CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
View: 721|Reply: 10

[Tempatan] Hidup susah,mati pun susah:Harga barang naik, meninggal dunia perlu ada RM5,000

  [Copy link]
Post time 1-7-2022 12:19 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Edited by YgBenar at 1-7-2022 12:22 PM

GEORGE TOWN – Umat Islam yang tidak menyertai khairat kematian perlu menyediakan antara RM2,000 hingga RM5,000 sebagai kos untuk menyempurnakan majlis pengebumian mereka yang semakin meningkat ketika ini. Wang itu termasuk digunakan bagi perbelanjaan majlis tah­lil tiga malam berturut-turut, tempahan makanan dan pembe­lian batu nisan. Selain itu, kos berkenaan juga bagi menampung van jenazah, kelengkapan kapan dan lain-lain. Seorang wakil pengurusan jenazah di sini, Syafiq Hassan, 45, berkata, masih ramai orang muda belum menyedari kepentingan khairat kematian



https://www.kosmo.com.my/2022/07/01/harga-barang-naik-meninggal-dunia-perlu-ada-rm5000/

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 1-7-2022 12:46 PM | Show all posts
iols punya benefit khairat kematian ada KWSP, ASB, Bank rakyat... insurans punya hibah lagi la... somehow tak perlu kot hidang2 makanan sgat kt majlis tahlil... idok le smpai 2k, melainkan kau suami BCL
Reply

Use magic Report

Post time 1-7-2022 01:17 PM | Show all posts
epf ada khairat kematian..
suruh la family gi tuntut..
Reply

Use magic Report

Post time 1-7-2022 02:05 PM From the mobile phone | Show all posts
Ingat dulu pengkebumian cina je yg telan duit byk..
Reply

Use magic Report

Post time 1-7-2022 02:32 PM | Show all posts
now dah tak guna keranda
salut kain kapan je. faham?
Reply

Use magic Report

Post time 1-7-2022 02:33 PM | Show all posts
laaaaaaaaaa

mencarum ASB rupanya @kemaruk

bayar khairat lagi..  

waaaaaaaaaaaaaaaaarghkahkahkahkahkahkah

Reply

Use magic Report

Post time 1-7-2022 02:33 PM | Show all posts
org islam boleh jer kebumi tanpa keranda.... tak perlu nak sampai 5000 tu.
tempat aku kami mmg tak guna keranda pun...
Reply

Use magic Report

Post time 1-7-2022 03:02 PM | Show all posts
apa susah tanam timbus

-atheis-
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 1-7-2022 03:52 PM | Show all posts
Khairat kematian ni macam insurance la. Kalau ramai keluarga mati banyaklah dapat claim.
Reply

Use magic Report

Post time 1-7-2022 03:59 PM | Show all posts
Tahlil 3 malam berturut-turut? Bukan wajib pun. Kalau nak jugak, buat tahlil dgn ahli keluarga terdekat shj. Tak perlu keluar banyak belanja.
Reply

Use magic Report

Post time 1-7-2022 04:03 PM | Show all posts
Orix replied at 1-7-2022 12:46 PM
iols punya benefit khairat kematian ada KWSP, ASB, Bank rakyat... insurans punya hibah lagi la... so ...

ASB dapat rm500. Bank rakyat rm3k. Cuma time nak uruskan jenazah, kena keluarkan duit sendiri. Waktu nak ambil khairat kematian, cuma bawa sijil kematian ori, surat beranak sendiri n ic. so boleh claim duit. i dulu dlm 3k siap semua sampai buat batu nisan n kepok.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

19-8-2022 04:49 PM GMT+8 , Processed in 0.090830 second(s), 22 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list