CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: green~tea

All about Brown Spots, Freckles, Melasma, Pigmentation

  [Copy link]
Post time 24-11-2022 10:20 PM | Show all posts
miz_hanne replied at 7-11-2022 03:14 PM
I x mampu nak pergi gym class..hehe..kalau indoor i follow kt YouTube jela dan skit2 buat body wei ...

i banyak buat brisk walking & jogging 7am-9am setiap pagi ... so, memang sunscreen tu vital for me. ada org suggest sunplay spf120 ni, i pun try la, tapi muka berjelaga teruk!! sebelum tu, i pakai chanel sunblock spf50, elok je kulit tapi poket la menjerit tak tahan.
yang i cuba ok for me
- cetaphil spf50 - ok & a bit oily so, ada nampak mcm shining la
- la roche-posay anthelios SPF50 anti shine, dry matte.
- estee lauder re-nutriv UV base spf50 (ini poket menjerit lagi kuat dari chanel nun ... ), tapi boleh beza la texture & effectivenya
- shiseido botol biru tu - memang best tapi ada sikit whitecast utk org kulit tak berapa cerah. but new formula dia kureng sikit la.

boleh dikatakan cetaphil & la roche-posay tu ok la sikit dari segi harga & protection ... muka tak jelaga walaupun after 2 hours running under sun.

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 24-11-2022 10:26 PM | Show all posts
green~tea replied at 24-11-2022 10:55 AM
Lupa nak update sini...

Dah 3 minggu or was it almost 1 month i changed my moisturizer from Olay t ...

cerave ni memang my favourite moisturizer - dah 4 tube dah. but i pakai yg Facial moisturizing lotion PM. memang sgt2 hydrating. masa pi umrah baru ni pun, i just pakai cerave & la roche posay sunblock. Alhamdulillah, kulit muka tak kering & tak teruk berjelaga walaupun tawaf before zohor & asar.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 24-11-2022 11:52 PM From the mobile phone | Show all posts
airisa replied at 24-11-2022 10:26 PM
cerave ni memang my favourite moisturizer - dah 4 tube dah. but i pakai yg Facial moisturizing lot ...

Beli serum vitamin c sis.. utk repair post sun-tan or sun-burn..

La roche posay tu mcm femes jugak kan.. kat watson pun ada i nampak..

Now i tengah gigih habiskan ample-N sunscreen 4 tiub ni.. huhuhuhu

Wah u baru balik umrah ke.. mesti ada berselisih ngn PIL i depa duk sana sebulan.. baru je balik 14 november baru ni.. diorang gi 2nd week october...
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2022 08:23 AM | Show all posts
green~tea replied at 24-11-2022 11:52 PM
Beli serum vitamin c sis.. utk repair post sun-tan or sun-burn..

La roche posay tu mcm femes jug ...

vit C serum memang in my routine - i dah pakai byk jenis dari korean, japan sampai ke la western,
yg paling i suka, best & works well on me - Melano CC - poket pun happy, kalau sale dlm rm50plus je

ha ah .. i pi mid Oct balik hujung oct. envy sgt org boleh pi sampai sebulan. ni cuti 2 minggu pun, ada meeting yg kena masuk. nasib baik la timing meeting tu lepas subuh. kalau kacau waktu solat, memang i ignorekan je ... hahahaha ...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 25-11-2022 08:28 AM From the mobile phone | Show all posts
airisa replied at 25-11-2022 08:23 AM
vit C serum memang in my routine - i dah pakai byk jenis dari korean, japan sampai ke la western,
...

U okay ke? Sihat?

MIL i kena mild covid... 2 round antibiotik juga laa baru sembuh...  FIL i takde pape plak..  diorng ni gi beramai2 dengan geng2 retire diorang... PIL adik i pun ada skali join... diorang pun takde kena covid, cuma suara laa mcm ada flu sikit tp x perlu makan ubat pun...

depa ni lepas gian sbb lama tak ke mekah PKP 2 tahun.. biasanya PIL i gi selama 2 minggu je setiap tahun..
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2022 08:43 AM | Show all posts
green~tea replied at 25-11-2022 08:28 AM
U okay ke? Sihat?

