CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: Rahah

[tvN/Netflix 2022] LITTLE WOMEN - Kim Go Eun, Nam Ji Hyun, Park Ji Hoo, Wi Ha Joon

  [Copy link]
Post time 12-9-2022 04:09 PM | Show all posts
lynn_dmm replied at 12-9-2022 02:26 PM
iols masa tengok ni geram jgak tgk 3 beradik ni tak communicate sesama...hahahaha...sbb mcm injoo n  ...

maybe In Joo & In Kyung x communicate pasal benda2 tu melibatkan kerja...tapi boleh pulak In Kyung discuss pasal orkid tu dgn Jong Ho


Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 12-9-2022 04:12 PM | Show all posts
In Joo & In Kyung dibesarkan dalam persekitaran yg berbeza...tu sebab they have different opinions pasal apa nak buat dgn duit tu...
In Joo dibesarkan by their parents dlm persekitaran yg serba kekurangan...duit bagi dia is a way to survive...mula2 dia nak guna duit tu utk beli apartment tapi priority bertukar once In Hye sakit...dia kahwin dgn ex-husband dia pun sebab duit tapi rupa2nya penipu...In Joo ni quite simple minded compared to In Kyung...naif pun ye...ada ke bawak duit byk2 dlm beg besar camtu siang2 buta?

In Kyung pulak dibesarkan dgn nenek sedara dia yg kaya tu...so dia xde rasa desperate nak duit...that's why dia mampu utk pikir rasional & guna dia punya moral compass sebab dia belum sampai tahap desperate...bila In Hye sakit baru dia rasa the desperation...

In Hye tak communicate dgn kakak2 dia mungkin sebab dia rasa rimas dgn attention yg kakak2 dia bagi & dia rasa bersalah buat kakak2 dia berhempas-pulas cari duit utk dia...

citer ni kena pikir sikit instead of just tgk how the plot revealed...selalunya satu2 drama tu sama ada plot driven atau character driven tapi drama ni dua2 ada...kalau nak betul2 faham kena buat analysis tiap characters tu camna...

Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2022 04:55 PM | Show all posts
xyla73 replied at 12-9-2022 04:12 PM
In Joo & In Kyung dibesarkan dalam persekitaran yg berbeza...tu sebab they have different opinions p ...

tula...dah masuk 4 episod ni dah nmpk character diorg ni..kalau tgk injoo as kakak mmg dia x pk apa dah...apa yg terbaik and sanggup buat apa je adik2 dia nak...muka sedih dia tu mmg jadi smpi iols pun rasa dia punya sedih...tahan nangis tuu...

betul la...iols setiap kali injoo bawak beg tu rasa mcm adehh...lau kantoi acane...betul kantoi punnn...
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2022 04:56 PM | Show all posts
xyla73 replied at 12-9-2022 04:09 PM
maybe In Joo & In Kyung x communicate pasal benda2 tu melibatkan kerja...tapi boleh pulak In Kyung ...

dengan jong ho bertunggu tangga kat umah orang tuu...hahahaa
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2022 07:03 PM | Show all posts
Edited by mbhcsf at 12-9-2022 07:24 PM

ep 3 and 4

i ingat nak follow2 gitu lelama citer ni nampak interesting especially daripada idea main plot dia , walaupun ade beberapa persoalan juga

okay i nak puji dulu daripada aspek  cameraworks.

- wow , satu ketika i think je kot ( i speculate ) adakah art director / director of cinematography atau  yg capture  the scene by scene ni org yg sama dalam VINCENZO?
sebab kalau u all perasan, kan, teknik dia sama dalam beberapa scene, yg paling i notice scene Cho Doi IL bercakap dengan one of the correspondent in Singapore, dalam last line of his conversation : Why did you have a different name on your creditcard? lebih kurang gitu...masa tu , camera capture wide angle and then zooming to narrow angle scope.

wow - la....lagi satu lokasi , i think ade scene last sekali - tu balcony pejabat law kat Jipuragi Vincenzo hahaha..
so nostalgic  so, yes  that's about the cameraworks, i must say i noticed persamaan dalam Vincenzo.

2. Aspek2 lain cinematography menarik...i think org yg sama.. cer notice ade wide angle shot  untuk paparkan the whole scene and then teris kepada narrow angle...nice!!!


Okay.

episode 3 and  4.ade beberapa bende  yg caught my attention.

