CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: YgBenar

[Tempatan] Berita malam misteri : Tiba tiba tiba banyak ayam 'sado' di pasaran.Ajaib.Ayam dari langit?

  [Copy link]
Post time 4-7-2022 07:47 AM From the mobile phone | Show all posts
Sebelum ini sana sini rancakk....??!
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 4-7-2022 07:51 AM | Show all posts
Mak makan tauhu jer tapi mekomer yang jantan takkan nak melahap tauhu tokua berhari2? Kang cenonet komer tecit macam mana komer nak jolok bini komer?
Reply

Use magic Report

Post time 4-7-2022 08:08 AM | Show all posts
orkid_amani replied at 3-7-2022 04:06 PM
Bagi aii xdk la beza sgt..cuma kena pandai control suhu la..kalau terlebih masa & suhu cepat kerin ...

owh mcm tu

baik2
blh dipertimbangkan


Reply

Use magic Report

Post time 4-7-2022 08:43 AM | Show all posts
JunkMail replied at 2-7-2022 06:05 AM
Stop makan ayam lah .. biar melambak ayam terjual baru diorang tau. Biar mereput ayam kat ladang. La ...

saya boleh stop makan ayam di rumah tapi restoran tak akan boleh stop beli ayam...tu yg susah
Reply

Use magic Report

Post time 4-7-2022 08:45 AM | Show all posts
zorrro_03 replied at 2-7-2022 07:11 AM
ini lah jadinya bila perniagaan diserah kepada puak2 bangsa penyembah berhala duit.  mereka peduli a ...

kalau baja ayam yg diimport naik mcm mana ya?? tentu kos membesarkan 1 ekor ayam tambah mahal..
Reply

Use magic Report

Post time 4-7-2022 09:15 AM | Show all posts
i dah stop beli ayam. anak2 alergi ayam. makan ayam yang organic baru ok. tapi sejak crisis ayam ni makan yg organic pun naik rashes. so we all decided to stop kan dulu. takut pembekal ni main supply je label organic tapi hakikatnya tak. Doctor anak2 i pun cakap scary kan ayam ni. antibiotic ayam pun banyak jenis.
Reply

Use magic Report

Post time 4-7-2022 09:41 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by green~tea at 4-7-2022 09:46 AM
Simunggu replied at 4-7-2022 08:45 AM
kalau baja ayam yg diimport naik mcm mana ya?? tentu kos membesarkan 1 ekor ayam tambah mahal..


Baja ayam?

Ke makanan ayam u maksudkan.... dedak.. pellet... nak buat makanan ternakan ni mmg mahal uolz.. ada Pretreatment E, Pretreatment K, ada prebiotics.. kena mix jagung, humidicola or napier (for silage), molases, bacteria etc

Perut ayam mmg sensitif.. bukan mcm perut ruminant i.e. lembu tu tp masalahnya lembu makan banyok laa pulokkkkk
Reply

Use magic Report

Post time 4-7-2022 01:13 PM | Show all posts
SonicSiLandak replied at 3-7-2022 01:53 PM
salah korang rakyat gak
zaman2 UMNO jadi gomen

lantak lah...  
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 4-7-2022 01:15 PM From the mobile phone | Show all posts
semudah itu je kerajaan bangang kena tipu dgn tokey ayam
Reply

Use magic Report

Post time 4-7-2022 02:34 PM | Show all posts
orkid_amani replied at 2-7-2022 05:13 PM
Ank2 aii makan aym goreng ja..rasa xberbaloi nak beli aym fresh nak salut tepung & goreng..so beli a ...

Bg tips camna nak goreng ayam guna airfryer nih..
Reply

Use magic Report

Post time 4-7-2022 02:37 PM From the mobile phone | Show all posts
wirazam replied at 4-7-2022 02:34 PM
Bg tips camna nak goreng ayam guna airfryer nih..

