CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

1234Next
Return to list New
View: 5297|Reply: 77

[Tempatan] 'Kecantikan Toksik' ~ Ramai Jadi Mental

  [Copy link]
Post time 24-6-2022 04:06 PM | Show all posts |Read mode
Edited by tumpanglalu74 at 25-6-2022 12:56 AM

'Kecantikan Toksik’ Beri Kesan Negatif, Boleh Jadi Punca Masalah Mental
                                                                                                                                   
By Nadzirah Roselan
Posted on June 24, 2022



Cantik itu bersifat subjektif mengikut penilaian setiap individu.  Kadang-kala diri rasa tidak secantik orang lain berikutan sikap manusia di sekeliling yang memandang serong sehingga diri terjebak untuk mengubah diri ‘mencapai kecantikan yang sempurna’ mengikut standard mereka.

Berdasarkan perkongsian oleh Public Health Malaysia, nasihat kecantikan yang toksik di mana, mengnormalisasikan definasi kecantikan ke tahap yang tidak masuk akal menjadi satu kebimbangan.  Hal ini kerana, ia boleh memberikan implikasi negatif dan kemudaratan.

Memang risau lihat nasihat kecantikan toksik semakin berleluasa.

Nasihat kecantikan yang TOKSIK menyebabkan normalisasi definasi kecantikan ke tahap yang TIDAK MASUK AKAL sehingga menyebabkan implikasi negatif dan kemudaratan.

CONTOHNYA,
  • Kulit yang telah sedia ada cerah dianggap masih tidak mencukupi, mahu lebih putih lagi.
  • Tona kulit kanak kanak juga dijadikan perbandingan – menggalakkan penggunaan produk seawal remaja.
  • Memaparkan tubuh kurus dengan nasihat amalan pemakanan bahaya – eating disorder.
  • Prosedur pembedahanan kosmestik yang mahal dan berisiko tinggi.


Pendedahan nasihat kecantikan yang toksik dan berulang-ulang ditambah dengan pemasaran hebat produk membimbangkan kerana:

1. Menggalakkan penggunaan produk kecantikan tidak berdaftar termasuk bahan terlarang (merkuri).

2. Amalan diet bahaya sehingga boleh menyebabkan kematian (bulimic).  

Bayangkan anak anak remaja yang terdedah dengan standard kecantikan keterlaluan yang dikongsikan di media sosial. Ia menyebabkan rendah keyakinan diri dan masalah mental dikalangan remaja.

Setiap orang memiliki kecantikan dan keunikan yang tersendiri, jadi yakinlah pada diri anda.  Malah, pemikiran positif juga dapat membantu meningkatkan keyakinan diri dan menyerlahkan aura kecantikan seseorang.

Tidak perlu ambil produk-produk kecantikan yang tidak jelas kualiti dan keselamatannya sehingga memudaratkan kesihatan diri.  Jika anda mempunyai masalah kulit atau kesihatan dapatkan lah nasihat dan rawatan daripada pakar-pakar yang bertauliah.  Ayuh sayangi dan hargai diri sendiri!

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 24-6-2022 04:07 PM | Show all posts
yg suka pakai timbang kilo ni, dia akan cakap ada aku kisah? janji kulit dia flawless
Reply

Use magic Report

Post time 24-6-2022 04:08 PM From the mobile phone | Show all posts
Britney Spears tersenyum sinis

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 24-6-2022 04:14 PM | Show all posts

AirAsia Tersenyum Sinis

Reply

Use magic Report

Post time 24-6-2022 04:17 PM From the mobile phone | Show all posts
tumpanglalu74 replied at 24-6-2022 04:14 PM
https://www.youtube.com/watch?v=GdPuDgvg4hM

Pramugara terlampau tersenyum sinis
Reply

Use magic Report

Post time 24-6-2022 04:31 PM | Show all posts
Eh baru ja ada benang wajah plg sempurna hehe. Masa kecik antara buku awal yg dibaca snow white. Digambarkan fizikal snow white acaner , ni jugak jd penanda aras wajah cun. Ikutkan bukan kulit ja - hidung , mulut, mata juga ada standard tersendiri. Ada satu stori book , lelaki yg soleh buat baik tu akhirnya dpt balasan wanita cantik. Hepinya. Mebi sedari kecil weols dh terdidik utuk obses dgn kecantikan.



