CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
12Next
Return to list New
View: 2762|Reply: 25

Hantu Vietnam

  [Copy link]
Post time 29-12-2021 10:49 AM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Cerita ni dari kawan opis aku, Shima.

Cerita ni terjadi masa tahun 2020, bulan 9. Best masa tu sebab takde covid menular lagi.
Company aku buat trip pergi Vietnam tapi aku tak pergi walaupun free je. Bukannya pergi melawat candi2 sejarah dekat situ. Banyak pergi shopping complex je.

Berbalik dari cerita Shima ni. Dia berkongsi bilik dgn opismate lain. Dalam 4 orang termasuk dia. Shima, Ida, Mira (bukan basic), Bella.

Kebetulan masa tu Ida ni datang bulan. Tapi ok je la sebab dorang fikir Vietnam ni bukan tempat angker macam Malaysia, tak boleh itu ini masa period takut hantu kacau.

Malam pertama tu, dorang tak tidur pun, buat pillow talk, joget2, karok2 dalam bilik. Shima pulak malas nak join dorang huha2 dekat atas katil tu. Dia pun nak iron baju utk dinner malam esoknya. Dia cari iron dekat almari baju, dia bukak je pintu almari tu, tetiba ada kepala jenguk keluar dari almari tu. Terkejut dia masa tu sampai tak boleh bergerak.

Mula2 kepala tu pandang Ida, masa kepala tu nak masuk balik dalam almari, kepala tu pandang Shima. Lagi Shima terkejut, sebab kepala tu mcm muka Ida.

Shima cepat2 tutup pintu almari & tengok kawan2 lain. Dia ingatkan kawan2 lain nampak yg dia nampak, rupanya dorang still berjoget sakan dekat katil & jarak katil dgn almari tu tak sangatlah dekat..

Shima cakap dekat aku, ingatkan Vietnam ni hantu dia lain dari hantu Melayu. Aku jawab "sama je, nak pulak dulu kita ni satu kerajaan".

Berhenti setakat ni je. Sebab Shima tanya aku kerajaan apa Melayu dgn Vietnam. Dia tak tau. Aku cakap kerajaan Champa. Bagus jugak la dia cerita, boleh dia tambah ilmu sejarah kerajaan Melayu Lama. Aku siap promote dia baca Cari Forum bod sejarah.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 29-12-2021 12:25 PM From the mobile phone | Show all posts
Baru perenggan pertama dah tahu cerita kencing...lepastu ada hati nak hijack story orang lain.

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report

Post time 29-12-2021 12:27 PM From the mobile phone | Show all posts
Bahasa Champa dengan Bahasa Melayu tu ibarat Bahasa Iban dengan Melayu.

Iban tu Melayu ke?

Memandai je ko ni
Reply

Use magic Report

Post time 29-12-2021 12:28 PM From the mobile phone | Show all posts
Lebih baik kau cerita Hantu Raksasa Bota kat Kampung ayah ko je....tak pun ko share resepi Telur tuntung rebus lagi better
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 29-12-2021 03:18 PM From the mobile phone | Show all posts
Note: Thread has been banned by manager
Reply

Use magic Report

Post time 29-12-2021 04:08 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by keane.somewhere at 29-12-2021 04:10 PM
Kurex replied at 29-12-2021 03:18 PM
Ni baru badan.. jangan sampai aku dedahkan muka kau. Jangan sampai forumer dekat sini tau muka seb ...


Ko buat macam pembaca semua bodoh tak tahu Bahasa Melayu... ko fikir orang bodoh tak tahu dialect2 Melayu sampai ko nak masukkan Champa tu sebagai Melayu.

Aku tak pernah dengar pulak Dialect Champa....yang aku tahu Bahasa Champa yang bermaksud Champa tu bukan Melayu walaupun dln rumpun Austronesian.

Tak payah nak bodoh kan orang la.

Even nama Kedah Tua, Lembah Bujang, Sg Batu tu semua bukan nama original Kerajaan asal kawasan tu....nama yang diberi zaman terkemudian (sekarang)

Tak payah bodoh kan orang
Reply

Use magic Report

Post time 29-12-2021 04:17 PM From the mobile phone | Show all posts
Kurex replied at 29-12-2021 03:18 PM
Ni baru badan.. jangan sampai aku dedahkan muka kau. Jangan sampai forumer dekat sini tau muka seb ...

