CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT
Search
Carian Terbanyak:
12Next
Return to list New
View: 2080|Reply: 31

[Politik] Dengki ke.Bila filem Mat Kilau dipolitikkan

  [Copy link]
Post time 3-7-2022 08:26 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Edited by YgBenar at 3-7-2022 10:18 PM



Saya tak terperanjat Pemuda PAS tengok filem “Mat Kilau: Kebangkitan Pahlawan” di pawagam di Kuala Lumpur. Sebab orang politik Melayu suka berkait atau dikaitkan dengan apa apa yang berunsur kemelayuan yang boleh dimanfaatkan untuk mengambil hati (baca mendapat sokongan) orang Melayu (baca pengundi Melayu).

Dan filem Mat Kilau sememangnya ada banyak elemen kemelayuan yang dikatakan membakar dan membangkitkan semangat orang Melayu. Sehingga ada pemuda Melayu (dan yang tidak beberapa muda) datang ke pawagam berbaju Melayu lengkap dengan sampin, capal dan pastinya tanjak. Oleh itu, Pemuda PAS pun datang menonton (tetapi tidaklah sampai bertanjak untuk menggantikan kopiah).

Namun lain pula pengguna twitter ini yang mengaitkan filem Mat Kilau sebagai propaganda BN.Ini kerana tersebar gambar pelakon utama Adiputra bergambar bersama Bung Mokhtar sambil memakai baju Baju Barisan Nasional.

Gambar tersebut diambil ketika beliau membantu berkempen untuk BN ketika pilihanraya Sabah.Mungkin ini sebab itu Adiputra beberapa kali menolak tawaran membintangi Filem Mat Kilau.Bimbang penglibatannya dipolitikkan

Apa jua pendapat,dikhabarkan Filem Mat Kilau sudah mencatat rm40 juta dan mungkin boleh mencapai rm60 juta.Dengan jumlah rakyat Malaysia 30juta orang,bermakna filem ini berkali kali ditonton


YgBenar

https://www.freemalaysiatoday.com/category/opinion/2022/06/29/bila-pas-tengok-filem-mat-kilau/

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 3-7-2022 08:32 PM | Show all posts
sapa ja layan filem sampah ni
Reply

Use magic Report

Post time 3-7-2022 08:55 PM From the mobile phone | Show all posts
i layan cerita ni sbb ianya unik berbanding cerita2 yg dah muak sebelum ni kalau x komedi, komedi seram, seram, cintan, gangster, rempit etc. a breath of fresh air dlm industri perfileman. a perfect balance between entertainment element, sejarah, fakta, fiksyen n mesej. x dinafikan filem ni xlah sempurna bukanlah mampu bersaing dgn penilaian acuan academy awards etc. namun, ianya sgt unik utk org melayu kerana rakyat melayu dah semak dan jelak melihat keadaan semasa politik, agama dan ummah. org melayu seolah tgh lost dikala keadaan negara yg di lihat kurang stabil terutamanya perangai2 pemimpin atau org2 yg menjadi ketua agama seolah tidak mampu mempertahankan org2 melayu sendiri malah menekan atau mengkhianat org melayu adalah. so the timing of this movie is perfect and touched a lot of hearts. jgn la cepat menghakimi atau terus melabelkan filem ni gagal atau sampah atau x berkualiti walaupun anda ada hak itu. ianya jauh ketinggalan jika mahu menilainya dari sudut perfileman acuan barat. however, there is somethg there and the movie has substance. i really appreciate the effort, the dialogues, the substance of this movie. overall i recommend this movie to everyoen.
Reply

Use magic Report

Post time 3-7-2022 09:31 PM | Show all posts
asal benda yang melayu buat menjadi, ada la dengki

kutipan dah dekat RM50juta kot

biasanya bangsa2 tertentu yang hasut supaya orang melayu sendiri benci dengan orang melayu nih

melayu2 yang lemah IQ nya akan senang terhasut

maka mula la rasa kurang yakin dengan bangsa sendiri, lalu kutuk2 bangsa sendiri
Reply

Use magic Report

Post time 3-7-2022 09:41 PM | Show all posts
rilek ler....kira ok la ni
kurang2 ada juga filem Malaysia yg lari dari citer2 kebiasaan pengarah2 malaysia...

kalau dulu...rempit...bohsia...samseng...hantu...lawak sampah ntah apa2
kalau drama pulak...cinta..cinta..cinta...peh tu projek 10juta 50 juta...


hahahahaa
Reply

Use magic Report

Post time 3-7-2022 09:45 PM From the mobile phone | Show all posts
ChildrenOfBodom replied at 3-7-2022 08:32 PM
sapa ja layan filem sampah ni

X baik ckp mcm tu. At least ni satu permulaan yg baik utk filem2 bertema sejarah. Btw iols pun blm tgk lg
Reply

Use magic Report

Post time 3-7-2022 09:53 PM | Show all posts
laa si spenda bergulung di tombol pintu tu heronya ka? ingatkan fattah amin.
Reply

Use magic Report

Post time 3-7-2022 10:53 PM From the mobile phone | Show all posts
ladybugz replied at 3-7-2022 08:55 PM
i layan cerita ni sbb ianya unik berbanding cerita2 yg dah muak sebelum ni kalau x komedi, komedi se ...

