betul tu

maafkan jela najib tu

bukannya najib bunuh orang pon

sekadar cuai dan lalai je sebab terlalu percayakan orang lain

sama macam anwar le

sekadar meliwat sejenis je
Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2022 08:20 PM | Show all posts
ni lah penjilat utama tanpa segan silu ... sampai mahu jadi ustaz pula
Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2022 08:26 PM From the mobile phone | Show all posts
kemaruk replied at 22-9-2022 08:18 PM
betul tu

maafkan jela najib tu

Rang undang undang dan akta hukuman wajar dikaji semula utk beri peruntukheun hukuman yg lebih berat pada pesalah dari golongan penjawat awam? Termasuk pemegang tampok kepimpinan negara?
Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2022 08:28 PM | Show all posts
stingerbumpy replied at 22-9-2022 08:26 PM
Rang undang undang dan akta hukuman wajar dikaji semula utk beri peruntukheun hukuman yg lebih ber ...

setuju

bangkem benci rasuah
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 22-9-2022 08:29 PM From the mobile phone | Show all posts
kemaruk replied at 22-9-2022 08:28 PM
setuju

bangkem benci rasuah

Back dated kes jibon boleh keww?

Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2022 08:33 PM From the mobile phone | Show all posts
Berbillions kot
Takkan semudah im sorry
Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2022 08:35 PM | Show all posts
stingerbumpy replied at 22-9-2022 08:29 PM
Back dated kes jibon boleh keww?

najib tak rasuah pon
Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2022 08:35 PM From the mobile phone | Show all posts
banduan2 dlm jel tu sume harap dapat maapkan jua marilah kita bermaafan
Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2022 08:39 PM From the mobile phone | Show all posts
kemaruk replied at 22-9-2022 08:35 PM
najib tak rasuah pon

Of course ....Bak kata ketua 40 penyamun ...kami tak export...kami import saja...

Anyway status penjawat awam waktu jenayah dilakukheun...

Bangkai lahnat...
Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2022 08:40 PM | Show all posts
stingerbumpy replied at 22-9-2022 08:39 PM
Of course ....Bak kata ketua 40 penyamun ...kami tak export...kami import saja...

Anyway status p ...

buktikan najib rasuah?
Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2022 08:43 PM From the mobile phone | Show all posts
Weyyy hanat...nak maafkheun org yg nak dimaafkheun sampai kini tak berasa bersalah..

Kimarrrk lu ler..

Kahkahkahkahkwhkwh
Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2022 08:47 PM From the mobile phone | Show all posts
kemaruk replied at 22-9-2022 08:40 PM
buktikan najib rasuah?

Bangsat bangkai.......aku ada sebut kesalahan rasuah alone atau kesalahan secara umum?

Atau bangsat macam ko tak reti bila ketua penyamun sebut saya tak export...saya import saja....

Duit tak keluar...masuk dalam saja....

Boo toe lu ler

Bodoh baghal kelabu asap

Kahkahkahjah


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 22-9-2022 08:58 PM | Show all posts
stingerbumpy replied at 22-9-2022 08:47 PM
Bangsat bangkai.......aku ada sebut kesalahan rasuah alone atau kesalahan secara umum?

Atau bangs ...

so ko pon tau najib tak rasuah la kan

bangkem benci rasuah

dan peliwat LGBT
Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2022 09:04 PM From the mobile phone | Show all posts
Excuse me,  ini perkara yg tak boleh dimaafkan sehingga lah wang yg dicuri dipulangkan kepada rakyat malaysia.
Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2022 09:06 PM From the mobile phone | Show all posts
kemaruk replied at 22-9-2022 08:58 PM
so ko pon tau najib tak rasuah la kan

bangkem benci rasuah

Ko benci rasuah tapi kalau dimasukkheun wang berlemon lemon juta dlm akaun ko tanpa 'pengetahuan' ko , sumpah ko tak tolak....kheunz? How would you have known anyway kheunz?

Kahkahkahkahkahkah

Tak rasuah pala boo toe ko....you dont go to rasuah....rasuah comes to you....

Kahkahkahkahkahkahkah
Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2022 09:07 PM | Show all posts
stingerbumpy replied at 22-9-2022 09:06 PM
Ko benci rasuah tapi kalau dimasukkheun wang berlemon lemon juta dlm akaun ko tanpa 'pengetahuan'  ...

kalau bangkem tak tahu, camne nak tolak?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

30-11-2022 01:56 AM GMT+8 , Processed in 0.130103 second(s), 44 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list