CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
View: 6139|Reply: 97

[Tempatan] Kadar kelahiran Malaysia mencapai tahap krisis

  [Copy link]
Post time 4-8-2022 01:20 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Edited by YgBenar at 4-8-2022 01:21 PM

SHAH ALAM - Kadar kelahiran yang merosot di negara ini dilihat sudah mencapai tahap krisis dengan penurunan mendadak sejak beberapa tahun kebelakangan ini.

Pengarah Perubatan Hospital UMRA, Datuk Dr Mohamed Rafi Mohammed Feizal berkata, kekurangan kadar kesuburan sehingga 1.7 adalah sesuatu yang tidak baik untuk negara.

Malah, beliau berkata, beberapa hospital juga mengesan penurunan jumlah wanita yang datang melahirkan anak sama ada di hospital kerajaan atau swasta.


https://premium.sinarharian.com.my/article/212453/fokus/laporan-khas-/sudah-capai-tahap-krisis?utm_source=Sinar+Harian&utm_medium=Sinar+Harian&utm_campaign=Sudah+capai+tahap+krisis&fbclid=IwAR2bVMotFcrtimXkjS3kJGEJw9zZElDDxTX34EE4DrGTNW8dORtA0P5vzUs

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 4-8-2022 01:28 PM From the mobile phone | Show all posts
Pkp ritu dah ramey beranak kan stop la 3/4 tahun
Elok sgt b40,asnaf beranak 1@2 jer byk banyak2 cost tinggi astuh mula la nk bersama mung
Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2022 01:39 PM From the mobile phone | Show all posts
Jgn nak ngada2 iktiraf puak2 rohingya..biarlah populasi sikit....
Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2022 01:42 PM | Show all posts
jas7512 replied at 4-8-2022 01:39 PM
Jgn nak ngada2 iktiraf puak2 rohingya..biarlah populasi sikit....

itu la resource pun limited kat negara ni..peluang pekerjaan dah kurang, tanah pun makin ditarah sbb nk cater new generation punya population. sampah domestik makin byk sbb populasi makin byk. subsidi pun makin berkurang...
Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2022 01:46 PM | Show all posts
Jangan membiak, baik cina malayu atau india

Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2022 01:47 PM From the mobile phone | Show all posts
branak ramai2 kalau tak cukup makan merana anak2 tu buat ape. redha je la kalau diambang negara berpopulasi ummah tua skalipun. org skrg berjaga-jaga nak branak, serba mahal kot.
Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2022 01:50 PM From the mobile phone | Show all posts
makadek replied at 4-8-2022 01:28 PM
Pkp ritu dah ramey beranak kan stop la 3/4 tahun
Elok sgt b40,asnaf beranak 1@2 jer byk banyak2 cost ...


B40 rumah tecik macam lobang tikus...bini mundar mandir dgn baju kelawar...nak kuar rumah budget takda...nak pi dapur tergesel boobies bini...nak ke ruang tamu gesel peha bini...yelah rumah tecik kheunz(yg mampoo milik)? So in the end wat you do? Buat ibadah bertenggek ler dgn bini...9 bulan dapat umat nabi....rezeki jugak kheunz?
Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2022 01:55 PM From the mobile phone | Show all posts
white_musk replied at 4-8-2022 01:46 PM
Jangan membiak, baik cina malayu atau india

Cina india membiak ramai kalau kesempitan hidup...klcc ada foyer dibawah utk jadi superman...syukurler kita bangsa sabsidi...tidak melayu hilang dibumi.melaya ini...perlembagaan menjamin kesejahteraan kita....so tak perlu pandang klcc....







Kahkahkahkahkahkahkahkah
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 4-8-2022 01:55 PM From the mobile phone | Show all posts
choi....rakyat sikit pun tak terjaga hanat
Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2022 01:56 PM From the mobile phone | Show all posts
Sekarang ekonomi terjejas jugak walaupun kadar kelahiran tinggi sblm2 ni..
Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2022 01:58 PM From the mobile phone | Show all posts
Of course hospital umra ni menggalakkan orang beranai ramai sbb dia hospital bersalin.
Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2022 02:01 PM From the mobile phone | Show all posts
namr replied at 4-8-2022 01:55 PM
choi....rakyat sikit pun tak terjaga hanat


Mungkin bila ramai akan lebih terjaga?

More citizen can be taxed?

More duit boleh di songlap?

Kahkahkahkahkahkah
Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2022 02:37 PM | Show all posts
iollss pun nak stop dulu preggy ni..cukup dulu la termasuk yg kat dalam perut ni haa..doakn iollss selamat bersalin due hujung bulan ni..huhuhu
Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2022 02:57 PM | Show all posts
lasagnaklcc replied at 4-8-2022 01:58 PM
Of course hospital umra ni menggalakkan orang beranai ramai sbb dia hospital bersalin.

Yes hospital bersalin berbayar. Kalau tak ramai yang beranak, Kurang lah income dia
Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2022 03:12 PM | Show all posts
xde statistik dari tahun ke tahun
Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2022 03:13 PM | Show all posts
jas7512 replied at 4-8-2022 01:39 PM
Jgn nak ngada2 iktiraf puak2 rohingya..biarlah populasi sikit....

mesti import pnya
ikut syle western US Europe open borders

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 4-8-2022 03:21 PM | Show all posts
kalau kt thread anak meninggal lemas dalam kolam tu ramai acik-acik terpaling pandai jaga anak. patutnye kerajaan kene kasi insentif utk acik-acik tu beranak lagi ramai sebab dijamin anak tak meninggal awal atas kecuaian
Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2022 03:31 PM From the mobile phone | Show all posts
mamajawie replied at 4-8-2022 02:37 PM
iollss pun nak stop dulu preggy ni..cukup dulu la termasuk yg kat dalam perut ni haa..doakn iollss s ...

Ladyfreestyle bukan boleh dengar mintak mintakkheun org lain doa khen ini....

Kahkahkahkahkah
Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2022 03:37 PM | Show all posts
Target saya 4 orang anak. 1 sudah lahir tinggal 3 lagi. Sekarang usia saya sudah 32 tahun, masih ada 6 tahun sebelum usia 38 tahun karena Pak Dokter bilang sebaiknya sebelum usia 40 tahun melahirkan agar janin bagus. Jika sudah 38 tahun masih kurang, ya, saya terima
Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2022 03:52 PM | Show all posts
alhamdulillah laki malaysia yang nikah sama wanita indonesia pasti dapat anak.ada kawanku ex mantan istri sominya ngak punya anak nikah udah 10 tahun tpi nikah sama kawanku satu tahun aja udah ada anak.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

29-9-2022 12:43 AM GMT+8 , Processed in 0.094977 second(s), 24 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list