MIL i kena mild covid... 2 round antibiotik juga laa baru sembuh...  FIL i tak ...

syafakillah to your MIL. hopefully takde complication or long term effect.
Alhamdulillah, dipermudahkan semuanya. Kat sana, healthy like a horse. balik sini, on 2nd day malam baru demam sikit sebab perubahan cuaca kot, lepas tu back to normal. takde batuk2, just gatal2 tekak. i think 2nd booster does help other than amalkan manuka honey setiap hari. Even my sis yg selalu kalau kat sana batuk2 teruk pun, this time around mild je batuk2.

rasa sekejap sgt masa 12 hari tu berlalu. sampai agensi antar message jadual pergerakan balik next day, baru kami kalut nak cari buah tangan utk bawak balik.

anyway, kat sana ada jugak masuk Nahdi pharmacy, tengok harga cerave double dari kat UK. terus tak jadi nak tambah stock.


Reply

Use magic Report

 Author| Post time 29-11-2022 09:19 PM From the mobile phone | Show all posts
Azam baru..  Nak sapu SPF50 kat tangan dan lips.. i simpan juga stok 2 products ni kat ofis... supaya lekat habit baru ni.. kat rumah sunscreen kat tangan brand watson, spf50 juga...

Habit sapu sunscreen kat muka dah OK... dah jumpa sunscreen yang serasi dengan muka... Ample N.. mmg takmo tukar lah kot.. muka tak oily...

cuma kat tangan dan bibir tu selalu terlupa dan tak amek pot.. belah malam sapu lip sleeping mask...

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 29-11-2022 09:23 PM From the mobile phone | Show all posts
airisa replied at 25-11-2022 08:43 AM
syafakillah to your MIL. hopefully takde complication or long term effect.
Alhamdulillah, dipermud ...

Syafakillah to u too...

MIL i nampak cam dah okay ni.. reda dah panas badan dia... dia ade amal habbatus sauda and madu.. few days ago dia start ambil ubat cair kahak and byk kahak dah longgar and mudah keluar.. itu yang temperature dah turun...

BTW, i do noticed kat sana mcm mahal je semua barang kat pharmacy.. i think sbb some of the products tu made in EU, instead of tempat kita made in thailand (contoh nya Olay)...

I suka juga beli milo serbuk kat sana.. rasa lebih coklat dan lebih halus... tp i beli tin kecil je la buat minum2 sendiri kat bilik..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 1-12-2022 03:36 PM From the mobile phone | Show all posts
airisa replied at 24-11-2022 10:20 PM
i banyak buat brisk walking & jogging 7am-9am setiap pagi ... so, memang sunscreen tu vital for me ...

Tq for the review..nnt i tgk2 mana yg mesra pocket dulu..hehe..tp pendapat u,estee lauder yg paling ok ke?
Reply

Use magic Report

Post time 3-1-2023 02:51 PM | Show all posts
Lagi satu I nak suggest buat dermapen.
Suitable nak buang brown spot and generate new collagen for ladies umur 35tahun ke atas.
Tapi Dermapen ni under maintenance category la. Kena repeat selalu.


Reply

Use magic Report

Post time 3-1-2023 02:58 PM | Show all posts
For product I pakai this..

Morning:-
Vitamin C from Sephora as Serum
Vitamin E from from Skin Lab as moisturizer
SPF 50 sunscreen Heliocare 360

Malam :-
Retinol Olay + moisturizer retinol ( 2times a week )
Vitamin Potion Oil + moisturizer from Cuura Brand ( 3times a week )
BHA toner + moisturizer from Cuura Brand ( once a week )

Once a week I akan deep clean with purifying mask cosmoderm + lepas pakai Dr Morito mask sheet.

Ini kalau I rajin la. Kalau tidak maintain with routine I share kat atas tu.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 3-1-2023 03:04 PM From the mobile phone | Show all posts
miz_hanne replied at 1-12-2022 03:36 PM
Tq for the review..nnt i tgk2 mana yg mesra pocket dulu..hehe..tp pendapat u,estee lauder yg palin ...

Aci tak i nak menjawab.. hahaha sbb i penah le pakai spf brand mahai2 tp bukan estee lauder la.. estee lauder ni i pakai skincare & serum ANR je

For me.. spf ni tak baloi beli brand mahal sbb it is just a sunscreen.. kalo mineral its zinc or titanium oxide.. kalo chemical its avobenzone etc tu.. nothing special.... regardless the brand.. bagi i lah...
Reply

Use magic Report

Post time 3-1-2023 03:07 PM | Show all posts
green~tea replied at 24-11-2022 10:55 AM
Lupa nak update sini...

