CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: Highflyer19

[Tempatan] Gagal urus duit punca ramai orang pencen kembali bekerja

  [Copy link]
Post time 22-9-2022 02:39 PM From the mobile phone | Show all posts
adm7 replied at 22-9-2022 07:35 AM
Masa muda sibuk enjoy habiskan duit buat benda-benda bodoh dan tak berfaedah.
Makan, lifestyle mewah ...

Iols tak setuju bab enjoy2 semua supaya waris tak dpt apa2. Patutnya rasa sedikit tapi jgn enjoy semua.. semua benda mmg kena wat bersederhana.. hat beranak-pinak tapi takde plan utk anak2 tu voley minta kena tembak jahh.. wat susahkan masyarakat pada masa akan dtg dgn mentaliti setiap anak ada rezeki.. rezeki mkn pasir pun tetap rezeki, kan?

Iols gigih cari duit pun dgn harapan masa tua ok, dan kalau tak dpt enjoy semua hasil iols pun, iols ok jahh. Waris nnt mak dgn abg2.. kalau deme dpt, iols harap anak2 buah pun dpt. Plan mmg nak anak2 buah ok, tak rasa sakit mcm iols.. itu bezanya.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 22-9-2022 03:12 PM | Show all posts
Edited by green~tea at 22-9-2022 03:24 PM
Tunan replied at 22-9-2022 02:26 PM
Hahaha setujuuuu ????
Byr bln2 ikut mampu masa tu

yeah.. those are the things yang boleh leverage later on... tp masa nak apply refinancing tu kena masih bekerja lah.. gunakan salary slip yang ada tu utk apply refinance.. lepas tu duit lumpsum dapat tu kena pandai pikir la utk buat apa.. utk serve the loan dan juga kena plan utk expand duit tu mcmana (generate passive income)

tp takkan nak tunggu pencen baru nak buat passive income...
mende ni kena start wayyy back awal2... sbb kita nak leverage on compounding interest.. baru selesa di usia 50 an
Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2022 03:16 PM From the mobile phone | Show all posts
Mmg betul. Ada tu, rmh pi jual. Duduk kuarters smpila dh nak pencen takda rmh. Dh pencen duk mnumpang rmh adik. Family ramai pulak tu. Tak maluu
Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2022 03:18 PM From the mobile phone | Show all posts
green~tea replied at 22-9-2022 12:11 AM
Betulllah ni your view.. concise..

Ni bkn my view jahh.. ni termasuk view org2 yg dah pencen.. kita msa muda rasa nak pencen.. deme masa tua dah pencen, bila ada tenaga tuh rasa nak keje kumpul duit.. harap2 duit cukup je la bila dah tua..
Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2022 03:21 PM | Show all posts
Tinot7 replied at 22-9-2022 02:39 PM
Iols tak setuju bab enjoy2 semua supaya waris tak dpt apa2. Patutnya rasa sedikit tapi jgn enjoy s ...

emmmmmmmm kena tinggalkan jugak kot legasi utk keturunan seterus nya...legacy planning is part of financial management... under legacy tu ada charity, estate planning (nak senang citer, pembahagian/peninggalan pusaka)

Under pembahagian pusaka pun  ada banyak pecahan..
semasa hidup - hibah, amanah, wasiat
selepas meninggal - faraid, muafakat

iols dah buat kesemua 7 ni, tatau kot lah ada benda lain i tertinggal.
contoh, pembahagian pusaka dah siap2 buat surat ikatan hibah (utk syarikat, asb, insurance hibah, retirement fund)... surat ikatan amanah (aset)..
some harta terpaksa juga go through faraid walau penama kita dah letak 100% kepada sekian2 orang.. contoh EPF, AHB, Tabung Haji





Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2022 03:23 PM | Show all posts
Tinot7 replied at 22-9-2022 03:18 PM
Ni bkn my view jahh.. ni termasuk view org2 yg dah pencen.. kita msa muda rasa nak pencen.. deme m ...

iols pergi retirement planning course... back in 2017... terus buat financial planning...

is never too late to learn and plan

i mmg tak setuju bab joli katak semua yang ada... sbb kita tatau kot umur panjang, fund habis..
lebih selesa kalo ada passive income.. orang keje gomen takpe la kan ada pencen...
orang takde pencen ni, mmg berharap pada passive income dan EPF je lah kalo tak menjadi busines nya
Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2022 03:25 PM | Show all posts
Kitty_catz replied at 21-9-2022 01:47 PM
kan.. tu kut sampai umo 70

kut anak dgn bini baru 2,3 umo smua sekolah rendah & tadika pehtu si l ...

Ade je nie ha i nampak tiap kali nak amek anak i kat sekolah, ade couple nie laki dia cam dah 70an beruban kurus and bini dia cam 40an chubby2 yummy. selalu amek anak kat sekolah. Anak dia baru darjah 1. I ingat laki dia tue bapak dia, sekali laki dia la.
Nampak orang senang jugak sebab bawak SUV conti and some time Mers lama dia. Tapi kesian la kot patut dok umah enjoy2, kena pulak amek anta anak. Lama lagi tue anak nak abis sekolah. 10 tahun to go.


Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2022 03:28 PM | Show all posts
nurshima replied at 22-9-2022 10:40 AM
Tak kerja ni biasanya rujuk pada tak kerja makan gaji lagi dah,  yg kerja sendiri biasanya tiada wak ...

jepun terpaksa buat policy sebegini sbb population dia dah tua in average.. lepas tu golongan2 muda terpaksa potong tax tinggi utk compensate kos sara hidup orang2 tua... so the government terpaksa buat mcm2 usaha utk kurangkan tekanan pada golongan muda
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 22-9-2022 03:33 PM From the mobile phone | Show all posts
rospinki replied at 22-9-2022 11:20 AM
jujurin aku tak pikir byk benda belom terjadi ni. yg penting skrg apa yg ada didepan mata kita. masi ...

apa yang di depan mata kita teringat satu buku motivasi pada zaman remaja, begitulah ayatnya lebih kurang
Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2022 03:35 PM | Show all posts
Edited by green~tea at 22-9-2022 03:43 PM
nurshima replied at 22-9-2022 10:58 AM
Ya setuju, rezeki masa depan mmg tidak boleh diduga. Yg penting sentiasa berhubung dgn Allah dan m ...

both PIL i takde pencen pun... tp depa build steady passive income for retirement tu dengan membeli beberapa commercial lots kat area bangi central.. so kesemua lot tu ada commercial tenants mcm farmasi, butik, c-store, pusat tuisyen, kedai IT, celcom, digi... big companies biasa terus leasing 15-20 yrs, tp kalo normal commercial tenants, kita kasi sewa contract 2+1 or 3+1 camtu... contract residential lain pulak... sometime 1+1 or 2+1...

depa mmg makan duit kutip sewa commercial and residential properties je lah... tp sbb takde active income lain kan, so kena hidup simple2 je lah and WAJIB bebas hutang long ago... my PIL dah letgo business diorang since 2016... my dad pulak dah letgo bisnes in 2009, hidup retire sampai 2021 (meninggal)..


tp zaman kita ni.. dah terlalu mahal nak take over commercial lots.. shop lot 2 tingkat kat area baru nak membangun dah pun 1 mil, kalo bangi tu dah 2.5 mil untuk 1 shoplot.. so kalo beli sekarang, dengan pendapatan sewa, mcm dah tak balik modal... era buat duit melalui properties (residential atau commercial) is long gone already, kalo baru nak masuk sekarang, kira dah tertinggal keretapi lah... nak kutip sewa tak balik modal, silap2 kita pulak subsidize penyewa... nak flip pun takleh sbb RPGT mcm haram.. margin jual rumah pun makin nipis...
so kena cari usaha la cara lain... tanam sawit ke..


Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2022 03:37 PM | Show all posts
asamfish replied at 21-9-2022 02:37 PM
My friend hantar her mom kat private retirement home kat KL dlm selbih kurang rm2500, serba serbi  ...

Malay ke your friend tue? Actually permintaan her mom eh?
Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2022 03:42 PM | Show all posts
mejaputih replied at 22-9-2022 08:35 AM
Staff gomen tersenyum sinis baca thread ni...huntong laaa

  
Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2022 03:51 PM | Show all posts
Tinot7 replied at 21-9-2022 08:15 PM
Org pencen kembali bekerja bkn sbb gagal urus duit jahh.. ada tu mmg tak cukup duit dari awai lagi.. ...

Iye momot. I tengok kat medan selera kat Singapore, orang2 tua beruban bongko2 yang tukang lap2 meja amek pingan mangkuk semua. Nak hidup kan?
Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2022 04:12 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalau tak kerja, nanti dementia pulak. Duduk rumah pun bergosip mengumpat sedara mara. So baik pergi kerja
Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2022 04:39 PM | Show all posts
gadis_tulip replied at 22-9-2022 03:37 PM
Malay ke your friend tue? Actually permintaan her mom eh?

Muslim.  And yes, mak dia yang agree sbb sunyi duduk rumah alone and her mom tak boleh duduk dgn anak2 sbb asyik nak bergaduh dgn cucu2 yang berlainan era dan kehendak.

Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2022 05:06 PM | Show all posts
vespa_oren replied at 22-9-2022 03:33 PM
apa yang di depan mata kita teringat satu buku motivasi pada zaman remaja, begitulah ayatnya lebih ...

o  yeke..ayat2 motivasi ni melekat dlm kepala seolah mengulanghi phrase yg sama.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 22-9-2022 05:09 PM | Show all posts
green~tea replied at 22-9-2022 03:21 PM
emmmmmmmm kena tinggalkan jugak kot legasi utk keturunan seterus nya...legacy planning is part of  ...

iols takde estet.. duit ciput jahh...
Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2022 05:15 PM | Show all posts
gadis_tulip replied at 22-9-2022 03:51 PM
Iye momot. I tengok kat medan selera kat Singapore, orang2 tua beruban bongko2 yang tukang lap2 me ...

tu la psl... tapi tak tau la kalau isolated cases jahh nampak ongtua keje ramai2 tuh.. kat mesia, iols tak nampak deme bongkok2 masih keje.. ada la yg tua2 masih keje grab, tapi kat mesia rata2 tak byk keje utk ongtua.. tak mcm atuk, keje evergreen sbg politician..
Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2022 05:27 PM | Show all posts
green~tea replied at 22-9-2022 03:23 PM
iols pergi retirement planning course... back in 2017... terus buat financial planning...

is nev ...

tak semua gomen amik pencen. ada yg amik epf. jujurin iols habaq, epf gomen pun bknnya byk, tak sampai atopon lebey kurang sejota kalau pencen sbg jusa c minus.. harap friska tak baca ni, nnt kang moyan tak tentu psl sbb kena share dgn bini pertama, tapi dia dah ada lebey 700k dlm tabung patutnya tak moyan lagi..
dan pencen bkn selama2 nya rasanya.. ada had baper lama rasanya...



Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2022 06:02 PM From the mobile phone | Show all posts
ninja boy replied at 21-9-2022 10:13 AM
Umur 55 ada hutang rumah kereta ada anak remaja bersekolah kena pakai wang,  x semua bernasib baik d ...

sgt setuju...jgn mudah nk hukum org...rezeki tak sama
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

8-2-2023 05:43 AM GMT+8 , Processed in 0.113156 second(s), 40 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list