CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
View: 7577|Reply: 97

"Penat Bukan Alasan!" Sikap Mendesak Sheikh Muszaphar Paksa Anak Dibantah Netizen

  [Copy link]
Post time 13-12-2021 03:08 PM | Show all posts |Read mode
Setiap ibu bapa mempunyai cara masing-masing untuk mendidik anak supaya menjadi orang yang berguna pada masa hadapan dan sudah pasti tidak mahu anak-anak membuang masa dengan aktiviti yang tidak berfaedah.


Begitu juga dengan Sheikh Muszaphar yang seringkali berkongsi rutin harian hidupnya bersama anak-anak tercinta. Namun, tidak semua cara didikan itu mendapat pujian pengikutnya.


Foto: Instagram Sheikh Muszaphar




Pada perkongsiannya hari ini, dia sempat bertanyakan kepada pengikut di Instagram adakah cara didikannya terlalu mendesak. Majoriti memuji tapi ada juga membalas dengan komen negatif yang mengatakan dia begitu memaksa anaknya.



Foto: Instagram Sheikh Muszaphar





Video yang dikongsi itu menunjukkan anak lelakinya, Adam dan Noah sedang dalam keletihan sehingga tertidur dalam kereta untuk pergi ke kelas renang. Tapi kebanyakkan ibu bapa yang mengikuti Instagram bersetuju dengan caranya yang 'memaksa' anak untuk melakukan aktiviti.


  



Dia turut menegaskan walau penat macam mana sekalipun, rutin pembelajaran tetap diteruskan dan penat tidak boleh dijadikan alasan.


Malah dia juga ingin menambah lagi rutin hidup anak-anak lelakinya dan percaya lama-kelamaan mereka akan terbiasa dengan rutin baru ini.


  



Jika anda seorang ibu bapa, adakah anda turut melakukan perkara yang sama pada anak dengan cara memaksa mereka mengikut rutin yang ditetapkan? - CARI
Reply

Use magic Report

Post time 13-12-2021 03:26 PM From the mobile phone | Show all posts
Tak payah ler tanya am i pushing them too much.obviously he doesnt need any opinion pong! Hadoilah sheikh oi.tp i suka je tgk anak2 heols
Reply

Use magic Report

Post time 13-12-2021 03:29 PM From the mobile phone | Show all posts
gitule nak sangatttt kan jd bapak2 terpaling bagus ni kan sbb nk pujian dr netizen
lps dpt kecaman,. kemain defensive
Reply

Use magic Report

Post time 13-12-2021 03:41 PM From the mobile phone | Show all posts
Lantak dia la..anak dia...dia lebih kenal anak dia.. pushing pun..for their best..harapnya la..better la dari biar anak terkinja2 layan TikTok
Reply

Use magic Report

Post time 13-12-2021 03:47 PM From the mobile phone | Show all posts
dia angkasawan negara kan? bila pegi angkasa lagi? ke tak pegi dah?
Reply

Use magic Report

Post time 13-12-2021 04:01 PM From the mobile phone | Show all posts
Dulu selalu perasan anak2 dia mmg kalau ada masa senggang sikit mst tido. Even otw nak ke sekolah ke. Mcm x cukup rehat. Sian budak2 tu.
Reply

Use magic Report

Post time 13-12-2021 04:03 PM From the mobile phone | Show all posts
anak dia, lantak dia la haha esok yg berjaya pon anak dia gakkkk.. anak kau? beli honda, kawen pinjam loan kat bank.. anak 3 pon blom habis bayar hoho
Reply

Use magic Report

Post time 13-12-2021 04:05 PM | Show all posts
kalau nk layan komen2 negatif, mmg kelaut la jawabnya... yg aku penah dgr, slh satu cara nk pastikan anak2 x terleka atau jauh dr gejala sosial adalah dengan memberikan mereka hobi.. dia as parent pon penat juga sbnrnya.. nk hntr anak pergi balik dari 1 tempat ke 1 tempat.. nk hafaz quran dgn anak2.. nk tgk homework anak2.. jarang2 ada parent boleh buat mcm ni..
Reply

