CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
Author: mizzLara

Misteri Kuala Selangor

[Copy link]
Post time 30-4-2015 12:42 PM | Show all posts
Edited by BlueRose99 at 30-4-2015 12:54 PM
ellejo replied at 20-4-2015 12:38 AM
bukit malawati dgn bukit belanda la legend.
bukit malawati masa saya skola dulu, skola saya betul2  ...

Akak mmg asal Ijok Kuala Selangor.. blkg masjid Ijok tu la umah Akak.

So far dh 40 taun ulang alik jalan bengkang bengkok kt area kuil Hindu n jirat Cine tu tk pnh lagi jumpa benda2 pelik kat situ. Alhamdulillah..

Bukit Melawati mmg kitaorg suka pegi.. sbb suka bagi monyet makan kacang. Huhuhu..
Area tu mmg keras skit.. especially kt Batu Hampar, Makam Anak Dara n Perigi Tujuh. Tangga tu nma nya Tangga Seribu.. tp btl la even 10 orang naik masing2 kira pn mmg kiraannya tk sama. Motif?! Huhuhu..


Bergambar bersama monyet2 n lotong kt atas Bukit Melawati. Huhuhu.. Kt sblh kiri tu terletaknya Batu Hampar..

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report

Post time 30-4-2015 07:53 PM From the mobile phone | Show all posts
Kat tebing sungai area kg.belimbing tu still ade tinggalan pinggan mangkuk zaman dulu kala..pehtu kalau ronda2 kat area kampung,ade nampak batu nisan kat laman umah.iols dulu praktikal kejap kat kg.belimbing..pepagi pegi kilang dgb sunyi mmg agak skeri.bersangka baik jela kan
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2021 06:15 PM From the mobile phone | Show all posts
mizzLara replied at 29-9-2010 11:26 PM
mizzlara start dulu eh.. kwn ML penah drive mlm2 kat area jalan bukit bengkang bengkok yg dekat ngan ...

Masa Tahun 2011 sya dok jalan klang lama..Biasanya klu sya nk balik kg (Perak) Sya akn pergi ke rumah sewa spupu sya dicountry Home Rawang dlu..Kmi akn konvoi sma2 blik Perak...3,4 pgi je kita org gerak..Zmn tu sya pakai motor jew.. Berdua pn pnah Sorg2 pn penah...Klu sya ride sorg sya akn lalu jln dlm yg bole tmbus ke kota Puteri tu.Jln tu ada sstgh tmpat terang..Klu sya berdua kita org ikot Batu Arang jln korner2 tu..Mmg seram..Risau kn hantu dgn perompak.. Jln Kuala Selangor pn seram jga trutama dekat selekoh corner2 yg ada kuil tu..Pastu yg dekat area jirat cina tu ..Tu pon seram jga..Dlu spupu sya penah terkena kt situ tgh bawak motor enjin mati...Tgok2 kunci off sndri..
Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2021 01:27 PM | Show all posts
zaman skrg rasanya dah tak sempat nk seram kot sbb kuala slgor dah meriah
Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2021 05:02 PM | Show all posts
jalan bengkang bengkok area kuil tu pun dah lurusss... laju je dah sampai kuala selangor..
Reply

Use magic Report

Post time 21-12-2021 07:03 PM From the mobile phone | Show all posts
Jalan ni Jalan ulang alik aku...sebab duduk kat Sabak Bernam

Tempat paling seram dlm Selangor aku rasa Klang....
Reply

Use magic Report

Post time 26-12-2021 01:59 PM From the mobile phone | Show all posts
satu lagi jalan mokhtar dahari sebelum wujudnya perumahan
bapak ai selalu doa sebelum start kereta nak ke shah alam lalu mokhtar dahari tu.
kalau kau beri dugaan malam ni, biarlah dugaan tu berbentuk tapir ya allah.

Reply

Use magic Report

Post time 26-12-2021 07:20 PM From the mobile phone | Show all posts
ellejo replied at 26-12-2021 01:59 PM
satu lagi jalan mokhtar dahari sebelum wujudnya perumahan
bapak ai selalu doa sebelum start ke ...

Meols salah sorg penduduk kt perumahan ni. Alhamdulillah seronok tgk dh meriah jln hahaha
Reply

Use magic Report

Post time 26-12-2021 07:45 PM From the mobile phone | Show all posts
Cekgushilla replied at 26-12-2021 11:20 AM
Meols salah sorg penduduk kt perumahan ni. Alhamdulillah seronok tgk dh meriah jln hahaha

skrg meriah. stesen minyak pun dah ada. dulu langsung. apa pun takde.
10 malam ke atas mmg kosong.
kalo nampak org tadah air bukit malam2 buta, tenung betul2 orang ke apa
Reply

Use magic Report

Post time 27-12-2021 12:10 PM | Show all posts
dulu2 dengar cerita org kata area batang berjuntai tu memang keras.. banyak membela katanya.. entah betul ke tidak tak tahulah. tapi atuk antu (moyang - nenek tiri arwah mak) kita pun dulu duk situ.  
Reply

Use magic Report

Post time 2-1-2022 10:49 AM From the mobile phone | Show all posts
Bestnya baca cerita ni.. Seramm seram
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2022 12:16 PM | Show all posts
ellejo replied at 26-12-2021 07:45 PM
skrg meriah. stesen minyak pun dah ada. dulu langsung. apa pun takde.
10 malam ke atas mmg kosong. ...

