CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
123Next
Return to list New
View: 2048|Reply: 49

[Tempatan] MTUC cadang 40 jam waktu bekerja selaras dengan Konvensyen Pertubuhan Buruh Antarabangsa (ILO).Anda teruja?

  [Copy link]
Post time 14-8-2022 10:41 AM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Edited by YgBenar at 14-8-2022 10:43 AM

SHAH ALAM - Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC) menyambut baik tindakan kerajaan mengurangkan waktu kerja mingguan daripada 48 jam kepada 45 jam, berkuat kuasa 1 September depan.

Presidennya, Mohd Effendy Abdul Ghani berkata, ia merupakan titik permulaan ke arah 40 jam waktu bekerja dalam seminggu sepertimana yang dilakukan di negara-negara maju lain
Katanya lagi, ia juga selaras dengan cadangan dikemukakan MTUC sebelum ini yang mana mahu kerajaan menyelaraskan waktu bekerja daripada 48 jam kepada 40 jam seminggu kerana bersesuaian dengan norma masa kini berbanding kehidupan sebelum pandemik Covid-19.

“Kita mengalu-alukan tindakan awal kerajaan dalam mengurangkan waktu bekerja dari 48 jam kepada 45 jam kerana bagi MTUC ini merupakan titik permulaan sebab kalau nak ikutkan dari segi Konvensyen Pertubuhan Buruh Antarabangsa (ILO) mereka kata 40 jam.

“Jadi MTUC sambut baik tindakan kerajaan mengumumkan waktu bekerja mingguan iaitu 45 jam sekali gus menunjukkan petanda baik untuk negara ke arah 40 jam,” katanya ketika dihubungi Sinar Harian pada Jumaat.

Dalam pada itu, Mohd Effendy turut mengakui bahawa pengurangan waktu bekerja itu juga secara tidak langsung dapat meningkatkan produktiviti dan kualiti pekerja.


https://www.sinarharian.com.my/article/216186/berita/nasional/titik-permulaan-ke-arah-40-jam

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 14-8-2022 11:05 AM From the mobile phone | Show all posts
Buat la 40 jam sekalipun, lepas itu sambung pula dengan ayat "Keputusan kerajaan dalam AKF itu bagaimanapun tidak 'mengikat' majikan dan ia bergantung kepada kesesuaian agensi serta syarikat masing-masing."
Reply

Use magic Report

Post time 14-8-2022 12:10 PM | Show all posts
buat 40 jam
kang beramai2 mak pak stress sbb ddk rumah kn jaga anak lama
kena ngajar anak

Reply

Use magic Report

Post time 14-8-2022 12:23 PM From the mobile phone | Show all posts
40 jam seminggu, tunggu 40 tahun lagi kot
Reply

Use magic Report

Post time 14-8-2022 12:27 PM From the mobile phone | Show all posts
Habis investors lari ke thailand vietnam, labor cost murah sana katanya
Reply

Use magic Report

Post time 14-8-2022 12:57 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by ekselen at 14-8-2022 01:07 PM
spankee_fili replied at 14-8-2022 12:27 PM
Habis investors lari ke thailand vietnam, labor cost murah sana katanya


Diorg x tau kot..byk company swasta pun dah dah hangkut operation kat manila pilipin sbb kos byr labor sana murah dan jgk org sana majoriti berbahasa inggeris level2 mat salih... Dan x lupa jgk company china boleh angkut operation gi tanahair sendiri sbb labor cost pun murah... Mtuc ni x tau or x amik pedulik agaknya...
Reply

Use magic Report

Post time 14-8-2022 01:03 PM From the mobile phone | Show all posts
ekselen replied at 14-8-2022 12:57 PM
Diorg x tau kot..byk company swasta pun dah dah hangkut operation kat manila pilipin sbb kos byr l ...

Habis nk labur dkt sini, gaji minimum 1.5k bkn ada org nk keje. Baik labur sana.
Reply

Use magic Report

Post time 14-8-2022 01:07 PM From the mobile phone | Show all posts
anony-mous replied at 14-8-2022 01:03 PM
Habis nk labur dkt sini, gaji minimum 1.5k bkn ada org nk keje. Baik labur sana.

Betul...kt sana gaji sorg labor sini boleh digaji 3-4 org kat sana...so sgt murah le..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 14-8-2022 01:10 PM From the mobile phone | Show all posts
ekselen replied at 14-8-2022 12:57 PM
Diorg x tau kot..byk company swasta pun dah dah hangkut operation kat manila pilipin sbb kos byr l ...

Pening kepala. Recently banyak US / Europe companies yg transfer operation ke Malaysia sebab punitive tariff yg US charge untuk products from China
Tapi ramai yg komplen labor cost malaysia mahal eventhough ikut talent skills memang higher than other ASEAN countries
Betul tu, banyak semiconductor beralih ke Filipina cuma advantage Malaysia ni less likely to natural disasters ja l
Tapi dok tukar polisi working hours, minimum wage,  foreign labor restriction then tukar 80/20 then appeal ke 70/30 bagai ni mengurangkan keyakinan investors however menteri mana ada peduli benda gini
Reply

Use magic Report

Post time 14-8-2022 01:38 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by ekselen at 14-8-2022 01:40 PM
spankee_fili replied at 14-8-2022 01:10 PM
Pening kepala. Recently banyak US / Europe companies yg transfer operation ke Malaysia sebab punit ...


