CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 5295|Reply: 30

Kit RTK Takleh Caya Dah.. Result Negatif Je Manjang

  [Copy link]
Post time 23-2-2022 04:02 PM | Show all posts |Read mode
Edited by Lagubestbest at 23-2-2022 04:04 PM

Ada khabar-khabar tak enak dah pasal kit kendiri ujian pantas (rapid test kit) covid-19 yang ada di pasaran sekarang. Baik yang air liur ke, yang calit-calit dalam hidung ke.. tak berkesan sangat nak detect varian omicron yang ada sekarang ni. Kawan-kawan kita yang kat hospital sendiri yang cakap pasal ni. Ramai di kalangan diorang dah dijangkiti omicron, tapi jadi masalah sikit sebab test sendiri sampai empat lima kali baru muncul "positif" nya atau kena test cucuk hidung dalam-dalam/ bawak sampel masuk makmal kat hospital tu baru jumpa positifnya.



Omicron sekarang ni dia dapat lari dari dikesan RTK. Cuma syukur antibodi kita (bagi yang dah booster) senang kesan jadi bila omicron ni masuk, walau kita sebagai pemilik badan tak mampu tahu omicron dah masuk tapi secara biologinya badan kita nampak dan mampu lawan.

Omicron ni tak teruk pun. Kadang-kadang je pesakit batuk-batuk kering sampai rasa terbakar dalam dada je time kahak pekat nak keluar. Demam pun jap je kalau ada. Selesema pun gitu-gitu je. Bernafas boleh macam biasa. Tapi kalau dah ramai-ramai kena, beratus juga la hari-hari meninggal.

Yang tak best satu jela, manusia ni selagi dok nampak negatif, selagi tu la akan kesana kesini, dok sebar omicron ni pada orang terdekat. Kira jadi faktor penyumbang omicron pantas merebak gak la disamping dah sifatnya yang memang lagi senang merebak.

Pesanan: Kalau korang sakit jari ke ape yang boleh sembuh pakai minyak gamat je, atau perut bloating ke pergi je farmasi beli gaviscon ke ubat gastrik, takyah g hospital lah. Omicron sedang meningkat kat hospital-hospital.

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 23-2-2022 04:11 PM | Show all posts
mau dgr muntri kesihatan yb kj itu mulut sendri................
Reply

Use magic Report

Post time 25-2-2022 04:29 PM | Show all posts
Janji terjual.... masuk poket %
Reply

Use magic Report

Post time 25-2-2022 09:25 PM From the mobile phone | Show all posts
Bukan tak leh detect tapi omicron ni lambat dikesan.
Kena ingat RTK kesan antibodi manakala PCR kesan virus. Tak sama. Kalau kita dah berjangkit pun antibodi belum ada dalam badan. Biasa lepas beberapa hari  baru antibodi ada. Sebab tu kalau buat test awal masih negatif lepas beberapa hari bila ulang test baru la positif. Kalau PCR masa berjangkit awal dah boleh kesan positif. Itulah sebab PCR lebih tepat berbanding RTK.
Ujian self-test RTK Antigen ini adalah paling tepat jika anda bergejala, ataupun selepas 5 hari kontak dengan pesakit yang positif.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 2-3-2022 05:21 AM | Show all posts

jone martin

Edited by ikatejone at 2-3-2022 05:29 AM

In covid-19 days, the Doctor used this kit for checking the Corona symptoms. It shows negative and positive results. Moreover, We are serving the service of Residential Pest Control in New York. Because We did not want that people become sick due to insects in covid.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 2-3-2022 08:38 AM | Show all posts
14/2 ritu i kena buat saliva test kit

1st result +ve wei. cuak nak mampus waktu tu
pastu 2nd result. -ve pulak.

entah pahape lah.
Reply

Use magic Report

Post time 2-3-2022 11:07 AM | Show all posts
Suchi replied at 25-2-2022 09:25 PM
Bukan tak leh detect tapi omicron ni lambat dikesan.
Kena ingat RTK kesan antibodi manakala PCR kesa ...

kami pula,
masa demam kuat sampai tak leh bangun tu, test saliva + nasal, semua negatif.
rtk hospital baru nampak positif.
anak2 pun sama, diorang x rtk hosp, cuma masa diorang sakit tu negatif. bila masing2 dah nak sembuh baru positif (self test)
Reply

Use magic Report

Post time 2-3-2022 11:14 AM From the mobile phone | Show all posts
bellaa replied at 2-3-2022 08:38 AM
14/2 ritu i kena buat saliva test kit

1st result +ve wei. cuak nak mampus waktu tu

Iols aritu buat test contact rapat dgn anak time tu dah hari ke 6 anak positif tiba ada samar2 line igt iols pun positif laa tp bbrp jam lepas tu line tu hilang plak hahah elok je jd satu line so g klinik la nk lebih tepat  dapat result negatif pulop.
Maybe ada ralat ke apa taktau laa
Anak iols hari ke 9 sblm dia tamat kuarantin buat test lagi dah negatif dah.

