CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
Author: mizzLara

Misteri Kuala Selangor

[Copy link]
Post time 15-11-2010 10:26 AM | Show all posts
Reply 40# pu3_rania


    Yang bilik dia bagi hantu tu aku konfirm pasai parents aku knal ngan orang jaga umah rehat tu sebelum diswastakan...n kalau umah rehat dah penuh biasanya depa bagi menginap kat Istana hinggap soltan...
Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2010 10:30 AM | Show all posts
Reply  pu3_rania


    Yang bilik dia bagi hantu tu aku konfirm pasai parents aku knal ngan oran ...
nobito Post at 15-11-2010 10:26


Oic
Thanks Nobita for the info
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2010 03:48 PM | Show all posts
Orang Sabak Bernam nak cite sket hehe

Rumah rehat tu ada satu bilik tak bukak pun untuk di sewa, dengar cite ada angker la, biasa kena kacau kalau orang dok bilik tu, normally dulu² kalau ada orang check in bilik tu, dalam pukul 2 pagi mesti tetiba berlari dah keluar huhu,

Istana Hinggap Sultan Selangor tu apa kurangnya hehe, kawasan pun dah tepi sungai bernam yang dulu time aku kecik², ramai je budak² jatuh kat sungai tu, pastu kompom mati. Panggil la pawang buaya bagai semua untuk deal dengan buaya. Yang pernah aku tengok, team menyelam TLDM kejap je dapat menyelam, pastu naik, gas oksigen abis katanya huhu,

Jalan Ijok - Kuala Selangor, selama aku ulang alik dari KL - Sabak Bernam, sekali je aku nampak benda juntai juntai atas pokok sawit tu, sebabnya, aku hi-beam lampu kete huhu, tapi buat tak tau je, biasa aku lalu kawasan tu dalam pukul 3 pagi, dah sah sah takde kete lain time tu ....  memula tak berani, tapi dah 8 - 9 tahun lalu jalan tu, dah takde apa apa perasaan sangat la huhu
Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2010 12:27 AM | Show all posts
cian en. faizal..... x perla... u cerita org baca.. terpulang la kat penerimaan org len kan? anyhow.. aku dh pegi yg kg kuantan tu.. x byk ner kelips pun.... naik sampan ms tu x der enjin, psl nanti kelips larila kan? now xtaula.. teringin nk revisit, tp x der sape yg minat dr ahli kuarga aku nk g sana.. huhu... jauh amat perjalanan dr klang.. naik bus chartered for 3 days. smpai dh tpt2 mlm hr.. lepas lepak kt sana jap... kami naik bukit melawati.. dlm 12 mlm lebih... wat skali ngn night walk.. lam kol 3 pg turun.... cr mesjid solat n settle utk penempatan... kami wat kemah dkt ngn tali air ade tpt men kayak..... alhamdulillah x der ape yg pelik, juz.. aku adela terbau harum mlm tu kt bukit melawati tu.. tp aku x tegur, psl dh diwarn dgn cikgu2 n pemandu arah kan? n aku pun x tanye kt sape2 smpai sudah.. keep secret jer...
anne83 Post at 9-11-2010 14:25


Dari Klang ke Kuala Selangor.... sampai KS jam 12 mlm??? mau dari Klang bertolaK jam 11 malam tu bas jalan ngan kelajuan biasa
mudian charted bas 3 hari ... fuh!!! pakcik kayo!!! suka korank la....
mudian main kayak kat tali air.... tali air????? kat mana tu????
ok la area bukit melawati tu bukan sebarangan orang wo..... kalau de pepe di pesan buat derk je

apa pon pada inci paizal wa mintak maaf bebanyak... sebab meragui cerita ko tu....
Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2010 12:44 AM | Show all posts
BENTARA,

Kalau hang tahu cerita rumah rehat kat sabak bernam yg angker tu cerita lah kat sini ...
pu3_rania Post at 9-11-2010 14:37



    pasal rumah rehat tu ....
pengalaman aku tak la sehebat kalian
cuma waktu aku masok  bilik aku tu aku pelik sesangat
aku check in jam 9 malam......bila aku nak mandi.... aku perasan bilik air aku tu
cam baru je orang mandi ... penoh ngan percikan air.... tp aku buat derk je
lantak lah kata hati aku....aku andaikan ada paip bocor kat situ....
lepas mandi dan bersiap aku terus ke lobi untuk tunggu memba lain sebab nak p makan
sambil tunggu memba sempat gak aku tanye kat front opis tu.... paip bocor ka?
depa kata tak pon...... so aku diam je la dan budak tu pon diam gak....tu aje pengalaman aku kat situ....
tak la hebat mana pon......cuma sepanjang dan semalaman aku di rumah rehat tu
aku cam perasan pergerakan aku seolah olah di perhatikan oleh sesuatu atauy seseorang atau entiti lain
aku buat derk je la..... sebab ikot pesanan org tua tua...... pepandai la jaga diri di tempat yg di rasai pelik!!
so cam biasa.... tidor aku semalaman tak la lena sangat........ so nak ilangkan rasa gerun aku....
aku on kan je tibi dalam bilik aku nak kuatkan suara agar aku tak la rasa sunyi sangat!!!
itu je pengalaman aku kat umah rehat misteri itu.... dan sumpah lepas ni takkan aku nginap situ lagi!!!!!
Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2010 08:30 AM | Show all posts
pasal rumah rehat tu ....
pengalaman aku tak la sehebat kalian
cuma waktu aku masok  bil ...
BENTARA Post at 23-11-2010 00:44