1. watak 3 beradik
i rasa kecewa juga dalam dua watak Oh In Joo and adik dia tu Oh in hye, dedua ni sama je attitude towards money, depa , money and the INTENTION of getting any large sum of money will justify  the means.  Boleh tengok dalam beberapa situasi ,  these two  kakak - adik ni,  senang je korbankan principles.  I hope si adik tu would pay for a huge sacrifice and price later, sebab dia tak macam appreaciate and selfish  taking for granted apa yg the two sisters have done for her. Diaorg sayang kau kot sebab tu depa nak kau  berjaya, sabarlah. Suka benar clingy kat Hyeo Rim tu. In Joo dah cakap , gang yg kaya ni kalau bagi sesuatu mesti ade sring attached dan ternyata itu benar ... Tapi Hyeo Rim tu ade ketika bagi nasihat yg bergune jugak.


2. aspek  auntie  yg kaya
Auntie Oh Hye Suk ni kaya, malah dia ni juga ngaku yang dia tak nak sponsor atau bagi bantuan kewangan kat bapa  keluarga In Joo ni sebab dia nampak prospect perniagaan bapa depa makin merosot and  apa apa benda lah  yg berisiko rugi - so, kenapa tak invest atau bagi wang kat IN HYE  je kan sebab dia memang bebetul bagus in art ? and then kenapa pula dalam kes masalah kos rawatan pembedahan jantung yg > 100 million Won tu dia mampu juga bayar dengan sekali swipe?
so i tak faham , kenapa speandai pandai Oh In Joo and Oh In Kyung depa tak terfikir hal ini? kenapa depa biarkan saje adik depa tu clingy je kat keluang Park Jae Sang tu?

ini  i tak faham ...hmm weird writing sket...?

3. Oh In Joo...dia ni assistant accountant kan? tapi kenapa dia ni nampak tak bijak as in stuid sikit dalam tindakan ye? sometimes too impulsive ( as i mentioned i allergic to impulsive stupid people ni )
depa tak fikir - kan Choi Doi Il tu ( ex aide Director Shin yg mati tu ) dah kata jgn dok pi bank atau macam dok tayang tayang cash sejambak kat pihak luar - sebab nanti org depa dapat lathu duit tu kat  awak...dia ni macam bodoh lah...dia buat org raised suspicion.

- sebab kenapa dia masih nak juga sorokkan duit tu dalam locker  tempat gym Hwa Young juga kan dia pi juma Auntie Hye Suk untuk beli rumah so, tak gune otak ke, yg lebih selamat duit tu disimpan di tempat lain BUKAN di locker Hwa young ? i mean kau soroklah kat atas  dalam siling ke ape ke...ya ALLAH...kan ? Then rela pula begging kat Go Su Im tu spareing her life and rela dipukul?

see - her principles walaupun adik dia sakit ketika tu macam goyah sedangkan the second sister In Hyun senang je dapatkan bantuan Auntie  Hye Suk?

lagi satuka,IJootak pandai fikir lah...she is sometimes nampak street smart and innocent tapi when comes to principle atau situasi yg encabar duga minda  ade juga goyah ye dalam hal ini?

I masih tak nampak kat mana org dok kata yg the second sister / middle tu, In Hyung tu macam ambitious...ye..hmm...
so far, i nampak dia dok kaji anomali dalam kejadian ni semua, dah mula korek rahsia about the rare The Thieving Princess orchid tu....

dan best sekali waktu  In Joo ditunjukkan realiti apa yg Hwa Young lakukan pada identiti dia hahaha..babak last ni wowwww effect ye bessst....
rupanya best ye hidup di Singapura like urban lady - elite socialite  walhal kat Seoul kau hidup dalam flat kos rendah ?

wow...

ade ape ape ke dalam Hubungan Seoul - Singapore ?
sebab menarik juga g Singapore dimaksudkan as one of the subject focus dalam netflix/ TVN

kalau product placement KOPIKO indonesia la, Again My Life depa promote Bali la berjaya , ni dalam konteks ini i nampak -  wow singapore ...hebat ...so bila pula KL? hahaha may be TRX esok kot


I mean i percaya kesempitan wang ni boleh menyebabkan seseorang atau keluarga tu banyak berkonflik dan individualistik sikit dàlam caring for each other cuma wow lah kekadang geram sebbab depa ni 2/3 siblings ni senang sangat tunduk pada situasi...

kalau boleh i lebih suke depa minta bantuan auntie hye suk tu...at least tak nampak evil dan Auntie hye Suk tu pun tahu siapa Park Jae Seok...

dan that  rare exotic The Thieving princess orchid....satu lagi simbol singapore jugak...pandai lah pihak singapore sapa ade kaitan ke?








Reply

Use magic Report

 Author| Post time 12-9-2022 08:05 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Rahah at 12-9-2022 08:06 PM
mbhcsf replied at 12-9-2022 07:03 PM
ep 3 and 4

i ingat nak follow2 gitu lelama citer ni nampak interesting especially daripada idea ma ...


