CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

1234Next
Return to list New
View: 3039|Reply: 60

[Tempatan] Edisi sara hidup : Hampir separuh rakyat Malaysia hidup cukup-cukup makan

[Copy link]
Post time 8-8-2022 09:22 PM | Show all posts |Read mode
  • Ternyata 45% rakyat Malaysia ketika ini hanya memiliki status kewangan sekadar ‘cukup-cukup makan’ sahaja susulan berdepan tekanan kos sara hidup yang tinggi.
    Tinjauan ke atas 28 buah negara diseluruh dunia di bawah IPSOS itu menunjukkan selain Malaysia terdapat 2 negara lain turut memaparkan status kewangan yang sama iaitu Belgium (43%) dan Jepun (43%).
    Manakala bagi status kewangan yang hidup selesa pula seramai 7% rakyat Malaysia yang berada dikedudukan tersebut. Angka itu sekaligus menunjukkan peratusan hidup selesa di negara jauh ketinggalan berbanding purata di paras global (12%). Ini pecahan penuh berasaskan peratusan status kewangan rakyat Malaysia mengikut tahap kehidupan;

    • Hidup selesa – 7%
    • Hidup baik-baik – 22%
    • Cukup-cukup makan – 45%
    • Agak sukar – 18%
    • Sangat sukar – 6%



Dan secara keseluruhannya, negara yang paling memaparkan kesukaran hidup rakyat didominasi Argentina dengan 66% berdepan tahap kesukaran, diikuti Turki (64%).





Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 8-8-2022 09:55 PM From the mobile phone | Show all posts
Puih Maha smlm penuh sesak
Mana2 kedai makan penuh
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2022 09:57 PM From the mobile phone | Show all posts
Sadis nya bila tengok chart..

habis semua kena rombak balik tier t20, m40, b40

Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2022 10:13 PM | Show all posts
erk ye ke
tp tengok acik2 porum senang2 belaka
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2022 10:18 PM | Show all posts
cukup2 makan sebab gaya hidop.. selagi kedai2 makan kaa shopping mall kaa tmpt2 coti kaaa highway sesak kaa... semua kununn cukop makan penipu.. definasi "cukop makan" tu untuk zaman laa nii..

sebelom tahun 2000 .. berapa kerat mampu balik kg setiap bulan kaa minggu ka apa kaa.. berapa byk kedai makan sesak ke hulu ke hilir .. berapa banyak mall penuh sana sini kununnn sbb rumah panas ka apa kaa.. sebenaqnya.. semua ni adalah gaya hidop .. awat dulu tadak menyalak tak cukop makan pun.. takda duit dok di rumah jaa sama anak bini kaa kaum famili kaa apa kaa..
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2022 10:23 PM From the mobile phone | Show all posts
Tengku Zafrul - Malaysia will find it hard to avoid recession next year with global economy set to slow down

Finance Minister Datuk Seri Tengku Zafrul Abdul Aziz has said that Malaysia will find it a challenge to avoid an economic recession in 2023.Tengku Zafrul said that while he is confident that Malaysia will have positive economic growth at least until the third quarter of this year, the country must be prepared for a slowdown in the global economy.

"We are an open economy, trade to GDP is 120 per cent,” he said in reference to Malaysia’s gross domestic product (GDP) being highly dependent on international trade, during a live interview with CNN last night."But the concern will be 2023... we will need to see how the world economy performs then. That’s when I think we really need to relook at some of our policies,” he added.
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2022 10:26 PM From the mobile phone | Show all posts
makadek replied at 8-8-2022 09:55 PM
Puih Maha smlm penuh sesak
Mana2 kedai makan penuh

Nasib baik acik kensel nak pegi maha semalam
Org dok citer benda kat situ semua mahai kemahen
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2022 10:33 PM From the mobile phone | Show all posts
Artikel ni macam tak leh pakai pun, sekeliling aku semua makan restoran high class, check in sana sini, berjalan sana sini, shopping bagai nak rak
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 8-8-2022 10:33 PM | Show all posts
Acikgomen replied at 8-8-2022 10:26 PM
Nasib baik acik kensel nak pegi maha semalam
Org dok citer benda kat situ semua mahai kemahen

