CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: totokreturn.

[Tempatan] Edisi sara hidup : Hampir separuh rakyat Malaysia hidup cukup-cukup makan

[Copy link]
Post time 9-8-2022 11:32 AM | Show all posts
tri-max replied at 9-8-2022 10:42 AM
choose your hard gitu konsep nya kan
being in debt is hard, being finacially disciplined is  ...

that is true and wise.

thanks
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 9-8-2022 12:03 PM From the mobile phone | Show all posts
monreyes replied at 9-8-2022 10:46 AM
teringat zaman skolah...balek skolah dgn tak mandi terbongkang dulu kat serambi..dengan tingkap xd ...

Dulu ulaq tak keluaq tayang diri sgt sbb kawasan depa luas kemain takdak sapa kacau
Acik ngeri sbb keliling rumah mil acik sawah bendang
Ulaq tedung belambak la time2 petak dok berayaq ni sbb ikan byk kan
Belakang petak pulak dah bukit sempadan siam, konfem2 ulaq sawa ada persatuan penduduk depa sendiri kat atas bukit tu
Reply

Use magic Report

Post time 9-8-2022 01:34 PM From the mobile phone | Show all posts
Acikgomen replied at 9-8-2022 12:03 PM
Dulu ulaq tak keluaq tayang diri sgt sbb kawasan depa luas kemain takdak sapa kacau
Acik ngeri sbb ...

perelih belah2 utara mmg lah..kwsn tropika dah
Reply

Use magic Report

Post time 9-8-2022 01:57 PM | Show all posts
Tak cukup swipe credit card. Cukup bulan byr balik.
Reply

Use magic Report

Post time 9-8-2022 02:02 PM From the mobile phone | Show all posts
matseh replied at 9-8-2022 01:57 PM
Tak cukup swipe credit card. Cukup bulan byr balik.

Swipe swipe, ujong bulan mmg dah cukup, tapi nak bayo balik tak berapa cukup caner
Reply

Use magic Report

Post time 9-8-2022 02:09 PM | Show all posts
matseh replied at 9-8-2022 01:57 PM
Tak cukup swipe credit card. Cukup bulan byr balik.

Ulang sampai kiamat

begini kalau bilalah nak ada saving tetap
Reply

Use magic Report

Post time 9-8-2022 02:25 PM From the mobile phone | Show all posts
Needs vs lifestyle.. akak jual burger kat umah nie cakp sekarang dia niaga  kul 8 dah kurang orang,dulu2 kul 12 meriah lagi. May be jugak sebab dah banyak kedai burger,kedai makan baru di buka dia area tu. Siap ada sorang sorang biz consultant tu ckp ada kedai kat area tu client dia ..sales $150k sebulan tapi tengok kedai tu setiap Kali datang area tu ada 2-5 pelanggan je.mungkin bukan peak hours. Kedai nie collect SST 6%. ..orang masih berbelanja ke hanya org tertentu yg berkira
Reply

Use magic Report

Post time 9-8-2022 02:27 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by cmf_premierleag at 9-8-2022 02:28 PM

Nasib baik la akak takde anak
So takyah susah2 kene keje keras bagai nak kene bayor yuran skolah tusyen bagai
Agak2 bosan, terus decide je pi vacation sana sini ikut suka,amik je annual leave..takyah nk kene bajet2 tggu tabung nak kene penuh bagai
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 9-8-2022 03:36 PM From the mobile phone | Show all posts
ifanonline replied at 9-8-2022 09:08 AM
agreed...penyakit lifestyle...ditambah pula di amplify oleh socmed...socmed ni menyebabkan pelbaga ...

Mentaliti… work hard for money to pay debts until broke then continue to work.. work!

Reply

Use magic Report

Post time 9-8-2022 03:51 PM From the mobile phone | Show all posts
Artemesiaa replied at 9-8-2022 10:37 AM
Well said itu lah kehidupan kebanyakan mereka yang cari makan kat KL tapi asal luar KL namun gigih ...

