CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
View: 3451|Reply: 83

[Tempatan] Gempar : Esok tiada ayam di Selangor.Jadi jangan buang masa cari ayam esok

[Copy link]
Post time 20-5-2022 09:24 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Edited by YgBenar at 20-5-2022 09:25 PM

SHAH ALAM - Persatuan Penternak Ayam Negeri Selangor (PPANS) mengesahkan tiada pengeluaran ayam dari ladang pada Sabtu.

Pengerusinya, Idrus Zainal Abidin berkata, permasalahan tersebut disebabkan isu bekalan berpunca ayam sakit.

"70 peratus atau libatkan ribuan anak ayam dari reban saya mati disebabkan sakit. Masalah sama turut dihadapi oleh kebanyakan penternak di Selangor.

"Saya tidak pasti penternak-penternak lain. Jika ada pengeluaran pun mungkin dalam kuantiti yang tidak banyak," katanya kepada Sinar Harian

Pada Jumaat tular di media sosial dakwaan 'Selangor tiada ayam' yang memetik sumber dari Pasar Borong Selangor pada Sabtu.

Idrus berkata, isu bekalan ayam bukan hanya dihadapi di Malaysia sebaliknya di dunia.

"Harga bekalan melonjak tinggi termasuk di China dan Thailand, untuk dapat bekalan ayam dengan harga RM6 atau RM7 sekilogram ketika ini adalah mustahil.

"Malah kami penternak turut dibebani dengan kenaikan kos dedak yang empat kali naik harga dalam tempoh 10 bulan. Tidak timbul isu kartel atau sorok bekalan sebaliknya masalah bekalan ayam telah dibangkitkan sejak pandemik Covid-19, " katanya.

Beliau berkata, sebelum ini isu tersebut telah dikemukakan kepada kerajaan melalui pertemuan dengan menteri namun permasalahan tersebut tidak diselesaikan secara serius.
Artikel Penuh : https://www.sinarharian.com.my/article/203241/BERITA/Nasional/PPANS-sahkan-tiada-bekalan-ayam-esok?utm_source=sinarharian_facebook&utm_medium=link&utm_campaign=PPANS sahkan tiada bekalan ayam esok
© 2018 Hakcipta Terpelihara Kumpulan Karangkraf


This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2022 09:30 PM From the mobile phone | Show all posts
betullah tu sbb td byk kedai runcit kehabisan ayam seawal pkl 7.30 pg lg, kata salah sorg owner kedai runcit dr semlm peniaga restoren dan jlnan mmg amik ayam dgn stok yg byk, akibatnya ayam mmg xde, klu nak ayam beli lah yg frozen cap yg dr peladang atau ladangku atau bismi aje
even psr mlm hr ni pun bawa ayam x byk td
Kaka tgk ajelah dr jauh, sajer menyibuk
Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2022 11:03 PM | Show all posts
tak penting semua tuu.. janji majoriti rakyat Malaysia teruih enjoy makan, makan & makan.. weekend ni pun banyak open house... teruih kan laa makan sambil menyalak salahkan KERAjaan ke hulu ke hilir kunun tak mampu kawal inflation ka kenaikan harga ka apa kaa..

Tiap2 tahun posa tu takda apa2 nilai pun sekadar ritual ugama yang tak mampu didik nafsu pun.. raya sebulan kununnn...
Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2022 11:08 PM From the mobile phone | Show all posts
Teringat Ritu Ada poremer Tanya Babi masak ape sedap. Sbb darurat katanya masa zaman pkp rituni takde ayam kot heshe terpikir nk masak babi lagi
Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2022 11:13 PM From the mobile phone | Show all posts
Ayam panggang  kenny rogers tersenyum sinis
Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2022 11:20 PM From the mobile phone | Show all posts
Iols ayam preorder je segar dr ladang...tp minggu ni nak pi berjln takde le kisahkan ayam ada idop...tp kalo abis kek situ mesti org nak buat kenduri/open house dah book le tu
Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2022 11:40 PM | Show all posts
Padan muka pemakan ayam. Pemakan babi senyum girang

Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2022 11:52 PM From the mobile phone | Show all posts
Bila mcm ni, ikan pun naik harga nati.....
Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2022 11:52 PM From the mobile phone | Show all posts
Telor ayam pun kekdg ada, kekdg tak......
Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2022 11:54 PM From the mobile phone | Show all posts
Patutla smlm pegi Giant, tempat letak ayam tu kosong. Ingat kan Giant tu nak bankrap
Rupanya masalah bekalan
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2022 12:24 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by tumpanglalu74 at 21-5-2022 12:29 AM

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2022 12:25 AM From the mobile phone | Show all posts
Esok open house kambing golek.
Ehh nasibla sapa2 yang buat open house esok
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2022 12:31 AM From the mobile phone | Show all posts
ada stok ayamas petiais
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2022 01:33 AM From the mobile phone | Show all posts
Nak kena buat mesyuarat air evian lagilah nampak gayanya
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2022 01:38 AM | Show all posts
ayam sakit ?
what is the  cause? selesema burung ke? ape ke? Jabatan Haiwan tak keluarkan press statement ke?
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2022 01:47 AM From the mobile phone | Show all posts
Nasib baik suami dah stock up daging salai,itik salai dan lain2. Macam tau2 je
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2022 01:50 AM From the mobile phone | Show all posts
Ayam xde?jom kita bela ayam
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2022 05:17 AM From the mobile phone | Show all posts
Betul ke?....ingatkan kut sebab pemgusaha ayam ni mogok marah kat kerajaan sb sesuatu ke...mudah jekan pengusaha ayam ni nk kontrol harga ayam utk rakyat ni....
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2022 06:54 AM From the mobile phone | Show all posts
Tak.de ayam.. makan tempè
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2022 06:57 AM From the mobile phone | Show all posts
Tak payah nk kecoh2...makan apa yg ada je..if nk ayam sgt gi kuar drpd selangor. Mcm x pernah mkn ayam..propaganda penternak, prg tgh dan penjual nk naik harga lagi...yg susah rakyat nk mkn mahal. Org politik dan keturunannya goyang kaki duit byk..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

26-6-2022 08:01 AM GMT+8 , Processed in 0.095071 second(s), 23 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list