CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: Rahah

[tvN/Disney+ 2022] ADAMAS - Ji Sung, Seo Ji Hye, Lee Soo Kyung

  [Copy link]
Post time 7-8-2022 12:06 AM | Show all posts
Iols tgk citer ni semata2 sebab ji sung...plot wise hmm entahlah kenapa iols x rasa hooked sgt tgk citer ni...
byk watak yg annoying...pertamanya of course ketua maid tu...
then dongrim tu pun apsal lah naif sgt gi bgtau yg dia tau pasal chairman kwon punya weapon business tu...
personally iols prefer the devil judge lagi, citer ni susah nak relate dgn dunia nyata...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 7-8-2022 11:04 AM | Show all posts
Edited by mbhcsf at 7-8-2022 01:10 PM
Rahah replied at 5-8-2022 10:23 PM
Wooshin je yang tau Lee Chang Woo biological father diorang... Soo Hyun still clueless lagi sebab om ...

well , that is what caught me by surprise though?

i thot the mom would say - hey your father tak salah lah ...tapi sekali keluar , lee chang wook tu bapa you yg real , haiyaaaaaa ...ini maciammmm

hmm  -  Woo shinn  rahsiakan ..

i terkejut juga yg Soo  Hyeon tu ( the  twin prosecutor ) tak siasat and tak begitu mendalam dalam siri awal investigation dia ye tentang father  dia, father tiri dia and CEO Haseong tu ...dan now bila Seo Hee cakap  benda ni , of course benda ni tak ada siapa tahu meainkan seo hee sendiri cakap yg dia saksi , time tu dia kecik..now bila Soo Hyun pi jumpa bapak dia Lee Chang wook - of course dia tatau ni bapak dia, then dia terbagi tahu lah yg actually ade saksi  but the dad

was - 1) nak juga ngaku dia tu pembunuh  2) Seo hee pi jumpa Lee chnag wook juga - dia tetap kata dia bunuh bapak tiri yg twins nilah dan dia nak ptotect  ..baru kita faham the twin brothers and the seoh hee tu lah juga secara indirect !!!

but why ?
why jadi pak sanggup?yg i could think of - he is protecting those who are dear to him , but why ye dia agreed to be a pak sanggup ?
dan bila team A ( yg bad guys haseong goons ) dapat tahu dia Soo Hyeon tu pi penjara and showed lee chang wook the composite sketch of the killer  haaaa depa suspect malam tu ade saksi yg dilindungi oleh bapa Seo Hee...

okay - i speculate yg Special Investigation Team tu - cuma spying on the things they feel suspicious about Haseong's CEO tau regrading a few  matters kot -  related to memberi pengaruh dan tekanan dalam dasar poliso yg melibatkan persenjataan - macam guns u knwo , depa cakap.. tu.


sebb tu mendiang Min jo tak nak jadi pwaris haseong ...dah mati dah habisss...



tapi part yg best ialah scene woo shin cetuskan starting the fire ..wow  i ske betul lah ...

halogen extinguisher

and lagi satuuuuu

i sukeeeeeeeeeee rumah tu laaaa wow depa buat macam gallery weii...banyak pantingssssssssss
niceeeeeee..

Reply

Use magic Report

Post time 7-8-2022 11:06 AM | Show all posts
Edited by mbhcsf at 7-8-2022 01:07 PM
xyla73 replied at 7-8-2022 12:06 AM
Iols tgk citer ni semata2 sebab ji sung...plot wise hmm entahlah kenapa iols x rasa hooked sgt tgk c ...

may be tang part relate dengan dunia nyata ialah peranna pelobi pelobi korporat dalam dunia politik , yg mempengaruhi dasar sesuatu keputusan kerjaan , ni yg i dapat relate lah, dan sama juga kes dengan Devil judge ; like a bunch of oligarchs  and high ranking offcials, politicians using the law to cover their wrong doings, pengaruhi , tapi i understand  yg citer ni benda ni disisipkan dlm plot woo shin ...

yg lelain tu  hahaha  butler cold blooded tu memang wow lah kejahatannya ..dia buat really buat i nyampah..

so far i kinda like the plot lah so farlah...

watak Ji Sung - yeah hmm casual smart je dalam drama ni , dalam devil's judge dia mysterious, charming , smart etc aloof ,.

dalam ni dia lain sikit  more like hmm mamat mamat ...
Reply

Use magic Report

Post time 7-8-2022 01:12 PM | Show all posts
di mana ADAMAS?

logik ke kat atas bumbung? okay tempat tersorak and tak siapa expect dan dekat dengna halogen gases conduit so, siapa yg nak curi akan mati sebba may be akan dikuring dan diberikan gas halogen tu...logik jugak...

tapi seawal inikah?

dia cuma lihat gas tu yang disebut  ke atas...tapi apa clue yg dia fikir yg ceiling tu ade adamas?
dia memula tengok level lantai dan ukuran keliling and luas bilik tu...itu bijak lah Woo Shin ni...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 7-8-2022 03:36 PM From the mobile phone | Show all posts
xyla73 replied at 7-8-2022 12:06 AM
Iols tgk citer ni semata2 sebab ji sung...plot wise hmm entahlah kenapa iols x rasa hooked sgt tgk c ...

