CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT
Search
Carian Terbanyak:
View: 2109|Reply: 16

[Tempatan] Fakta Pembaris Kenapa Face Mask Wajib SIRIM Pada 2023.

  [Copy link]
Post time 10-4-2022 07:47 AM | Show all posts |Read mode
Edited by Lagubestbest at 10-4-2022 08:08 AM

Kata dah endemik tapi.. tapi.. eh? eh?

SERIES OF EVENTS untuk connect the dots. Yang mana faham.. faham. Bukan sekadar pembaris, ini.. f*ckta.


Singapura beri booster kedua
SG - Terbuka untuk warga emas berusia 70 - 80 tahun. Golongan ini tidak mampu tunggu sampai setahun, akibat kesan booster pertama yang menurun selepas tempoh sekitar empat (4) bulan sahaja; berbanding mungkin sekitar setahun (12 bulan) atau enam (6) bulan untuk kumpulan umur yang lebih muda; sel-B dan sel-T ada memori yang cukup untuk menghalang dari terkena sakit teruk.


Gambar Israel bukan Singapore.

Covid macam Flu dah sekarang
Kita sekarang masih berisiko terhadap covid/ flu. Bezanya penjarakan sosial, topeng muka dan sekatan berkumpul sebenarnya efektif dan telah menghalang jangkitan terhadap semua penyakit respiratori. Bayangkan jika semua kawalan sosial buatan ini kini cuba dimansuhkan? Tiada jangkitan flu berlaku di Singapura sekitar dua tahun kebelakangan ini bermaksud pendedahan semua orang terhadap flu sangat kurang, juga bermaksud imuniti semulajadi semua orang terhadap flu mungkin telah merosot teruk, ditambah lagi orang ramai sudah tidak datang mengambil vaksin flu kerana tidak banyak kes flu yang berlaku dalam komuniti. Maksudnya risiko terhadap flu kini meningkat.



Endemik "hidup bersama covid"
err.. ini bukan SARS atau MERS yang hanya berlaku di satu dua lokaliti. Dah tersebar satu dunia. Jangkitan dalam berjuta paru-paru manusia. Mungkin akan ada lagi gelombang jangkitan covid dalam masyarakat akibat vaksin yang sama (termasuk booster) yang nampaknya tidak dapat menghalang lebih 100 varian covid-19 yang kini ada dalam masyarakat; yang kena covid pun tiada imuniti terhadap covid (varian lain banyak); akibat dari berjuta jangkitan (peluang mutasi sangat tinggi) yang telah tersebar meluas di seluruh dunia.

Fakta: Omicron bermutasi dari covid yang asal, bukan dari varian terbaru delta. Jadi jika saintis pilih base delta untuk buat vaksin booster spesifik untuk omicron seperti yang berlaku pada booster pfizer untuk omicron, vaksin ini tidaklah lebih efektif berbanding vaksin asal dalam menurunkan kadar jangkitan. Untuk lebih adil, ini kali pertama virus tersebar satu dunia dalam masa singkat, saintis masih dalam fasa belajar benda baru (try and error lah senang) tanpa tahu akibat di masa depan.

Polisi "zero covid" China
Now we know why China gigih lockdown, rakyat ramai sangat jadi nak elak jangkitan meluas berlaku lagi, yang jika berlaku akan jadi peluang bagi covid untuk bermutasi, seterusnya akan muncul lagi banyak varian, seterusnya menjadikan vaksin yang ada sekarang tidak lagi efektif, akhirnya masyarakat perlu cucuk lagi booster (yang tak berkesan sangat pun sebab saintis dah pening). Ulang-ulang sampai AJM.

Face Mask ada SIRIM 2023
No wonder la.. kan? Perjalanan masih panjang.
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 10-4-2022 11:09 PM | Show all posts
ada tak justifikasi secara klinikal berkaitan fakta ini? macam dari jurnal, sumber ilmiah lain. bukan gugel yach. Rasa last time ada sorang ahli farmasi yang terangkan pasal covid ni kat porem ni
Reply

Use magic Report

Post time 10-4-2022 11:25 PM From the mobile phone | Show all posts
Perjalanan masih panjang. Di manakah cahaya di hujung terowong?

