CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: Highflyer19

[Tempatan] Gagal urus duit punca ramai orang pencen kembali bekerja

  [Copy link]
Post time 21-9-2022 01:47 PM | Show all posts
shernazz replied at 21-9-2022 01:39 PM
Umo 70
Anak baru 15tahun..
Merengek2 nak.masuk.asrama..

kan.. tu kut sampai umo 70

kut anak dgn bini baru 2,3 umo smua sekolah rendah & tadika pehtu si laki ganyut masuk gol.. masak la bini baru yg gedik dan manjahhh itew

lg teruk kut lumpuh ke koma ke.. elok la dicashkan jugak betina garik yg nak kawen laki org tu
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 21-9-2022 01:49 PM From the mobile phone | Show all posts
Kitty_catz replied at 21-9-2022 01:42 PM
sis bughit niaga apa?

Aku jual coklat mslt mcm milo tu laa.. ujung ujung aku jual rm5 lelong sblm expired.. wpun tak blk modal tak pe laa.. lopes ni tak berani nak niaga dah.. sbb tuu kalo pi psar mlm ke.. kalo aku tgk peniaga tuu menung aje.. aku belilaa brg dia.. sbb aku rasa mcm aku je tuu.. niaga tak laku.. hohoho
Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2022 01:50 PM From the mobile phone | Show all posts
Simpan duit nak duduk retirement home je lah nampaknya..berapa kos eh?
Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2022 01:51 PM From the mobile phone | Show all posts
shernazz replied at 21-9-2022 01:39 PM
Umo 70
Anak baru 15tahun..
Merengek2 nak.masuk.asrama..

Pastu anak umur 15 thn tu buat perangai lehnat kt asrama smpi warden kene panggil parents skali
Larat ke nk layan mslh2 bodoh2 budak2 hostel tu..gaduh dgn dorm mate sbb curi spender la,rebut awek kelas sebelah la
Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2022 01:54 PM | Show all posts
doktor ni mengata kat tun m ke apa ni. berani dia. x takut kena pecat ke bila tun m jd pm ke 9 nanti?
Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2022 01:54 PM From the mobile phone | Show all posts
Kitty_catz replied at 21-9-2022 01:47 PM
kan.. tu kut sampai umo 70

kut anak dgn bini baru 2,3 umo smua sekolah rendah & tadika pehtu si l ...

Akak kawen lambat...akak dh bleh foresee masalah2 mcm ni la bila dh 70s esok
Sbb tu akak malas nk beranak
Kalo ada acik bawang tuduh akak mandul ke hapa ke, akak pi mamposkan saja acik2 bawang kepam sume tu..sbb esok2 yg susahnya kita sbb nk handle anak2 bila kita dh tua
Acik2 bawang tu sume bukan nk membantu pun sok
Akak opt takde anak sbb lagi senang weols laki bini nk vacation holiday ke mana2 tanpa tggu school holiday apa lancau sume tu la
Bebas ke mana2
Rasa2 nk fly ke italy, book jah terus flight tiket
Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2022 01:54 PM From the mobile phone | Show all posts
Kitty_catz replied at 21-9-2022 01:47 PM
kan.. tu kut sampai umo 70

kut anak dgn bini baru 2,3 umo smua sekolah rendah & tadika pehtu si l ...

Haha
Padan muka
Bini tua dah relaks dok pondok.ke belajo agama..sambil jenjalan satu.dunia.lihat budaya sana...
Yang kerepot ni.masih dok.timang2.anak.hanto.anak.skolah.
Kalau kaki tak.kena.potong lah....
Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2022 01:55 PM From the mobile phone | Show all posts
cmf_premierleag replied at 21-9-2022 01:51 PM
Pastu anak umur 15 thn tu buat perangai lehnat kt asrama smpi warden kene panggil parents skali  ...

Ooh my..
Mmg.gile bertongkat nak naik.opis sekolah
Hadap cikgu disiplin
Boleh kena strok..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 21-9-2022 01:56 PM From the mobile phone | Show all posts
shernazz replied at 21-9-2022 01:38 PM
Khenn
Kkalau ada rare atau high demand punya skills boleh.la..ni takat kau tahu microsoft office a ...

Kalo bab2 data management and data analysis, stok2 boomer ni still pakai excel sendu tu lg ya
Padahal ummah dah pakai Phyton bagai dah
Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2022 01:56 PM | Show all posts
Buritan replied at 21-9-2022 01:49 PM
Aku jual coklat mslt mcm milo tu laa.. ujung ujung aku jual rm5 lelong sblm expired.. wpun tak blk ...

ic ic, semoga dipermudahkan..

mmg payah skang ni esp bila barang apa semer mahal, affect costing and selling price, org kut nengok rega mahai cikit dah tamo beli, it's a vicious cycle.. shopee yg gah pun dah kelaut


Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2022 01:57 PM From the mobile phone | Show all posts
cmf_premierleag replied at 21-9-2022 01:54 PM
Akak kawen lambat...akak dh bleh foresee masalah2 mcm ni la bila dh 70s esok
Sbb tu akak malas nk  ...

