CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
View: 1675|Reply: 18

Ini Keaiban-Francisca Peter Sedih Atlet Negara Jual Sarung Tisu Untuk Sara Hidup

  [Copy link]
Post time 17-1-2022 05:17 PM | Show all posts |Read mode
Berita tular mengenai bekas atlet paralimpik renang, Koh Lee Peng yang terpaksa menjual sarung tisu untuk menyara hidup mendapat reaksi dari pelbagai pihak termasuklah penyanyi popular era-90, Francisca Peter yang menganggap perkara yang berlaku sangat menyedihkan bagi ahli sukan.


Menerusi laman Twitter, pelantun Sekadar Di Pingggiran ini memberitahu bahawa berita yang tular itu sangat menyedihkan terhadap wanita dan para ahli sukan.


“Ini sungguh menyedihkan dan paling tidak baik terhadap ahli sukan dan wanita,”tulisnya.


Foto: IG




Tambahnya lagi, dia turut memberitahu bahawa para atlet seharusnya dilayan dengan penuh hormat dan diberikan lebih banyak faedah dan keistimewaan.


“Ini adalah satu keaiban. Mereka seharusnya dilayan dengan penuh hormat dan diberikan lebih banyak faedah dan keistimewaan.”-Francisca Peter







Di ruangan komen rata-rata netizen turut meluahkan rasa sedih terhadap apa yang berlaku terhadap bekas atlet tersebut.


“Sedih untuk membaca mengenai ini. Berharap ada kuasa yang membuka mata dan telinga untuk membantu.”


“Saya tidak percaya ini benar-benar berlaku dalam negara kita. Saya sangat sedih dan malu mengenai hal ini.”


“Sebenarnya, mereka sepatutnya mempunyai perancangan untuk menyokong atlet kelainan upaya ini kerana mereka terdedah terdedah kepada bahaya berbanding dengan atlet biasa. DEan anda tahu, jika orang kelainan upaya lain, mereka mungkin telah mempelajari kemahiran yang lain sewaktu latihan atlet.”




  



Baru-baru ini, seorang warganet di Twitter yang dikenali sebagai @fxwxb menceritakan bahawa dia terserempak dengan seorang bekas perenang paralimpik Orang Kelainan Upaya (OKU), Koh Lee Peng yang menjual sarung tisu di Bukit Bintang untuk menyara hidup.


Sekadar info, Koh Lee Peng pernah mengharumkan nama negara di peringkat sukan paralimpik antarabangsa. Dalam tempoh lima tahun bermula tahun 2001 hingga 2005, beliau pernah meraih tujuh pingat emas dan tiga pingat perak untuk negara.-CARI


Sumber: Murai.my
Reply

Use magic Report

Post time 17-1-2022 05:19 PM | Show all posts
teroknye negara kita. speechless. pastu nk buat kerajaan bertindak kene viral. letih.
Reply

Use magic Report

Post time 17-1-2022 06:29 PM From the mobile phone | Show all posts
fealefea: teroknye negara kita. speechle ...

Btol tuh.. Nk kne viral br bertindak. Gaji pak menteri ratus ribu. Lpas tu nk tmbh lg squad penasihat bertaraf menteri lg. Byk plak duit tang tuh. Tang bantuan atau duit sendiri semendang xde.
Reply

Use magic Report

Post time 17-1-2022 06:32 PM From the mobile phone | Show all posts
atlet kat malaysia ni kena bertaraf LCW, Nicol David dan azizul hasni awang..betul2 outstanding,baru dilayan bak vvip
Reply

Use magic Report

Post time 17-1-2022 06:37 PM From the mobile phone | Show all posts
Kesian……sedih
Reply

Use magic Report

Post time 17-1-2022 06:40 PM | Show all posts
Atlet sekarang pun kena tolak elaun. Petah lagi bekas atlet. Memang teruk. Mana si peja.
Reply

Use magic Report

Post time 17-1-2022 06:42 PM From the mobile phone | Show all posts
Ingatkan kak dib tadi.. Adehh
Reply

Use magic Report

Post time 17-1-2022 07:21 PM From the mobile phone | Show all posts
i ada baca komen kat ig, somebody dari persatuan yg komen. katanya akak ni tak pernah miss daripada bantuan apa2 yg persatuan bagi. memang selalu je dapat bantuan & dia duduk penang. dia selalu ulang alik ke kl temankan kawan & stay kat hotel time kawan ada urusan. after kes jual tisu tu, persatuan panggil & tanya kenapa jual tisu. dia cakap boring duduk saja tunggu kawan kat bilik hotel. itu yg i baca la
Reply

