CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 850|Reply: 19

[Dunia] Jutawan dunia semakin bertambah

  [Copy link]
Post time 22-9-2022 08:34 AM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
ZURICH – Sebuah bank pelaburan yang berpangkalan di Switzerland, Credit Suisse melaporkan bilangan individu dengan ‘nilai bersih ultra tinggi’ (UHNW) tahun lalu meningkat kepada 218,200 orang, lapor akhbar The Guardian kelmarin.

Credit Suisse adalah firma kewangan antarabangsa yang bertanggungjawab membantu menguruskan kekayaan individu terkaya dunia.

Jumlah tersebut adalah peningkatan sebanyak 46,000 berbanding tahun sebelumnya apabila orang terkaya dunia mendapat manfaat daripada ‘ledakan kekayaan’ semasa pemulihan daripada pandemik Covid-19.

Bilangan individu UHNW, atau mereka yang mempunyai aset melebihi AS$50 juta (RM228 juta) melonjak pada 2021 apabila golongan kaya-raya mendapat manfaat daripada harga rumah yang melambung tinggi dan pasaran saham yang berkembang pesat.

Jumlah individu UHNW telah meningkat lebih 50 peratus dalam tempoh dua tahun lalu.

Peningkatan besar dalam kekayaan 0.00004 peratus penduduk dewasa terkaya di dunia itu berlaku apabila berbilion-bilion orang berpendapatan rendah dan sederhana kehilangan sebahagian besar simpanan kecemasan mereka akibat inflasi serta kenaikan harga barangan asas.

“Peningkatan ketara dalam aset kewangan mengakibatkan kenaikan dalam ketidaksamaan pada 2021.

“Ia mungkin disebabkan oleh lonjakan nilai aset kewangan semasa pandemik Covid-19,” tulis laporan tersebut.

Sementara itu, profesor ekonomi dan pengarang laporan tersebut, Anthony Shorrocks berkata,  lonjakan kekayaan yang dicatat pada tahun lepas mungkin adalah yang paling tinggi pernah direkodkan.

Bilangan jutawan mencatatkan peningkatan sebanyak 5.2 juta pada 2021 kepada 62.5 juta orang, yang hampir menyamai jumlah populasi di Britain iaitu 67 juta penduduk.

Shorrocks berkata, bilangan jutawan semakin ramai sehingga ia menjadi ukuran kekayaan yang semakin tidak relevan.

Lebih satu pertiga daripada jutawan dunia menetap di Amerika Syarikat (AS), yang menempatkan 24.5 juta orang atau 39 peratus daripada jumlah keseluruhan di seluruh dunia.

“Ini merupakan peningkatan terbesar dalam bilangan jutawan yang direkodkan bagi mana-mana negara dalam mana-mana tahun pada abad ini dan mengukuhkan peningkatan pesat dalam bilangan jutawan yang dilihat di AS sejak 2016,” kata laporan itu.

Selain AS, China berada di tempat kedua dengan 10 peratus jutawan dunia, diikuti dengan Jepun sebanyak 5.4 peratus, Britain (4.6 peratus) dan Perancis (4.5 peratus). – Agensi

https://www.kosmo.com.my/2022/09/22/jutawan-dunia-semakin-bertambah/

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 25-9-2022 05:12 PM From the mobile phone | Show all posts
Ramainya kaya2 sekarang
Reply

Use magic Report

Post time 25-9-2022 05:45 PM | Show all posts
founder product oem kat malaysia
termasuk dalam list x?
deme ni kaya2 belaka tayang harga
Reply

Use magic Report

Post time 25-9-2022 05:47 PM From the mobile phone | Show all posts
gekkou replied at 25-9-2022 05:45 PM
founder product oem kat malaysia
termasuk dalam list x?
deme ni kaya2 belaka tayang harga

Masih belum.sampai 0.1% kekayaan owner weststar lagi....
Reply

Use magic Report

Post time 25-9-2022 06:18 PM From the mobile phone | Show all posts
gekkou replied at 25-9-2022 05:45 PM
founder product oem kat malaysia
termasuk dalam list x?
deme ni kaya2 belaka tayang harga

Tu belum lagi kek mamasabariah.