Haah senang uols ..tak.yah pikir ape2 nak.plan..
Terus.je.amek cuti time.skolah2.ni.tak ramai...
Nak.merendek.mana.mana ping takde gangguan..
Ada je ex colleague iols.gitu..
Kawen.umo.40...gi.holiday je.sana sini.tine.weekdays..haha...
Best..dia kata tenang...mandi pool pung tak berebut
Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2022 02:02 PM From the mobile phone | Show all posts
Kitty_catz replied at 21-9-2022 01:56 PM
ic ic, semoga dipermudahkan..

mmg payah skang ni esp bila barang apa semer mahal, affec ...

Tu laa.. barang kita dpt dah mahal.. nak jual murah cmn tak tau laa sis oii.. aku tgk mmg kesian laa sape yg niaga time ni.. yg ramai beli alhndlhlaa.. yg org tak mo beli.. nangis laa bucu katil.. aku ni nak la jgk cari duit tepi tp buat masa ni rehat ajelaa.. baik jogging mantapkan body jelaa.. nak jd dtopship pun aku tgk barang barang jual tuu pun aku pun tak hingin nak beli...
Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2022 02:04 PM From the mobile phone | Show all posts
cmf_premierleag replied at 21-9-2022 01:56 PM
Kalo bab2 data management and data analysis, stok2 boomer ni still pakai excel sendu tu lg ya
Pada ...

Adakalanya depa neh rasa microsoft office tu dah level up gitchuuuu
Boleh demand itu ini..
Padahal.keje.tu receptionist pung boleh.settle..
Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2022 02:17 PM From the mobile phone | Show all posts
vespa_oren replied at 21-9-2022 01:37 PM
biasa lepas pencen kerja sebab pencen awal mcm askar umur 40an pencen dah sebab cukup servis atau ke ...

Tak eloklah masuk jadi askar kan
Tak ada pencen
Polis ada pencen nurse ada pencen
My abah polis mak nurse sampai sekarang ada pencen.
Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2022 02:18 PM From the mobile phone | Show all posts
Buritan replied at 21-9-2022 01:49 PM
Aku jual coklat mslt mcm milo tu laa.. ujung ujung aku jual rm5 lelong sblm expired.. wpun tak blk ...

teringat aku gie pasar malam kt kampung aku hari tu, siap dia panggil orang datang beli lagi, pastu dia duduk termenung, orang pun xramai, sayu tengok
aku nak beli pun aku xmakan sangat kambing bakar, harga pun boleh tahan premium,
adik aku cakap org belum gaji lagi
Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2022 02:21 PM From the mobile phone | Show all posts
Lily_Elizabeth_ replied at 21-9-2022 02:17 PM
Tak eloklah masuk jadi askar kan
Tak ada pencen
Polis ada pencen nurse ada pencen

askar ada pencen jika cukup servis 20tahun rasanya, jika ko masuk umur 18tahun, 38tahun pencen dah
umur baru 40an xkn nk duduk rumah
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 21-9-2022 02:25 PM | Show all posts
green~tea replied at 21-9-2022 09:55 AM
Sbb ramai sangat berhutang beli rumah selama  30-35 tahun.. mmg langkau umur pencen ler...  sbb tu p ...

big2 company dah start buang pekerja dan buat plan segera.

fedex lepas umum plan jangka pendek , terus saham spike 25%. shopee  dah buang pekerja. company2 malaysia and luar negara akan start buang pekerja. sebab share market merundum jadi company perlu  good cash flow.  ali baba dah start buang pekerja dan kurangkan gaji.

kesan buang pekerja dan ekonomi slow pasti merebak ke malaysia sbb kita negara pengeksport siap ada surplus lagi. lepas ni sesi buka payung tepi jalan dan grab food food panda akan berlaku semula macam masa covid.

fikir2 balik ada benarnya sewa rumah berbanding beli sebab kalau ada cash rm800k masuk ASB setiap bulan boleh sewa semi D dan lebihan tunai.huhu. zaman kapitalis flipping property dah berlalu dah. tiada local buyer affordable beli rumah 1 million above kecuali orang petronas, orang kerja oversea, atau politician . terikat beban hutang adeh.
Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2022 02:26 PM From the mobile phone | Show all posts
vespa_oren replied at 21-9-2022 02:18 PM
teringat aku gie pasar malam kt kampung aku hari tu, siap dia panggil orang datang beli lagi, past ...

Itu aku la tuu.. hohoho..
Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2022 02:27 PM | Show all posts
gov tengah nak implement caruman pencen untuk penjawat swasta.

kaka setuju kalau benda tu leverage sama dengan penjawat awam.  atleast better late than never
Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2022 02:30 PM | Show all posts
shernazz replied at 21-9-2022 01:16 PM
Ikut bidang juga kots
Tmpt keje husband iols..ada je amek pekerja yang dah pencen...
Banyak yang t ...

yang mcm ni patut dihamun je...makan gaji buta...tak berkat makcikpakcik oiiiiii....kubo dah terbuka luas pun masih nak mengular....choiiii.....

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

6-2-2023 12:16 PM GMT+8 , Processed in 0.115402 second(s), 40 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list