Bagi hang tak sehebat mana tapi bagi aku seram bila baca certia hang especially bila diri seolah di perhatikan
Hang nginap sorang aje ke dlm bilik tu?
Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2010 10:11 AM | Show all posts
Bagi hang tak sehebat mana tapi bagi aku seram bila baca certia hang especially bila diri seolah ...
pu3_rania Post at 23-11-2010 08:30


kebiasaannya aku lebey selesa duk sorang.... tapi aku tak kesah jika berkongsi
apa pon dok bilik sensorang lebey memberikan kebebasan aku.....

balik pada cerita aku tu... semasa aku masok diperkarangan rumah rehat tu
dan seterusnyercheck in di front ofis tu suara hati aku dah terasa cuak
ada sesuatu yg tak kena area tuh.....mungkin ini satu kelebihan naluri aku kot....
so dari itu aku amik sikap berjaga jaga ......

pesanan aku kat korank jika melalui sesuatu area yg agak pelik
korank cuba baca salawat 3 kali  dan yg paling penting ayat kursi..
jika nampak sesuatu yg agak ganjil atau meragukan....
korank jangan layan.... buat derk je..... andaikan ko tak nampak.... semua okay!!

tapi  aku ni jenis laen ....... lagi aku cuak lagi la aku mau tau selanjutnyer......

dan sblom tido aku ada round sekeliling bilik bilik yang ader.....
tu yg aku terasa sangat ader mata memerhatikan tingkah laku aku....
tu yg aku dok kata angker jugak area situ... walau pon dia tak menjelma depan aku...
heheheheheehehehe
Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2010 10:15 AM | Show all posts
Post Last Edit by memberKawanKau at 23-11-2010 10:17

Alhamdulillah. tak pernah ada apa2. hampir setiap minggu ulang alik bangi-sabak-bernam. Rumah rehat sabak bernam pon dah pernah nginap. tak dak apa.

waktu memandu kat area2 jalan bukit bengkang bengkok pon takda apa2. slalu memandu situ time maghrib pon pernah, time subuh2 pon pernah. tgh mlm pon pernah.

yg menjadi misteri  -  slalu dapat saman ekor sbb pecut area kualaselangor - sabak bernam.. hampeh betul.... misteri betul sbb tak pernah nampak kat mana speed trapnye.... sungguh misteri.
Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2010 10:21 AM | Show all posts
kebiasaannya aku lebey selesa duk sorang.... tapi aku tak kesah jika berkongsi
apa pon dok bili ...
BENTARA Post at 23-11-2010 10:11