Dah 3 minggu or was it almost 1 month i changed my moisturizer from Olay t ...

texture dia rich sangat tak?
I ni walaupun dah 40 tapi kalau pakai moistruzer sangat boleh naik jerawat.

Just imagine selama ni muka tak pernah naik jerawat tapi masuk 40an terus jerawat.
My Dermatologist cakap I kena hormone acne .
Adoi...stress!

So far I pakai Vitamin E from skin lab mcm I update atas tu.

Nak cuba new brand yg mesra pocket.
Reply

Use magic Report

Post time 3-1-2023 03:37 PM | Show all posts
kimoree replied at 3-1-2023 03:07 PM
texture dia rich sangat tak?
I ni walaupun dah 40 tapi kalau pakai moistruzer sangat boleh naik je ...

mcm muka i ni, pakai vit E, cepat je naik jerawat .. so i just guna vit c pagi & malam retinol
moisturizer - i pakai cerave ..ataupun skrg ni peptide moisturizer the inkey list (beli kat sephora)


Reply

Use magic Report

 Author| Post time 3-1-2023 03:45 PM From the mobile phone | Show all posts
kimoree replied at 3-1-2023 03:07 PM
texture dia rich sangat tak?
I ni walaupun dah 40 tapi kalau pakai moistruzer sangat boleh naik je ...

Cerave tu best gila!!! My skin mcm literally absorb mcm sponge...  terus kulit toing toing
Reply

Use magic Report

Post time 3-1-2023 03:47 PM | Show all posts
airisa replied at 3-1-2023 03:37 PM
mcm muka i ni, pakai vit E, cepat je naik jerawat .. so i just guna vit c pagi & malam retinol
moi ...

Okay will buy cerave  soon. Maybe akan beli small packaging dulu for try and error
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 3-1-2023 03:49 PM | Show all posts
green~tea replied at 3-1-2023 03:45 PM
Cerave tu best gila!!! My skin mcm literally absorb mcm sponge...  terus kulit toing toing

Wow! best dengar your experinced.
I baru check price...alhamdulliah pocket friendly and review pun cakap bagus cuma Kat Guardian and Watson tak jual.
I cari dalam shoppee nanti. Thanks for response.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 3-1-2023 03:54 PM From the mobile phone | Show all posts
kimoree replied at 3-1-2023 03:49 PM
Wow! best dengar your experinced.
I baru check price...alhamdulliah pocket friendly and review pun ...

Berbaloi kot cuba cerave tu...

I skang ni cari bende2 yang pocket friendly just in case nak resign sbb change of life priorities

Bila low commitment ni, nak buat decision tu senang...

Yang penting menten cantik dan healthy
Reply

Use magic Report

Post time 4-1-2023 11:11 AM | Show all posts
green~tea replied at 3-1-2023 03:54 PM
Berbaloi kot cuba cerave tu...

I skang ni cari bende2 yang pocket friendly just in case nak resi ...

I dari dulu pun tak invest sangat pun skincare ni. Maybe invest serum tapi yg lain2 dari drugstore saja.
mix and match macam tu.

Macam cleanser semua tu I pakai from Cosmoderm saja. Dulu I pernah buat facial dengan one beautician ni. Before dia buka mobile spa. Dia kerja dalam kecantikkan with one big International compony. Dia kata Cosmoderm paling bagus and price friendly cuma tak segah compared brand lain. Maybe marketing dia kurang.
For oversea brand the best is Olay.

Dia cakap tak payah  invest dekat Big brand sangat. Cukup from drugstore range kalau kita pandai mix and match.
So for Cleanser, toner, day cream and night cream I pakai from Cosmoderm + Olay saja.

Tapi I invest dekat Serum and Sunscreen.
Eye cream selalu I minta free dekat sales girl kalau I beli serum tu

Sebab muka I ni cepat immune so I keep change la brand or range.


Reply

Use magic Report

Post time 4-1-2023 12:08 PM | Show all posts
airisa replied at 24-11-2022 10:26 PM
cerave ni memang my favourite moisturizer - dah 4 tube dah. but i pakai yg Facial moisturizing lot ...

Salam,
The sun block dan serum yg u pakai semasa tawaf tu ada fragrance tak?
I nak pakai untuk buat umrah nanti. setakat ni jumpa semua yang ada bau.

Thanks
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

6-2-2023 12:15 PM GMT+8 , Processed in 0.140859 second(s), 39 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list