Iols rasa tu plan Woo Shin... kalau tak bagitau pasal weapon business tu Chairman Kwon nak pergi holiday dengan Hyesoo kat Venice... Chairman Kwon pergi holiday lama... so Woo Shin kena keluar dari mansion tu... dia tak dapat cari Adamas... plus statute of limitations case appa twins dah nak expired...

BTW Hyesoo yang plan pergi holiday tu sebab dia nak Woo Shin keluar dari mansion tu...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 7-8-2022 03:56 PM From the mobile phone | Show all posts
mbhcsf replied at 7-8-2022 11:04 AM
well , that is what caught me by surprise though?

i thot the mom would say - hey your father tak  ...

Sebab his mother baru je bagitau Woo Shin... Lee Chang Woo tu real father twins...

Twins guna surname stepfather... maybe their mother memang dah kawin dengan stepfather masa twins kecik lagi... sebab Wooshin pun terkejut bila tau...

Kes ni dah lama u... masa tu dia school lagi... Soo Hyun ingatkan Lee Chang Woo tu killer his stepfather...

Haah... macam gallery... semua painting mahal2...

Memang obvious sama ada Lee Chang Woo melindungi family dia @ kena ugut...

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 7-8-2022 04:03 PM From the mobile phone | Show all posts
mbhcsf replied at 7-8-2022 11:06 AM
may be tang part relate dengan dunia nyata ialah peranna pelobi pelobi korporat dalam dunia politik ...

Real life pun memang macam ni la kan... even though kita tak tau the real story tapi memang businessman jadi sponsor untuk politicians...

Not related dengan drama ni tapi pengaruh diorang kuat
e.g kes Vice Chairman Samsung... I tak ingat kes apa... suppose dia kena jail berapa tahun tapi disebabkan Samsung ni salah satu penyumbang ekonomi Korea dia dilepaskan lebih awal lagi...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 7-8-2022 04:07 PM From the mobile phone | Show all posts
mbhcsf replied at 7-8-2022 01:12 PM
di mana ADAMAS?

logik ke kat atas bumbung? okay tempat tersorak and tak siapa expect dan dekat deng ...

Possible jugak kat atas... tapi it's not easy nak ambil Adamas tu... security ketat... bilik tu office Chairman Kwon... dahlah pergerakan dalam mansion tu semua dikawal & diperhati... I lupa biometric security @ apa entah... boleh tau siapa yang ada kat satu2 tempat tu...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 11-8-2022 05:37 PM | Show all posts
Edited by mbhcsf at 13-8-2022 11:44 PM

ep 5  Adamas

Interesting plot...I like the segue of the plot now. I mean the characters are created in such a way that their behaviors, thought and action are in between of being implicit and explicit. There are some moves , thought-action you would predict in line with your expectations  etc but then quite a lot of plot sequences , and there are many instances when you ended up knowing that one is now a step ahead of them. Why? they are made to be intelligent characters with strategic & tactical thinking kan?

Woo Shin being as i mentioned earlier being very receptive. dia ni bijak and dia  sense the idiosyncracies embedded in the mind of Chairman Kwon of Haseong, dia perhati yg he is so attuned to visual stimuli, suke ape ape yg indah and segale yg bagus, and quite judgemental on certain things.
Macm dia dah boleh agak dengan semua di atahu ni kat mana adamas tu ade and password.

wow, bijak.

Tapi..Buttler Kwon lagi bijak, she by being paranoid and suspicious of Ha Woon Shin motive, has already taken the ADAMAS. Adehh....adamas dah tak ade kat rumah mansion tu dah....


hmm sekarang ni camne- depa just being there in teh house , trap and that chairman could do anything with him and Si bodos Lee Dong Rim.

