CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
12Next
Return to list New
View: 3690|Reply: 31

Siapa yang duduk rumah bertingkat, normal ke benda ni?

[Copy link]
Post time 27-12-2021 11:25 AM | Show all posts |Read mode
Edited by yebit157 at 27-12-2021 11:26 AM

Hai guys. nak tanya sesiapa yang duduk rumah bertingkat, normal ke bunyi dari tingkat atas macam tapak kaki orang, bunyi benda jatuh berulang, bunyi tarik perabot? sebab ni kali pertama i duduk rumah bertingkat so tak ada pengalaman. sebab selalu sangat bunyi bunyi tu i dengar, lagi lagi yang tarik perabot tu. i husnuzon juga kot jiran atas tu rajin betul ubah perabot kadang tu nak je pergi jenguk rumah atas tanya, tapi husband tak bagi. normal ke benda ni?
Reply

Use magic Report

Post time 27-12-2021 11:37 AM | Show all posts
bagi saya normal jer.. kadang2 bukan rumah yang betul atas kita pun yang buat bising tapi bawah atau tepi.. tapi bunyi macam dari atas rumah kita. tapi kalo dah selalu sangat dan pada waktu yg tak sepatutnya selalu sgt, macam pukul 2 -3 pagi. kata org tu sebenar gangguan rumah kita especially kalo dengar bunyi guli. entahlah lebih baik tanya pada yang pakar.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 27-12-2021 11:54 AM | Show all posts
Bholatchomel replied at 27-12-2021 11:37 AM
bagi saya normal jer.. kadang2 bukan rumah yang betul atas kita pun yang buat bising tapi bawah atau ...

ye ye betul selalu sangat bunyi tu dari orang atas. kiri kanan tu tak ada pula. tapi bunyi guli tu tak pernah lagi, cuma bunyi benda jatuh then jatuh lagi.

Reply

Use magic Report

Post time 27-12-2021 10:47 PM From the mobile phone | Show all posts
rumah atas aku time tgh kosong dulu selalu bunyi tgh mlm perabot kene seret, guli etc. tapi bila dah ada penghuni ni, langsung xde dah dgr bunyi2 tu..haha
Reply

Use magic Report

Post time 28-12-2021 02:46 AM From the mobile phone | Show all posts
Rumah mertua rumah teres dua tingkat tapi asal masuk pukul doblas malam sampai pukul tiga lebey kurang, denga ada bunyi orang naik tangga. Turun naik turun naik. Rajin betol. Aku agak dia tengah buat senaman kecikkan peha dan mantopkan bumbum. Agaknya laaaaa
Reply

Use magic Report

Post time 30-12-2021 08:47 AM From the mobile phone | Show all posts
normal ka weh? sejak laki aku takde, aku duduk rumah ni seram sejuk rasanya.
Reply

Use magic Report

Post time 30-12-2021 11:28 AM | Show all posts
normal lah
rumah aku tingkat atas so atas tu tangki ayo
ate tak dapat nak menyalahkan sesapa

so bunyi mcm deme2 ni berlari kat dinding
hari2 memaki
kalau org dgr mesti mcm bunyi mak marah anak
Reply

Use magic Report

Post time 30-12-2021 12:55 PM From the mobile phone | Show all posts
Dah biasa dgr bunyi perabut kena alih tgh2 mlm.. kkdg bunyi ketuk mcm bertukang tu

Ntah x rasa apa pun lantak ko la kjap nnti benti lah



Reply

Use magic Report

Post time 30-12-2021 03:42 PM | Show all posts
tak normal sebenarnya..selalu2 la baca / pasang Surah Al-Baqarah..sebenarnya bunyi2 tu gangguan dari rumah kita sendiri sebenarnya...
Reply

Use magic Report

Post time 30-12-2021 04:31 PM | Show all posts
Rumah meols masa bersekolah dahulu pong walau tak bertingkat, malam2 dengar jiran meols bertukang la, main guli la, tumbuk lesung batu la. Sampai mak meols kata hai malam beno jiran ni dok masak. Last2 mak meols borak dengan jiran, deyols kata, lah ingatkan rumah weols.