Use magic Report

Post time 13-12-2021 04:09 PM | Show all posts
sebab dia terpaling angkasawan dia rasa dia terpaling hebat kat malaysia ke? macam nak mati tgok jadual budak-budak tu...kesian gila... jadual masak memasak bersama Atok Chef Mail Rebung takde ke sis musz? ehhh ter'sis' pulak.... biasalah...apak-apak fonen ni biasanya feeling lebih sikit kan...anak takleh kalah ngan orang...
Reply

Use magic Report

Post time 13-12-2021 04:10 PM From the mobile phone | Show all posts
Ok lah dia ambik berat pasal anak2 dia....daripada buat anak tapi tak tau jaga sibuk isap gam, pukul anak lagi kesian....
Reply

Use magic Report

Post time 13-12-2021 04:11 PM From the mobile phone | Show all posts
prince_marhaen replied at 13-12-2021 04:09 PM
sebab dia terpaling angkasawan dia rasa dia terpaling hebat kat malaysia ke? macam nak mati tgok jad ...

bukan angkasawan pun
tp space tourist jahh
Reply

Use magic Report

Post time 13-12-2021 04:12 PM | Show all posts
cmf_premierleag replied at 13-12-2021 04:11 PM
bukan angkasawan pun
tp space tourist jahh

heols feeling bawak 100 naskah dan spesimen bahan ujikaji malaysia bawak ke angkasa okeh... angkasawan saintis gitu....terpalingggggg!!!
Reply

Use magic Report

Post time 13-12-2021 04:28 PM From the mobile phone | Show all posts
Anak kembar dia yang Eusoff dan Emilia tu comel sangat. Especially Emilia. Macam happy baby gitu..
Reply

Use magic Report

Post time 13-12-2021 04:45 PM From the mobile phone | Show all posts
Ala I rasa dulu I sekolah rendah pun jadual padat. Pagi sekolah, petang sekolah agama, balik sekolah main kejap, sambung mengaji lepas maghrib, lepas tu buat kerja sekolah.
Budak2 ni energy banyak. Aku tengok anak buah aku pun dok mainnn je seharian, malam baru tidur.
Semua budak pun macam ni, tinggal parents mampu dengan tak je nak bagi aktiviti yg berkualiti.
Reply

Use magic Report

Post time 13-12-2021 04:59 PM | Show all posts
penat2 juga...apsal dok depan takde carseat ni..tali pinggang pun tak pakai..ke bagi tido kejap kat situ? kenapa tak rehat kat seat belakang?  ke seat belakang ada car seat utk baby..ish [jg betul soalan aku
Reply

Use magic Report

Post time 13-12-2021 05:02 PM | Show all posts
suruh anak macam tu macam ni tapi kau safety anak pun tak kisah..
tak boleh ke suruh dorang duduk dalam kereta properly..
pakai seat belt or child seat untuk safety..
Reply

Use magic Report

Post time 13-12-2021 05:16 PM From the mobile phone | Show all posts
budak2 tu baru 4 tahun.. klu sekolah rendah, aku boleh faham lg.. ntah sukeatilah, anak ko kan.. aku tak sampai hati kerah budak 4 tahun.. setahu aku 4 tahun masih di usia bermain
Reply

Use magic Report

Post time 13-12-2021 05:42 PM From the mobile phone | Show all posts
Tak ada apa la. Ok la sheikh muzafar tu.
Yang bising2 ni mesti mak bapak yang jamu anak mcm tuan besar dalam rumah. Anak di suap dgn gadget. Sampai ke meja makan pun anak mengadap gadjet. Berlemak sungguuh
Reply

Use magic Report

Post time 13-12-2021 06:20 PM From the mobile phone | Show all posts
Ok je sbb kids ni banyak energy. Kita je yg dah kertu rasa penat
Reply

Use magic Report

Post time 13-12-2021 06:31 PM | Show all posts
cmf_premierleag replied at 13-12-2021 03:29 PM
gitule nak sangatttt kan jd bapak2 terpaling bagus ni kan sbb nk pujian dr netizen
lps dpt kecaman,. ...

yelahh kann...senang org amik dia jadi duta product2 parenting nih

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

16-5-2022 12:52 PM GMT+8 , Processed in 0.087444 second(s), 21 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list