Reply

Use magic Report

Post time 10-4-2022 11:33 PM From the mobile phone | Show all posts
Marhaen Sweden *mata ke atas*
Reply

Use magic Report

Post time 11-4-2022 02:41 AM | Show all posts
sharlenetexas replied at 10-4-2022 03:25 PM
Perjalanan masih panjang. Di manakah cahaya di hujung terowong?


Reply

Use magic Report

Post time 11-4-2022 02:42 AM | Show all posts
hyie replied at 10-4-2022 03:09 PM
ada tak justifikasi secara klinikal berkaitan fakta ini? macam dari jurnal, sumber ilmiah lain. buka ...

I rasa kann yang kat Shanghai tu dia tengah test variant baru.
tapi x nak rakyat dia terlibat. so sesiapa yang terlibat tu kira collateral damage.
Reply

Use magic Report

Post time 11-4-2022 05:47 AM From the mobile phone | Show all posts
Teringat satu ketika dahulu seorang pekerja indonesia masuk kedai dan bertanya kepada cashier, 'Ada jual masker? Masker..'

Oh..mask.
Reply

Use magic Report

Post time 11-4-2022 06:09 AM From the mobile phone | Show all posts
Semua benda memang kena SiRIM. Kalau tak macamana audit sirim nak masyukkkk tiap kali renew lesen
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 11-4-2022 02:15 PM From the mobile phone | Show all posts
alinone78 replied at 11-4-2022 06:09 AM
Semua benda memang kena SiRIM. Kalau tak macamana audit sirim nak masyukkkk tiap kali renew lesen

Patutnya pm, tpm, menteri, mp, adun tu semua mesti ada cop sirim.

Reply

Use magic Report

Post time 11-4-2022 02:34 PM From the mobile phone | Show all posts
ultra78 replied at 11-4-2022 05:47 AM
Teringat satu ketika dahulu seorang pekerja indonesia masuk kedai dan bertanya kepada cashier, 'Ada  ...

hang yg pekak kot.....dia tanya.."ada jual mask ke..bkn nya masker...
Reply

Use magic Report

Post time 11-4-2022 02:35 PM From the mobile phone | Show all posts
sharlenetexas replied at 11-4-2022 02:15 PM
Patutnya pm, tpm, menteri, mp, adun tu semua mesti ada cop sirim.

...yg kena cop kt dahi memasing...
Reply

Use magic Report

Post time 11-4-2022 03:02 PM From the mobile phone | Show all posts
alinone78 replied at 11-4-2022 06:09 AM
Semua benda memang kena SiRIM. Kalau tak macamana audit sirim nak masyukkkk tiap kali renew lesen

Ini je niat sebenar. Dia ingat netizen bodoh? Idea asal mesti dari wak jahid kan? Dah bertahun2 mkn sumber haram pon x puas2 ye pepuak ni
Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2022 02:45 PM From the mobile phone | Show all posts
RFID tersenyum sinis
Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2022 06:39 PM | Show all posts
ooo begituuuu.....ahahahhahahah

tapi aku ok je pakai mask...boleh tutup kehuduhan ku ni

tp nk pakai ad sirim tu x ler...mcm ada org nak cek....mask x pakai pon xde kene apa.
Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2022 11:19 PM From the mobile phone | Show all posts
Yang ada SIRIM pun tali putus!
Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2022 06:32 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by orkid_amani at 15-6-2022 06:33 AM

Utk daily used pakai hat shopee ja mampu
ank sekolah pagi petang..1hari pakai 4keping..lepas meal break 1
Aii suruh tukaq baru..
alhamdulilah setakat ni xkena covid lagi plus ank aii xcucuk pun pkid tu sbb dia seblm covid menganas tu sempat cucuk influenza.. paed dia ckp dia xperlu cucuk (kalau sekolah xwajibkn) so ank2 aii masih belum ambik vaksin.
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 26-7-2022 08:50 AM | Show all posts
Edited by mbhcsf at 26-7-2022 08:51 AM

i insya ALLAH akan guna yg masih ade dalam stock, sirim ke tak, N95 and medicos je i guna. so ade jenama ni i beli, N95 made in malaysia, tapiiii... tarik je tali dah daripada asal ade 5 set , 3 putus...ape kualiti ntah.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

13-8-2022 04:51 AM GMT+8 , Processed in 0.091881 second(s), 26 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list