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 2-3-2022 11:18 AM From the mobile phone | Show all posts
Login_ID replied at 2-3-2022 11:07 AM
kami pula,
masa demam kuat sampai tak leh bangun tu, test saliva + nasal, semua negatif.
rtk hosp ...

Pelik juga nih iols pun risau kadang tiba sakit tekak rasa mcm nk dedor bila buat test elok je negatif.
Tak larat la asik nak wat test kos lagi nak kena beli manjang menda alah tu.
Wat RTK kat klinik RM50, kalau PCR dekat 200.
Tapi kakak iols buat kat klinik kesihatan je free je la kot cemana dia dapat buat kat KK xtau la takde temujanji pun dia walk in je.
Reply

Use magic Report

Post time 2-3-2022 11:20 AM | Show all posts
alhamdulillah, semalam buat pcr test n not detected setelah minggu lepas 2x buat rtk test kit. kekdg batuk n selsema n demam ni pun bukan sbb kobid, maybe lebih kepada antibodi drop, cuaca berubah ataupun badan kurang rehat.
Reply

Use magic Report

Post time 2-3-2022 10:29 PM From the mobile phone | Show all posts
Login_ID replied at 2-3-2022 11:07 AM
kami pula,
masa demam kuat sampai tak leh bangun tu, test saliva + nasal, semua negatif.
rtk hosp ...

Sbb antibody baru ada. Mcm @Suchi explain. Uols dah booster ke belum?
Reply

Use magic Report

Post time 3-3-2022 01:01 AM From the mobile phone | Show all posts
Anak iols ahad lepas demam..iols check pakai alltest..terus +ve..rs itu 4 hari exposure...sbb rsny exposure tu ari khamis last dia dia pi sekolah...sabtu start dedar agaknya...ahad n senin demam gigil gak..takdak hilang bau n rs so i guess it is omicron le kot..
Ada la plak yg tanya mcm tau itu omicron delta apa bagai..n questioning bla bla..nak exact kena la sampel hantar lab n bukan sebarang lab..rs kt malaysia ni imr n umbi kt ukm tu je kot utk identify strain ni...
Reply

Use magic Report

Post time 3-3-2022 01:04 AM From the mobile phone | Show all posts
chikumanis replied at 2-3-2022 11:20 AM
alhamdulillah, semalam buat pcr test n not detected setelah minggu lepas 2x buat rtk test kit. kekdg ...

Uols sama dgn iols la..pantang cuaca beralih..bersin tak berenti..jumaat lepas sampai migraine dibuatnya lepas bersin the whole day..i cek last ahad -ve lg..my son je +ve
Reply

Use magic Report

Post time 3-3-2022 09:25 AM | Show all posts
utk si omi ni,better cari self test yg swab hidung
Reply

Use magic Report

Post time 3-3-2022 09:31 AM | Show all posts
iols 1 family ada simptom

buat saliva test semua -ve ya

tak puas hati pegi private hospital nah ko 1 family +ve

baru je habis kuarantin ni

my advice is kalo ko ada simptom, jangan la percaya 100% self test kit tu

Reply

Use magic Report

Post time 3-3-2022 12:26 PM From the mobile phone | Show all posts
Saliva ni mmg manjang -ve.
Ai buat yg nasal terus +ve.buat pcr confirm detected
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 3-3-2022 12:33 PM From the mobile phone | Show all posts
tintin22 replied at 3-3-2022 09:25 AM
utk si omi ni,better cari self test yg swab hidung

Setuju..kalo si omi mmg kena jolok hdung.gn saliva mmg payahhh nk detect.

My son +ve.buat saliva test -ve,lps tu i is xpuas hati .repeat test jolok hdung plak n yes still positf ( day 7)..
Reply

Use magic Report

Post time 3-3-2022 12:35 PM From the mobile phone | Show all posts
Cuma nk tnya hr ke brp ye baru kadar kebolehjangkitan tu xde? Sbb my 2 kids r +ve n now dah day 8 n day 9 ..but they still wearing mask even when they r sleep.smpai naik rashes di pipi dan dagu akibat pkai mask.4x sehari tukar mask tu.kesiannn
Reply

Use magic Report

Post time 3-3-2022 12:45 PM | Show all posts
kedekek replied at 3-3-2022 12:33 PM
Setuju..kalo si omi mmg kena jolok hdung.gn saliva mmg payahhh nk detect.

My son +ve.buat saliva  ...

GWS ya
Reply

Use magic Report

Post time 3-3-2022 01:36 PM | Show all posts
omicron ni detect hari ke 4 onwards....
sejak ada omicron ni aku baru skali sakit tekak, batuk, demam (kejap je) and selsema...serentak..
saliva test mmg kena buat selang sehari...so far mmg negative je...
kat umah pun xde sapa yg sakit...
tapi aku mmg menten pakai mask kat opis wpun x semua pakai..

Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

28-11-2022 12:16 PM GMT+8 , Processed in 0.158744 second(s), 49 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list