CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: Rahah

[Disney+ 2022] MAY IT PLEASE THE COURT - Jung Ryeo Won, Lee Kyu Hyung, Jung Jin Young

  [Copy link]
 Author| Post time 21-10-2022 10:05 PM From the mobile phone | Show all posts
Sibaek - Simok...

Agaknya Sibaek ni mengaku dia killer tu sebab Chisik la... tapi cara dia citer tu macam dia pulak yang buat... BTW dia ada bagi warning kat Chisik jangan buat apa2... memang dia tau la Chisik balas dendam kat victims tu...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 21-10-2022 10:17 PM From the mobile phone | Show all posts
OT jap...
Drama Lee Sung Min 'Shadow Detective' tu macam menarik jugak... rasanya ganti drama ni...
Reply

Use magic Report

Post time 22-10-2022 02:50 PM | Show all posts
episode  9 & 10,
wow-what a  zigzag  plot  ya!!!

i meann , memula  narrativemenjurus ke arah Jwa Sibaek , sampaikan Noh Chaklee pun dah setengah mati pucat bila tahu who is the self turned in suspect tu.

Then ...clue dia di rumah Grandpa tu - bila Jwa  Sibaek tu nampak ChiSik  tu ...thenn  dia baru tahu siapa  ke?
he is part of the complot jugak lah kan , sebab dia tahu kaedah....but then hmm...kenape Lee Dongpil yg khabranya mati 3 thn lepas then jadi Mr Han? annd jadi begitu  dibrainwashed oleh Chisik/

so...the real killer  is Chisik...

susah benar  Jang  Gido tu dok lah mereka reka scenario kematian ayahnya...walhal....


plotwise, apa motif Lee  Dong Pil annd Jangsan  gangs yg terbunuh tu nak buat watered torture kat  org awam in the very first place?
Reply

Use magic Report

Post time 22-10-2022 03:06 PM | Show all posts
Edited by xyla73 at 22-10-2022 06:41 PM

preview epi 12...ok dah jumpa yg ada translation...




Reply

Use magic Report

Post time 22-10-2022 07:17 PM | Show all posts
dari preview tu kita dpt tau :
1) Eun Hee Soo jumpa Jang Gido masa belajar kat uni
2) Eun Jeong Woo kena penjara 10 tahun atas tuduhan bagi ancaman keselamatan, mati masa dlm penjara akibat drpd kena torture...anak nenek kedai runcit...
3) Eun Hee Jun - nama sebenar Sibaek, anak Eun Jeong Woo

still ada lagi cebisan puzzle yg belum tercantum..
1) so adakah Sibaek orchestrated all the murders dgn motif nak balas dendam?
2) apa actual relationship antara Sibaek, Chisik & Eun Hee Soo? Eun Hee Soo bukan mak Sibaek kan sebab iols assume dia adik beradik dgn Eun Jeong Woo sebab surname sama...Korean tak guna husband punya surname lepas kahwin, still guna nama keluarga asal...kalau betul, Eun Hee Soo makcik kpd Sibaek & Chisik pangkat pakcik lah kat dia sebab Chisik kahwin dgn Hee Soo...
3) apa sebab kematian Eun Hee Soo?


Reply

Use magic Report

Post time 22-10-2022 07:39 PM | Show all posts
Edited by mbhcsf at 22-10-2022 07:42 PM
Rahah replied at 21-10-2022 10:05 PM
Sibaek - Simok...

Agaknya Sibaek ni mengaku dia killer tu sebab Chisik la... tapi cara dia citer t ...

itulah   kan....apa pasal motif gang  Lee Dongpil tu  nak  bbuat water  board torture kat org org awam, termasuk Chisik ...
of course lah depayg survived dan trauma tu ada 1001 reasons to seek revenge, mau tak angin...

tapi why Jangsa nyer konco - konco (alaa depa kawan Jang Gido pun) terlibat  sama ye?

Dan bagus juga Haran tu nasihat oh Chaklee 0  kau nni kene bijak nak jadi alat kepada siape, Jang Gido tu penipu...diaboleh je buat u macam doormat...betul pun.

Haran's daughter  YiYeon pun lebih cerdik daripada Chaklee, dia pun tak ingin nak tenngok Grandpa  tu...diatahu Grandpa tu  jahat...


tapi kan  Grandpa tu tahu ye baca  Jwa Sibaek ni...cara script dia punn macam hinting the fact that he knew who is jwa sibaek...

apetah lagi dia noticed pasal jam tangan  yg dipakai Jwa Sibbaek  tu...custom made..
Reply

Use magic Report

Post time 26-10-2022 12:21 PM From the mobile phone | Show all posts
Last 2 episodes kuar hari ni…harap2 semua persoalan akan terjawab…

Pada yg belum tgk citer ni, tolonglah tgk sebab citer ni underrated giler…recommended sgt2 utk siapa2 yg minat genre misteri & thriller…jgn tgk citer yg high rating je sebab citer ni memang x masuk dlm pengiraan rating sebab x tayang kat tv…
Reply