Lee Dongrim - a dim wit and  impulsive guy, nosy and good for nothing , you could see the impulsivity  in his verbal expression and action, dia jenis yg cakap and buat sesuatu dulu baru otak dia mula proses, so bodoh kan? org impulsive ni ,  macam dia nilah  , jika dalam situasi macam ni ,hmm agak chaotic juga, menyusahkan sebab fikir tak panjang, depa mdah sangat  you know simple? bodoh? mudah sangat teruja triggered by any emotive, psychoemotive events, tak rasional pun taw,   terperangkap dengan tanggapan  emosi dia - tengoklah , bila kene gertak dengan Butler Kwon mula buat perangai , dia tak pun nak pakat dengan Woo Shin ke etc, tapi apa dia buat? - pi curi recorder tu sebab kena ugut parents dia akan diapa apa kan , his dad  is a liver failure patient - so , bila dapat tahu Woon Shin ni dah terperangkap dalam rumah tu ketika proses pemadaman api diaktifkan dan Woo Shin tu sakit  , dia pi pulak minta bantuan kat ?  Eun Hyesoo pasal hal bapa dia sebab dia tak percaya Butler Kwon...ini kira OK jugak tapi tak juga 100% selamat as LONG as Eun Hye soo does not find him to be working / an intel for/  to be under the spell of Butler Kwon - if he is, then hahaah senang je Eun Hye Soo cakap , i will kill your dad. bodoh kan dim wit si impulsive  Dong rim ni...so impulsive person jgn buat kawan, nampak dim wit.

Tapi as stupid, impulsive and dim witted person as dong Rom actually is, he didnt listen to Woo Shin ..bodohkan , now dia tahu lah , now dia baru tahu  atau sensed certain scheming. Well ..too bad si impuksive and stupid. u patut dikorbankan aje.

Hehee secene yg paling best _ Scene Safe house adeh...now Prosecutor Song Hyeon mau tak bengang...

adehh.....


wow citer ni sapa yg bebetu linto this so far akan best ...plot dia i am okay sebab dia masih ade strong plot ...

oh yes suka juga cara Eun Hye Soo kenekan secretary Yoon

oh my god !!!! Rupanya Sceretary Yoon yg pekak itu yg suggested Ha Woo Shin to Chairman Kwon and she has something in plan .....hmmm?

menarik - dia juga mistress kepada Kwon Hyojun ke? hubby eun Hye Soon? baju tu...

i mean bergaya betul minah ni kenekan org yg dia tak suke, political betulllll

intelligent lady ni.


wow...


Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2022 08:22 PM | Show all posts
Tapi kenape Secretary yoon, tu buat macam ni - is she working for SIH? atau ape ni?
dan macam mane Butler Kwon tahu ?
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2022 02:46 PM | Show all posts
ep 6

u know bila dengar OST drama ni, nape dia jazzy songs sikit ye hahaha, very  hmm..different ?

wow belum lagi ep 16 tapi plot dia ni macam klimaks ke ep 14 - 16 dah lah sebab ntah jadi macam cepat pulak plot dia bergerak.

Sebab ape i cakap cakap macam tu, bila tengok aksi pertempuran TEam A ( the bad guys CEO Kwon Haseong) and SIH tu kat kawasan hutan safe house  tu, wow, i think time ni , as i said before , the plans , the paths taken by the twins, will be intertwined with one another  regardless of the initial points at which they have embarked their investigation from. Best bila the twins talking to each other about the plan. at least now depa dua tahu kat mana kedudukan and status posisi depa dalam kes ini. best best best...dan best sekali ialah Song Heyon mempunyai pendapat yg berbeza dalam handling the adamas case ni, dia tahu Ha Woo Shin boleh survived and bijak...he knows his brother well...bestlah  this part...

Song Heyon dah nampak muke Leader team A , Lee XX tu , sebab dia sempat saksi pembunuhan one ofthe SIH team members.

my god, i tak sangka yg Song heyon tu bagi muscle  relaxant kat mamat tu....my god.

tapi dah jahat kan ...lantaklah.

tapi pelik sikit sebab Leader Team A tu tak bunuh Kim Seonhee kan , sedangkan dia tahu pun minah ni adalah witness pada apa yg berlaku 22 thn lepas. ini funny.

dan - wow, menarik pulak - citer ni - dan logik juga depa buat plot- kan Song Hyeon ni prosecutor dan dia ni kire MIA lah dari kerja dia, sudah pasti Boss dia noticed kehilanga dia, yes, tak logik kalau dia hilang rakan sekerja, boss etc., tak kisah pun.

