CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
12
Return to list New
Author: YgBenar

[Tempatan] OPR naik, bayaran bulanan pinjaman pun naik.Bank untung berbillion

  [Copy link]
Post time 5-7-2022 01:18 PM From the mobile phone | Show all posts
mrsamz replied at 5-7-2022 09:39 AM
Bank islam loan aku fixed rate..aku call tanya..diorang kata takde naik bayaran

loan apa ye? adik i personal loan bank islam dpt surat naik jugak. bulan2 dari 982 jadi rm1125. surat smpai umah i, i bukak dulu baru tnya. pastu baru la tuannya ckp patut la kat internet pembayaran loan naik. tuan punya loan pun tak brp amik tau
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 5-7-2022 01:28 PM From the mobile phone | Show all posts
Loan rumah aku naik dr 2.6% ke 2.85% . Tgh pikir2 nk naikkan harga sewa rumah
Reply

Use magic Report

Post time 5-7-2022 01:39 PM | Show all posts
Edited by capiloton at 5-7-2022 01:43 PM

motif interest di naikkan sebab nak kawal inflasi,
atau dalam erti kata lain, nak bunuh demand.

bila barang mahal dan kurang demand,
inflasi terkawal, supply banyak.

dalam masa terdekat ni jer dah 2 kali OPR naik,
sapa yang ada hutang rumah tu mmg terciduk la jawab nya

aku expect banyak rumah bakal kena lelong.
start dari hujung tahun ni, sampai tahun depan.

yang menyewa takde hal, landlord naikkan sewa,
kita pindah rumah lain.
ingat senang nak cari penyewa yang berdisplin dan beretika

Reply

Use magic Report

Post time 5-7-2022 02:03 PM From the mobile phone | Show all posts
maximus_01 replied at 5-7-2022 12:55 PM
Sapa2 yg ada hutang kereta bersedialah kena bayar lebih lagi.
Kereta aku dah 12 tahun dan dah 3 tah ...

2kali opr turun tiada lak hutang kereta aku turun, tapi personal loan adalah dpt surat turun
Reply

Use magic Report

Post time 5-7-2022 02:42 PM From the mobile phone | Show all posts
Islamic loan senyum sinis
Reply

Use magic Report

Post time 5-7-2022 02:44 PM From the mobile phone | Show all posts
Jgn merempan lagi. Nanti ujung thn naik lagi sbb kt akan ikut US. US bakalan naikkan lagi interest rate utk kali ke3 this yr makanya kt pun akan naikkan juga. Itula riba dunia tapi dah hidup pun atas donia, makanya hadaplah yah. Kecuali u kaya raya boleh beli semua cash or u duduk hutan tanah free kenderaan pakai kaki
Reply

Use magic Report

Post time 5-7-2022 06:35 PM From the mobile phone | Show all posts
Bila turun ramai buat senyap
Tapi bila naik ramai maki salahkan kerajaan.
Yang dah lama buat pun sibuk nak maki kerajaan walhal sebelum rate revise masa zaman pkp dulu installment korang patut lg kot bg orang yang ambik pakej kadar terapung.

Siapa yang baru buat loan masa blr turun dulu mmg la betul2 akan terkesan. Tapi kalau korang tak buat masa zaman rate rendah dulu belum tentu loan korang boleh lulus.
Keyword nya sentiasa bersyukur, muhasabah diri dan jangan suka salahkan diri sendiri. Takda sapa yang paksa korang ambil loan.
Reply

Use magic Report

Post time 5-7-2022 07:23 PM | Show all posts
this year kata ada 1,2 OPR revision lagi y this year. so bertabahlah acik2 pocit2 sekalian

hat nak usha2 keta tu.. dah start rega with sst... pehtu kata SA showroom keta2 ni pun akan ada kenaikan juga 2 kali lagi.. due to freight cost

Compared with just a month ago, more economists now (at the time of writing) reckon that a 25bps
hike will happen in July, but many still think a pause is possible in July ahead of the Hari Raya Aidiladha celebrations. In any case, at least one more rate increase (if not two) is expected to take place by the conclusion of the Sept 8 meeting to bring the OPR to at least 2.25% (if not 2.5%), consensus data show.