Hmm kan...kalo operation kt europe depa leh beralih ke Sofia, Bulgaria..so mcm byk option lain.. Kelebihan pekerja2 kt malaysia sbb ada melayu cina india yg boleh cover bhs melayu, mandarin/hokkien or tamil at the same time selain bhs inggeris...and byk bdk pas grad yg skillful and sanggup buat ot byk2 utk extra money...
Reply

Use magic Report

Post time 14-8-2022 01:48 PM From the mobile phone | Show all posts
Aku keja swasta. Ecommerce company. Waktu keja isnin-jumaat. Tiap hari masuk 9.30am sampai 5.30pm. Break sejam flexible time. Staff tak ramai. 11 orang je. Satu lagi kami mmg wfh saja. Tu staff ada yg duduk tganu ada yg kat ipoh. Awal dulu ada yg kat sabah pun. Kami miting online. Guna skype. Sebulan sekali masuk opis. Masuk opis dipanggil office day and hari staff makan free. Boss nak kami bonding jugaklah sbb dah keja wfh kan. Office day ni pun boss biasanya tanya aku bila nak masuk. Btw boss aku tu jepun. Nasib dia x bawak cara keja jepun kat kampeni dia ni.

Kalau kira kira aku dgn opismet aku semuanya keja 35 jam seminggu.
Reply

Use magic Report

Post time 14-8-2022 01:53 PM From the mobile phone | Show all posts
spankee_fili replied at 14-8-2022 01:10 PM
Pening kepala. Recently banyak US / Europe companies yg transfer operation ke Malaysia sebab punit ...

Ko jela kjer 48 jam dgn gaji bawah rm1.5k. okay tk?
Reply

Use magic Report

Post time 14-8-2022 01:53 PM From the mobile phone | Show all posts
spankee_fili replied at 14-8-2022 12:27 PM
Habis investors lari ke thailand vietnam, labor cost murah sana katanya

Ko jela kjer 48 jam dgn gaji rm 1.2k. okay ke idok?
Reply

Use magic Report

Post time 14-8-2022 03:49 PM From the mobile phone | Show all posts
Claudia_Lestat replied at 14-8-2022 01:48 PM
Aku keja swasta. Ecommerce company. Waktu keja isnin-jumaat. Tiap hari masuk 9.30am sampai 5.30pm. B ...

Klu hari ofis day, yg dok tganu kena turun kl lah iya.....

Heaven nya keja kau.....jgn benti tau....bkn senang nk dpt keja mcm tu
Reply

Use magic Report

Post time 14-8-2022 04:03 PM From the mobile phone | Show all posts
caprut replied at 14-8-2022 01:53 PM
Ko jela kjer 48 jam dgn gaji rm 1.2k. okay ke idok?

Dia actually tanggungjawab kerajaan untuk sediakan peluang pekerjaan, macam mana nak buat? Dengan galakkan private investment - foreign & domestic
Kalau polisi yg menekan private investors, jangankan kata gaji 1200, nak gaji 1000 pun tak dapat kalau semua investors pakat lari ke negara lain
Mampu ke kerajaan kita nak offer kerja gomen kat semua?
Reply

Use magic Report

Post time 14-8-2022 04:11 PM From the mobile phone | Show all posts
jazaa100 replied at 14-8-2022 03:49 PM
Klu hari ofis day, yg dok tganu kena turun kl lah iya.....

Heaven nya keja kau.....jgn benti tau. ...

Tak gak. Ikotlah boss jenis x paksa pun staff turun kl bila office day. Yg dok kl pun ada yg x dtg opis bila office day tu hehe..
Cuma manager yg kat ipoh tu dia turun kl sebab office day biasanya yg belah belah atas ni kami ada one to one session dgn boss.
Mmg takde rasa nak benti pun tau tau dah dekat 2 tahun keja kat co ni. Tp wfh pun payah gak nak ngelat sbb skype kami berdenting² gak. Koje banyak. Tp boss jenis mmg x kacau after 5.30pm, on weekend dan hari staff cuti. Dia pun dah sound awal kalau urgent saja whatsapp dia.

Tapi wfh ni mmg heaven cuma itulah x jumpa org. Kira mekap mekap semua bertahan berbulan bulan sbb x guna hahaha.. rasa mcm aku dah lama x berlawa²
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 14-8-2022 04:15 PM From the mobile phone | Show all posts
jumaat elok standardise kan semua cuti..kalau kat bank branch dulu... terasa gak seram sebab mmg xde sekor pun staff jejans non muslim...kalau kena attack mmg naya Pak Karim
Reply

Use magic Report

Post time 14-8-2022 04:39 PM From the mobile phone | Show all posts
jazaa100 replied at 14-8-2022 03:49 PM
Klu hari ofis day, yg dok tganu kena turun kl lah iya.....

Heaven nya keja kau.....jgn benti tau. ...

I dpt keje mcm tu la tp terlambat sudah. I dah quit 35 jam seminggu if tolak 1 hour lunchtime
Reply

Use magic Report

Post time 14-8-2022 04:45 PM From the mobile phone | Show all posts
caprut replied at 14-8-2022 01:53 PM
Ko jela kjer 48 jam dgn gaji rm 1.2k. okay ke idok?

kena tanya drng camni....korang/ank korang sanggup keja 12 jam tiap2 ari,cuti 2 kali jer sebulan..gaji rm1500 sebulan.(jgn igt 4 jam tu OT).Sanggup ke x drng...
Reply

Use magic Report

Post time 14-8-2022 05:32 PM From the mobile phone | Show all posts
spankee_fili replied at 14-8-2022 04:03 PM
Dia actually tanggungjawab kerajaan untuk sediakan peluang pekerjaan, macam mana nak buat? Dengan  ...

Ikut logik ko jom la semua rakyat malaysia ni bergaji rm1200 confirm byk company luar negara nk invest dkt negara kita
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

7-10-2022 07:31 AM GMT+8 , Processed in 0.095184 second(s), 22 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list