CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
Author: mizzLara

Misteri Kuala Selangor

[Copy link]
Post time 5-11-2010 12:37 AM | Show all posts
Reply  mizzLara

2 minggu lepas, hari sabtu, kitaorg ada buat kerja amal, iaitu tanampokok bakau dekat area Taman Alam Kuala Selangor. So kitaorg pergimenginap dekat homestay dekat area Sabak Bernam. So malam tu kitaorgpergi tengok kelip2 dekat Bukit Belimbing. Tapi tulah kalau nak tengokkelip2 nie rasanya kena naik sampan, mmg tepat lah jangkaan saya kenanaik sampan, satu sampan muatlah kitaorg nie lebih dari 10 org rasanyatermasuk kanak2 sekali.

    According to org yg kemudi sampan nie dia ckp Sg nie namanya SgBernam, mmg lebar lah, dalam pulak, dalam waktu malam kitorg punmenyusuri lah ke hulu sg nie nak tgk semata2 kelip2, diaorg yangrequest nak tengok..saya bawakan lah diaorg nie kesini, saya pulak 1sttime nie naik sampan nak tgk kelip2, dalam 20 ke 30 minit cam tu ah, sobalik ke pengkalan, tiba2 bila sampai je tepi pengkalan nie ada salahseorg dari kumpulan kami nie adik perempuan kpd salah seorg kumpulanberlari meluru naik keatas, cuma pelik lah apsal dia nie, berlari ketempat berkumpul mula2 sekali tempat nak pakai life jacket.

   
faizal_u2 Post at 4-11-2010 17:55



Mintak maaf la en. Faizal....
aku rasa hang ni saja sedapkan cerita la..... cerita hang ni cam cerita hidustan atau cerita tamil la.....
kejap ada d atas gunung pastu ada kat pantai kemudian atas gunu balik... hahhahahahahaahahaha
ko tau tak apa yg aku boldkan tu mencurigakan la.....
hokay ni aku nak habak la.... taman alam tu meymang kat kuala selangor.....dan ko kata bermalam kat area sabak bernam....
ko tau tak jarak kuala selangor - sabak bernam tu lebey kurang 50 - 60 KM!!!
ni route dia..... K. Selangor - Tg Karang - Sekinchan - Sungai Besar - Sabak Bernam ... pergh!!!!
lepas sabak bernam baru perak beb!!!

ko nginap homestay area sabak bernam dan ko ke bukit belimbing nak tengok kelip kelip
seperti yg aku kata .... jarak dia jauh wey mau 3 pekan ko kena tempoh sebab bukit belimbing tu area kuala selangor beb!!
untuk makluman bukit belimbing ni adalah kawasan kelip kelip selain dari kmpong kuantan yg di seberang sungai jer....
sungai ini pula SUNGAI SELANGOR bukan SG BERNAM. Sg Bernam berada di Sabak Bernam dan
merupakan sempadan negeri Selangor / Perak!!  cerita ko ni buat aku potong stim la!!!!
ok la sekian makluman aku pada ko agar nak bercerita tu biar la ati ati.........yang penting lojik walau pon kelentong!!!!
sori kerna menyelit!!!!
Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2010 12:42 AM | Show all posts
kelip2 bukit belimbing tu di kuala selangor bukan disabak bernam ... sungai tu sungai selangor ...
...
joe_sniper Post at 4-11-2010 22:54


apa bley buat bro..... nak klentong tak bertempat!!!!!
hehehehehehehehehehehehe
lagi pon kat sabak mana de industri kelip kelip....
industri mancing udang ader le!!! hheheheehehehehee rumah rehat kat sabak bernam tu bley tahan gak angkernyer!!!
tepi sg bernam tu..... skang dah jadi water front sabak bernam .....
angker tetap angker!!!
Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2010 03:15 PM | Show all posts
apa bley buat bro..... nak klentong tak bertempat!!!!!
hehehehehehehehehehehehe
lagi pon kat s ...
BENTARA Post at 5-11-2010 12:42 AM




sempena depavali dia pon nak buat drama ala2 hindustan la jugak
Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2010 07:33 PM | Show all posts
sempena depavali dia pon nak buat drama ala2 hindustan la jugak
joe_sniper Post at 5-11-2010 15:15