Jangan tunjuk sangat bodoh tu...simpan sikit.

Dah la cerita pun time Covid menular ..dikatanya tengah tak menular....siap boleh buat company trip tahun 2020 wooooo.

Lepastu cakap Champa tu Melayu....ko cakap Champa tu Melayu serupa la engko cakap Kadazan Iban tu Melayu
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 29-12-2021 04:33 PM From the mobile phone | Show all posts
keane.somewhere replied at 29-12-2021 04:08 PM
Ko buat macam pembaca semua bodoh tak tahu Bahasa Melayu... ko fikir orang bodoh tak tahu dialect2 ...

Setakat tahun tu boleh diubah, sejarah kalau salah boleh betulkan. Yg tak betul bila kau masuk bod misteri tapi cerita kehidupan songsang kau.. heyyyy dah la ramai jijik dgn cerita gayah kau. Lepas tu nak lepas amarah, bukak benang pasal keburukkan kaum lain, hina mak bapak orang. Orang tak nampak pun baiknya diri kau. Kenyataan, kau duduk mana pun tetap orang benci, jijik, hina, keji kau. Hakikat yg susah ditelan. Macam mana buruknya fizikal kau, mcm tu la hati kau. Tak sedar diri lagi ke? Tengok la mana2 kau pergi, orang benci kau. Kau bukak benang pun orang pandang hina dekat kau. Benang kau sendiri pun orang datang semata nak maki hamun kau. Memang dekat mana2 diri kau takkan diterima selagi perangai kau tu tak diubah. Macam aku cakap, lepas ni kau reply aku, aku anggap salakan anjing kurap merayu mintak makanan dekat bawah kaki aku.
Reply

Use magic Report

Post time 29-12-2021 04:35 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by keane.somewhere at 29-12-2021 04:41 PM

Kerajaan Champa zaman tu Kerajaan Hindu Cham....celah mana Melayu.

Islam nak masuk situ berperang ....sampai orang Cham menganut 3 agama serentak utk toleransi agama.

Celah mana ko nak kaitkan budaya Melayu dengan Cham...budaya so called Melayu sekarang Basis dari Kebudayaan Klasik yg terbentuk zaman Melaka-Johor-Riau-Lingga

Even Kelantan yg bertutur Dialek BM Tua pun kental budaya Hindu lagi..camne ko nak kaitkan Cham yg bukan penutur Dialek BM dengan Melayu Malaysia berbasiskan budaya Klasik terbentuk dari Kepulauan Riau Dan Melaka tu
Reply

Use magic Report

Post time 29-12-2021 04:38 PM From the mobile phone | Show all posts
Kurex replied at 29-12-2021 04:33 PM
Setakat tahun tu boleh diubah, sejarah kalau salah boleh betulkan. Yg tak betul bila kau masuk bod ...

Ko baca post aku nombor 9...aku nak tengok kaitkan sejarah Cham celah mana terkait dgn Melayu.

Zaman era Malaysia baru orang2 Cham belajar secara betul agama Islam dan Bahasa Melayu dgn kemasukan buku2 dan tenaga pengajar ke Kemboja Dan pengambilan pelajar ke sekolah pondok di Malaysia.
Reply

Use magic Report

Post time 30-12-2021 03:57 PM From the mobile phone | Show all posts
Celah mana kerajaan Champa bukan Melayu nih..Kerajaan Champa kerajaan Melayu tearawal , abad ke 2..memang area dia kat tempat Vietnam tu..Vietnam tu mmg dulu asalnya lingkungan kerajaan Melayu..Leaps tu baru kalah dengan dengan Dai Viet..ko nak sangkal kenyataan Prof sejarah yang dah lama buat kajian ke? Ko kata Kerajaan Hindu..Hindu tu agamanya bukan orangnya..macam kerajaan Majapahit n Srivijaya ler..ko nak tahu lebih baik ko baca buku teks Sejarah  budak f2 sekarang..
Reply

Use magic Report

Post time 30-12-2021 04:02 PM From the mobile phone | Show all posts
kerajaan champa bahasa dan tulisan - Google Scholar
https://scholar.google.com/scholar?hl=en&as_sdt=0%2C5&q=kerajaan+champa+bahasa+dan+tulisan&oq=kerajaan+cham#d=gs_qabs&u=%23p%3DmbE8e8mgU9EJ
Reply

Use magic Report

Post time 30-12-2021 05:25 PM | Show all posts
nanti sambung cerita ya @Kurex
Reply

Use magic Report

Post time 30-12-2021 09:35 PM From the mobile phone | Show all posts
Nozot replied at 30-12-2021 03:57 PM
Celah mana kerajaan Champa bukan Melayu nih..Kerajaan Champa kerajaan Melayu tearawal , abad ke 2..m ...