Sejak itu mak meols tak tanya jiran weols lagi dah. Kalau dengo bunyi memasing diam jah.
Reply

Use magic Report

Post time 1-1-2022 01:06 PM From the mobile phone | Show all posts
Rumah aku duk lagi heran..bunyi guli berdenting2..btw aku duk tingkat paling atas, tgkt 17
Reply

Use magic Report

Post time 1-1-2022 07:23 PM | Show all posts
bertabahlah hgpa yg umah dok berbunyi sakan

silala carik ustaz utk halau benda yg dok menumpang tuh...ini perkara serius
Reply

Use magic Report

Post time 2-1-2022 10:44 AM From the mobile phone | Show all posts
Tak normal.
Reply

Use magic Report

Post time 2-1-2022 08:15 PM | Show all posts
namr replied at 1-1-2022 01:06 PM
Rumah aku duk lagi heran..bunyi guli berdenting2..btw aku duk tingkat paling atas, tgkt 17

Kata orang, kalu bab guli ni, sah2 adik T*Y*L atau budak kecik...rumah aku time bujang & duk sorang dulu selalu dengar bunyi guli jatuh dr tangga, masa tu ingatkan anak2 jiran tu yg main..ms diorg nak pindah, baru terbukak cerita rupanya ada 'budak' sekor dalam rumah tu.. jiran aku ckp, dia dapat tahu, bila ajak anak dia keluar dr bilik dia mesti dia jawab, jap,jap mak...tengah main dgn 'kawan', bila tanya mana kawan, tuuuu kat bucu dinding tuuu...x nampak pape pun...... Skrg ni aku pun dah beranak pinak & rumah sebelah dah jd tadika, so far takde lagi dah bunyi2 tu... mgkin skrg ramai dlm rumah kot, dia takut nak nyakat haha

Reply

Use magic Report

Post time 6-1-2022 08:43 AM From the mobile phone | Show all posts
Pernah kena duduk apartment dulu..
Apartment pulak dekat dgn hutan, kawasan sunyi je.
Tengah tidur terkejut dengar bunyi almari jatuh berdebuk kat lantai..lepas tu macam kena seret.
Ada sekali dengar bunyi tapak kaki macam budak2 lari ke atas
Guli2, duit syiling berbunyi kat lantai selalu juga dengar.
Sekarang ni dah ada orang duduk kat atas tapi kejaplah duduk..bertukar ganti orang sewa.
Reply

Use magic Report

Post time 6-1-2022 02:35 PM | Show all posts
kalau ada jiran di atas, bolehlah kita anggap jiran tu yg buat bising, nak sedapkan hati. adatlah tinggal di rumah bertingkat kan..
tapi kalau xde jiran di atas, moleklah selalu2 pasangkan ayat quran dalam rumah sendiri, sbb org2 dulu kabo bukan rumah atas yg buat bising tu, melainkan dalam rumah kita sendiri
kalau ada jiran pun, takde salahnya kalau pasangkan ayat2 quran, lebih2 lagi baca sendiri.
Reply

Use magic Report

Post time 6-1-2022 08:37 PM From the mobile phone | Show all posts
Dulu masa baru pindah rumah ( rumah atas belum ada org tinggal) tiap2 malam start pukul 10.30 malam jer mesti dengar bunyi macam org golek guli ( lebih tepat lagi macam bunyi paku yg jatuh banyak2). Pernah juga sekali aku jerkah suruh diam. Diam kejab bunyi tu lepas tu dia hempas terus guli/ paku tu. Terkejut aku terus diam.. hihihi. Alhamdulillah bila rumah atas dah ada penghuni bunyi tu terus hilang.
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2022 08:30 AM | Show all posts
buka atau baca ayat ruqyah setiap hari. lama2 beransur hilang...
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2022 01:05 AM | Show all posts
iol kerja ikut waktu US, so rasanya mesti rumah bawah ak duk seram selalu dgr bunyi kerusi kene tarik tgh2 malam.

Kesimpulannya, xsemestinya ade bende halus, just that korang kene consider ade org yg kene keje malam or berjaga malam mcm iol ni . huhu
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2022 11:46 AM | Show all posts
kadang-kadang bunyi tu bukan jiran pun, bunyi just dalam rumah sendiri je, boleh cuba check.
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

26-6-2022 10:02 PM GMT+8 , Processed in 3.313796 second(s), 21 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list