Walau apa pon aku respek giler ngan dia.....
dia main kuala selangor - sabak bernam
cam di jalan gi surau je........
pergh11!!! brapa dia rembat km/h dalam waktu malam dia ulang alik
bukit belimbing - sg bernam ek????pergh!!! bukan calang calang orang tau
rasanyer segala bapak trafik light yg kaler merah dia nampak ijau je!!!
atau cara kebetolan sepanjang perjalanan dia kuala selangor - sabak bernam
lampu trafik tu bertukar warna ijau!!!!! pasti ada misteri pada dia nih!!!
laksana VVIP !!! tapi tak perlu polis trafik jadi pengiring!!! HEBAT DIA NIH!!!
Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2010 09:12 PM | Show all posts
Dah boleh naik 10 orang ke sampan tu skng, maksudnya dah ada sampan besar lah ye.. setau den lah kan last pegi pertengahan taun ni, sampan kecik je yang ada leh muat 4 orang jek, bayar rm40 per sampan so rm10 sorang, sampan dah upgrade ke?..
Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2010 09:23 PM | Show all posts
Dah boleh naik 10 orang ke sampan tu skng, maksudnya dah ada sampan besar lah ye..  setau den lah  ...
princebrunei Post at 5-11-2010 21:12


sian tukang dayung tuh.......
nak  mendayung 4 org pon terketar ketar
tp tak kesah le 4 org ke 10 org ke....
yg nyata nyer.... larat ke nak travel dari kuala selangor - sabak bernam - sabak bernam
Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2010 04:15 PM | Show all posts
kt kuil bhampiran fruit valley (Btg Berjuntai) ada "something" gak.. tgh mlm kwn i accident kt area kuil 2 blanggar dgn kerbau.. lps accident 2 diorg cri gak kerbau tu tp x jumpa.. kalu ikutkan kwsn 2 mmg xde kerbau langsung..
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2010 10:55 AM | Show all posts
B E T U L , ini kali pertama saya menjejaki Kuala Selangor da...Homestay Hj Dorani tu bukan ke Sabak Bernam...lepas tu, nak ke kelip-kelip Bkt Belimbing tu dari Homestay tu ada ah dalam 1 jam gak ah...kejap2 berhenti gi tanya orang, ada ke dekat2 sini tempat kelip2, diaorg kata. ada dalam 1/2 jam, tu pun bertanya dah nak dekat dah, kitaorg kalau boleh tak nak ah dekat Kg Kuantan tu, jauh...tu yang nak ke Bkt Belimbing tu...
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2010 01:27 PM | Show all posts
jgn gaduh...   aku dh google sat tadi..   mmg ade 2 tempat sebenonya..  1 kt kg kuantan, yg ni bawah selenggaraan mdks..  1 lg kt bukit belimbing, yg ni private punya..  sbb tu ade chalet bagai n bot dia besar lagik dr bot kg kuantan..  aku penah gi yg kat kg kuantan, pak cik tu cakap yg kg kuantan ni arwah sultan selangor yg dulu yg personally suruh bangunkan..  sampan tu muat2 utk kitrg satu family (aku, hubby n 2 anak)..  pengalaman baru buat anak2 aku sbb diorng tk pernah jumpa sungai, main air sungai, apetah lg naik sampan kayuh..  mmg best..  si kecik tu sampai terlompat2 atas sampan sbb dapat pegang kelip2..
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2010 02:25 PM | Show all posts
cian en. faizal..... x perla... u cerita org baca.. terpulang la kat penerimaan org len kan? anyhow.. aku dh pegi yg kg kuantan tu.. x byk ner kelips pun.... naik sampan ms tu x der enjin, psl nanti kelips larila kan? now xtaula.. teringin nk revisit, tp x der sape yg minat dr ahli kuarga aku nk g sana.. huhu... jauh amat perjalanan dr klang.. naik bus chartered for 3 days. smpai dh tpt2 mlm hr.. lepas lepak kt sana jap... kami naik bukit melawati.. dlm 12 mlm lebih... wat skali ngn night walk.. lam kol 3 pg turun.... cr mesjid solat n settle utk penempatan... kami wat kemah dkt ngn tali air ade tpt men kayak..... alhamdulillah x der ape yg pelik, juz.. aku adela terbau harum mlm tu kt bukit melawati tu.. tp aku x tegur, psl dh diwarn dgn cikgu2 n pemandu arah kan? n aku pun x tanye kt sape2 smpai sudah.. keep secret jer...
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2010 02:37 PM | Show all posts
apa bley buat bro..... nak klentong tak bertempat!!!!!
hehehehehehehehehehehehe
lagi pon kat s ...
BENTARA Post at 5-11-2010 00:42


BENTARA,

Kalau hang tahu cerita rumah rehat kat sabak bernam yg angker tu cerita lah kat sini & kalau tak keberatan silalah reveal nama rumah rehat tu sekali ya
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2010 03:14 PM | Show all posts
Masalahnya waktu malam, tgk kelip2 kena ah tgk waktu malam, dah lah 1st time gi sana...tu yang terhangak, tapi memang terasa jauh lah, kalau dari home stay tu pun nak ke teluk intan dah tak jauh lagi tu lagi berapa kilometer entah...
Reply