Oic
Thx BENTARA
Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2010 01:25 PM | Show all posts
dulu time bf aku study kat politeknik sabak bernam selalu jugak dia balik lewat2 mlm dr subang sbb sblm balik dia msti jumpe aku . tapi dlm 2 taun tu tak pernah la pulak dia cite tersempak dgn pape. tapi dlm last year my family ade nk bwk mkn2 dkt jeram and kiterang pon bwk 2 kereta from subang to jeram.1st car-my family,2nd car-me and my bf. ok.sampai kat jeram kiterang pon mkn smpai kenyang2,,,then, kiterang pon singgah kat BNO sekejap jalan,..then bile nk dkt maghrib my family pon make a move back to subang and aku kne teman bf aku pg rumah sewa dia sekejap yg tak jauh dr BNO tu sbb dia nk hangkut kain bju dia balik kl.ok la fine.. then sampai kat umah sewa dia, aku mcm tergamam sgt.. dia ckp rumah dia mcm rumah kampung tapi ni aku tgk dh mcm rumah kongsi indon je,,hahaa..ok la sambung balik.. kiterang pon masuk la rumah sewa dia tu,,,n mcm biase aku ni suke sgt buat spotcheck rumah org.. tgh2 aku wat spotcheck tu tibe2 bf aku panggil masuk bilik blakang nk tunjukkan sesuatu,.,,dgn time2 yg agak senja tu,, aku pon trus masuk bilik blakang tu... bf aku pon tunjukkan sebuah rumah yg ade kat blakng bilik tu...sumpah aku tgk rumah tu bulu roma aku terus naik,,jarak rumah blakang tu dr bilik tu dlm 20 meter mcm tu...tak tau knp mase tu rase mcm seram sejuk je. rumah tu rumah tggl tpi tingkap rumah tu semua terbukak..slalunye kalau rumah tggl kn tgkap sume tertutup.hmm then aku pon cpt2 ttp tingkap bilik kiterang n ajak bf aku nih balik. dr perjalanan from sabak bernam ke kuala selangor takde masalah..bile tibe dkt jalan yg bukit berpusing2 tu (aku tataw ape name dia) aku tbe2 terbau bnde wangi sangat.puas aku toleh blakang bau aircond,,,tapi still tataw bau tu dtg dr mane,,,yg bf aku ni tgk aku mcm lain mcm je dia pon tanye la knp..sbb nk sdpkan ati aku ckp la takde pape,tapi aku still tak puas hati nk tau jugak ape bnde wangi tu,,, so aku pon ddk diam2 dlm kete...lame sket lepas tu bau tu pon hilang.. sampai je kat umah, aku pon masuk,, time nk ttup sliding door takde hangin takde ribut tibe2 tangan aku bole tersepit,, aku pon pelik la,,then mak aku tgur,,dia tanye aku bru balik dr mane..aku pon ckp la dr umah sewa bf aku,,, pastu aku terus naik atas.. keesokkan hari nye mak aku pon cite kat aku sbnrnye time aku masuk rumah smlm tbe2 bulu roma dia naik,,n dia rase semacam.. smpai skg aku tataw ape bnde yg dok ikot aku tu,, mungkin ke penghuni rumah kosong tu? adehh slame ni bf aku ngan mmbe2 dia dok umah tu tak penah pon kne kacau,,tapi knp aku?? hmm tapi aku bersyukur sgt sbb aku tak nampak pape...stakat bau2 tu boleh lagi terime,,,tapi kalau dh muncul dpn2...tuhan je yg tau.
Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2010 02:32 PM | Show all posts
Alhamdulillah. tak pernah ada apa2. hampir setiap minggu ulang alik bangi-sabak-bernam. Rumah rehat  ...
memberKawanKau Post at 23-11-2010 10:15



Spot Speed trap yang biasa ...

- Area Pasir panjang ( depan kedai buat batu nisan )
- Area Simpang 5 ( depan rumah Khir Toyo )

Misteri kan ? haaha

sorry off topic
Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2010 03:28 PM | Show all posts
Reply 51# cm_puding


    misteri sungguh... dua tmpat tuh ja ka? terima kasih sbb memberi tahu. skang aku dah tak di selubungi misteri lagik...
Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2010 07:49 PM | Show all posts
Reply 50# mirmo


  1st sekali kau edit ler kau punya cerita ni pening aku baca.. sebaik kau besarkan.. tapi kalau kau buat perenggan lagi bagus..

2nd.. beraninya kau masuk umah bf kau..huuhuhuh.. tak takut kena tangkap basah ke?... uhuhuhuh
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2010 02:22 PM | Show all posts
Dari Klang ke Kuala Selangor.... sampai KS jam 12 mlm??? mau dari Klang bertolaK jam 11 malam tu ...
BENTARA Post at 23-11-2010 12:27 AM


tak complete erk citer aku? aku btolak dr klang dh petang/mlm..... singah menyinggah, mkn segala, semayang... bertolak g kelips tu mlm lah... then dr kelips tu terus g melawati.. psl aku igt sht atas bukit gituw.. ade nmpk meriam balut kain kunin...
aku x igt sgt la... cuz ms aku g tu aku form 4.. now dh 10 yrs overla kan?...
bas mmg chartered 3 hr pasal kami camping kt tali air tu.... area sana gak.. aku tak berapa nk igt... tp yg aku join ni ade la attached ngn kayak amatur malaysia. takkan la bas tu nk pegi balik amek kami... dia pun maleh.... so stay jela dgn kami...
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2010 02:15 AM | Show all posts
citer ngangkung tuh shooting kat kuala selangor lah...tmpt dorang shooting menurun sume tuh katanya mmg kawasan keras...hmmm
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2010 06:43 AM | Show all posts
bukit melawati, kuala selangor adalah tempat yg paling best.

kat bekas istana tu.. dikelilingi meriam (time tu sumer masih ori. x banyak renovation. sumer batu2 asal ~ x de simen2). blakang umah ada court badminton. bersebelahan ngan batu hampar (tempat pancung kapala).  :@

bosan2 lepak resthouse ~ "ah fook bikin chicken chop satu!". sebelum maghrib kena balik. manatau, tetiba akak baju purple muncul x bagi balik ~ naye je.. terpaksa la mintak bantuan pak usin kuat since beliau expert kawasan tu..

