CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
12Next
Return to list New
View: 1894|Reply: 22

[Tempatan] Ibu Cemas 3 Orang Anak tidak sedarkan diri dan Disangka Tidur Rupanya Keracunan Gas Dalam Kereta yang sedang bergerak

[Copy link]
Post time 29-5-2022 02:35 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Edited by YgBenar at 29-5-2022 02:41 PM


Isukeracunan gas monoksida di dalam kereta bukanlah satu perkara yang asing lagi malah banyak kes direkodkan di negara kita bahkan ada juga yang sehingga meragut nyawa.

Sama juga dengan kisah yang tular baru-baru ini dimana seorang wanita menyedari anak-anaknya terhidu gas monoksida ketika tidur di dalam kereta mencuri perhatian ramai.

Menerusi perkongsian, difahamkan dia dalam perjalanan menemani kedua mertuanya pulang ke Tanjung Karang daripada Kuantan namun wanita yang dikenali sebagai Nur Jalilah Leyla ini merasakan tidak sedap hati apabila melihat anaknya lembik dan tidak bermaya selepas bangun tidur malah tidak ada respon.


“Naluri seorang ibu, rasa sesuatu tapi tak tahu kenapa. Umi kejutkan Deeja untuk bangun tapi tak ada respon. Umi masa ni terus jadi panik. Dia tak sedar, lembik selembik-lembiknya.”

Dalam pada kalut mengurus anaknya yang tidak bermaya itu, siapa sangka, dua orang anaknya yang lain iaitu Zara dan Eijaz pula tidak sedarkan diri. Muka mereka berubah menjadi pucat.

Jalilah yang pada ketika itu berasa pitam terpaksa gagahkan diri demi anak-anaknya walaupun beberapa kali muntah sehinggalah tiba di pusat perubatan Gombak.

“Otw ke hospital Deeja masih tak respon. Luruh rasa jantung umi sebab tak tahu punca. Tiba-tiba Zara dan Eijaz diam. Mereka pula tak sedar. Eijaz tertiarap di babagian bawah kaki dengan muka ke bawah karpet. Zara separuh badan atas kerusi Kaki ke bawah, meniarap juga”

Selepas dibawa ke hospital, Doktor mengesahkan bahasa Jalilah sekeluarga terhidu gas monoksida yang berpunca daripada kebocoran pada ekzos dan menyebabkan keracunan.

Doc kata kalau la umi tak tahu yang anak tak sedar tu beranggapan anak tidur lena, kemungkinan memang akan mengancam nyawa anak-anak”

“Ibarat mimpi ngeri semua tu.. memang tak terkata lembik lutut.. nak tercabut jantung mengenangkan anak-anak tak sedar time tu. Keracunan gas monoxide ini tak bermakna time kita berhenti dan tidur dihentian je.. boleh berlaku juga dalam keadaan kereta tengah bergerak..”

Meninjau di ruangan komen, rata-rata warga netizen bersyukur apabila tidak berlaku sebarang perkara buruk pada Jalilah sekeluarga malah menghembus nafas lega apabila mengetahui Jalilah cepat bertindak sewaktu melihat anaknya tidak bermaya.

Berikut merupakan komen warga maya:

“sebagai pengajaran juga untuk kita semua , lepas ni beringat kalau bejalan jauh tgk anak tdo , atleast kejutkan setiap 2 jam tengok keadaan anak kan”

Sumber Nur Jalilah Leyla fb

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report

Post time 29-5-2022 02:41 PM From the mobile phone | Show all posts
Anak aku pn kdg ckp sesak nafas
Bila tgh naik kete mmg aku bukak jap tgkp
Ke apa ke
Reply

Use magic Report

Post time 29-5-2022 02:48 PM | Show all posts
maaf...bapak pun bodo xtau hal kete...tau isi minyak ja ka
Reply

Use magic Report

Post time 29-5-2022 03:01 PM From the mobile phone | Show all posts
Alhamdulillah selamat semuanya
Reply

