CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

1234Next
Return to list New
View: 3040|Reply: 61

[Tempatan] Kabinet setuju bawa masuk 10,000 pekerja Sri Lanka

  [Copy link]
Post time 21-9-2022 01:28 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
PUTRAJAYA: Malaysia akan membawa masuk 10,000 pekerja asing dari Sri Lanka bagi mengisi kekosongan pekerjaan dalam sektor yang dibenarkan menggajikan pekerja warga asing.

Menteri Sumber Manusia, Datuk Seri M Saravanan, berkata keputusan itu dibuat pada Mesyuarat Jemaah Menteri pada 14 September lalu.

Beliau berkata, ia mengambil kira

keadaan negara itu yang dilanda krisis ekonomi.


"Kerajaan Sri Lanka sudah mengemukakan permohonan rasmi untuk membekalkan tenaga kerja dan

memohon kuota sebanyak 10,000 pekerja.

"Ini antara usaha kerajaan untuk membantu Sri Lanka yang sedang berdepan krisis ekonomi terburuk di negara itu," katanya dalam satu kenyataan media, hari ini.

Justeru, Saravanan menggesa, pihak industri dan majikan untuk memberi sokongan kepada niat murni kerajaan dengan menggajikan pekerja warga asing dari Sri Lanka dalam sektor berkaitan.

Beliau berkata, majikan yang sudah diberi kelulusan kuota dan menyelesaikan bayaran levi boleh merebut peluang mendapatkan pekerja asing dari Sri Lanka itu.

Sementara itu, Saravanan berkata, sehingga 14 September lalu, bayaran

levi sudah dibuat bagi 416,634 permohonan pekerja warga asing.

Beliau berkata, majikan yang berminat, boleh terus menghubungi Bahagian Pengurusan Pekerja Migran KSM (oscksm@mohr.gov.my) atau Jabatan Tenaga Kerja Semenanjung Malaysia (jtksm@mohr.gov.my) untuk

maklumat lanjut.

Pada April lalu, Majlis Pemulihan Negara (MPN) dilaporkan mahu proses kelulusan bagi permohonan mendapatkan pekerja asing, disegerakan bagi menampung keperluan mendesak terhadap tenaga kerja berkenaan.

Pengerusinya, Tan Sri Muhyiddin Yassin, dilaporkan berkata, ia boleh dilaksana dengan mengurangkan kerenah birokrasi dan mempermudah serta menambah baik proses kelulusan permohonan itu yang diterima daripada industri.

Sebelum ini, Saravanan mengumumkan, penubuhan jawatankuasa khusus ditubuhkan Kementerian Sumber Manusia bagi menyegerakan proses kelulusan permohonan kuota pekerja asing yang masih tertangguh.

Beliau dilaporkan berkata, ia bertujuan membantu pihaknya dalam memenuhi keperluan sektor bukan pilihan warga tempatan yang berunsurkan 3D, merujuk pada sektor bahaya, kotor dan sukar, seperti perkilangan, pembinaan dan perladangan.

Kekurangan pekerja asing memaksa beberapa industri berdepan pelbagai masalah, termasuk hasil pertanian dan komoditi seperti sawit yang tidak dapat dituai mengikut jadual, selain banyak restoran dan kedai makan terpaksa mengehadkan waktu operasi berikutan tiada tenaga kerja.


https://www.bharian.com.my/berita/nasional/2022/09/1002905/kabinet-setuju-bawa-masuk-10000-pekerja-sri-lanka




This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 21-9-2022 01:40 PM From the mobile phone | Show all posts
@Skuau tersenyum sinis
Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2022 01:40 PM | Show all posts
dah menteri pun leluhur sama
pundek
Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2022 02:12 PM | Show all posts
bawak la masuk reramai lagi
Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2022 02:14 PM From the mobile phone | Show all posts
Aku rasa la, walaupun sri lankans ni species kicap, they are waay better in terms of attitude, tahap kebersihan dan education....wayyy better than bangla...negara sri lanka pun bersih dan tak berdebu mcm india tu...
Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2022 02:53 PM From the mobile phone | Show all posts
adiwarna replied at 21-9-2022 02:14 PM
Aku rasa la, walaupun sri lankans ni species kicap, they are waay better in terms of attitude, tahap ...

pernah ada 2 pekerja sri lankan...1.ok..1 lg ko.
Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2022 02:55 PM From the mobile phone | Show all posts
reen8601 replied at 21-9-2022 02:12 PM
bawak la masuk reramai lagi

itu kaloo...ank kena rogol pon bukan saya anak..ank marhaen...jugok-pak munteri.
Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2022 03:02 PM From the mobile phone | Show all posts
kakikuDibibirmu replied at 21-9-2022 01:40 PM
@Skuau tersenyum sinis {:mlwa ...

satgi ada yg minta IC tu..kata...depa duk estet...puluh taun x pernh kuar.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 21-9-2022 03:20 PM From the mobile phone | Show all posts
Bwk msk kaum kerabat adik beradik ke tu? Suh diorg belajar bhs melayu ye pak munteri.
Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2022 03:22 PM From the mobile phone | Show all posts
Sri lanka pulak...ya rabbi apa la nak jadi negaraku
Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2022 03:38 PM | Show all posts
Skuau replied at 21-9-2022 02:55 PM
itu kaloo...ank kena rogol pon bukan saya anak..ank marhaen...jugok-pak munteri.

Itu macam ka saya tarak tau la
Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2022 03:44 PM From the mobile phone | Show all posts
In small parts of Europe mmg dorang ambik Sri Lankans... Mmg bagus..

Tapi kena faham jugak mat saleh ni no nonsense... Keja mmg disiplin dan tegas.. jadi pekerja akan patuh serta hormat boss..

Orang kita sap sap soy attitude.. sbb tu pekerja pijak kepala..
Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2022 03:45 PM From the mobile phone | Show all posts
aritu 50k Bangladeshi. skrg tambah lg.
Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2022 03:53 PM | Show all posts
apsal tak ambik pekerja ukraine?

apa beza org ukraine dgn sri langka?

mcm la dua-dua ni reti cakap melayu
Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2022 04:01 PM | Show all posts
ada datok org SL ni..kemaen lagik dpt datok dah
Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2022 04:03 PM From the mobile phone | Show all posts
Proyek IC tersenyum sinis
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 21-9-2022 04:10 PM From the mobile phone | Show all posts
Yeah
Boleh cepat kaya kan recruitment agency
Antara menteri yang harus nama dia lenyap dari senarai menteri dan timbalan menteri bila kerajaan baru di bentuk selepas PRU 15
Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2022 04:11 PM From the mobile phone | Show all posts
Iols perasan sejak dia ni jd menteri sumber manusia, byk isu muncul
Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2022 04:11 PM From the mobile phone | Show all posts
kalau depa ni buat onar kt rakyat marhaen...boleh tak kapla kapitalis(majikan depa) dan ahli parlimen dan menteri berkaitan(yg luluskan dan benarkan drng ni mai Msia) dipukul dgn selipar jepun...oleh mangsa???
Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2022 04:15 PM | Show all posts





Nahhhhh berita gembira buat rakyat Malaysia dari warga asing
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

6-12-2022 02:49 PM GMT+8 , Processed in 0.141383 second(s), 44 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list