CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: YgBenar

[Tempatan] Berita mlm seram:Kakitangan awam ini terkejut pinjaman banknya naik sehingga 600 selepas bank naikkan BR

  [Copy link]
Post time 1-7-2022 08:15 AM | Show all posts
Babai replied at 30-6-2022 08:33 PM
Dia kata loan dia 100K. Tempoh pembayaran 6 tahun. Dia dah bayar 4 tahun, tinggal lagi 2 tahun je  ...

Nak speku yg dia tak reti buat kira2. Matematik lemah barangkali.

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 1-7-2022 08:44 AM From the mobile phone | Show all posts
annehuda replied at 1-7-2022 07:23 AM
Patutnye bank negara pun kene kawal gak bank ni jgn mudah amek kesempatan mcm kes ni,die tggl 2 th ...

Sebelum nak salahkan kerajaan, salahkan bank negara, salahkan bank , salah kan pihak lain sepatutnya fahamkan dulu apa perbezaan pembiayaan kadar tetap dan kadar terapung. Sila google benda aku pakai handphone susah nak taip panjang2.
Bila ambil pembiayaan peribadi kadar terapung dah semestinya akan terdedah kepada turun naik profit.

rate/OPR/BLR/BR naik = ansuran naik
Rate/OPR/BLR/BR turun = ansuran turun.

Mudah je nak paham.
Kalau tempoh pinjaman pendek dah tentu akan ada kesan yg lebih ketara.

Jangan anggap bank sengaja nak kaut untung, bila rate/OPR naik bank pun kena bayar profit yang lebih tinggi untuk pendeposit.
Bank ni entiti permiagaan, ada tanggungjawab untuk bayar pulangan kat pemegang saham, pendeposit, bayar kos operasi, gaji pekerja. Bank bukan ngo/badan kenajikan yang dapat dana dari kerajaan/orang awam.

Banyakkan membaca, istighfar banyak2,. Hidup kita jangan suka cari salah/salahkan orang lain.
Yang penting takda pun orang paksa pinjam dkt bank.
Mcm aku ckp sblm ni kerajaan/bank negara patut ketatkan/tinggikan syarat DSR/Gaji bersih sebelum bank bagi pinjaman. Kalau ambil pinjaman sampai gaji bersih tinggal rm1000-1300 nak jidup mcm mn?
Lps tu ulang balik salahkan kerajaan, salah orang itu orang ini. Diri sendiri tak pernah salah. Mujasabah la byk2.

Ni bukan refer kes pakcik ni ya. Untuk kes pakcik ni kena ada details lain. Baru boleh nak bg pendapat.
Reply

Use magic Report

Post time 1-7-2022 08:59 AM | Show all posts
orkid_amani replied at 30-6-2022 12:21 AM
Aq punya loan fixed rate..xnaik..

paling selamat,sbb awal2 rate dah mmg tinggi,tapi x setinggi kadar terapung
Reply

Use magic Report

Post time 1-7-2022 09:02 AM | Show all posts
aku punye loan naik RM17
Reply

Use magic Report

Post time 1-7-2022 09:34 AM From the mobile phone | Show all posts
adm7 replied at 1-7-2022 08:44 AM
Sebelum nak salahkan kerajaan, salahkan bank negara, salahkan bank , salah kan pihak lain sepatutn ...

Off topic sikit untuk respon kepada komen ko yang menyentuh berkenaan mengatakan NGO adalah tak sama macam bank. Memang tak sama. Malah NGO lah yang paling kuat cekik darah. Boleh cekik sehingga 30% secara sah dari dana sumbangan yang mereka dapat.
Reply

Use magic Report

Post time 1-7-2022 09:42 AM | Show all posts
membongak lebih ni

kaki overlaps loan
Reply

Use magic Report

Post time 1-7-2022 11:28 AM From the mobile phone | Show all posts
copy_paste replied at 1-7-2022 08:59 AM
paling selamat,sbb awal2 rate dah mmg tinggi,tapi x setinggi kadar terapung

Itu la..masa nk ambik fixed rate tu pun berbelah bagi gak tapi husband kata Selamat sbb fixed rate ni x effect by economy..cuma rugi time moratorium tuhari la..ada discount tapi aii tetap la bayar mcm biasa ja
Reply

Use magic Report

Post time 1-7-2022 02:59 PM | Show all posts
Babai replied at 1-7-2022 04:21 AM
Yang menanggungnya kita semua.

tu sistem kapitalis sekarang. sistem "you own nothing" tu semua org bakal hidup macam dengkike, sampai takde sape nak dengki dah. bab mikir camne nak support tu biar robot handle. hehehe
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

28-11-2022 08:51 PM GMT+8 , Processed in 0.180669 second(s), 28 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list