I sgt setuju dgn pandangan u..bila film mcm ni laku..i hrp kuranglah film yg x membina dan x memberi impak mcm lawak bodoh..komedi seram etc....and hrp ada cerita sejarah yg blh improvised dr kelemahan mat kilau dan teruskan kekuatam film ni
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 3-7-2022 10:54 PM | Show all posts
ok la ok la

aku undi parti tak dak cebok berak DAP la cam neyhhhhhhhhh

Malaysian Malaysia!!!!!!!!!!!!!!

Reply

Use magic Report

Post time 4-7-2022 04:03 AM From the mobile phone | Show all posts
ladybugz replied at 3-7-2022 08:55 PM
i layan cerita ni sbb ianya unik berbanding cerita2 yg dah muak sebelum ni kalau x komedi, komedi se ...


Cerita ni not worth it to watch. Sebab?

Plot yang berpusing pusing. Kejap nak serang kejap tunggu dulu. Babak lompat lompat. Scene yang tak perlu pun mcm bini pregnant ditikam tapi sbb nak main emosi penonton maka dibuat jugak yang tak perlu. Keris salah jenis. Pengang keris terbalik. Perang dlm hutan tapi hutan lapang macam kebun. Dusun pun lg bnyk semak samun dan pokok. Pelakon yang over dalam dialog sampai nampak poyo. Terlalu nak tunjuk keagamaan maka terlalu bnyk dialog agama yang xperlu pun. Semua tau perjuangan demi agama dan negara. Kameraman kene sawan ke masa babak gaduh? Close shot dan kamera gegar terus out fokus. Faham sebab nak tutup kelemahan scene gaduh yang hambar so kita buat la teknik mcm tu. Kalau filem mamat ni dari kl gengster mesti mcm tu.  Tapi mcm bodoh je tengok screen blur dan shaking buat pening kepala. Even babak gaduh sarip dol dgn pramlee lagi clear dan long shot. Lagi steady.
Reply

Use magic Report

Post time 4-7-2022 08:04 AM From the mobile phone | Show all posts
Iols ok jah dengan filem ni. Walaupun iols tak tengok sebab iols tak minat filem aksi.
Reply

Use magic Report

Post time 4-7-2022 08:04 AM From the mobile phone | Show all posts
Spender bergulung tu yang tak menahan tu
Reply

Use magic Report

Post time 4-7-2022 08:17 AM | Show all posts
printercomel replied at 4-7-2022 04:03 AM
Cerita ni not worth it to watch. Sebab?

Plot yang berpusing pusing. Kejap nak serang kejap tunggu ...

Iols sgt setuju sis...ade jgk yg sama pandangan dgn iols ttg filem MK ni...Iols smpi tertidur....bosan dgn cite yg berpusing2
Reply

Use magic Report

Post time 4-7-2022 08:19 AM From the mobile phone | Show all posts
Takde kekuatan nak tengok takut murung.
Reply

Use magic Report

Post time 4-7-2022 10:40 AM | Show all posts
printercomel replied at 4-7-2022 04:03 AM
Cerita ni not worth it to watch. Sebab?

Plot yang berpusing pusing. Kejap nak serang kejap tunggu ...

Aku setuju semua komen ko ni...
babak gaduh terlalu zoom in dan bergegar sampai ko dah tak nampak buah silat dia macam mana...
pastu dialog berlebihan..
Reply

Use magic Report

Post time 4-7-2022 10:43 AM | Show all posts
lagi satu pasal tembak meriam yang tak logik... takkan tentera british main tembak meriam kat tengah2 orang perang2 tu? tentera dia kan ada sekali kat situ, kalau tembak meriam nanti mati la tentera dia jugak... tapi dalam cerita ni, bila tembak meriam, orang2 kampung je yang mati... adoii
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 4-7-2022 10:54 AM From the mobile phone | Show all posts
Filem ni lebih kepada #kitajagakita #rakyatjagarakyat
Time british kenakan cukai tu,manada pembesar2 melayu,sultan turun padang bela nasib rakyat?dorang duduk kat atas je,kerah rakyat suruh berjuang.
Mcm sekarang jugak.
Reply

Use magic Report

Post time 4-7-2022 11:02 AM From the mobile phone | Show all posts
Biar iols tgk dulu n bg komen. Sbb da bnyk kali tertipu dkt media kata filem tu bgs, hbt. Tp bila pg tgk rasa mcm biasa jer.
Reply

Use magic Report

Post time 4-7-2022 11:06 AM From the mobile phone | Show all posts
dani-rox replied at 3-7-2022 09:53 PM
laa si spenda bergulung di tombol pintu tu heronya ka? ingatkan fattah amin.

AP bagus sebagai mat kilau. Tahniah Adi.
Reply

Use magic Report

Post time 4-7-2022 11:34 AM From the mobile phone | Show all posts
ladybugz replied at 3-7-2022 08:55 PM
i layan cerita ni sbb ianya unik berbanding cerita2 yg dah muak sebelum ni kalau x komedi, komedi se ...

Like sangat
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

10-8-2022 09:36 PM GMT+8 , Processed in 0.095134 second(s), 22 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list