CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: totokreturn.

[Tempatan] Edisi sara hidup : Hampir separuh rakyat Malaysia hidup cukup-cukup makan

[Copy link]
Post time 9-8-2022 12:04 AM From the mobile phone | Show all posts
makadek replied at 8-8-2022 11:58 PM
Dh 2mggu tknampak diorg mai petik luruh sendiri
Dah balik sana ramai  kureng dh acik inkammmm ...

Luruh seketul setandan ke luruh sebijik2 mcm buah cermai tu
Acik seriyau kebun sawit ni sbb byk ulaq sawa
Acik penah kena hambat ulaq sawa tau dedolu kat tasik meranti kat banjaran nakawan sana
Tang utan yg org jumpa rohingya kena kambus beramai2 belah Wang kelian tu la
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 9-8-2022 12:07 AM From the mobile phone | Show all posts
Acikgomen replied at 9-8-2022 12:04 AM
Luruh seketul setandan ke luruh sebijik2 mcm buah cermai tu
Acik seriyau kebun sawit ni sbb byk  ...

Ha ah cik luruh nanti ade org kg mai kutip
Yg luruh masuk guni ,wlpn tu sawit kita dlm tanah kita ,kita tk boleh marah ,sbb kita tuan sawit depa mai kait 1tandan tu hak kita.
Kiranya sapa rajin p pa kutip penuh kn guni..
1guna rm80 masa tgh mahal ..
Ular bewak rimo kumbang pn ade laa sini
  
Reply

Use magic Report

Post time 9-8-2022 12:12 AM From the mobile phone | Show all posts
makadek replied at 9-8-2022 12:07 AM
Ha ah cik luruh nanti ade org kg mai kutip
Yg luruh masuk guni ,wlpn tu sawit kita dlm tanah kita ...

Acik kalo balik rumah mil, mmg tidak skali-kali haku bukak tingkap bilik yg acik tido tuh
Takut la sensiang ada ulaq dok menyuloq kerabat dinding masuk sembunyi bawah katil ke apa khennnnz
Kalo seminggu haku kat situ, seminggu la tingkap tu tak bukak
Tapi zaman muda2 acik masuk utan ragas gunung ganang takpe pulak
Reply

Use magic Report

Post time 9-8-2022 12:43 AM From the mobile phone | Show all posts
Macam mana tak cukup2 dek..Ni lifestyle org2 kt kl ni… typical kereta sorang satu.. honda brand new husband & wife, rumah 500k ke atas opkoz everyone knows.. LOAN!…pakai branded head to toe tudung itik, bawal, talapia bagai…handbag nak coach jew..Bonia tak main le..mkn paling hauk nak lepak weekends  kt secret resipi…gerai tak main kan dek.. katanya bau hanyir longkang, bila miss 2-3 times monthly income jew udah menggelupor!

Public transportation taknak naik langsong, hanset iphone, laki hobby main golf, naik kuda, rumah renovation porch dah macam istana negara dlm wainscoting bagai camna tak cukup2 makan? Tu belom lagi kredit card 2-3 keping, beauty facials setiap 2 minggu, holiday hard rock desaru. vitamins pil pemutih timbang kilo sebulan beratus-ratus demi nak gebu mulus supaya laki x disondol kan dek? Hikat perot lah hujung bulan ko dek goreng sardin, ikan masin kasi laki anak2 makan sementara tunggu next salary… and repeat sampai bam jamil arwah!
Reply

Use magic Report

Post time 9-8-2022 12:47 AM From the mobile phone | Show all posts
Kita ada kerajaan boleh disalahkan.
Rileksla.
Teruskan je aktiviti hiburan dan buat benda bodoh dah tak berfaedah tu.
Hidup kena la bergaya. nanti orang ckp apa pulak kan
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 9-8-2022 08:57 AM | Show all posts
adm7 replied at 9-8-2022 12:47 AM
Kita ada kerajaan boleh disalahkan.
Rileksla.
Teruskan je aktiviti hiburan dan buat benda bodoh dah  ...

adakah hamno yg patut dipersalahkan?
Reply

Use magic Report

Post time 9-8-2022 09:00 AM From the mobile phone | Show all posts
Tipu lah
Tiket konsert semua sold out
Reply

Use magic Report

Post time 9-8-2022 09:08 AM | Show all posts
Kak-Rohana replied at 9-8-2022 12:43 AM
Macam mana tak cukup2 dek..Ni lifestyle org2 kt kl ni… typical kereta sorang satu.. honda brand new ...

agreed...penyakit lifestyle...ditambah pula di amplify oleh socmed...socmed ni menyebabkan pelbagai penyakit rohani sebenarnya...kurang2 bermain FB, Insta, Twittter, Tiktok...satu bentuk alat pengaruh yg meracun minda manusia...ahli politik, artis suka socmed ni sebab dpt racun fikiran rakyat...


Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 9-8-2022 09:13 AM | Show all posts
India cuma cuma 21% yang sukar kehidupannya?
21% daripada 1,408,458,499 orang = 352,114,624 orang
ramainya
Reply

Use magic Report

Post time 9-8-2022 09:19 AM | Show all posts
kalau ikut graf tu, 45% cukup2 makan, 24% lagi tak cukup. so 31% je yg ada simpanan lebih. itupun 7% je yg betul2 comfortable.
Reply

Use magic Report

Post time 9-8-2022 09:20 AM | Show all posts
sebab tu jualan kereta yang tinggi adalah myvi, alza, axia, ativa.
Reply

Use magic Report

Post time 9-8-2022 09:26 AM | Show all posts
life is getting hard and difficult now...
Reply

Use magic Report

Post time 9-8-2022 10:03 AM From the mobile phone | Show all posts
ifanonline replied at 9-8-2022 09:08 AM
agreed...penyakit lifestyle...ditambah pula di amplify oleh socmed...socmed ni menyebabkan pelbaga ...

Sangat la setuju...
Reply

Use magic Report

Post time 9-8-2022 10:05 AM | Show all posts
chandrahusin replied at 9-8-2022 09:00 AM
Tipu lah
Tiket konsert semua sold out

musang king dan durian black tone
Reply

Use magic Report

Post time 9-8-2022 10:10 AM | Show all posts
Jitu replied at 8-8-2022 10:13 PM
erk ye ke
tp tengok acik2 porum senang2 belaka

susah gak cik
sarapan telo duabijik je
tghari makan bungkus xmakan kat starbuck
malam makan bihun sup panaskan xmakan kt resto pak mat western kne beratur tggu free seat selama sejam
mcd pun dah lama xmakan tu pun  bermusim je dobledown dengan posperity

Reply

Use magic Report

Post time 9-8-2022 10:28 AM | Show all posts
dunia skrg sudah terbahagi dua...berpunca dr perang rusia-ukraine...barat di pelopori USA dan NATO...manakala asia di ketuai BRICS...tak lama lagi dominasi US Dollar akan terhakis...system kewangan dunia akan berubah dgn drastik...apa kedudukan Malaysia dlm posisi global changes ini?

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 9-8-2022 10:37 AM | Show all posts
Kak-Rohana replied at 9-8-2022 12:43 AM
Macam mana tak cukup2 dek..Ni lifestyle org2 kt kl ni… typical kereta sorang satu.. honda brand new ...

Well said itu lah kehidupan kebanyakan mereka yang cari makan kat KL tapi asal luar KL namun gigih ngaku orang KL akhirnya kantoi tima raya.  Balik kg gigih menayang depan family depan orang kg pada hal dari kereta rumah isi petrol semua pun hutang.  Tah hapa yang dia nak tayangkan pun tak tahu pada hal semua pun masih bank punya.  Dah habis duit gaji dijoli beratur panjang hari senin korek ASB, Tabung Haji, saving anak sementara nak hari gaji.  Serba serbi hutang tapi gigih nak berlagak tah apa yang nak di act kan nya entah kowser.  
Reply

Use magic Report

Post time 9-8-2022 10:42 AM | Show all posts
bulalof replied at 9-8-2022 09:26 AM
life is getting hard and difficult now...

choose your hard gitu konsep nya kan
being in debt is hard, being finacially disciplined is hard too.....

life will never be easy, choose wisely

Reply

Use magic Report

Post time 9-8-2022 10:46 AM From the mobile phone | Show all posts
Acikgomen replied at 9-8-2022 12:12 AM
Acik kalo balik rumah mil, mmg tidak skali-kali haku bukak tingkap bilik yg acik tido tuh
Takut la ...

teringat zaman skolah...balek skolah dgn tak mandi terbongkang dulu kat serambi..dengan tingkap xde gril..pintu ternganga..angin sepoi2 meniup...mak nun jauh kat dapur...x de nak ghisau ular sawa ..ular tedung
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 9-8-2022 11:19 AM | Show all posts
ifanonline replied at 9-8-2022 10:28 AM
dunia skrg sudah terbahagi dua...berpunca dr perang rusia-ukraine...barat di pelopori USA dan NATO.. ...

Tengku Zafrul bagitau kita berada pada landasan yang benar lagi membetulkan, jgn pertikai
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

6-12-2022 07:13 PM GMT+8 , Processed in 0.094490 second(s), 38 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list