CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: green~tea

All about Brown Spots, Freckles, Melasma, Pigmentation

  [Copy link]
Post time 1-11-2022 02:44 PM | Show all posts
Alhamdulillah muka setakat ni tak ada masalah even 40an. Hari tu pegi reunion dengan kawan2 satu sekolah dulu. Balik dari sana, siap jadi consultant diorang lagi bab kulit ni. Ha..ha...I perasan kebanyakan diorang ada masalah terutama jeragat, crow feet n kulit kering.

I stay satu malam dengan diorang. I perati diorang lepas mandi tak de apa2 rutin pun untuk penjagaan kulit. I pg sana siap segala mak nenek lagi...Mungkin kulit i tak ada masalah sebab memang dari belasan tahun dah start pakai uv moisturizer. Tak pernah miss siang malam...Biasa lepas mandi mesti apply balik moisturizer.

Sekarang dah start add retinol juga in my skincare routine. Tapi i buat skin cycling..sbb takut iritasi.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 1-11-2022 08:47 PM From the mobile phone | Show all posts
aciksenah replied at 1-11-2022 02:44 PM
Alhamdulillah muka setakat ni tak ada masalah even 40an. Hari tu pegi reunion dengan kawan2 satu sek ...

Elaborate more sistur… list kan product apa pakai dari buka mata waktu pagi smpi tutup mata waktu malam #seriusssnaktau.. pastu ada amik collagen intake etc?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 1-11-2022 09:46 PM From the mobile phone | Show all posts
midori888 replied at 1-11-2022 01:58 PM
Baru order products The Ordinary. Niacinamide, Alpha Arbutin & Retinol. Sekrg tgh abis Kan product2  ...

Bodyshop vit c tu i pernah pakai.. gatal seluruh mukaaa menyebabkan i jadi takut nak cuba product lain yg ada vit c... lepas try vit c brand cosmoderm and the ordinary ok plak.   
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 1-11-2022 09:47 PM From the mobile phone | Show all posts
aciksenah replied at 1-11-2022 02:44 PM
Alhamdulillah muka setakat ni tak ada masalah even 40an. Hari tu pegi reunion dengan kawan2 satu sek ...

Yes.. skin cycling ni means rotate products la kan alternate days or month???

I heard that arbutin..  kalo dah abes sebotol product tu.. kena stop sekejap dlm sebulan lepas tu baru sambung pakai balik
Reply

Use magic Report

Post time 1-11-2022 10:03 PM From the mobile phone | Show all posts
green~tea replied at 1-11-2022 09:46 PM
Bodyshop vit c tu i pernah pakai.. gatal seluruh mukaaa menyebabkan i jadi takut nak cuba product  ...

So far kulit iols ok jer pakai...nanti abis nie nak try cosmoderm punya pulak...
Reply

Use magic Report

Post time 4-11-2022 11:26 AM From the mobile phone | Show all posts
The ordinary retinol dah smp, Beli dari dari 2 seller berbeza. Yg dari satu seller tu iols rasa fake punya.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 4-11-2022 11:32 AM From the mobile phone | Show all posts
midori888 replied at 4-11-2022 11:26 AM
The ordinary retinol dah smp, Beli dari dari 2 seller berbeza. Yg dari satu seller tu iols rasa fake ...


Harga sama ke? Or cheaper??? How about the reviews?? Biasa dia mcm kehijauan sikit kaler.. not clear colorless
Reply

Use magic Report

Post time 4-11-2022 11:38 AM From the mobile phone | Show all posts
green~tea replied at 4-11-2022 11:32 AM
Harga sama ke? Or cheaper??? How about the reviews?? Biasa dia mcm kehijauan sikit kaler.. not cle ...

Yg fake 29, yg original 40. Td gi baca review, yes ada review kata fake...haritu baca review first page jer....

Kalu squalene, the texture suppose to be oily kan, yg fake punya watery jer...

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 4-11-2022 11:40 AM From the mobile phone | Show all posts
midori888 replied at 4-11-2022 11:38 AM
Yg fake 29, yg original 40. Td gi baca review, yes ada review kata fake...haritu baca review first ...


Yes squalene itself is oil...

Siss pm tepi i nak forward audio
Reply

Use magic Report

Post time 4-11-2022 11:46 AM From the mobile phone | Show all posts
green~tea replied at 4-11-2022 11:40 AM
Yes squalene itself is oil...

Siss pm tepi i nak forward audio

Owh okay....dah lah iols beli byk dari seller yg fake tu...sigh...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 4-11-2022 11:48 AM From the mobile phone | Show all posts
midori888 replied at 4-11-2022 11:46 AM
Owh okay....dah lah iols beli byk dari seller yg fake tu...sigh...

I pun pernah terkena beli the ordinary AHA BHA tu.. patut bau masam2 mcm biasa i beli.. alih2 ada once tu i beli bau wangii fake siap muka i jadi purple sbb itu pewarna je
Reply

Use magic Report

Post time 4-11-2022 05:46 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by midori888 at 6-11-2022 04:15 PM
green~tea replied at 4-11-2022 11:48 AM
I pun pernah terkena beli the ordinary AHA BHA tu.. patut bau masam2 mcm biasa i beli.. alih2 ada  ...