Part yg satu lagi ialah part Eun Hyesoo - bijak juga minah ni - pi the jewellery house tu jumpa Patti Juang and senang je tanya pasal ADAMAS, tu. Oh yes, I puji Seo Jie Hye ni jadi chill, cold , classy lady seo dan ni bila dia dengan mistress suaminya Secretary Yoon ni berinteraksi, penuh sinis. hahaha

kenapa eun Hye Soo tak bagi tahu yg Adamas tu dah tak ade dalam simpanna memana tempat rahsia kat rumah mansion tu? Hye Soon tahu kan bila Patti Jung tu cakap , adamas tu dah dipindahkan ke tempat rahsia.

and satu lagi  Wooshin dah dapat nampak perkaitan Butler Kwon and Minjo ...

menarik..........

so apa plot seterusnya?

a) Kim seonhee and song hyeon dah jadi pelarian sebab depa akan menjadi lauk pada team A - dan nampaknya ade tetamu yg tak diundang..

b) Wooshin dok nak cari lagi adamas kat rumah tu ? what is their plan , sebab SIH dah hentikan operasi tu?

c) Lee Dong rim - annoying as ever ...

Reply

Use magic Report

Post time 14-8-2022 09:11 AM From the mobile phone | Show all posts
Ji Sung kata susah nak bawak watak 2 org kembar ni…yelah sama tapi x serupa even dari segi perwatakan…tapi nmpklah perbezaannya, so hyun nmpk baran sikit while woosin more calm & collected…

Epi 5 baru nmpk interesting sebab pacing laju & x semak pemandangan ku tgk ms. Kwon…cuma dong rim tu je annoying…bodoh betullah budak tu…so far iols x nmpk apa fungsi dia kena stick together dgn woosin tu…lagi satu tolong jgn buat loveline antara so hyun & seo hee, sgt x padan ok sbb seo hee nmpk muda sgt & acting dia still amateur…kalau woosin & hye soo ok…so far blm nmpk lagi ke arah tu but I really hope not…

so rupa2nya hye soo & laki dia tu kena kahwin paksa…patutlah muka hye soo ketat je…laki dia pulak suka kat maid dia yg bisu tu…
Reply

Use magic Report

Post time 14-8-2022 10:15 AM From the mobile phone | Show all posts
Chairman Kwon ni memang teruk…he literally treat other people under him as his ‘dog’…tapi sebab nak sgt jadi Mr. President, redha jelah diperlakukan sebegitu…
Reply

Use magic Report

Post time 14-8-2022 01:12 PM | Show all posts
xyla73 replied at 14-8-2022 10:15 AM
Chairman Kwon ni memang teruk…he literally treat other people under him as his ‘dog’…tapi sebab  ...

hehe yes sangat evil to the boot!! watak dia ka kalau kita perhatikan dalam : again my life, Why Her , Doctor Lawyer and Adamas - okay semua pegang watak villain utama , CEO yg evil atau Assemblyman yg evil, ruthless and teruk benar yes...
hehehe , sama je tapikan sebab dia pandai hidupkan  the  character rasa macam  i tak lah rasa mamat ni membosankan , cuma mimik muka dia tu i macam rasa eh kalau di luar film mamat ni selambak je ke buat kesalahan? muke poyo je...
Reply

Use magic Report

Post time 14-8-2022 01:27 PM From the mobile phone | Show all posts
mbhcsf replied at 14-8-2022 01:12 PM
hehe yes sangat evil to the boot!! watak dia ka kalau kita perhatikan dalam : again my life, Why H ...

Hehe i baca dia memang ada kes & pernah masuk penjara in real life…kesalahan dia pun bknnya kecik…tapi yg peliknya x pulak kena tempias cancel culture ni…maybe knetz x ambik kisah pun pasal dia…
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 17-8-2022 09:57 PM From the mobile phone | Show all posts
Suspense betul tengok drama ni... dahla mansion Chairman Kwon tu penuh dengan security... tu pun mujur ada Tae Sung... tapi bestlah tengok Woo Shin cari Adamas tu...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 18-8-2022 06:15 PM | Show all posts
ep 7

wah citer ni belum pun sampai ke ep 10, 12  atau even 16 ep tapi , awat pacing for Ha Woo Shin  's plot  in that Kwon mansion went bit too fast  ye?

i mean - wow , what a backstory we heard about Miss Kwon 's son, anak lelalki dia tu di'staged'bunuh diri sematamata nak bagi heart kat Chairman Kwon - my god aiyaaaaaa...ini macam pernah tengok - sebijik Doctor Lawyer 's reference!! hahahahahahahaha

But , look at how intelligent, acutely observant Ha Woo Shin  is -when he described the personality of Miss Kown, this overprotective- mom - like behaviour towards the Chairman Kwon ..rupnya degupan jantung itulah anak dia ...
aiyooooo.....


yg untung si penerima suapan Miss Oh tu, makcik rasuah kaya ni ...asyik kene sogok baru , buke citerdiani ...haha tapi tengoklah nanti...