Reply

Use magic Report

Post time 25-9-2022 06:31 PM From the mobile phone | Show all posts
Susah nak jd kaya melampau kalau kalau x amik kesempatan kat pekerja, or menipu duit org..
Reply

Use magic Report

Post time 25-9-2022 07:01 PM | Show all posts
yang jatuh miskin level hamba sama ada skala individu atau negara, berganda2 bertambah.
Reply

Use magic Report

Post time 25-9-2022 08:08 PM From the mobile phone | Show all posts
Ya memang ramai orang kaya sekarang. Jutawan lagi ramai. Setakat 1 juta tu sekarang senang je dapat. Orang pergi Mekah pun ramai giler. Dulu2 jarang la dengar orang kampung nak pergi umrah. Sekarang aku rasa tiap minggu ada je kenalan nak pergi umrah.
Tempat2 percutian pun sentiasa penuh.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 25-9-2022 09:51 PM | Show all posts
jutawan dah senang2 nak dapat dah sekarang

patut tukar jutawan dari RM1 juta kepaad USD1m

maybank millionaires club pon dah lama guna syarat kena ada aset boleh labur USD1m untuk jadi ahli
Reply

Use magic Report

Post time 25-9-2022 10:29 PM | Show all posts
kemaruk replied at 25-9-2022 09:51 PM
jutawan dah senang2 nak dapat dah sekarang

patut tukar jutawan dari RM1 juta kepaad USD1m

ahaaa
kak lid nak tahu
apa kriteria yg perlu dipenuhi utk bergelar jutawan?

cash rm1juta (jutawan malaysia) ?
atau +an cash + aset?

berngan3 nak bergelar jutawan hahaaa
Reply

Use magic Report

Post time 25-9-2022 10:48 PM | Show all posts
Edited by kemaruk at 25-9-2022 10:49 PM
sayawifenikmie replied at 25-9-2022 10:29 PM
ahaaa
kak lid nak tahu
apa kriteria yg perlu dipenuhi utk bergelar jutawan?

tak ada kriteria pon sebenarnya.. ada 1 juta, jutawan ler tu.. even 1 juta rupiah

tapi kalau nak dapat cop mohor JUTAWAN dimata bank2, kenala jadi ahli private banking/prime banking/privilage banking

dekat malaysia, maybank la paling berprestij.. member2 jeles wooo kalau awak jadi private customer maybank

kalau maybank kena ada USD1m baru boleh approve.. tapi ada member bangkem setakat 3 juta pon boleh jadi ahli, tengok aset jenis camne jugak.. kalau ada FD 3 juta dengan maybank, maybe senang2 approve.. kalau dalam bentuk aset rumah/saham, susah sikit..

bangkem punya OCBC je sebab loan rumah semua under OCBC, maka dorang tau aset/cashflow bangkem camne jadi senang sikit nak apply

tapi OCBC ni low class je.. minimum requirement kena ada aset bolehlabur rm300k.. tapi tu minimum la.. kena ada lebih 1 juta jugak baru senang approve

kalau dah jadi ahli, dekat debit card akan ada tulis premier banking macam ni


Reply

Use magic Report

Post time 25-9-2022 11:02 PM From the mobile phone | Show all posts
Abam johnny depp dating dgn loyar heols.



Reply

Use magic Report

Post time 25-9-2022 11:03 PM From the mobile phone | Show all posts
kemaruk replied at 25-9-2022 09:51 PM
jutawan dah senang2 nak dapat dah sekarang

patut tukar jutawan dari RM1 juta kepaad USD1m

Bangkem dah ada 2 million usd ke?