Use magic Report

Post time 29-5-2022 05:11 PM From the mobile phone | Show all posts
New info utk ak.. Ya allah klu jd kat ak mungkin x perasan jugak tgk budak sedap tdo.. Siang mungkin perasan muka budak jd pucat klu mlm gelap x perasan...
Reply

Use magic Report

Post time 29-5-2022 05:29 PM From the mobile phone | Show all posts
Syukur mak cepat sedar..
Reply

Use magic Report

Post time 29-5-2022 05:36 PM From the mobile phone | Show all posts
Xtau pulak aku kalau kete gerak pon blh kena.. mmg bgs info ni.. atleast next time aku alert kalau sesape tido lama sgt dlm kete
Reply

Use magic Report

Post time 29-5-2022 05:53 PM | Show all posts
musangbodoh replied at 29-5-2022 02:48 PM
maaf...bapak pun bodo xtau hal kete...tau isi minyak ja ka

caner nak tau ada kebocoran?

Reply

Use magic Report

Post time 29-5-2022 05:53 PM | Show all posts
wah, bahaya ni, Lain kali tulah kan kite kene servis kete sebelum buat perjalanan jauh, benda ni tricky.
Bagus Mr Richard tu datang bantu. Kalau boleh tulis surat penghargaan padanya kalau beliau bekerja , good for his CV.
Reply

Use magic Report

Post time 29-5-2022 06:02 PM From the mobile phone | Show all posts
Belilah CO2 detector..baru rm2p gtu.pkai bateri..leh detect kebocoran dlm kete.
Reply

Use magic Report

Post time 29-5-2022 06:04 PM From the mobile phone | Show all posts
Kebocoran yg mcm 4 sekawan dlm kereta kia carnival 3 4 thn lepas kan...ngantuk penat sedari awal depa drive.. then berhenti rehat kat rnr...
Reply

Use magic Report

Post time 29-5-2022 06:05 PM From the mobile phone | Show all posts
Boleh beli alarm gas monoxide tu.. Mungkin penting letak dalam setiap kereta...
Reply

Use magic Report

Post time 29-5-2022 06:05 PM From the mobile phone | Show all posts
dia bwk kereta apa eh?
Reply

Use magic Report

Post time 29-5-2022 06:09 PM From the mobile phone | Show all posts
Tengok pada gambar ekjos karat bocor tu, lazimnya bunyi ekjos akan jadi lain dari kebiasaan.
Reply

Use magic Report

Post time 29-5-2022 06:10 PM From the mobile phone | Show all posts
risau baca, syukur alhamdulillah srlamat semuanya
Reply

Use magic Report

Post time 29-5-2022 06:49 PM From the mobile phone | Show all posts
Risau baca macam ni.
Kalau tengah drive kita buka tingkap sikit, selamat tak ya?
Reply

Use magic Report

Post time 29-5-2022 08:39 PM From the mobile phone | Show all posts
batmana replied at 29-5-2022 06:02 PM
Belilah CO2 detector..baru rm2p gtu.pkai bateri..leh detect kebocoran dlm kete.

CO2 bukan ke carbon dioxide?
Reply

Use magic Report

Post time 29-5-2022 08:42 PM From the mobile phone | Show all posts
Owh igtkn kete x bergerak je jd


Kita semua kena take note ni
Reply

Use magic Report

Post time 29-5-2022 08:45 PM From the mobile phone | Show all posts
Teringat kes bdk2 kat penang yg meninggal dlm kereta. Yg terselamat tu ckp diorg tak tido pon. Alih2 bgn dia sorg je hidup kat hospital. Mcm kena anesthesia agaknya.
Reply

Use magic Report

Post time 29-5-2022 09:21 PM | Show all posts
CO or Carbon monoxide ni dangerous sbb die x de bau, xde colour.
So x perasan pun.
Just kalau pakai aircond tu, pakai la angin luar, jgn recycle angin dalam je.
Bukak tingkap sekali sekala.
Bahaya woo
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

26-6-2022 07:24 AM GMT+8 , Processed in 0.093253 second(s), 22 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list