Orchid ni national flower Singapore... sebab citer ni tunjuk clue, setiap kes murder ada blue orchid simbol kematian... tu la kaitannya...
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2022 08:15 PM | Show all posts
perbandingan watak2 dlm citer ni dgn naskhah asal :-
original version :
Meg - kakak sulung, simple minded, matlamat dia cuma nak kahwin & settle down with a decent man
Jo - boyish, ambitious, ada impian nak jadi writer
Beth - pandai main piano, ada terminal illness, died when she's young
Amy - pandai melukis, tinggal dgn auntie dia yg kaya raya
Laurie - their childhood friend, datang dari family kaya, ada hati kat Jo tapi kena friendzone dgn Jo, last2 kahwin dgn Amy

kdrama version :
In Joo - simple minded, pernah kahwin dgn con artist tapi dah divorce, based on what they have shown so far i think dia kerja kat bhgn akaun
In Kyung - kerja as a reporter tapi ada masalah x blh kawal emosi, terpaksa guna alkohol sebagai jln penyelesaian, pernah tinggal dgn nenek sedara yg kaya raya, kawan baik dgn Jong Ho, jiran kepada nenek sedara
In Seon - ada terminal illness, mati masa baby
In Hye - ada bakat melukis yg outstanding, kawan dgn anak org kaya
Jong Ho - atuk dia tu org have2 jugak, kawan baik dgn In Kyung, maybe ada hati kat In Kyung tapi In Kyung buat x tau je

i think to some extent, writer nim still kekalkan ciri2 watak dari novel asal tapi diubahsuai to suit modern korea...
In Joo = Meg
In Kyung = mixture of Jo & Amy
In Hye = Amy
In Seon = Beth
Jong Ho = Laurie
yg lain cuma watak mak diorg je...in kdrama version the mom is childish...ada ke time anak sakit sibuk pikir pasal mangga...
lagi satu, writer nim still kekalkan tema asal, rich vs poor dlm adaptasi korea ni...
cuma iols xtau sama ada writer nim nak buat ending yg sama with regards to In Kyung & Jong Ho...

btw dua2 version Little Women movie tahun 1994 & 2019 ada kat Netflix...so sapa2 nak tgk, boleh check it out...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 12-9-2022 08:18 PM From the mobile phone | Show all posts
Seriously iols stress tengok Inhye... tak boleh ke dia fikir kenapa kakak dia bagi nasihat tu... she's lucky dapat kakak macam Injoo & Inkyung... I know she still young... ada dreams... tak nak susahkan kakak dia... tapi better susahkan siblings sebab kakak tu darah daging sendiri daripada terhutang budi dengan stranger... dia masuk art school tu atas usaha sendiri & dapat scholarship... so tak boleh ke dia further atas usaha sendiri jugak... tak payah terima sponsor family Park Jae Sang tu...

Iols lega bila Inkyung mintak tolong Auntie diorang bayarkan bil hospital Inhye...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 12-9-2022 08:26 PM From the mobile phone | Show all posts
Rupanya Mr Choi dah tau duit 70 billion tu... tapi dia tak report pun kat boss dia... just bagitau kat Injoo... sebab diorang dah tag team... Hopefully Mr Choi tak betray Injoo sampai ending... nasib baik dia ada masa Ms Go pukul Injoo tu... ni lagi sorang watak psycho dalam drama...
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2022 08:44 PM From the mobile phone | Show all posts
mbhcsf replied at 12-9-2022 07:03 PM
ep 3 and 4

i ingat nak follow2 gitu lelama citer ni nampak interesting especially daripada idea ma ...

Tu la wak..iols rs salah satu sbb nenek sedara tak suka in joo sbb nampak tak cerdik kot...in kyung nampak cerdik...tp rsnya in hye depa tak expose ke nenek ni...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 12-9-2022 09:32 PM From the mobile phone | Show all posts
Park Jae Sang & Ms Won ni nampak sangat fake... tak tau la apa jadi lepas ni... 2 siblings dah masuk circle Park Jae Sang... sebab Injoo akan keje dengan Ms Won... Hopefully tak terpengaruh dengan kata2 Ms Won... tapi Mr Choi ada...

Iols rasa memang Hwa Young pernah jumpa dengan Ms Won... sebab company tu kan company appa dia... mesti ada staff yang dia kenal... plus masa Injoo check ledger tu ada yang takde receipt...
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2022 11:12 PM | Show all posts
Rahah replied at 12-9-2022 08:05 PM
Orchid ni national flower Singapore... sebab citer ni tunjuk clue, setiap kes murder ada blue orch ...

i terfikir taw,apekah...ada penangan Diplomatik /politics ke antara Seoul and Singapore sebab sometimes movie atau drama boleh jadi mesej propaganda atau simbolik  untuk bhn satira, bhn sanjungan atau ape ape je antara satu unsur negara tu dengan negara lain..

i wonder sebab nampak element singapore : orchids, then sentosa   island     etc

ade org  lobby ni... so far nampak kopiko , bali ...wakili indonesia

so bile Malaysia ?
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2022 11:15 PM | Show all posts
Rahah replied at 12-9-2022 09:32 PM
Park Jae Sang & Ms Won ni nampak sangat fake... tak tau la apa jadi lepas ni... 2 siblings dah masuk ...

