CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
Author: mizzLara

Misteri Kuala Selangor

[Copy link]
Post time 17-12-2010 09:24 AM | Show all posts
kalau dah kejap2 bertanya mana datangnya 1 jam boleh sampai dari Sg. Hj. Dorani ke BBFP tu ...
...
joe_sniper Post at 12-12-2010 13:56


sampai naik 10 org tanpa enjin tu betulla.aku dh naik dh..memang pendayung tu gagah
Reply

Use magic Report

Post time 17-12-2010 09:47 AM | Show all posts
Reply 56# mziskandar

citer seram paling digest aku penah baca tapi still meremangkan bulu roma..

penah lalu jalan tu malam2... on the way balik from Bukit Melawati... singgah Jeram makan ikan bakar... tapi tak de le nampak apapa even though jalan tu mmg... kalo kena drive sorang2... sorry... kita makan kat Bubba Gump The Curve la jadinya...
Reply

Use magic Report

Post time 17-12-2010 10:30 AM | Show all posts
nostalgia2 lain yg aku masih ingat kat istana n resthouse (skarang x tau aa)

dining set sumer jenis yg classic/original. termasuk juga kipas (panjang.. sbb ceiling tinggi), aircond coklet besar atas lantai sambung kat dinding n katil kayu berspring besi + tiang2 kelambu (detachable)

1 bilik tidor ada 4 katil (actually boleh letak 8). 1 bilik share ngan sibling reramai. kalau time tido sengsorang, kengkadang bleh dengar katil lain berbunyik (spring besi bergesel). masa terbaik utk selubung dlm selimut. tutup muka dgn bantal. bukak lubang sikit je utk bernafas n ngintai.

favorite spot aku (time main sengsorang) atas almari hitam (shellec) kayu jati (tinggi ~ 2.5m, lebar ~ 2m, panjang ~ 1m). kat atas almari, penuh ngan menan aku. lego, mask, kepten power, dll. (sebelum ada atari)

bila dpt atari.. n kemudiannya 8086.. terlupa lak kat umah ada "mereka".. duk sensorang sampai tengah mlm pun no hal.. janji, dpt main game n programming(logo turtle) (time bapak aku balik nanti, dia lak nak main game ~ mmg aku x de chance la.. akur ngan perintah org tua)
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2011 02:32 PM | Show all posts
erm...dok godek2 terjumpa lak topik ni and mcm interested lak nk menyelit since aku mmg asal dr ijok...lahir kt ijok....lani dok ijok...cumanya masa aku form 1 aku dok hostel sampai abeh degree...da keje ni aku wat umah kat depan umah mak aku and stay ijok sampai da beranak ni ha

anyway....antara mitos kesah2 seram yg aku penah dgr area2 aku tu....tak tau la cerita betui ka idak...aku dr kecik sampai lani....Alhamdulilah belum ada terserempak or ternmpk mende2 ni...

area jirat cina kat jalan bengkok2 tu...
dulu...seblm naikknya kota puteri tu...cuma ada 1 simpang 3 yg sunyi...and tu satu2nya jln nk masuk bt arang kalau dr jln ijok-kl tu....kat simpang tu je yg ada kawasan mcm lapang sket and polis selalu kalau nk wat roadblock...akan wat kat situ even jalan tu rasanya agak suram, gelap and dekat sgt dgn jirat cina...
but...lani....dlm 5,6 thn kebelakangan ni....location utk roadblock ni da berubah dah..x penah wat kat situ...
dr cerita yg aku dgr...last kes yg buatkan derg tanak buat kat location tu is that ada 1 mlm derg tgh wat roadblock....tertahan 1 kereta jenazah ni....tp keter ni x berenti kat roadblock but dok jalan je even kene tahan untuk pemeriksaan....then...x jauh dr situ van tu berenti gak...so...abg2 polis ni gi la cek......bila derg sampai jer....driver takdek! ala2 mcm van tu jalan sendiri la kot...huhuhuhu
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2011 02:39 PM | Show all posts
sampai da besar ni...aku dok curious pasai simpang 4 depan umah aku kat jalan besar tu....
betui2 simpang 4 kat masjid yg ada sekolah rendah agama tu....

dari aku kecik sampai lani...aku tak tau dah berapa org excident kat situ...and tak tau dah berapa ramai org meninggal kat situ....even cousin aku sendiri ada  eksiden and meninggal kat situ......kekadang pkl 1 pagi...kereta boleh dikatakan takdek.....tapi....stillll gak boleh ada kejadian eksiden...2 kereta bertembung...siap ada yg mati......aku betui2 musykil...

and ada 1 kawan aku ni (arwah)....dia beli keter yg eksiden kat situ...kire owner keter yg eksiden lggr mati tu da takmo keter tu dia jual la.....kawan aku beli....x sampai sethn...kawan aku tu lak eksiden and meninggal dgn keter tu...herm....kebtulan mebi...
Reply