Use magic Report

Post time 10-11-2010 02:37 PM | Show all posts
korg penah terdengar or mengalami apa2 misteri tak di kuala selangor atau area2 di sekitar pinggir2  ...
mizzLara Post at 29-9-2010 23:16


aku baru balik sg beso ahad lepas..bapak aku ckp skunk tengah panas citer org  minyak kt area sg beso.. bapak aku siap pesan..klu ada org ketuk pintu pukul 2/3 pagi..jgn bukak.. hu..hu.. sumpah aku asyik terjaga jer malam tu..takutt..tapi betul ke idak..walahualam..la..
Reply

Use magic Report

Post time 10-11-2010 05:33 PM | Show all posts
walaupon kampung emak cicik kat kuala selangor... tak sampai kuala selangor pun... kg assam jawa je, seumor idop cicik tak penah g tgk kelip2 kat kg kuantan tu... sedey betui...

dulu ingat g masa balik kg waktu malam, dh dekat2 ngan kampung tetibe je bau wangi... seram dh rasanya... upanya kat area yang bau wangi tu tempat org proses wat kopi daaa.....
Reply

Use magic Report

Post time 14-11-2010 10:58 PM | Show all posts
Reply 31# pu3_rania


    Salam..rania maksudkan Rumah Rehat tepi sungai bernam tu ka?
Reply

Use magic Report

Post time 14-11-2010 11:00 PM | Show all posts
Reply 33# Akuler


    Aku pernah baca kat satu porem pasal orang minyak kat uitm dolu2...depa kata orang minyak ni ada kaitan ngan orang Indon...x tahu betul ke x?
Reply

Use magic Report

Post time 14-11-2010 11:05 PM | Show all posts
Reply 30# anne83


    Depa kata kelip2 tu berkurang bcoz of deforestation kat tepi2 Sg Selangor..pokok paya bakau merupakan habitat kelip2... Isu kelip2 berkurangan dah lama..n bn x atasi ngan tegas masa dulu2...
Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2010 08:25 AM | Show all posts
Reply  pu3_rania


    Salam..rania maksudkan Rumah Rehat tepi sungai bernam tu ka?
nobito Post at 14-11-2010 22:58


Salam nobita,

A'ah Rumah Rehat kat tepi Sungai Bernam tu
Nobita ada cerita ke kisah seram rumah rehat tu?
Kalau ada silalah kongsikan kat sini
Aku tak pernah pergi kat situ & tak tahu pun mana letaknya rumah rehat tu
Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2010 09:27 AM | Show all posts
Reply 38# pu3_rania


    Aku ada dgr citer dr mulut orang je x tahu betul ke x...kalau depa tipu maksudnya aku menipu uols gak la...

Sebenarnya, rumah rehat tu dibina semula macam yang nampak skang ni...yang lama dh kena roboh... Masa bangunan tu dah siap rumah rehat tu agak lama x beroperasi..dlm beberapa bulan gak la... Ramai orang yang menginap kat situ cabut lari..ada satu kes satu couple suami isteri ngan baby dia stay kat situ..depa check in waktu malam.. Then baby dia asyik nangis je malam tu..disebabkan depa x sedap hati depa terus check out malam tu gak... Depa tu antara penginap yang awal kat Rumah tu la...

Byk lagi la kes kat situ sampai la satu masa rumah rehat tu nak diswastakan..n depa panggil bomoh...hantu tu kata dia xkn kacau orang kat situ dengan syarat kena bagi satu bilik untuk dia tinggal... Dengar citer permintaan hantu tu dipenuhi n satu bilik dibagi iaitu bilik dekat bahagian tepi bangunan tu....

Abang aku plak citer di pernah nampak entiti warna putih melompat2 kat atas pagar..benda tu pendek n pergerakan macam monyet...

Citer yang aku paling pasti iaitu kubur kat tepi Rumah Rehat tu...masa depa nak bina depa terjumpa satu kubur kat tepi jalan sebelah rumah rehat...batu nisan tu besar n macam batu sungai...yg peliknya depa x pulihara kubur tu n derang terus tambak batu utk lebarkan jalan kalau x silap..pasai kubur tu dh x da....

Sebelah rumah rehat tu plak Istana Hinggap Soltan...dulu masa kakak gue nak kawin...bakal abang ipar aku n family dia stay kat situ...depa kata lantai istana hinggap kelihatan bergelombang2 n byk lagik citer yg aku dh lupa...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2010 10:18 AM | Show all posts
Post Last Edit by pu3_rania at 15-11-2010 10:20
Reply  pu3_rania


    Aku ada dgr citer dr mulut orang je x tahu betul ke x...kalau depa tipu m ...
nobito Post at 15-11-2010 09:27


Thanks a lot Nobita
Seram baca cerita ni especially tang entiti putih yg mcm monyet yg abang hang ceritakan tu
Aku belum pernah sampai ke situ
Insyallah teringin gak 1 hari nanti nak pergi situ
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

1-7-2022 01:33 AM GMT+8 , Processed in 0.091038 second(s), 23 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list