Pas tu masing2 sembang high kan! Berlumba-lumba kt ofis pakai branded…laki siapa paling mampo…. kg.com sgt!
Reply

Use magic Report

Post time 9-8-2022 09:41 PM From the mobile phone | Show all posts
Konsep org jaman now, dari nages atas moto kapchai atau mrt, baik nages dlm keta H.. aaagichewww
Reply

Use magic Report

Post time 9-8-2022 09:43 PM From the mobile phone | Show all posts
Kak-Rohana replied at 9-8-2022 03:51 PM
Pas tu masing2 sembang high kan! Berlumba-lumba kt ofis pakai branded…laki siapa paling mam ...

Tapayah kat ofc, dlm porom gundu pun acik2 kepam terpaling berlumba2 nk tayang reta nyahhh
Reply

Use magic Report

Post time 9-8-2022 10:30 PM From the mobile phone | Show all posts
Iols akan cuba berjimat sebanyak mungkin.
Reply

Use magic Report

Post time 9-8-2022 10:56 PM | Show all posts
AbukRokok replied at 9-8-2022 10:10 AM
susah gak cik
sarapan telo duabijik je
tghari makan bungkus xmakan kat starbuck

oh dah lama tak mkn kat fast food jom lah sy belanja
err abukrokok ni laki ke pompuan
klu lelaki kena tunggu sy ada masa lapang nnt
tp klu pompuan bila2 je blh
Reply

Use magic Report

Post time 9-8-2022 11:36 PM From the mobile phone | Show all posts
Statistic ni kena share dgn LHDN.. sbb bila aku cakap aku mampu bayar minimum mthly doa terkejut.. dia cakap gaji banyak2 takkan tak boleh bayar dlm seribu sebulan? Eh encik.. kalau gaji saya belas2 ribu pun.. saya ada 5 anak.. saya tanggung mak bapak.. semua tu x masuk dlm payslip saya encik.. sukati kau je assume org gaji banyak tu banyak duit so ko boleh sukahati nak tolak gaji org ikut rasa tekak kau..
Reply

Use magic Report

Post time 10-8-2022 12:07 AM From the mobile phone | Show all posts
Kitty_catz replied at 9-8-2022 09:43 PM
Tapayah kat ofc, dlm porom gundu pun acik2 kepam terpaling berlumba2 nk tayang reta nyahhh

Let them be lah! Bukan senang nak simpan laki jaman sekarang tau…Selagi belom dicampakkan botol madu, biarlah theyols show off dulu dek. Nanti bila hampir kering, laki tak balik rumah 5 hari pergi goncang tangan kadi siam pasang cawangan time tu akn sedar betapa duit, rumah, kasut Laboutin, title M40 tu dah takde maknanye lagik. Hanya kuceng jadi peneman di mlm syahdu gentel2 sendiri. Ko paham tak konsep berlaki sekarang ni nyahhhhh?
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 10-8-2022 07:26 AM From the mobile phone | Show all posts
Kalau ikut motto abg aku, buat apa simpan duit byk2. Tgk2 esok mati. Jom kita enjoy.
Tak ada duit, dok rumah diam2. Ada duit spend, bila duit berkitar dlm masyarakat , ekonomi pun mantap.
Reply

Use magic Report

Post time 10-8-2022 07:40 AM From the mobile phone | Show all posts
ifanonline replied at 9-8-2022 09:08 AM
agreed...penyakit lifestyle...ditambah pula di amplify oleh socmed...socmed ni menyebabkan pelbaga ...

Ya. Ini betul. Bila tengok orang lain hidup bergaya,kita pun nak ikut jugak. Padahal yang bergaya tu sama ada hutang atau sponsored iklan daripada kedai yang jual barang tu.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 10-8-2022 09:28 AM | Show all posts
apple pay dah activated kat malaysia, jom perabih duit
Reply

Use magic Report

Post time 10-8-2022 09:33 AM From the mobile phone | Show all posts
hari2 lauk ikan kering..eh ikan kering pun mahal sistur
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

6-12-2022 01:27 PM GMT+8 , Processed in 0.094527 second(s), 38 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list