Use magic Report

Post time 22-1-2011 12:56 AM | Show all posts
benda ni arwah atok aku la citer kt aku seingat aku la sampai skang ni.. arwah atok aku org batang berjuntai so mmg dia dh biasa la ngan area kuala selangor..dia ckp.. dulu2 laaaaa.... dekat sungai (sungai selangor kot..tk tau la nama sungai tu) ..yg mana kita melalui jambatan yg menghubungkan kuala selangor ke tanjung karang tu... sungai tu tmpt bot2 nelayan parking la senang citer.. sapa selalu lalu jambatan tu tau la .. ok dekat tepi sungai tu kira kalo korang dr arah tanjung karang ianya belah kiri korang ...dulu nya ade batu menyerupai harimau...menurut ceritanya asalnya adalah harimau tetapi telah ditegur dek sang kelembai maka dia jadi la batu sampai ke hari ini..aku ingat lg mase aku kecik2 time lalu jambatan tu..arwah tunjukkn batu tu...nmpk lg laa tp tk ler nmpk sgt rupa harimau (jauh kot time tu pon air pasang)..tp aku still nmpk lg batu kt tepi tu.. skang ni bila lalu sure2 la tk nmpk dh terhakis mayb.. itu yg diceritakan laa samada betul atau tk wallahu'alam..mungkin sekadar cerita org tua2....
renung2kan ...heeeh..
Reply

Use magic Report

Post time 22-1-2011 07:01 AM | Show all posts
cuba korang tepek gambo rumah rehat dan istana hinggap tu...teringin gak aku nak tengok
Reply

Use magic Report

Post time 20-3-2011 11:51 PM | Show all posts
Batu tu kat dlm sungai ke atau kat tokong cina tu????
Reply

Use magic Report

Post time 21-3-2011 04:57 PM | Show all posts
Reply 68# adeek30


    seingat yg ditunjukkan tepi sungai tu .... bukan dekat tokong ..
Reply

Use magic Report

Post time 22-3-2011 12:03 PM | Show all posts
nostalgia2 lain yg aku masih ingat kat istana n resthouse (skarang x tau aa)

dining set sumer jen ...
mziskandar Post at 17-12-2010 10:30



kalau tak silap, istana tu tempat singgahan raja2 kan.
Reply

Use magic Report

Post time 22-3-2011 12:33 PM | Show all posts
Reply 70# kakbedah

ha'a.. makam diraja pun dkt2 situ.
Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2012 05:31 AM | Show all posts
mcmmana pulak dengan area pantai remis? kan..nama die..?
ade satu condo.. indah view kalau tak silap..ok ke situ?
terfikir nak buat family day kat situ.. ade apa2 info?
selain dari sembilang resort dgn indah view tu ade lagi ke tempat lain?


Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2012 12:54 PM | Show all posts
resort kat pantai remis??
aaa kita org pun ada together-gether hujung bulan 12 nanti..

kalau kat bukit melawati tu, mmg lah byk kisah misterinya.. iya laa kat sana kan ada byk peninggalan sejarah.. mcm meriam.. keramat anak dara..
tp pengalaman yg menyakitkan aku kat sana, aku jatuh tergolek dari atas kebawah bukit.. dkt2 area tangga .. tergolek sampai kat perigi tujuh.. nasib baik tak masuk terus dlm  perigi..
sebenarnya, masa tu aku mcm dipanggil2 org kebawah.... mcm ada org panggil2 nama aku ke arah perigi tu..
tp aku malas laa nak bersoal jwb bila org2 tanya.. dah tempat2 mcm gitu, mmg laa ada pantang larangnya..
aku kot yg tak perasan..
Reply

Use magic Report

Post time 27-4-2014 08:28 PM | Show all posts
faizal_u2 posted on 4-11-2010 05:55 PM
Reply 2# mizzLara
  According to org yg kemudi sampan nie dia ckp Sg nie namanya Sg Bernam, mmg lebar lah, dalam pulak, dalam waktu malam kitorg pun menyusuri lah ke hulu sg nie nak tgk semata2 kelip2, diaorg yang request nak tengok..saya bawakan lah diaorg nie kesini, saya pulak 1st time nie naik sampan nak tgk kelip2, dalam 20 ke 30 minit cam tu ah, so balik ke pengkalan, tiba2 bila sampai je tepi pengkalan nie ada salah seorg dari kumpulan kami nie adik perempuan kpd salah seorg kumpulan berlari meluru naik keatas, cuma pelik lah apsal dia nie, berlari ke tempat berkumpul mula2 sekali tempat nak pakai life jacket.
Sungai Selangor kot...skang ni kunang-kunang hanya wujud di Bukit Belimbing...Kg Kuantan dh kurang sebab Khir Toyo tak jaga kawasan tu masa dulu.
Reply

