CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT
Search
Carian Terbanyak:
123Next
Return to list New
View: 3555|Reply: 46

[Jenayah] Akhirnya Menteri mengaku data JPN bocor

  [Copy link]
Post time 29-6-2022 07:32 PM | Show all posts |Read mode



PUTRAJAYA - Kementerian Dalam Negeri mengambil tindakan tegas dengan mengehadkan hanya 44 agensi berkaitan kerajaan yang boleh mengakses data peribadi rakyat Malaysia menerusi pangkalan data Jabatan Pendaftaran Negara (JPN).

Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hamzah Zainudin berkata, keputusan dibuat selepas KDN mengenal pasti beberapa pihak yang sebelum ini mempunyai akses kepada pangkalan data milik JPN dan bertindak menjual data peribadi 22 juta rakyat Malaysia di sesawang forum pasaran teknologi Lowyat.net dengan harga USD10,000 (RM43,870) baru-baru ini.

Data peribadi yang bocor itu berkemungkinan diperoleh daripada pelbagai sumber lain, antaranya laman sosial, syarikat telekomunikasi, institusi kewangan dan agensi kerajaan lain termasuk pejabat tanah dan galian sebelum dijual di pasaran gelap.

Pendedahan Hamzah itu sekali gus menafikan bahawa ‘orang dalam’ JPN bertanggungjawab terhadap penjualan data peribadi tersebut.



Berita terdahulu (18/5/2022)

'Jualan data 22 juta rakyat Malaysia bukan milik JPN' - Hamzah

Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) menafikan dakwaan berlaku penjualan data peribadi milik 22.5 juta rakyat Malaysia daripada agensi itu seperti yang tular menerusi media sosial hari ini.




Dapatkan laporan penuh berita menarik ini di Sinar Premium.
Artikel Penuh : https://www.sinarharian.com.my/a ... adi-rakyat-Malaysia
© 2018 Hakcipta Terpelihara Kumpulan Karangkraf

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 29-6-2022 07:34 PM | Show all posts
so , kire boleh saman tak under Data protection act ?
Reply

Use magic Report

Post time 29-6-2022 07:38 PM From the mobile phone | Show all posts
Politaik ni baik piem sampai ketua cawangan klau x mohong sehari mcm bernafas x cukup oksigen gamaknya
Reply

Use magic Report

Post time 29-6-2022 07:44 PM | Show all posts
Tindakan mengakui lebih baik dari membohong disini. Sekarang rakyat semuanya dah alert, dan kerajaan kena ambik tindakan sepatutnya. .. tetapi kita mesti sentiasa ingat ini adalah kegagalan kerajaan melindungi rakyat.. very vbbad .. kena umum tangkapan dan umumkan hukuman berat
Reply

Use magic Report

Post time 29-6-2022 08:32 PM From the mobile phone | Show all posts
MySajat keputihan  tersenyum sinis
Reply

Use magic Report

Post time 29-6-2022 08:35 PM From the mobile phone | Show all posts

Diulang

Edited by tumpanglalu74 at 29-6-2022 08:37 PM

Pendedahan Hamzah itu sekali gus menafikan bahawa ‘orang dalam’ JPN bertanggungjawab terhadap penjualan data peribadi tersebut.
Reply

Use magic Report

Post time 29-6-2022 08:59 PM From the mobile phone | Show all posts
Skrg data budak budak apply u pon bocor..tibeh je uni swasta hantar email offer sambung blaja
Reply

Use magic Report

Post time 29-6-2022 09:02 PM From the mobile phone | Show all posts
Harapkan jpn
Jpn makan padi


Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 29-6-2022 09:02 PM From the mobile phone | Show all posts
jalfa replied at 29-6-2022 12:59 PM
Skrg data budak budak apply u pon bocor..tibeh je uni swasta hantar email offer sambung blaja


Ni memang dah berzaman dibuat. Yang sundel tu ada beberapa kali ai yang kertu dapat SMS atau Whatsapp dioffer masuk IPTS. Ex student kot pedajal aiol kasik nombor aiol. Ada ja keluar nama dia skalik dengan offer tu tapi malas la nak confront.
Reply