Biasa aii panaskn dulu 3minit suhu 180..then campak ja masuk aym sejuk beku dlm tu..25mnt..last 3@5minit naikn suhu ke 200..mmg masak elok..lepas tu kena kluarkan cepat dari airfryer tidak aym overcook jadi keras
Reply

Use magic Report

Post time 4-7-2022 03:09 PM | Show all posts
Simunggu replied at 4-7-2022 08:45 AM
kalau baja ayam yg diimport naik mcm mana ya?? tentu kos membesarkan 1 ekor ayam tambah mahal..

sebab tu kementerian antara lain tugas dia ialah memastikan benda2 spt ni di produce dalam negara...  benda boleh buat sebenarnya.  sebab kita tidak boleh bergantung kepada pihak luar semata2 utk keselamatan makanan.  maaf kalau aku terlebih emosi sikit hari ni.  sebab terlibat juga dalam team jaminan keselamatan makanan.

tapi pihak2 tersebut tidak serius dan sambil lewa sampai menjejaskan rakyat.  
Reply

Use magic Report

Post time 4-7-2022 06:30 PM From the mobile phone | Show all posts
wirazam replied at 4-7-2022 02:34 PM
Bg tips camna nak goreng ayam guna airfryer nih..

1. Celup ayam dah lembut dlm minyak kendian saring
2. Masukkan dlm fryer, suhu rendah tapi biar lama sket
3. Jangan sampai kering nanti dia keras (pastikan!) kerana ini kritikal step
4. Isi ayam tuu biarlah nipis
5. Kalau tak reti, cuba dengan nugget dulu
6. Rasa nya akan sedap sama seperti di goreng
7. Jangan ikut timing buku resepi syarikat air fryer nanti nugget jadi kering kejung tak sedap di tekak
8. Ianya jimat minyak & selamat mencuba
Reply

Use magic Report

Post time 4-7-2022 06:52 PM From the mobile phone | Show all posts
anony-mous replied at 4-7-2022 02:10 AM
I percaya la jugak dgn gomen kalau skrg ni masih kecik size ayam n bekalan terputus. Tp elok je 1  ...

Dah terang2 ayam di sorokkan so yang ada kat pasaran bersaiz kecil macam saiz ayam hutan @ anak ayam dan paling jahanam ada tempat terputus langsung bekalan ayam
Bila aje di umumkan harga ayam tak di apungkan serta merta muncul ayam2 sado terlebih gizi  dengan berlambaknya dari perut bumi
Nampak sangat kelemahan penguatkuasaan dalam menangani masalah ni
Reply

Use magic Report

Post time 4-7-2022 06:54 PM From the mobile phone | Show all posts
Lagubestbest replied at 4-7-2022 02:55 AM
masalah kos makanan ayam tak patut disebut sebab penternak/ pemborong semua boleh isi borang bantua ...

Itu lar pasal beb
Memang tak boleh di terima segala alasan mak nenek yang tak munasabah
Reply

Use magic Report

Post time 5-7-2022 08:34 AM | Show all posts
green~tea replied at 4-7-2022 09:41 AM
Baja ayam?

Ke makanan ayam u maksudkan.... dedak.. pellet... nak buat makanan ternakan ni mmg ma ...

semua tu import kita tak mampu mengeluarkan produk makanan ayam...inilah silapnya
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 5-7-2022 08:38 AM | Show all posts
zorrro_03 replied at 4-7-2022 03:09 PM
sebab tu kementerian antara lain tugas dia ialah memastikan benda2 spt ni di produce dalam negara. ...

ramai yg berminat mengusahkan tapi tak tahu bagaimana...bantuan kewangan?
Reply

Use magic Report

Post time 5-7-2022 08:38 AM From the mobile phone | Show all posts
Simunggu replied at 5-7-2022 08:34 AM
semua tu import kita tak mampu mengeluarkan produk makanan ayam...inilah silapnya


InsyaAllah, tak lama lagi kita akan keluarkan makanan ternakan secara besar2an ... utk kuda, lembu, kambing, ayam, aquaculture
Reply

Use magic Report

Post time 5-7-2022 08:41 AM | Show all posts
green~tea replied at 5-7-2022 08:38 AM
InsyaAllah, tak lama lagi kita akan keluarkan makanan ternakan secara besar2an ... utk kuda, lembu ...

10 thn dulu pun pernah dengar ni
Reply

Use magic Report

Post time 5-7-2022 08:50 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by green~tea at 5-7-2022 08:51 AM
Simunggu replied at 5-7-2022 08:41 AM
10 thn dulu pun pernah dengar ni


Itu NFC menipu

Nak formulate tmr, pellet, dedak ni kena ada proper research, ada ladang cukup besar (500-1000 ekar), ada kilang pellet
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

2-12-2022 11:24 AM GMT+8 , Processed in 0.110456 second(s), 40 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list