Anyway - Sub plot Song Hyeon and Kim Hee, hmm not bad,lainnya personaity  mamat ni - dia ni taklah terlalu impulsive macam LeeDong RIm the dim wit tu.. tapi aduhai ..nak escaped from SIH from their own HQ ? common man, your old tricks tak jadilaaaa...hahahaha

pandai dia piece teh puzzle together juga

and depa dalam bahaya berbanding Ha Woo Shin....

wah best best best....

pacing dia laju dalam pencarian Ha Woo Shin ni ...i mean dia juga dapat figuredout yg adamas tu dah dipindah tempat ..and dia pun tahu pasal Patti Jung.

amboi mentang mentang lah jadi CEO Banseokwon, now ...ade citer heart transplant yg agak tragic pulak kat ADAMAS ye...

so, ade banyak citer latar - konteks sebenar di sebalik perkahwinan Hyunjo ( anak CEO KWON ) and Hye Soon...adeh mak...depa juga victim lah , i see no wonder , depa dua tak kisah pun and Miss Yoon tu  pun tahu...sebab tudiaarrage a metting between Ha Woo Shin and Hye Soon  bby recommennding HA Woo Shin to Chairman Kwon...

Reply

Use magic Report

Post time 19-8-2022 01:38 PM | Show all posts
Ep  8

so...oh my god!!!   i think rancangan Ha  Woo Shin nak pisahkan Miss Kwonn the butler and Chairmann Kwon  tu nnampak  ade macam berjaya...wah pandai method dia...

tapi hmm...harap harap jgn lah Woo shin putuskan collaboration dengan Hye Soon..sebab i think dedua boleh tolong capai matlamat memsaing walaupun aim tak sama, cuma

apa nak jadi sekarang dalam plat A - Woo Shin and the mansion house?
dia dah dinyahkan oleh Miss Kwon tapi Chairman tu tak tahu lagi - tapi apabila sambutan 80 thn Haseong tu akan diadakan di mansion tu - maka ADAMAS akan berada di situ juga...so Woo Shin needs to  be in the house as well...

dan - Lee Dong Rim - i tak faham apa function mamat ni sebenarnya? bukankah lebih baik dia pi keluar aje dari rumah tu and jaga mak ayah dia?
i mean ...apa fungsis dia dalam mansion tu belum jelas.

Okay now - wow what a lady assassin !!! kejam nye minah psycho tu?  i mean dia bunuh simple je?

isk.....


so far i rasa banyak konteks di reveal cuma lacking of action plan?

sebab  now  kita fahami setiap watak spt butler kwon tu semua secara detail , okay

then scene kete kene letup - i dont think Song Hyeon mati somehow ...
dan SIAPA LEE CHANG WOOK?

dulu kita tanya kenape dia m=ngaku now siapa?

kenapa Woo Shin tak rasa yg Chairman Kwon tu yg bunuh bapa mereka?
Woo Shin hanya mahu retrial?

okay ...realistic juga agenda dia...Euh Hye Soon mahu ape? at last?
Reply

Use magic Report

Post time 19-8-2022 01:41 PM | Show all posts
tahu banyak benda dalam  aspek watak watak , cuma lacking action and ke mana arah depa selepas ni...TEam A dah geledah , raid semua tempat yg ada maklumat on the case 22 years ago...even kubur pun depa dah kacau tapi silap tapak kubur kekeke...

okay now...apa langkah seterusnya? nak havoc yg Patti Jung ada adamas sementara adamas tu di  luar mansion?

okay....but what is next?

ade - plot A - woo Shin
ade plot B - Song Hyeon
ade sub plot - yg Lee Chang wook ...nak betremu Team A Leader Lee....

jeng jeng...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 19-8-2022 10:28 PM From the mobile phone | Show all posts
Muncul lagi sorang watak annoying... Sun... psycho, heartless & gila...

Kesian tengok Mr Baek & Chief Gong tu kena bunuh dengan Sun perempuan psycho...

BTW iols speku Lee Chang Woo ni pernah join Team A kot... sebab Lee Chang Woo cakap dia sunbae Team Leader Lee... dia tau pasal Team A... ataupun memang dia dah kenal sebelum join Team A... mesti ada reason kenapa Lee Chang Woo ni curi Adamas...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

28-11-2022 12:41 AM GMT+8 , Processed in 0.104877 second(s), 40 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list