CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12
Return to list New
Author: farhana008

Pengalaman buat Endoscopy

  [Copy link]
 Author| Post time 22-8-2022 11:51 AM | Show all posts
AkokKocik replied at 21-8-2022 08:20 PM
Hai @Farhana008, aku dh beberapa kali prg spital sbb sakit mcm ni, tp doktor asyik bagi ubat gastrik ...

saya pergi hospital kerajaan, doktor diagnose gastrik. pegi klinik swasta pun bagi ubat gastrik juga. tapi..bila dah sakit berulang sampai kali ke 4, saya terus ke hospital swasta. buat liver function test. keputusan enzim, protein dan lain2 semua meningkat. tu yang doktor decide buat endoscopy
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 22-8-2022 12:10 PM | Show all posts
adila39 replied at 22-8-2022 08:09 AM
Im sure u will be fine. Just make sure makan and type of makanan kena sesuai.. and cleanliness ok. ...

selama ni  ingat gastrik sebab lambat makan. bila diri sendiri terkena, rasa macam nak putus nyawa. doktor dah advise elakkan makanan berminyak, bergoreng, pedas, masam, kopi dah teh. pujuk lah mak adila ke hospital. mak saya pun jenis degil juga tak nak ke hospital. doktor pernah advise duduk kejap kat wad utuk treatment slip disc. beberapa bulan lepas mak saya serah diri kat hospital sbb tak tahan sakit.
Reply

Use magic Report

Post time 23-8-2022 08:04 AM | Show all posts
farhana008 replied at 20-8-2022 08:27 PM
sakit tak masa tersedar? saya memang tak sedar sampai habis prosedur sampailah nurse kejutkan saya ...

dah sedar tak sakit pun.. ok jer mual2 ada sebab kesan ubat  bius nurse kata
Reply

Use magic Report

Post time 23-8-2022 10:00 AM | Show all posts
saya pernah juga buat endo kat Pantai Hospital..ape yg doc mmg concern adalah pasal bakteria helicobacter pylori(h.pylori) ni la..mujur saya xkene time tu..
Reply

Use magic Report

Post time 23-8-2022 08:01 PM From the mobile phone | Show all posts
adila39 replied at 22-8-2022 08:04 AM
Klu gov mybe la ye la dia xkan buat endoskopik ni until masuk emergency and ur bp level is super h ...

Nice tips..tq..ada skali tu jumpa doktor sbb sakit perut nilah...doktor takut sakit kronik, dia htr pi emergency utk scan...doktor d emergency scan dari bhgian perut sampai bawah, dia jumpa fibroid plak dlm bhgian luar rahim...lain yg dcari, lain yg djumpai.
Reply

Use magic Report

Post time 23-8-2022 08:05 PM From the mobile phone | Show all posts
farhana008 replied at 22-8-2022 11:51 AM
saya pergi hospital kerajaan, doktor diagnose gastrik. pegi klinik swasta pun bagi ubat gastrik ju ...

Mahal x?? Org kata klu buat test d klinik swasta & rujuk k spital kjaan, bayar mahal mcm kos rawatan d spital swasta.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 23-8-2022 09:25 PM | Show all posts
TalibanRock replied at 23-8-2022 10:00 AM
saya pernah juga buat endo kat Pantai Hospital..ape yg doc mmg concern adalah pasal bakteria helicob ...

nasib saya kurang baik sbb ada jangkitan bakteria. terpaksa duduk wad hampir seminggu. makan pun kena pantang antaranya pedas, berminyak, bergoreng,kopi dan teh
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 23-8-2022 09:27 PM | Show all posts
AkokKocik replied at 23-8-2022 08:05 PM
Mahal x?? Org kata klu buat test d klinik swasta & rujuk k spital kjaan, bayar mahal mcm kos rawat ...

prosedur buat endoscopy dalam Rm 1800. masa duduk wad, saya guna insurans.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 23-8-2022 09:28 PM | Show all posts
malutapimahu replied at 23-8-2022 08:04 AM
dah sedar tak sakit pun.. ok jer mual2 ada sebab kesan ubat  bius nurse kata

bila sedar tekak pun rasa pahit. memang rasa mual sampai termuntah.
Reply

Use magic Report

Post time 1-10-2022 02:52 PM | Show all posts
The examination is very quick and takes on average 3-5 minutes to complete. This is not a painful procedure. Most patients are sensitive to the camera passing down the throat, so anaesthetic throat spray and a light sedative injection can make examination much more comfortable
Reply

Use magic Report

Post time 1-10-2022 06:47 PM | Show all posts
kenapa dalam perut sis berkedut kedut jarang buat sit up ye
Reply

Use magic Report

Post time 1-10-2022 06:49 PM | Show all posts
moga sembuh. kalau dh muntah tu kronik sometimes darah, sometimes cecair coklat which is gas makanan dalam perut keluar ke mulut.

kadang2 tidur boleh terjaga rasa nak muntah or sesak dada. kaka makan 8 kali sehari jaga rejim tidur. sembuh sendiri. makan ubat on time..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 1-10-2022 07:04 PM | Show all posts
CiliPadiSedap replied at 1-10-2022 06:47 PM
kenapa dalam perut sis berkedut kedut  jarang buat sit up ye

hahaha. kantol sbb tak buat sit ups. gambar no 1 ke yang berkedut?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 1-10-2022 07:11 PM | Show all posts
Jessicaadam replied at 1-10-2022 02:52 PM
The examination is very quick and takes on average 3-5 minutes to complete. This is not a painful pr ...

when i woke after the procedure, i was confused and i even asked the staffs. was it done? Because i felt that i slept like an hour. Agree with you, i didnt feel any pain at all during the procedure. I was slowly passed out due to anesthesia.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 1-10-2022 07:16 PM | Show all posts
CiliPadiSedap replied at 1-10-2022 06:49 PM
moga sembuh. kalau dh muntah tu kronik sometimes darah, sometimes cecair coklat which is gas makanan ...

terima kasih sis cili. sebelum masuk hospital, macam tu lah rasa. bila muntah, keluar semua sisa makanan. tengah tido lena,tiba-tiba terjaga nak termuntah. sekarang ni masih follow up dgn hospital dan dlm masa sama, ambil ubat sehari sekali masa bangun tidur untuk kurangkan pengeluaran gas di perut. buat masa ni, mmg tak makan makanan yang boleh trigger gastrik. badan agak susutlah sikit. hehe.
Reply

Use magic Report

12
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Kesihatan


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

5-12-2022 12:30 AM GMT+8 , Processed in 0.125198 second(s), 35 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list