Teringat dlm 10-11 taon lps...time bujang lg, balik kja lps isyak moto mati/rosak kat area alam budiman skrg... terpaksa tolak sampai saujana...gelap yg amat, lampu moto takleh on sbb enjin xleh stat.. dahlaah kena tolak naik bukit turun bukit, kena lalu kat simpang altantuya kena bom lagi....moto pulak berat sbb bukan kapcai...dalam hati masa tu cakap, aku dah susah & penat sgt dah tolak moto ni, ko jangan nak kacau aku pulak...kat  pukul 11 baru sampai rumah... rasanya tgh tolak moto tu ada 2-3 keta je yg lalu & x berenti pun....tp aku pahamlaaa, diorg pun mungkin seram jgk tgook tetiba ada makhluk tgh tolak moto sorg2 dlm gelap...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2022 01:57 PM From the mobile phone | Show all posts
Kota puteri batu arang tu penempatan baru adakah dahulu ia kawasan bukit  dan hutan ada sesiapa yg tau?
Reply

Use magic Report

Post time 16-1-2022 07:22 PM From the mobile phone | Show all posts
Skrg ada 3 kaw bole tgk kelip2 ni..1st di kg Kuantan ( kaw sg agak sempit tu sbb sampan kecik je)..2nd di bkt belimbing..(kaw sg lebar sikit dr kg kuantan dn load boat bole ramai sikit) dn 3rd di pusat konservasi kelip2 sg panjang di sg besar..(sg ni lebar dn agak scary sbb arusnya agak laju)

Iols rasa tmpt angker kalo nk jelajah try masuk area kg. L*b*k ja**...dulu masa iols masuk dlm 10 thn lps utk arkeologi survey..kg tu agak twilight zone expecially bila nk masuk maghrib...iols rasa lps pukul 6 ptg jer rasa lain mcm jer keadaan sekelilingnya...mengikut crita org kg pon mainan tuju2 ni biasa...malam2 kalo org luar nmpk kat langit ingat shooting star..???? padahal tuan belaan nk pelepas makhluk peliharaan..crita ketua kg

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 17-1-2022 11:12 AM | Show all posts
Edited by sranua at 17-1-2022 11:14 AM

Last aku komen tahun 2015. Bila baca balik eh ada lagi cerita yg aku tak cerita dulu. Dari cerita kawan sepejabat di Sg. Besar. Syok kerja Sg Besar ni, aku suka pergi Teluk Intan kalau bulan puasa pegi bazar ramadan. Meriah.
1. Ada satu jalan yang merentasi hutan sawit Felda Soeharto, Sg Besar- Tg Malim. Jalan ni sunyi terutama waktu malam. Ada bos aku ni cerita dia ikut jalan tu dalam pukul 5 pagi dari Tg Malim. Masa tu dengan wife dia je. Anak belum ada. Wife dia mcm wife aku jgk, masuk kereta membuta la jawabnya. Sambil layan lagu terbau harum, jeling belakang nampak ada benda menumpang, berkelubung tunduk je. Dia dah debar, tapi beranikan diri la. Kalau takut tak pasal kereta masuk parit. Elok dah macam nak masuk subuh, dah lepas hutan sawit antara sempadan nak masuk Sg Besar tu dia berenti tepi jalan, buka pintu belakang lepas tu cakap'...hah dah sampai, turun cepat, jangan kacau, aku nak pegi kerja'. Elok je benda tu keluar macam kabus yg menipis.
2. Masa pembinaan jalan Sg. Besar - Tg Karang ni tengah rancak, ada satu jalan menyusur sawah padi dan terusan. Jadi staf aku elok lepas subuh dalam 6 pagi tu dia pun ikut jalan tu nak pegi Shah Alam, dia cerita banyak dia nampak bayang putih tengah terbang, kelam kabut nak masuk hutan. Agaknya kerja shif malam dah habis, tu yg kelam kabut balik satgi terbakar pulak kena matahari, he2. Sejak nampak tu, memang tak berani dah ikut jalan susur tu, baik ikut jalan besar je.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 17-1-2022 11:37 AM | Show all posts
amon_79 replied at 16-1-2022 07:22 PM
Skrg ada 3 kaw bole tgk kelip2 ni..1st di kg Kuantan ( kaw sg agak sempit tu sbb sampan kecik je)..2 ...

tq mod @bellaa bagi tacang..
Reply

Use magic Report

Post time 17-1-2022 03:42 PM | Show all posts
wah... best baca cerita korang... agak2 kawasan kampung jaya setia tu seram jugak ke? Plan nak stay sana di hari tua...
Reply

Use magic Report

Post time 18-1-2022 06:29 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by ellejo at 17-1-2022 10:33 PM
emel4g replied at 12-1-2022 04:16 AM
Teringat dlm 10-11 taon lps...time bujang lg, balik kja lps isyak moto mati/rosak kat area alam bu ...


uih jauh tu. sampai simpang saujana tu ke?
jalan tu mmg menakutkan dulu2. kalau nampak org tepi jalan malam atau maghrib mmg kereta takkan berhenti. kau mati kering la kat situ. bapak ai tu dah biasa tgk bebenda gitu tapi entah kenapa jalan tu dia agak takut.

skrg tak takut dah lah sbb kereta sentiasa banyak atas jalan tak kira masa. lagi2 puncak alam tgh membangun. sana sini construction skrg.
Reply

Use magic Report

Post time 19-1-2022 04:41 PM | Show all posts
sranua replied at 17-1-2022 11:12 AM
Last aku komen tahun 2015. Bila baca balik eh ada lagi cerita yg aku tak cerita dulu. Dari cerita ka ...

Tq mod bella bagi tacang.

Reply

Use magic Report

Post time 19-1-2022 05:03 PM | Show all posts
selipar_hijau replied at 13-10-2021 01:27 PM
zaman skrg rasanya dah tak sempat nk seram kot sbb kuala slgor dah meriah

kuala selangor pun dah ade texas chicken. terkejut gak aku hahahaha
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

19-5-2022 12:35 AM GMT+8 , Processed in 0.195176 second(s), 20 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list