Use magic Report

Post time 26-10-2022 10:59 PM From the mobile phone | Show all posts
Dah abis…
What a satisfying ending…ada yg cakap open ending but to me it’s not open ending at all…all the villains memang dpt pengakhiran yg sepatutnya…to all the victims, walaupun xde apa yg dpt compensate apa yg depa lalui, at least Chakhee dpt reopen kes ayah Sibaek(atau nama betulnya Hee Jun) utk buka mata org ramai terhadap mangsa2 teraniaya disebabkan salah laku polis utk dptkan false confession supaya diorg dpt tutup kes & cepat naik pangkat…polis torture suspect utk dptkan false confession ni memang terjadi betul2 ye, bukan citer rekaan…siapa tgk drama Delayed Justice taulah sebab citer tu based on true cases & dlm salah satu episod ada pasal pesalah kena jatuhkan hukuman sebab polis paksa dia ngaku…kalau x silap kaedahnya guna water torture jugak…
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 26-10-2022 11:09 PM From the mobile phone | Show all posts
Leganya dpt tgk Chakhee & Sibaek gurau2 balik ke asal semula…last week stress tgk diorg…lawak x pasal2 Sibaek ada tunang…tapi diorg mcm suka & play along je dgn mak Sibaek tu…xde nak menidakkan pun…iye kan je bila mak Sibaek cakap Chakhee tu tunang Sibaek

Reply

Use magic Report

Post time 28-10-2022 12:55 AM | Show all posts
Edited by mbhcsf at 28-10-2022 01:22 AM

ep  11 and 12

May It please the court, I shall begin my defence... - those were the words said by Attorney Noh Chaklee before the judge , at the end....

okay -  i suke

HIGHLY recommended  to all...
wow - masa ep 11 and 12 ...baru segala persoalan i selama ni terjawab. Yeah , those questions at the beginning have their answers in the last two episodes.

Semua - from the odd , cold demeanor of oh Haran the wife of  Jang Gido,  to his own daughter ..Yiyeon..semua terjawab...wow good acting.
Tak sangka .

Plot wise.....ahahahahah cool, memang memeningkan kepala i dala meneka siapa pembunuh but  elemen intrigue, tu bagus sebabkan dia menarik ...dan i akan tertunggu apa cluenya..daripada sekecil kecil mangsa 30 odd years ago ..till the end.identiti mereka, motive and rasional.
wow  - akan dapat jawapannya.

pada i well concluded.strong plot...u see? tak perlu stand alone plot yg tak ada kaitan and connection yg longgaq and adegan intimacy ala ally mcbeal yg melampau lampau...this is just as good as it is ...strong plot.

puas hati sebab dapat lihat si baik akan dikalahkan si jahat. one on one basis.
which is good.

i mean plotwise, idea and character development bagus.
yeah.

kali ni disney nailed it dalam genre crime - thriller - law...yups

kire Kiss sixth sense tu almost , grid tu hancuss, crazy love best  but genre rom - com... yang ini best..

seriously best...

Best....


kan dah citer disney original so best tang script tu UNder the sea ...octopus ...haahahahaha...



Reply

Use magic Report

 Author| Post time 28-10-2022 09:49 PM From the mobile phone | Show all posts
xyla73 replied at 26-10-2022 11:09 PM
Leganya dpt tgk Chakhee & Sibaek gurau2 balik ke asal semula…last week stress tgk diorg…lawak x pa ...

Iols pun lega sangat...
Harap sangat Looney tak terlibat eventhough apa yang jadi kat family dia tu sangat menyedihkan... dia nak fight guna law tapi Chisik dah plan lain...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 28-10-2022 09:57 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Rahah at 28-10-2022 11:15 PM

Yes... Memang recommended pada yang minat legal drama...

Plot menarik & kemas... ending puas hati sebab semua persoalan terjawab... even though 12 episodes jer pada iols complete... tak kurang & tak lebih... cast pun semua outstanding... overall drama ni memang menarik untuk ditonton...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 28-10-2022 10:00 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Rahah at 28-10-2022 10:04 PM
mbhcsf replied at 28-10-2022 12:55 AM
ep  11 and 12

May It please the court, I shall begin my defence... - those were the words said by A ...


Nak extreme wedding skydiving...
Macam2 wedding suggestion ye Sibaek @ Heejun...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 28-10-2022 10:17 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Rahah at 28-10-2022 11:13 PM

Sedih betul masa last scene kat court tu...
Sebab false confession ayah Sibaek mati... mak & kakak dia pun jadi victims... dia hilang identiti tukar nama lain...

Jang Gido & Chairman Jang @ Mr Kim ni memang jahat giler... both peel sama... dia anggap orang ni vermin... takde rasa bersalah pun... kejam betul...

Tapi bagus citer ni... kes false confession ni memang ada... tu sebab ada retrial case untuk kes macam ni... ada tu berpuluh tahun masuk jail padahal tak bersalah...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

6-2-2023 10:25 AM GMT+8 , Processed in 0.105757 second(s), 35 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list