CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT
Search
Carian Terbanyak:
123Next
Return to list New
View: 4514|Reply: 59

[Tempatan] Sila Datang Cucuk Booster Ke-2 - KJ

  [Copy link]
Post time 22-6-2022 03:03 AM | Show all posts |Read mode
Edited by Lagubestbest at 21-7-2022 02:06 PM

Setakat ni 107,844 orang dah ambil booster ke-2. Saranan cucuk booster ke-2 ni dibuat sekali lagi baru-baru ini atas faktor jangkaan Malaysia akan menghadapi peningkatan kes/ gelombang covid terbaru pada sekitar dua tiga atau bulan ke depan. Sejak 5 hari lepas, kadar harian pesakit sembuh dari covid-19 mulai berkurang menunjukkan imuniti semua orang mulai menurun.

Digesa cucuk kepada:
  • 60 tahun keatas
  • Ada komorbiditi/ sakit kronik
  • Nak pergi oversea

Update: 50 - 59 tahun dijemput hadir cucuk


Nampak? Turun naik jangkitan covid-19 dah jadi macam graf bitcoin dah. Bila dah turun.. nanti adatnya akan naik balik.

Bukan pasal mati tak mati, tapi lepas kena covid-19 ramai yang jadi "lemah" berpanjangan akibat long covid.

Indonesia dalam paras naik balik dah 500 sehari dah jadi 1000 sehari, tapi sana memang aim booster dua kali walaupun ramai tak ambil booster pun lagi. Singapore pun dah mula seru, terutama bagi warga senior. Macau dah tutup lagi sebab covid-19. Australia kes terkini 16K sehari tak cukup katil dah akibat musim sejuk dan flu. Kenya dah mula suruh rakyat pakai mask balik. 90% Canada dah vaksin 2 kali tapi mereka mula berkira-kira untuk booster ke-3 dah sekarang, gelombang baru dah mula nampak depan mata kata mereka.



Ancaman terkini adalah dari Omicron BA.4 dan BA.5. Juga risiko lebih meluas akibat SOP Covid-19 yang telah dilonggarkan. Ditambah pula dengan vaksin yang ada sekarang yang memang dua tiga bulan mula habes kesan, lagipun vaksin tak cover semua varian.

Berita buruk:
Varian Omicron yang baru ni boleh lepas vaksin. Kiranya cucuk vaksin harini pun, esok lusa boleh je positif Omicron. Kematian tak banyak dah, tapi kalau kes tu melonjak, sikit-sikit percentage kematian pun masih banyak jugak ler kiranya. Dan data baru menunjukkan kadar kematian akibat covid-19 adalah dua hingga tiga kali ganda lebih tinggi berbanding kadar kematian akibat flu atau pneumonia biasa, jadi risiko covid-19 bukan macam flu biasa.

Berita baik:
Walaupun dijangkiti, insyaallah imuniti badan yang dah di train beberapa kali dengan vaksin mampu menghalang kita dari sakit teruk. Juga dalam diam, kes Delta pun naik juga walau tak sebanyak Omicron dan setakat ini Delta berjaya dihalang vaksin.

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 22-6-2022 03:15 AM From the mobile phone | Show all posts
Cucuk jangan tak cucuk!  

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report

Post time 22-6-2022 05:46 AM From the mobile phone | Show all posts
Benda ni macam melawak psl dlm famili dorg xde yg mati lagi psl covid..pstu pnah kna covid ..sakit cm selesema aja

Sebenarnya dorg tggu variant lagi advance..dh de parah ICU.brula ikut SOP bagai..
Reply

Use magic Report

Post time 22-6-2022 07:40 AM From the mobile phone | Show all posts
Bila la nak habis virus buatan manusia ni
Reply

Use magic Report

Post time 22-6-2022 08:57 AM | Show all posts
Edited by capiloton at 22-6-2022 11:54 AM

cipel unite. the master has spoken.



This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report

Post time 22-6-2022 09:02 AM | Show all posts
Dewasa 18 ke atas bila lagi booster kedua?
Reply

Use magic Report

Post time 22-6-2022 09:25 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by mojarean_X at 22-6-2022 10:17 AM

Kalo atas dasar sukarela x de masalah
Reply

Use magic Report

Post time 22-6-2022 09:32 AM From the mobile phone | Show all posts
orait, cucuklah ai
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 22-6-2022 09:41 AM From the mobile phone | Show all posts
Kelakar je, lepas 2nd dose my parents kena covid teruk. Dah booster balik dari umrah kena lg, teruk jugak. Siapa yg pergi keempat ni mmg geng nwo
Reply

Use magic Report

Post time 22-6-2022 09:43 AM | Show all posts
patut kj juga tambah sedikit di bahagian akhir ucapan dia... saya dah bersedia, saya dah bersedia dicerca oleh antivaksin..
Reply

Use magic Report

Post time 22-6-2022 09:50 AM From the mobile phone | Show all posts
Booster ke2 pulak.....

Klu mcm tu, memang kena cucuk sampai AJM lah

Aku stop sampai dose ke dua je....tak de booster²
Reply

Use magic Report

Post time 22-6-2022 09:51 AM | Show all posts
Beribear replied at 22-6-2022 09:41 AM
Kelakar je, lepas 2nd dose my parents kena covid teruk. Dah booster balik dari umrah kena lg, teruk  ...

Laaa...dah 2 tahun maseh tak hadam2 tak pepaham lagi ke?

Fungsi vaksin tu apooo dek? Untuk cegah ke stage yang lebih kronik. Bersyukurlah parents ko tak ditiarap seminggu kt ICU tu.
Reply

Use magic Report

Post time 22-6-2022 09:52 AM | Show all posts
mlm jemaat nanti baru cadang nak cucok...
Reply

Use magic Report

Post time 22-6-2022 09:54 AM | Show all posts
Okay baiklah. Nak kena cari ni mcm mana nak dapat booster ke-2 ni.
Reply

Use magic Report

Post time 22-6-2022 10:10 AM | Show all posts
macam mana nak dapatkan booster ke-2 ni?
ada sesiapa boleh guide?
Reply

Use magic Report

Post time 22-6-2022 10:19 AM From the mobile phone | Show all posts
bvsf06 replied at 22-6-2022 10:10 AM
macam mana nak dapatkan booster ke-2 ni?
ada sesiapa boleh guide?


Cuba check dlm ruangan vaccination dlm mysejahtera. Dulu iols booked kt situ je. Siap dia kuar pilihan ppv mana nk booster. Kalo AZ ngan Sinovac mcm x byk tempat ada, pfizer hampir semua ppv dlm list tu ada
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 22-6-2022 10:50 AM | Show all posts
mojarean_X replied at 22-6-2022 10:19 AM
Cuba check dlm ruangan vaccination dlm mysejahtera. Dulu iols booked kt situ je. Siap dia kuar pil ...

ok, tq so much sis
yg ni free kan?

Reply

Use magic Report

Post time 22-6-2022 11:12 AM From the mobile phone | Show all posts
Mysejahtera pun dh uninstall
Reply

Use magic Report

Post time 22-6-2022 11:21 AM | Show all posts
buat masa skg x mau dh booster, sbb booster la carly demam teruk... x mau dah... biar la dulu.... serik
Reply

Use magic Report

Post time 22-6-2022 11:27 AM | Show all posts
thank you for your services
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

13-8-2022 06:22 PM GMT+8 , Processed in 1.293180 second(s), 27 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list