“Our house has also shifted expectations for Bank Negara to frontload rate hikes. We now expect the central bank to tighten 25bps in July and another 25bps [to 2.5%] before year end. For 2023, [we see] another 50bps hike in total to bring the OPR to 3%,” experts at Maybank Investment Bank Research write in a June 16 note.

source from here
https://www.theedgemarkets.com/a ... minal-rate-mean-opr
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 5-7-2022 07:30 PM From the mobile phone | Show all posts
Korang ingat bank2 bengap mcm macai, dia bagi morotium 6 bln dia punya lipat balik berganda2.


Zefrul x boss cimb tersenyum sinis
Reply

Use magic Report

Post time 6-7-2022 05:07 AM From the mobile phone | Show all posts
Firenzza replied at 5-7-2022 07:30 PM
Korang ingat bank2 bengap mcm macai, dia bagi morotium 6 bln dia punya lipat balik berganda2.



Bank tak bengap, kebanyakan peminjam tak faham agreement, tak paham beza antara kadar tetap dan kadar terapung.
Bila rate/opr naik kos operasi bank jugak turut akan naik.
Bank untung bukan alasan untuk tak naikkan OPR. Bank ni badan kebajikan ke tak boleh buat keuntungan?
Reply

Use magic Report

Post time 6-7-2022 06:15 AM From the mobile phone | Show all posts
Loan keta iols kembali ke rate sebelum pkp ja la
Masa pkp dah turun banyak
Kalau loan rumah pun still nk ambik yg flexible, rather ambik fixed rate yg kaw2 interest nya
Den tak mampu
Reply

Use magic Report

Post time 6-7-2022 06:48 AM From the mobile phone | Show all posts
Harap segala kenaikan ni, tahun depan boleh compensate dgn asb1-3 dgn epf dividen tinggi lah..  
Reply

Use magic Report

Post time 6-7-2022 06:56 AM From the mobile phone | Show all posts
maximus_01 replied at 5-7-2022 12:55 PM
Sapa2 yg ada hutang kereta bersedialah kena bayar lebih lagi.
Kereta aku dah 12 tahun dan dah 3 tah ...

Kan.
Sapa yg buat loan kadar terapung sebelum pkp banyak dpt pengurangan bayaran. Kenapa ramai mcm terkejut pulak bila naik? Patutnya bersyukurla dpt juga merasa pengurangan bayaran ansuran

Yang ambik pembiayaan masa rate tengah murah dulu mmg la akan terkejut/terkesan dengan kenaikan tapi perlu ingat kalau rate tak turun dulu mungkin ada yang tak lepas nak buat pembiayaan.

Kita semua krna banyakkan muhasabah, sentiasa bersyukur dan henti cari salah pihak lain. Yg penting takda orang pun yang paksa ambil hutang dengan bank
Reply

Use magic Report

Post time 6-7-2022 07:49 AM From the mobile phone | Show all posts
Selagi kita pakai sistem riba ni selagi itu semua orang teraniaya.Kau pinjam dengan bank,bank nak untung. Pinjam dengan bank bernama islam pun pun sama juga. Tapi diaorg panggil pembiayaan,bukan pinjaman. Hehe.

Malaysia nama aje negara islam tapi tak ada institusi yg boleh beri pinjaman rumah rm350k dan peminjam bayar rm350k,tak kira berapa lama tenure,dan tak kira peminjam tu penganut agama apa. Itulah keadilan dalam Islam. Tapi kita semua tahu yang wang kertas ni itself tak ada value.Nilai dia jatuh mengikut inflasi. Kau simpan duit dalam bank pun value dia turun setiap tahun.

Daripada sibuk nak jaga aurat orang,mohon perjuangkan sistem kewangan yang lebih adil dan tidak menindas
Reply

Use magic Report

12
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

5-10-2022 09:06 PM GMT+8 , Processed in 0.076422 second(s), 19 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list