Reply

Use magic Report

Post time 25-9-2022 11:04 PM | Show all posts
Edited by sayawifenikmie at 25-9-2022 11:06 PM
kemaruk replied at 25-9-2022 10:48 PM
tak ada kriteria pon sebenarnya.. ada 1 juta, jutawan ler tu.. even 1 juta rupiah

tapi kalau ...

...  maksudnya OCBC tak perlu adal juta2 duit/aset utk jadi member Premier Banking berbanding MBB (rm3-4 juta)?

Apa keistimewaan, jadi member PM?

kenapa nak simpan cash juta2 dlm bank? bukan tinggipun div dia berbanding instrument lain ... ke macam mana?
Reply

Use magic Report

Post time 25-9-2022 11:05 PM | Show all posts
sharlenetexas replied at 25-9-2022 11:03 PM
Bangkem dah ada 2 million usd ke?

i wish

kalau bitcoin membulan maybe la
Reply

Use magic Report

Post time 25-9-2022 11:23 PM | Show all posts
sayawifenikmie replied at 25-9-2022 11:04 PM
...  maksudnya OCBC tak perlu adal juta2 duit/aset utk jadi member Premier Banking berbanding MBB ( ...

bangkem dulu ocbc yang offer.. sebab bangkem banyak loan dengan dorang kot

bangkem cuba apply maybank tapi tak lepas

USD1m untuk maybank ni sebelum corona dulu ler.. sekarang syarat tak tahu la camne..

bukan dalam cash.. kalau uols ada cash usd1m maybe uols pinjam duit member untuk apply.. kena aset macam rumah,FD,saham,tanah atas nama uols

banyak kelebihannya:

1) boleh flash/nunjuk2 dekat member debit card yang ada tulis premier banking tu.. lagi bernilai dari CC platinum woo.. CC platinum cuma tengok income, tak tengok asset/loan..

2) di cawangan bank, ada bilik khas/counter untuk private client ni.. jadi tak perlu la beratur ambik nombor macam smikin lain

3) senang nak lulus loan.. interest pon lagi rendah

4) ada jemputan ke private event.. boleh la jumpa orang2 kaya lain.. boleh promote uols punya biz/product atau cari cable

ini je kelebihan yan bangkem tau dan pernah pakai.. banyak lagi kelebihan lain tapi bangkem tak guna sangat
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 25-9-2022 11:39 PM | Show all posts
kemaruk replied at 25-9-2022 11:23 PM
bangkem dulu ocbc yang offer.. sebab bangkem banyak loan dengan dorang kot

bangkem cuba apply may ...



.... prestij ajer lah ni ... tak layak lah iolsss
Reply

Use magic Report

Post time 25-9-2022 11:45 PM | Show all posts
sayawifenikmie replied at 25-9-2022 11:39 PM
.... prestij ajer lah ni ... tak layak lah iolsss

uols bukan pakai BMW ke

kalau tak silap uols pernah post dekat carigold dulu kan
Reply

Use magic Report

Post time 25-9-2022 11:55 PM | Show all posts
kemaruk replied at 25-9-2022 11:45 PM
uols bukan pakai BMW ke

kalau tak silap uols pernah post dekat carigold dulu kan

uikkkkk ... iols mana ada masuk carigold ....  dan mana hader BMW uolsss
berangan pun tak mampu
iols minat n berhajat nak beli range rover jer
nasib baik tak beli sebab pencen awal ..  kalau tidak .. hari2 makan nasi lauk garam hahha


Reply

Use magic Report

Post time 26-9-2022 08:47 AM From the mobile phone | Show all posts
sharlenetexas replied at 25-9-2022 11:02 PM
Abam johnny depp dating dgn loyar heols.

Siyes la…memula dulu cakap x de apa2. Semoga atok johnny bahagiaaa
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

6-12-2022 03:55 PM GMT+8 , Processed in 0.149300 second(s), 44 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list