CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: green~tea

All about Brown Spots, Freckles, Melasma, Pigmentation

  [Copy link]
 Author| Post time 29-9-2022 12:16 AM From the mobile phone | Show all posts
AJENALI replied at 27-9-2022 09:37 AM
Normal sis

Kulit senang jaga ni...  tp jangan complacent.. takut kedut ke sunspot datang tak sedar.. tetiba cukup 40 jadi sagging..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 29-9-2022 12:17 AM From the mobile phone | Show all posts
Nnti i study sikit pasal lazers utk reduce pigmentation... skang ni bizi le pulokkk tak dan study
Reply

Use magic Report

Post time 30-9-2022 12:03 AM From the mobile phone | Show all posts
green~tea replied at 27-9-2022 04:26 PM
Yes.. i pun suka pakai retinol semenjak awal 30-an...  now dah 41+ masih menten pakai serum ada re ...

apa nak ganti ya retinol since yang pregnant@breastfeed x boleh pakai kan
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 30-9-2022 12:05 AM From the mobile phone | Show all posts
Yumerling replied at 30-9-2022 12:03 AM
apa nak ganti ya retinol since yang pregnant@breastfeed x boleh pakai kan


Rosehip seed oil is natural vitamin a ... or bakuchiol
Reply

Use magic Report

Post time 30-9-2022 06:03 PM From the mobile phone | Show all posts
alpha arbutin okay juga kan? i google katanya elok kurangkan pigmentasi.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 30-9-2022 06:56 PM From the mobile phone | Show all posts
Yumerling replied at 30-9-2022 06:03 PM
alpha arbutin okay juga kan? i google katanya elok kurangkan pigmentasi.

Yes elok.. arbutin paling sesuai utk normal & dry skin... ada i share dekat posting #4 kat thread ni
Reply

Use magic Report

Post time 1-10-2022 03:36 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by namr at 1-10-2022 03:51 PM
green~tea replied at 24-9-2022 11:45 PM
Aiyo tajam gila combo kulit kayu manis & turmeric tu... boleh terbakar and keringkan kulit...

Ni i ...


mmg tajam, iols letak kejap pun pedih. btw camne uols tau jenis kulit ye? iols jarang naik jerawat. kalu time period ada la kdg2 naik seketul dua. mungkin kulit iols jenis sensitip sbb kalau produk yg iols pakai tak ngam mmg kulit iols senang mengamuk. pernah sebelum ni iols pakai Olay, mula2 okay tapi lepas tu breakout teruk area dahi sampai kena g buat rawatan. safi pun tak boleh pakai kulit jd gatal2, so mmg kena pakai produk yg light2 ja. skrang iols pakai produk Simple baru tak meragam
Reply

Use magic Report

Post time 3-10-2022 11:44 PM From the mobile phone | Show all posts
green~tea replied at 30-9-2022 06:56 PM
Yes elok.. arbutin paling sesuai utk normal & dry skin... ada i share dekat posting #4 kat thread  ...

oh ya i baca dah. my concern nak merawat kulit muka i yang kusam ni, so i ingat nak start pakai Aha/Bha. Dari tahun lepas nak pakai tapi sebab dah tau i malas nak pakai sunscreen. Baca thread u terus perasan muka i nampak sagging bawah mata & smile line memang clear la.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 4-10-2022 07:14 AM From the mobile phone | Show all posts
Yumerling replied at 3-10-2022 11:44 PM
oh ya i baca dah. my concern nak merawat kulit muka i yang kusam ni, so i ingat nak start pakai Ah ...

I suka azelaic acid tu... milder than bha and brightening juga... lepas ni bila habis bha serum (i pakai belah mlm je)... i nak ganti pakai azelaic acid tu siang & mlm
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 4-10-2022 07:16 AM From the mobile phone | Show all posts
namr replied at 1-10-2022 03:36 PM
mmg tajam, iols letak kejap pun pedih. btw camne uols tau jenis kulit ye? iols jarang naik jerawat ...

Uols pakai olay siang ke malam? I pakai yg night cream tu aje... siang tu too oily for me....

I notice la breakout ni ada beberapa jenis

1. Jawline - hormonal atau too much moisture
2. Pipi - kalo kulit oily, breakout kat pipi sbb mekap x remove betul2.. kena tukar make up remover
3. Dahi - tak cukup air/dehydrated
Reply

Use magic Report

Post time 4-10-2022 02:30 PM From the mobile phone | Show all posts
green~tea replied at 4-10-2022 07:16 AM
Uols pakai olay siang ke malam? I pakai yg night cream tu aje... siang tu too oily for me....