Reply

Use magic Report

Post time 24-6-2022 04:42 PM | Show all posts





Reply

Use magic Report

Post time 24-6-2022 05:15 PM | Show all posts


This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 24-6-2022 05:52 PM From the mobile phone | Show all posts
borrow replied at 24-6-2022 04:31 PM
Eh baru ja ada benang wajah plg sempurna hehe. Masa kecik antara buku awal yg dibaca snow white. Dig ...

Habil & Qabil pon berbunuhan sbb nk berebut kembar yg cantik. So cantik n manusia xdpt dipisahkan
Reply

Use magic Report

Post time 24-6-2022 05:56 PM | Show all posts
tumpanglalu74 replied at 24-6-2022 04:14 PM
https://www.youtube.com/watch?v=GdPuDgvg4hM

Gosh betul beluncas
Reply

Use magic Report

Post time 24-6-2022 06:01 PM | Show all posts
Yang gila segala mala product ni selalunya yang belum kawin.  Dah ada anak sorang mana dilayannya benda2 tu lagi rupa pun dah macam dah ada anak tiga kadang.  Melainkan lakinya dah mula berscandal atau ipar duai dah mula berbersaing siapa paling cantik dikalangan mereka.
Reply

Use magic Report

Post time 24-6-2022 11:59 PM | Show all posts
teringat lagu TLC- Unpretty...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 25-6-2022 01:05 AM From the mobile phone | Show all posts
totokreturn. replied at 24-6-2022 04:07 PM
yg suka pakai timbang kilo ni, dia akan cakap ada aku kisah? janji kulit dia flawless


https://youtube.com/shorts/_ti0otDF16g?feature=share
Reply

Use magic Report

Post time 25-6-2022 05:48 AM From the mobile phone | Show all posts
Iols ni mmg hitam sjk kecik tau. Smpi skrg lh cuma nasib baik fasa takbpercaya diri tu skjp je mse skolah mnengah. Biasalah remaja. Then diri sndiri lah yg kena build the confidence tu. Wlpn mmg msia ni suka yg cerah2, peduli apa. Just be confident in ur own skin.
Reply

Use magic Report

Post time 25-6-2022 05:58 AM From the mobile phone | Show all posts
Aku suka rupa aku yg biasa2 sebab aku xsuka jadi perhatian, maklum la introvert kan
Jaga kulit & badan bagi sihat je dah cukup bagi aku
Body yg 1 ni anugerah Allah, so jaga la elok2
Reply

Use magic Report

Post time 25-6-2022 06:52 AM From the mobile phone | Show all posts
That's why nak kaya cepat jadilah founder timbang kilo. Berlumba2 hasilkan produk kecantikan ,kuruskan badan etc...bukan wanita jer pakai....pondan bapok pun pakai...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 25-6-2022 07:15 AM | Show all posts
I memang cerah takde skin problem..so takpenah terjebak dgn produk lightening cream..spf kena apply.
kulit cerah ni bukan tahan lasak dgn panas matahari
Reply

Use magic Report

Post time 25-6-2022 07:25 AM From the mobile phone | Show all posts
tumpanglalu74 replied at 24-6-2022 04:14 PM
https://www.youtube.com/watch?v=GdPuDgvg4hM

Amboiii..gediknya..
Kalau pompuan yg buat nih pasti jadi rebutan jantan kabaret
Reply

Use magic Report

Post time 25-6-2022 07:47 AM From the mobile phone | Show all posts
Produk sampah pon byk
Nk cerahkn kulit bagai
Pki pulak produk timbang kelo
Huhu
Sayangi lah buah pinggang anda...
Reply

Use magic Report

Post time 25-6-2022 09:37 AM From the mobile phone | Show all posts
Dulu2 aku ingat pompuan yg memuji kecantikan pompuan tu lesbian. Betul ka?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

10-12-2022 04:36 PM GMT+8 , Processed in 0.137980 second(s), 49 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list