Ms Won the wife . Hyo Rim 's mama tu ade cakap kat In Joo yg Hwa Young tu pernah dia hadiahkan kasut italian yg mahal tu...yg ep 1 dia nampak In Joo pakai tu...

i think dia ni yes  i suspect sebab orchid biru The tHieving Princess  tu , wah man ade sepokok dalam rumah dia...
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2022 11:21 PM | Show all posts
Rahah replied at 12-9-2022 08:05 PM
Orchid ni national flower Singapore... sebab citer ni tunjuk clue, setiap kes murder ada blue orch ...

kaitan - orchid

sapa di belakang - semua ni - sebab kalau tengok intro dia ade sketch - ade tangan hitam dok kawal satu rumah tu ...

Won Family - Park Jae Sang ( PJS) And Won
Wonryeong group
Orchid A& E company Dir Shin?

tapi so far orchid tu ade dijejaki berasal dari satu rumah kat Korea...
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2022 11:25 PM | Show all posts
honeybee1802 replied at 12-9-2022 08:44 PM
Tu la wak..iols rs salah satu sbb nenek sedara tak suka in joo sbb nampak tak cerdik kot...in kyun ...

In Joo sangat impulsive and tak reti pkiaq.

dia..takat dok nampak  tika    and saat  ni, dia lupa aras implikasi...kesan akibat ...atau jangkaan tindakan dia , kesan tu...seba tu dia struggle...
In Kyung  lebih focus, task oriented, strongly principled. Mula nampak pattern...mula siasat dah...depa dua tu dok asyik fikir cita 2  yg nak dilangsaikan walau apa cara sekalipun. Tapi moral wise teruklah In Hye ni...tak sukerz.
Reply

Use magic Report

Post time 13-9-2022 02:06 PM | Show all posts
mbhcsf replied at 12-9-2022 11:12 PM
i terfikir taw,apekah...ada penangan Diplomatik /politics ke antara Seoul and Singapore sebab some ...

ada je 1 drama ni shoot kat Malaysia...tajuk dia On The Way To Airport...it's a decent drama, cinematography cantik...hero Lee Sang Yoon...

but i think they have a deal dgn Tony Fernandez, boss Air Asia time tu...

Air Asia is one of the sponsors kalau x silap...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 13-9-2022 05:25 PM | Show all posts
xyla73 replied at 13-9-2022 02:06 PM
ada je 1 drama ni shoot kat Malaysia...tajuk dia On The Way To Airport...it's a decent drama, cine ...

Aah i see...make sense sebab Bukan ke Tony Fernandez's wife is a Korean? kire logiks jugak...i see...


Reply

Use magic Report

 Author| Post time 14-9-2022 10:05 PM From the mobile phone | Show all posts
mbhcsf replied at 12-9-2022 11:12 PM
i terfikir taw,apekah...ada penangan Diplomatik /politics ke antara Seoul and Singapore sebab some ...


Hubungan diplomatik tak sure tapi yang I tau entertainment industry ni tak suka kalau politicians campur tangan...

Kopiko tu PPL... Indonesia tau kan kdrama sekarang dah worldwide... so dia guna la platform ni untuk ads Kopiko tu... plus PPL ni dapat income... of course tvN/production alu2kan... especially kalau famous actor/actress berlakon drama tu...

Maybe Singapore ni promote tourism... sebab tourism ni antara income Singapore...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 14-9-2022 10:09 PM From the mobile phone | Show all posts
mbhcsf replied at 12-9-2022 11:15 PM
Ms Won the wife . Hyo Rim 's mama tu ade cakap kat In Joo yg Hwa Young tu pernah dia hadiahkan kas ...

Haah...
Tapi masa Injoo cari info pasal kasut tu Director Shin yang belikan... masa Injoo tanya Song Joong Ki...

I suspicious apa yang dia citer kat Injoo tu... maybe dia cerita betul tapi Ms Won & Hwa Young bukan kawan...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 14-9-2022 10:13 PM From the mobile phone | Show all posts
Inkyung ni iols rasa ada potential jadi pewaris harta Auntie diorang tu... that's why dia nak Inkyung keje kat company dia...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

28-1-2023 05:16 PM GMT+8 , Processed in 0.161400 second(s), 40 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list