Use magic Report

Post time 28-4-2014 03:07 PM | Show all posts

Aku SR kt cni tapi nk story 1st time g kuala selangor kursus kt pusat latihan awam sabak bernam..rasa org sana taulah kt mana.aku drive sesorang smpi lepas asar daftar bilik baru nk menapak naik tangga tengok penuh garam ngan lada hitam.bilik aku atas sekali tepi...sampai dpn bilik ada garam ngan lada hitam.ok fine x pikir apa on tv xbleh bukak plak skali dgr akak cleaner ada kt bilik sebelah. aku suruh dia call technician pastu tanya apsal banyak garam ngan lada hitam ni dia ngan selamba badaknya jawab "diaorang tgh buat pembersihan biasalah tiap berapa thn sekali kena buat nk pagar..dulu dh bawak kuar 1 bas ni tggl saki baki je nk bersihkan" alamak x suka aku dgr benda2x ni menyesal tnya. ok maintain macho smbil tggu sapalah roomate aku yg x c/in lagi. harom tul smpi senja aku tggu xda pastu floor tu gelap xda org bukak suis aku melilau kt luar cari suis x jumpa....tiba-tiba......dengar suara riuh sekampung rupanya bebudak induksi yg duk situ br balik lega ada org rupanya kt floor ni TAPI part paling aku x suka


lepas isyak dengar announcement dr masjid kt situ minta staff/ajk tolong tabur garam/lada hitam kt semua tempat ni ..bukak tv baca quran smpi ngantuk tertido smbil peluk quran(ada disediakan dlm bilik) n' dengar org tabur menabur kt luar.aku malas nk tinjau takut nmpk benda lain pulak.sebelum tido aku dengar suara org bercakap kt bilik sebelah tah mana dtg berani aku p tinjau kt balkoni bilik sebelah sekali tgk gelap gulita bilik tu aku pun tutup sliding selubung tidolah tapi mlm tu byk kali terjaga aku dengar org atas tarik kerusi meja n org berborak sukasuki riang ria je dia ketawa. takut wooooo sbb tau kt atas tu bumbung...aku atas sekali mana ada bilik atas tu n' dok pikir sapalah yg bergurau senda.sumpah xnak pergi kursus kt situ sorang2x lagi abis hilang kemachoan aku.


Reply

Use magic Report

Post time 30-4-2014 03:52 AM | Show all posts

Misteri bagi aku kuala selangor ni, mungkin sebab ada history yang tersendiri lebih2 lagi kawasan Bukit Melawati tu. Tapi aku suka la pegi sebelah Kuala Selangor ni, suasana lain and byk warung makan yg sedap haha
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2015 12:38 AM From the mobile phone | Show all posts
bukit malawati dgn bukit belanda la legend.
bukit malawati masa saya skola dulu, skola saya betul2 sebelah bukit malawati.......ada bunyi meriam meletop. satu kelas dgr.

ada tangga naik kebukit, bila kira anak tangga, masing2 kiraannya lain2.. berubah2. batu hampar tempat pancung org, sgt menyeramkan.  tourist pun jrg naik sendirian ke batu hampar.  
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2015 04:40 PM | Show all posts
ada juga benang kuala selangor ni ek... tmpt ni mmg misteri dan lama...sebelum zaman melaka lagi dh ada kerajaan lama disini dibukit jerem dkt2 sblh sg buluh...iols asal atuk nenek belah mak dulu kat ujung matang dn belah ayah kat Kg teluk penyamun... kat kg ujung matang ni dulu kalo org meninggal je kebumi kat tepi2 rumah or kekadang bole jumpa kubur2 lama dpn atau bawah tangga rumah je..kalo ikut jln darat jauh gak nk pusing naik jembatan sg selangor tu padahal seberang sungai je...kalo nk mencari misteri2 nusantara bole masuk bukit belimbing tu cr  kg2 mcm raja muda muda, kg lubuk jaya yg sblhnya kg tinggal kg. sungai lang ...
Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2015 02:27 PM | Show all posts
Wuih mengimbau kenangan betul la topic ni...
Aku pernah keje kt Sg Besar msa zaman MB Khir Toyo. Aku ingat muka dia sebab pernah duduk sekali buka posa tp dia mesti tak ingat kt aku dah...he..he.
Rumah Rehat kt Sabak Bernam tu pun aku pernah gak tidor....nyamuk bykla...tp Alhamdulillah takde yg misterinya..Mungkin dia memilih org la kot.
Cuma member aku yg keje Kuala Selangor, dia dok kat rumah pekerja tepi kaki Bukit Melawati tu....rumah kayu panjang. Dia cerita pernah nampak lintasan org badan besar tinggi siap tengkolok dtg menjengah dia waktu malam kt rumah tu. Agaknya penghuni situ nak kenal jugak sapa yg duduk area situ.
Rugi gak aku keje kt 3 tahun tp tak pernah naik Bukit Melawati.....hmmm...
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2015 03:51 PM | Show all posts
wah angker rupanya kuala selangor ni. rajin je ulang alik tgh malam dkt sini pasal nk jemput adik yg sekolah asrama. urrr...xnak dah la amek dia malam2 lg
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

6-7-2022 12:40 PM GMT+8 , Processed in 0.256009 second(s), 19 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list