Sabar jerlah...nak wat camner kan... the fake ones kena buang jerlah...
Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2022 03:56 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by miz_hanne at 6-11-2022 03:59 PM

Haiii..nak join tred ni juga..baru beli cosmoderm vit c semalam hasil bacaan kt sini..so,rutin iols siang lepas cuci muka pakai toner clinique (ni je yg blh kurangkan blackheads iols,tp sadly mmg sentiasa ada),serum vit c cosmoderm dan olay collagen peptide bekas merah tu,spf..malam plak toner,serum retinol olay dan night cream retinol olay..tp iols baca kt atas x blh pakai serum dan cream retinol serentak yer..huhuhu
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 7-11-2022 10:57 AM | Show all posts
miz_hanne replied at 6-11-2022 03:56 PM
Haiii..nak join tred ni juga..baru beli cosmoderm vit c semalam hasil bacaan kt sini..so,rutin iols  ...

kalo kulit u okay pakai serum olay retinol pastu pakai olay retinol night cream OK je..

i dulu pakai the ordinary retinol.. pastu olay retinol... break out teruk... tu baru perasan dekat botol the ordinary retinol tu ada mention jangan campur dengan product lain yang ada retinol jugak...


vit c u pakai tu best kan? sejuk je muka lembut jadi...
Reply

Use magic Report

Post time 7-11-2022 11:40 AM From the mobile phone | Show all posts
green~tea replied at 7-11-2022 10:57 AM
kalo kulit u okay pakai serum olay retinol pastu pakai olay retinol night cream OK je..

i dulu pa ...

I dulu byk juga beli the ordinary tp maybe x sesuai dgn i..especially niacinamide tu..naik jerawat muka i..hari tu sekali beli serum vit c dgn olay luminous niacinamide tu..harap2 ok la..i rasa i sesuai pakai olay..sejak umur 18 pakai olay white radiance tutup hitam tu,mmg best sgt2..skng susah plak nak cari..

Penah pakai ANR,masa umur bawah 33 cmtu kot..cantik je kulit..tp xtau skng nape anr tu x bg kesan kt muka i..tu tukar pakai retinol olay,alhamdulillah ok sgt2 buat masa ni..

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 7-11-2022 11:45 AM | Show all posts
miz_hanne replied at 7-11-2022 11:40 AM
I dulu byk juga beli the ordinary tp maybe x sesuai dgn i..especially niacinamide tu..naik jerawat ...

the ordinary's niacinamide tu teruk gilaaaaaaaaaaaaaaaaaa... i naik jerawat batu bertubi2 dekat dagu.. bila i baca review dalam internat.. ramai kena camtu sbb allergy dengan binding ingredients dia...bukan niacinamide tu, tp sbb formulation dia tu some people get allergies...

so i rely dengan olay formulation yang banyak niacinamide... i pakai olay white radiance tutup hitam tu juga zaman 2003 lagi uolz... tp bila i tried regenerist tutup grey tu pun ok alhamdulillah serasi juga....


ANR tu i pakai lama juga.. serum tu bertahun2.. pastu back in 2016-2017.. ANR tukar formulation, byk beneficial ingredients dia tarik keluar.... dulu ANR ada retinyl palmitate (vitamin A) pastu dalam 2nd formulation dah takde.. so i terpaksa laa berjinak dengan retinol from the ordinary...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 7-11-2022 12:03 PM From the mobile phone | Show all posts
green~tea replied at 7-11-2022 11:45 AM
the ordinary's niacinamide tu teruk gilaaaaaaaaaaaaaaaaaa... i naik jerawat batu bertubi2 dekat da ...

Nyesal i pakai the ordinary tu..hahaha..tp x cuba xtau kan..retinol dia pun i pakai mcm xde kesan je..bila habis,terus i tukar retinol olay..luckily sesuai..

Prob i,pigmentation or age spot or apa benda i x sure..sbb i jog kot..kena panas..i ada masa utk jog lepas anak sekolah kul 8 pagi so dah panas..pakai spf pun still burn juga muka i..bila i kurangkan jog,mmg nampak kulit I ok..tp tu la..I suka jog..susah nak kurus dan kulit cantik ni..nak exercise dlm rumah mcm2 dugaan,malas lebih..hahaha
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 7-11-2022 01:22 PM From the mobile phone | Show all posts
miz_hanne replied at 7-11-2022 12:03 PM
Nyesal i pakai the ordinary tu..hahaha..tp x cuba xtau kan..retinol dia pun i pakai mcm xde kesan  ...

Thats why i workout indoors je u... hehehe.. i masuk gym classes and still i pakai sunscreen sbb cahaya dari lampu pun ada UV...

Kalo u suka jog outdoor then u kena beli sunscreen jenis waterproof.. for outdoor tu.. betulkan rutin ni dulu baru focus mende lain..  
Reply

Use magic Report

Post time 7-11-2022 03:14 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by miz_hanne at 7-11-2022 03:15 PM
green~tea replied at 7-11-2022 01:22 PM
Thats why i workout indoors je u... hehehe.. i masuk gym classes and still i pakai sunscreen sbb c ...


I x mampu nak pergi gym class..hehe..kalau indoor i follow kt YouTube jela dan skit2 buat body weight training..

Tu la..i dah pakai sunplay spf120 sport water resistant tu,still burn skit2 juga..tp byk la membantu juga..

Cuma i rasa silap i x pakai sunscreen kt rumah..tp rumah i ni glass keliling so i rasa wajib juga la pakai lepas ni..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 7-11-2022 03:15 PM | Show all posts
miz_hanne replied at 7-11-2022 03:14 PM
I x mampu nak pergi gym class..hehe..kalau indoor i follow kt YouTube jela dan skit2 buat body wei ...

ooo kat dalam rumah pun i pakai.. beli yang water based tu je u.. physical sunscreen is prefered kalo u jenis oily skin
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

7-2-2023 10:28 AM GMT+8 , Processed in 0.146440 second(s), 39 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list