CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 253|Reply: 1

[Dunia] Babi mungkin akan menolong orang buta melihat semula

[Copy link]
Post time 12-8-2022 10:14 PM | Show all posts |Read mode
Ini mungkin menjadi cara untuk memulihkan buta? Perintis implan kornea yang diperbuat daripada KULIT BABI memulihkan penglihatan 20 orang buta dalam suatu percubaan yang mungkin menjanjikan harapan

Implan kornea yang dihasilkan daripada kulit babi telah berjaya memulihkan penglihatan 20 orang buta atau cacat penglihatan sebagai sebahagian daripada percubaan yang memberikan harapan.

Implan dibuat daripada protein kolagen daripada haiwan, dan menyerupai kornea manusia - bahagian telus mata yang menutupi iris dan anak mata.

Para saintis di Universiti Linkoping dan LinkoCare Life Sciences AB telah membangunkan implan sebagai alternatif kepada kornea manusia yang diperolehi dengan pendermaan kornea, serta pembedahan yang kurang membahayakan semasa pemasangan.

Diharapkan hasil kajian perintis ini akan membawa harapan kepada mereka yang hidup dengan rabun kornea dan rabun.

Profesor Neil Lagali, yang mengetuai projek itu, berkata: 'Hasilnya menunjukkan bahawa adalah mungkin untuk membangunkan biomaterial yang memenuhi semua kriteria untuk digunakan sebagai implan manusia, yang boleh dihasilkan secara besar-besaran dan disimpan sehingga dua tahun dan dengan itu akan dapat digunakan oleh lebih ramai yang mengalami masalah penglihatan.

'Ini membawa kita mengatasi masalah kekurangan tisu kornea yang diperolehi dengan pendermaan dan akses kepada rawatan lain untuk penyakit mata.'Implan kornea diperbuat daripada protein kolagen daripada babi, dan ia menyerupai kornea manusia - kornea ini adalah bahagian telus mata yang menutupi iris dan anak mata.
Kulit babi mudah diperolehi tanpa masalah ekonomi dan mudah diakses di seluruh dunia kerana ia adalah hasil sampingan industri makanan


Dianggarkan 12.7 juta orang di seluruh dunia buta akibat kornea yang rosak atau berpenyakit, kornea rosak menyekat jumlah cahaya yang masuk ke mata.

Walau bagaimanapun, hanya satu daripada 70 pesakit yang menerima pemindahan kornea, dan mereka yang memerlukannya cenderung tinggal di negara berpendapatan rendah dan sederhana di mana akses kepada rawatan sangat terhad.


Mehrdad Rafat, penyelidik dan usahawan di sebalik implan, berkata: 'Kami telah melakukan usaha besar untuk memastikan ciptaan kami akan tersedia secara meluas dan mampu dimiliki oleh semua dan bukan hanya oleh golongan kaya.

'Itulah sebabnya teknologi ini boleh digunakan di semua bahagian dunia.'

Dalam kajian yang diterbitkan semalam dalam Nature Biotechnology, para penyelidik menerangkan bagaimana mereka mencipta kornea menggunakan molekul kolagen daripada kulit babi.

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 12-8-2022 10:49 PM From the mobile phone | Show all posts
Linkoping kat mana?


Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

10-6-2023 07:53 PM GMT+8 , Processed in 0.097874 second(s), 23 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list