Use magic Report

Post time 29-6-2022 09:09 PM From the mobile phone | Show all posts
Ni lah menteri kdn paling teruk dlm sejarah....
Reply

Use magic Report

Post time 29-6-2022 09:12 PM From the mobile phone | Show all posts
sharlenetexas replied at 29-6-2022 09:02 PM
Harapkan jpn
Jpn makan padi

Jepun dia tak makan padi, dia makan beras
Reply

Use magic Report

Post time 29-6-2022 09:14 PM | Show all posts
PDPA tu dah boleh buat alas kaki..
Reply

Use magic Report

Post time 29-6-2022 09:35 PM From the mobile phone | Show all posts
DRM Data Rakyat Malaysia
Reply

Use magic Report

Post time 29-6-2022 10:18 PM | Show all posts
open secret rakyat dah lama tau pun. Kerajaan je yang lalai
Reply

Use magic Report

Post time 29-6-2022 11:04 PM From the mobile phone | Show all posts
So berapa ramai warga asing terlepas sewaktu sistem imegresen down di KLIA beberapa tahun lepas? Oh MalaysiaKu
Reply

Use magic Report

Post time 29-6-2022 11:19 PM From the mobile phone | Show all posts
bole saman kerajaan tak? bole agak dh kot termasok la mysejahtera tu. tibe byk msg mengarot2 masok.
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 30-6-2022 12:16 AM | Show all posts
inilah padah bila salah undi

dulu elok2 UMNO memerintah

korang fitnah dan hasut sehingga tumbang najib bossku
Reply

Use magic Report

Post time 30-6-2022 12:32 AM From the mobile phone | Show all posts
Salah Dap ler niyy bebuat tak tau pulak
Reply

Use magic Report

Post time 30-6-2022 12:34 AM From the mobile phone | Show all posts
me12345 replied at 29-6-2022 09:09 PM
Ni lah menteri kdn paling teruk dlm sejarah....

Kan menteri melayu isele tuww
Reply

Use magic Report

Post time 30-6-2022 12:35 AM | Show all posts
macam biasa anjing DAP akan ejek sarcastically "salah DAP" supaya bila benar2 salah DAP, akan ada ilusi seolah-olah bukan salah DAP
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT

Forum Hot Topic
Light Toys
Mags_Premiums00Light Toys
Views : 801 Replies : 3
ahli kumpulan Hujan memang kantoi dah ngan wartawan
leftenanhensemahli kumpulan Hujan memang kantoi dah ng
Views : 92487 Replies : 1055
Misteri orang hilang
noraidil_06Misteri orang hilang
Views : 67125 Replies : 406
BLACK ADAM
SY_MumiBLACK ADAM
Views : 1362 Replies : 9
Belia Melayu aktif seks
ultra78Belia Melayu aktif seks
Views : 3117 Replies : 68
Aksi bebas isteri dan suami orang dalam aksi membudayakan bertentangan dengan Islam ahlus sunnah wal jamaah Al-Asya’irah wal Maturidiyah sesuatu yang berani.Dipuji pejuang sekular dan liberal
YgBenarAksi bebas isteri dan suami orang dalam
Views : 734 Replies : 29
Gempar bumi :Kajian Saxo Bank kata UK bakal 'turun pangkat' kerana terjerumus dalam pelbagai krisis ,jadi negara membangun semula.Anda terkejut?
YgBenarGempar bumi :Kajian Saxo Bank kata UK ba
Views : 1310 Replies : 31
Let's Talk about Male Fertility
LumirousLet's Talk about Male Fertility
Views : 426 Replies : 1
Dr. Hafeez tegur netizen yang melabel Pesakit Cacar Monyet Dikaitkan Dengan ‘Gay’ dan bahayanya golongan MSM
YgBenarDr. Hafeez tegur netizen yang melabel Pe
Views : 1186 Replies : 33
BEST FLOORING WHICH SPREADS ITS BEAUTY IN EVERY HOME!
noorazila123BEST FLOORING WHICH SPREADS ITS BEAUTY I
Views : 1861 Replies : 8

ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

10-8-2022 11:03 PM GMT+8 , Processed in 0.091679 second(s), 22 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list