Use magic Report

Post time 17-1-2022 07:57 PM From the mobile phone | Show all posts
hanihan16: i ada baca komen kat ig, someb ...
kalau macam tu, xde isu lah atlet ni nak jual sarung tisu ke sarung tangan ke. Xkan nak harap 100% support financial dari govt juga.. kalau betullah dah ada dpt bantuan.
Reply

Use magic Report

Post time 18-1-2022 10:51 AM | Show all posts
da gumuk kedimpol
Reply

Use magic Report

Post time 18-1-2022 10:55 AM From the mobile phone | Show all posts
Hessa replied at 17-1-2022 06:32 PM
atlet kat malaysia ni kena bertaraf LCW, Nicol David dan azizul hasni awang..betul2 outstanding,baru ...

Tu pun sebab ada banyak brand endorse theyols dan theyols reti manage duit. Kalau tidak rasanya sama juga nasibnya.
Reply

Use magic Report

Post time 18-1-2022 10:58 AM From the mobile phone | Show all posts
Dah ummah yg menyokong org lembab n bodoh tadbir negara asalkan bukan cainis or dap konsepnya mendapatlah
Reply

Use magic Report

Post time 18-1-2022 11:19 AM | Show all posts
How can i ever forget francesca peters...mula jadi fan nya sejak dari dalam peyut lagi....

[youtube]q6Xu52Tm_Bo[/youtube]

Reply

Use magic Report

Post time 18-1-2022 11:28 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by stingeritters at 18-1-2022 11:29 AM

My hats off utk bangsa ini demi sesuap nasi....sedangkheun Bangsa sabsidi kita pula lebih rela baring atas jln....menuntut hak ...dari 'menghinakheun' diri cari sesuap nasi dgn jual tisu merata....

Ahakzzzz
Reply

Use magic Report

Post time 18-1-2022 11:46 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by orkidorkido at 18-1-2022 11:48 AM

Persatuan jawab, mereka ada bagi bantuan sikit sepanjang Covid time. Persatuan pun ada offer kursus kemahiran tapi this athlete tak terima. For me bantuan yang diberi sedikit sangat tapi kalau pandai gunakan kemahiran yang diberi, mungkin boleh ada perniagaan sendiri. Atlit ni pun tak bolehlah harapkan bantuan sepenuhnya. Walaupun berkerusi roda tapi atlit pun kena rajin berusaha sebab masih mampu lagi, tak boleh harapkan bantuan saja. Cuma persoalan aku, kalau betul dia menang pingat sebanyak tu, berapa dia dapat untuk setiap kemenangan tu? Kalau terlalu sedikit sampai nak beli rumah kos rendah pun tak boleh then memang haprak lah Persatuan Sukan sekarang
Reply

Use magic Report

Post time 18-1-2022 01:18 PM | Show all posts
benda ni bukan kt malaysia je..tp 1 dunia..aritu ai tgk kat China..bekas medallist olimpic lg ke apa klu x silap..pun duk mengemis kat stesen keretapi..
apapun..mudah2 an atlit tu dpt dibantu..bertabahla sis
Reply

Use magic Report

Post time 18-1-2022 01:39 PM | Show all posts
There are always two side of the story.
Adekah die jual sbb xdpt bantuan? Or die jual sebab saje2 seronok.
Orang ni bercakap as if macam keje2 cmni sgt hina dan atlet, or retis x bley buat, sbb kene jaga darjat.
Reply

Use magic Report

Post time 18-1-2022 01:42 PM From the mobile phone | Show all posts
Rasanya pernah baca sorg lagi ex paralimpik yang buat part-time job nyanyi tu kan? Lagi fav yang selalu orang minta lagi Ella tu.. so tiap kali nnyi lagu tu mesti dia nanges. lupa la baca dekat mana..
Reply

Use magic Report

Post time 18-1-2022 05:29 PM | Show all posts
noks... kita ni penduduk 30 juta jah... menteri berderet ramai... lepastu lantik lagi penasihat tiap2 portfolio... tak cukup tu lantik duta china la timur tengah la... bila banjir semua bercuti oversea noks... anak bersalin hospital oversea, study kolej oversea, akaun bank oversea.... takpela janji bukan cina DAP yang memerintah khennnn... habis felda2 dijual katanyehhh
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Forum Hot Topic



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

20-5-2022 09:21 AM GMT+8 , Processed in 0.090600 second(s), 21 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list