bila cuaca baik musim menghijrahan burung, ajak abg man (penjaga umah api) n abg zul (gardener) naik umah api ngan binocular/telescope. tengok2 selat melaka n keindahan hutan paya bakau dari atas. dimasa yg lain, main2/jaga ngan anak burung helang sampai dia besar (sarang dia jatuh sbb angin kuat). kalau dibiarkan, takut kena kokak ngan beruk atau dibawak lari lotong2 orange.

paling tidak, main nyorok2 ngan adik beradik. kat luar rumah ada 1 garage besar bersambung terus ngan 5 bilik rehat helpers n bersambung terus kedapur umah (wet kitchen). banyak tempat boleh nyorok. walaupun telah dipagar dan diangap sbg "green zone", kalau dia nak tumpang main, dia main gak.. dem!

time skolah tanjung keramat kecoh ngan nenek kebayan yg duk belakang skolah (hutan paya bakau). jln dpn sket menghala ke taman alam (time tu tmn alam x de lagi) ada kawasan perigi tujuh. tempat puteri mandi manda.

kat berek polis, pernah kecoh ngan antu komkom, citer dak alias. member aku, anak polis, time aku gie kedai runcit sharif bawah bukit depan balai bomba.

terowong underground yg menghubungkan istana n selat melaka mungkin masih belum dijumpai (mungkin ada harta). terowong rahsia itu dipercayai dibina utk kes emergency sekiranya garrison x dpt dipertahankan.

kejadian2 aneh mmg banyak.. nak main buai, mainlah (time tu taman permainaan terletak didlm compund umah), nak lepak2 kat sofa (tayang body yg tinggal rangka), lepaklah.. nak buat artwork/potret kat ceiling umah(muka mat salleh), buatlah.. nak main intai2 dari tirai kamar (nak tunjuk rambut tanpa kesan helmet), nak tumpang mandi(sila tutup balik paip tu), nak berdengkur, cakar pintu/tingkap.. sukati ko lah.. as long as x memudaratkan family ~ bila bukak pintu underground, x reti2 nak jaga kebersihan. penat mak aku nak nyapu kesan tanah n daun kering (kat salah sebuah bilik)

setiap bilik mandi ada bathtub(besar, besar sket lagi dari yg kat hotel). setiap bilik mandi ada 2 pintu. pintu masuk drpd bilik tido, dan pintu utk keluar dari umah. time org berak, sila jgn dok baring dlm bathtub.. nervous!

nostalgia tuu.. mcm national geographic.. n that was more than 20yrs ago..
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2010 09:20 PM | Show all posts
Reply 56# mziskandar


giler selamba citer ko...citer macam benda tu biasa-biasa je...hehe
Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2010 12:44 AM | Show all posts
wah . sblum ni lalu situ menonong je . huhuh . pas bca nih kne la sy menyiapi diri .dah la naik moto .
kene la plan blik kmpung time siang minggu depan .
Reply

Use magic Report

Post time 12-12-2010 01:56 PM | Show all posts
B E T U L , ini kali pertama saya menjejaki Kuala Selangor da...Homestay Hj Dorani tu bukan ke Sabak Bernam...lepas tu, nak ke kelip-kelip Bkt Belimbing tu dari Homestay tu ada ah dalam 1 jam gak ah...kejap2 berhenti gi tanya orang, ada ke dekat2 sini tempat kelip2, diaorg kata. ada dalam 1/2 jam, tu pun bertanya dah nak dekat dah, kitaorg kalau boleh tak nak ah dekat Kg Kuantan tu, jauh...tu yang nak ke Bkt Belimbing tu...
faizal_u2 Post at 9-11-2010 10:55 AM


kalau dah kejap2 bertanya mana datangnya 1 jam boleh sampai dari Sg. Hj. Dorani ke BBFP tu ...


Sg. Hj. Dorani tu didaerah Sabak Bernam bukan di Sabak Bernam ...


cerita 1 sampan 10 orang tu lagi haru .. enjin sampan tu 5 kk(kuasa kuda) guna bateri(kalau guna enjin petrol nanti bising) dengan arus sungai yang tak menentu kadangkala deras bila mula air pasang atau mula surut camana nak bawak 10 orang ... kecuali dia turunkan water scooter seadoo, kawasaki atau yamaha dia(tah ada lagi ka tadak ..)
Reply

Use magic Report

Post time 17-12-2010 09:13 AM | Show all posts
haa..Alhamdulillah,selalu balik kg kat sabak bernam tu..
x penah lak jumpa..hee..
neez_cookies Post at 9-10-2010 01:13


org sabak dia tabik..sebab memang kena lalu
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

18-5-2022 05:46 AM GMT+8 , Processed in 0.084762 second(s), 19 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list