Celah mana Melayu Nye...Sila tunjuk
Reply

Use magic Report

Post time 30-12-2021 10:35 PM From the mobile phone | Show all posts
Nozot replied at 30-12-2021 07:57 AM
Celah mana kerajaan Champa bukan Melayu nih..Kerajaan Champa kerajaan Melayu tearawal , abad ke 2..m ...

aku konfius la. kerajaan champa bukan kerajaan melayu ke?


“Melayu Champa yang membina Empayar Champa di Vietnam pada abad ke-2 mencapai zaman kegemilangannya pada abad ke-7 hingga ke-10 dan menerima pengaruh Islam sekitar abad ke-10 yang dibawa pedagang Arab.

Bagaimanapun, empayar berusia 1,643 tahun itu jatuh pada awal abad ke-19 berikutan peperangan dan tekanan daripada Kerajaan Annam yang muncul di utara Vietnam dan selatan China.

Peperangan itu menjadikan Melayu Champa sebagai pelarian termasuk raja terakhirnya, Po Con yang beragama Islam dan turun takhta pada 1822 untuk mencari perlindungan di Kemboja.”
Reply

Use magic Report

Post time 30-12-2021 10:59 PM From the mobile phone | Show all posts
apa yang menjadikan sesuatu kerajaan itu melayu?
bangsa rakyatnya atau bangsa rajanya? bangsa bangsawannya? bahasanya? tulisannya? agama anutan rajanya?

melayu skrg tak reti baca tulisan melayu dulu.  sebelum wujudnya jawi tulisan apa kita pkai?  rencong ke? pallava ke? tulisan apa yang membentuk bahasa sanskrit? org melayu dulu ada juga guna bahasa sanskrit. bumi, satria, aksara, angkasa, bidadari, bangsawan, melati, menteri yada yada yada tu sume sanskrit. atau bila datangnya islam baru kita digelar melayu? habis nenek moyang kita bangsa apa? jadi bangsa melayu ni bangsa yg amat muda. baru wujud masa islam mai. tak layak claim kepulauan melayu pun.

bagaimana sejarawan classified sebuah kerajaan melayu? hmmm pening nyah
Reply

Use magic Report

Post time 31-12-2021 07:23 AM From the mobile phone | Show all posts
ellejo replied at 30-12-2021 10:59 PM
apa yang menjadikan sesuatu kerajaan itu melayu?
bangsa rakyatnya atau bangsa rajanya? bangsa bangsa ...

Yup Melayu sejenis bangsa yang baru.

Basis Kebudayaan Melayu yg dipakai Malaysia adalah Kebudayaan Riau (Bentan Lingga Dan Melaka)..ini dipanggil era permulaan Melayu Klasik ...Dan Melayu Kuno tu terlalu banyak Varian antaranya Jakun (Proto Melayu)

Kepulauan Melayu nama yang dibagi anthropologist Barat ..bukan dari naskah2 Melayu. Dan Semenanjung Malaysia bukan dalam geografi Kepulauan.
Reply

Use magic Report

Post time 31-12-2021 07:48 AM | Show all posts
covid belum menular sept 2020??

Reply

Use magic Report

Post time 31-12-2021 11:31 AM | Show all posts
Jappp...mokcu kompius......ini board sejarah ke misteri??
Kalau board misteri betul laa sept 2020 belum ada kobid
dan lagi misteri melayu tu bangsa baru.....
Reply

Use magic Report

Post time 31-12-2021 11:33 AM | Show all posts
TT salah tahun la tu. mesti nak cakap tahun 2019. sejak PKP bersiri ni aku pun selalu lari timeline. 2 tahun macam kosong je. kerap je keliru tahun.
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Forum Hot Topic



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

28-6-2022 09:00 AM GMT+8 , Processed in 0.096448 second(s), 27 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list