I  ...

iols pakai krim siang + pencuci muka ja.lama kot iols guna sbb ok. sampai mak iols yg lama tak jumpa iols tegur kulit cantik pakai apa yeh eh eh, tak lama pastu breakout kat area dahi yg tak pernah2 seumur hidup naik jerawat..byk gilos ok, iols panic terus cpt2 buat rawatan hilangkan jerawat
iols fobia dh dgn olay.smpi ati bg harapan palsu kat iols selama lebih kurang setahun iols guna..krim malam (retinol kan?) rasa nak cuba tp:
btw iols rasa btl kot no.3 tu, kurang minum air kosong. iols tak suka air kosong sbb tawar tak da rasa
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 4-10-2022 03:22 PM | Show all posts
namr replied at 4-10-2022 02:30 PM
iols pakai krim siang + pencuci muka ja.lama kot iols guna sbb ok. sampai mak iols yg lama tak jum ...

takpe lah.. kalo tak seswaiii better stop.. kulit kita ni tak sama...
i breakout pakai retinol olay night cream tu... i patah balik ke olay regenerist night cream biasa botol grey tu je..
Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2022 04:40 PM | Show all posts
for me, i back to basic dulu. kukuhkan basic routine (toner, moisturizer, sunscreen) bagi kulit okay dulu.

masalah sis sebut ni, tambah brightening product je. exfoliate jgn lupooo.

btw i baru jinak2 pakai retinol, guna olay retinol night moisturizer. lepas 2mggu dah start purging kuar jerawat kecik

tiba2 rasa nyesal beli ni, dah la dlm jar, ntah bila nak habis. patut amek serum retinol terus haiyaaaa

btw sistur2 semua pakai apa2 product tu, SUNSCREEN WAJIBBBB YAAA
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 9-10-2022 04:43 PM From the mobile phone | Show all posts
chip92 replied at 9-10-2022 04:40 PM
for me, i back to basic dulu. kukuhkan basic routine (toner, moisturizer, sunscreen) bagi kulit okay ...


Thank you.. i mmg pakai spf50 kat muka.. and kat badan pun ada spf.. jap i share my latest routine.. i ada pakai exfoliation product.. tp jenis mild.. azelaic acid

I pun keluar purging jerawat dekat dagu lepas sebulan oakai olay retinol... so i went back to retinol serum je and olay cream biasa
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 9-10-2022 05:05 PM From the mobile phone | Show all posts
Okay a little bit update on my skincare routine..

Ke arah skin anti aging and less brown spots.. yeayy

So far alhamdulillah... makin relaxed nampak my skin and less redness...

Rupanya i refer dekat chart ada forumer share BHA takleh layer dengan vitamin c.. so mandangkan BHA i dah habis, so i totally ganti dengan azelaic acid tu je...


Below is my day time routine... i pakai spf50 ample N

From left.. essence, azelaic acid, vit c, niacinamide and spf50

Actually I mmg tak pakai foundation dah.. kalo gi ofis 3 hari seminggu tu je i taruk light foundation nipis2 je

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 9-10-2022 05:05 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by green~tea at 9-10-2022 05:07 PM

Ini lah chart yang i guna and refer utk susun my skincare routine.. kena tengok reaction and kesesuaian skincare kita nak layer tu...

This one i saved ada forumer share kat thread CI...

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 9-10-2022 05:06 PM | Show all posts
green~tea replied at 9-10-2022 04:43 PM
Thank you.. i mmg pakai spf50 kat muka.. and kat badan pun ada spf.. jap i share my latest routine ...

u pakai retinol brand apa? i ingat nak try peptide dulu tp brand yg i nak tu oos, kena tunggu lama pulak

i exfoliate guna lactic acid, glycolic acid power sgt utk kulit i. lately ni i back to physical exfoliate pulak. saja tukar angin.

tgn i dah mcm org tua dah dgn sunburn nya, sbb mls pakai lotion. skrg tgh struggle nak cerahkan balik
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 9-10-2022 05:08 PM From the mobile phone | Show all posts
chip92 replied at 9-10-2022 05:06 PM
u pakai retinol brand apa? i ingat nak try peptide dulu tp brand yg i nak tu oos, kena tunggu lama ...

I pakai the ordinary granactive retinoid in sqalane.. tak gelupas.. alhamdulillah mild je utk kulit i.. jap i tepek my night care routine
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 9-10-2022 05:11 PM From the mobile phone | Show all posts
This is my night time routine.. lepas mandi, solat isya tu i tepek dulu siap2 essence, azelaic acid and vit c arbutin serum.... then tengok le tivi borak2 ngn husband and anak i.... lepas around 30 mins - 1 hr... lepas anak i masuk tidor around 930-1000, i akan sapu pula niacinamide serum, granactive retinoid serum and olay night cream tu... pastu lipbalm and tido..  

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 9-10-2022 05:15 PM From the mobile phone | Show all posts
chip92 replied at 9-10-2022 05:06 PM
u pakai retinol brand apa? i ingat nak try peptide dulu tp brand yg i nak tu oos, kena tunggu lama ...

Untuk body..

Siang
Serum vaseline supervitamin + spf50 boots

Malam
Redwin vitamin e cream (guardian)

Cream vitamin e redwin tu i beli kat guardian je rm40 dapat 3 botol besaqqq...  this is my 4th tub!!!! Mmg i puas hati pakai krim ni buat tido malam... kulit jadi tak pernah kering and sihat...

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

30-1-2023 05:25 PM GMT+8 , Processed in 0.143463 second(s), 39 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list