Jangan senang2 caya cakap org. Unless dia bagi fakta. Say rambutan kat maha sekilo rm 12 tapi kat gerai tepi jalan kampung dot dot rm10.. baru boleh caya sikit.. tu pun sikit..
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2022 10:38 PM From the mobile phone | Show all posts
Acikgomen replied at 8-8-2022 10:26 PM
Nasib baik acik kensel nak pegi maha semalam
Org dok citer benda kat situ semua mahai kemahen

Memang MaHaL boleh susut Asb tp nak jalan2 tengok2 makan tester okla ... takde niat nk beli2 pn
Bak kata nk kan suasana jer ....adalah kenangan ke Maha giteh
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2022 11:14 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Skuau at 8-8-2022 11:16 PM
makadek replied at 8-8-2022 09:55 PM
Puih Maha smlm penuh sesak
Mana2 kedai makan penuh


lunch make roti 0 2...banjir... jer..tu pon ko kata kita kaya.............................
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2022 11:16 PM From the mobile phone | Show all posts
Skuau replied at 8-8-2022 11:14 PM
lunch make roti 0 jer..tu pon ko kata kita kaya.............................

Ngko nk berjimak er berjimattt kan .... elok makan roti kosong belajar dr skg utk ekonomi bakal merudum ton depan
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2022 11:18 PM From the mobile phone | Show all posts
makadek replied at 8-8-2022 11:16 PM
Ngko nk berjimak er berjimattt kan .... elok makan roti kosong belajar dr skg utk ekonomi bakal me ...

taun depan...make ubi cicah pe2 jer....
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2022 11:21 PM From the mobile phone | Show all posts
Skuau replied at 8-8-2022 11:18 PM
taun depan...make ubi cicah pe2 jer....

Smlm aku sembang ng kawan aku
Sampai dia tak bole tidur ko dia yg momok2kan aku
Dia sendiri ketakutan aku pn takot gak
Mcm tak jd nk naik kan rumah ,, kang umah besor2 kena korek ubi lak ton depan .. org niaga makanan mgkn boleh bertahan laaa sbb org hari2 nk makan
Ni bisnes jual org camne nk jalan  ghisau aku
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2022 11:22 PM From the mobile phone | Show all posts
Bohong lah. Kan melayu kuasa beli tinggi, sampai Cina selet sanggop buat bihun cap masejid.
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2022 11:42 PM From the mobile phone | Show all posts
Iye ke ni...sana sini org sekitar i beli kereta baru... jiran2...teman2....
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 8-8-2022 11:45 PM From the mobile phone | Show all posts
Tiber teringat citer tgt srg acik kt fb ni, kemain duk mintak sedekah kt org, rupa² duit sedekah org ramai tu dibuatnya belanja gaya hidup
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2022 11:54 PM From the mobile phone | Show all posts
makadek replied at 8-8-2022 11:21 PM
Smlm aku sembang ng kawan aku
Sampai dia tak bole tidur ko dia yg momok2kan aku
Dia sendiri ketak ...

Ate bukan ke kome tanah sawit selautan luasnye
Upah je la yindon yg tanak balik majapahit tuh soh kait buah sawit
Jutawan lah chuols minyak sawit kemahen mahai namateyy
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2022 11:58 PM From the mobile phone | Show all posts
Acikgomen replied at 8-8-2022 11:54 PM
Ate bukan ke kome tanah sawit selautan luasnye
Upah je la yindon yg tanak balik majapahit t ...

Dh 2mggu tknampak diorg mai petik luruh sendiri
Dah balik sana ramai  kureng dh acik inkammmm sawit turun reger    ..mmg kena posponed tgk rentak ton dpn caner
Reply

Use magic Report

Post time 9-8-2022 12:00 AM From the mobile phone | Show all posts
x abes2 sembang kasta
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

6-12-2022 12:03 PM GMT+8 , Processed in 0.116378 second(s), 43 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list