CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
View: 3956|Reply: 140

[Tempatan] Subjek BM makin sukar, sampai cikgu pun tak pasti jawapan.silibus darjah satu mcm tingkatan 1.Korang setuju?

  [Copy link]
Post time 4-12-2021 10:30 AM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
KUALA LUMPUR – Setiausaha Agung Kesatuan Perkhidmatan Perguruan Kebangsaan (KPPK), Wang Heng Suan berkata, silibus Bahasa Melayu sekolah rendah telah diperdalam secara berperingkat selari dengan usaha kerajaan untuk memperkasakan bahasa itu.

Beliau berkata, berbanding Bahasa Melayu yang semakin dalam, mata pelajaran lain tidak tidak menunjukkan perbezaan ketara.

Katanya, di peringkat sekolah menengah pula, subjek Bahasa Melayu juga semakin susah sehingga ada cikgu yang tidak yakin sama ada mereka betul atau sebaliknya dalam perkara tertentu, malahan berlaku perdebatan.

Heng Suan berkata demikian kepada China Press sebagai mengulas laporan bahawa ada cikgu yang berpendapat Bahasa Melayu darjah satu di sekolah rendah seperti Bahasa Melayu tingkatan satu di sekolah menengah.

Mengulas lanjut, Heng Suan berkata, Kementerian Pendidikan selalu mengajak pertubuhan pendidikan termasuk KPPK untuk berdialog semasa mengubah silibus pelajaran.

Katanya, KPPK juga pernah menyeru kerajaan supaya jangan menjadikan Bahasa Melayu terlalu susah, tetapi seruan itu tidak diterima Kementerian Pendidikan.

https://malaysiagazette.com/2021/12/02/subjek-bm-makin-sukar-sampai-cikgu-pun-tak-pasti-jawapan/

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2021 10:49 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Suchi at 4-12-2021 10:51 AM

Hat 5 tahun pun susah2 gak, terutama yg dh kena tulis ayat panjang2.
Anak iols tak suka langsung bab tulis semula ayat tu, takat kaler, bulatkan nombor, surih balik huruf atau nombor, suai padankan gambar ke apa.
Nih satu muka surat tu ada 4 gambar dgb ayat setiap satunya 2 baris utk disalin semula mmg la bebudak ni tak suka sbb aktiviti tu membosankan tak sepadan ngn umur depa.
Dia lagi suka buat projek sains tanam pokok togeh ka, warnakan kulit telur ke, diy tanah liat guna tepung gandum ke, nyanyi lagu kobid ke,menari dan berlari ngn kenkawan.
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2021 11:09 AM From the mobile phone | Show all posts
Setuju 100% sbb anak bongsu aku darjah 1 & mmg patut buku teks BM darjah 1 kene rombak.  Soalan KBAT tu tak payah lah include dalam tahap 1. Yg paham KBAT tu maybe 10% out of the whole population of std 1 kids, tapi lagi 90% tu terkontang kanting tertinggal. Ape KPM lebih pentingkan yg 10% tu sekaligus menafikan hak 90% bdk2 tak lepas pemikiran KBAT?  
Bab tatabahasa mcm tulis ayat tersurat & tersirat, kata kerja aktif transitif & pasif tu mmg too early for bdk darjah 1. Patutnya bdk2 darjah 1 kene tekankan kemahiran 4M. But lucky for my kid, aku ni SAHM dpt pantau dia. Pas kelas abis, aku terangkan balik apa yg dia belajar. Tapi mmg mencabar gak nak bagi dia faham ikut logik akal bdk darjah 1.
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2021 11:15 AM | Show all posts
Aku darjah satu baru nak kenal huruf.. budak darjah satu sekarang kena buat ayat, subjek & prediket.. 20 tahun akan datang.. keluar dari perut mak terus dah boleh buat karangan. Masa zygot dah kena belajar kenal huruf…
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2021 11:27 AM | Show all posts
silibus makin susah..subjek makin banyak..mengalahkan negara2 maju katanya..
tp guna tong sampah pun xreti
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2021 11:35 AM From the mobile phone | Show all posts
Aku darjah satu pun baru cikgu nk start ajar abc
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2021 11:40 AM From the mobile phone | Show all posts
rikiruj replied at 4-12-2021 11:15 AM
Aku darjah satu baru nak kenal huruf.. budak darjah satu sekarang kena buat ayat, subjek & prediket. ...

Hahahah

Tulah bila aku kata early edu penting, forumer berdrama dia lagi pandai bela anak. Gi la beli buku rujukan darjah 1 tu level mana. Baru kau tau anak struggle tak struggle

Dari awal la ko nak tau kena makan ceklat minda, kismis ruh, tusyen
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2021 12:10 PM From the mobile phone | Show all posts
Setuju 200% susah nak mampuih.. jenuh nak explain kat anak. Perkataan pun susah-susah mana la budak nak faham
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2021 12:30 PM | Show all posts
Ank3 i sekoq pn xdak i intro apa2. Lantaq p la dlu. Lyn la hgpa cocomelon tu smpai muntah ijo. Semua antaq kiddies umoq 5tahun then baru i pantau apa yg cikgu dia ajaq dr sek kt umah. Masuk tahap 2 baru p tuition,not much i can help with. Syllabus dia susah weii..hahahaha..gibab nk ajaq sendri kesian ngn nasib budak2 la ni. Padan la depa makin xminat p sekolah. Apa laaa cream of the crop dlm kpm tu pikiaq nohhhh
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2021 12:51 PM | Show all posts
Edited by mbhcsf at 4-12-2021 09:50 PM

my friend dia ade master by research , ajaq anak umoq 9 thn, 11 thn kot sains , dah ade perkataan inferen , geleng kepala kawan i ...
ade satu  yg memang call DBP nyer pakar bahasa terus bila tengok  ayat anak dia buat betul and cikgu tu buat salah , bukan kiasu sangat cuma dia nak betulkan cikgu tu...hahaha
sebenarnya subjek bahasa melayu ni nak mantap dan bagaimana nak tunjukkan kemantapan tu bukan susah

just didik budak baca bhn makalah berkualiti kalau tak dan/sempat  baca buku sastera  hujan pagi ke ape ke semua tu, dewan masyarakat dan dewan siswa  bagi anak anak  baca majalah ni seawal usia 11 thn pun, boleh je, di samping majalah komik budak yg bagus dan ade unsur pendidikan. Then, nak tunjukkan kemantapan bahasa tu sila ajar perubahasa dan tunjuk macam mane nak gune dalam ayat and klausa karangan...kerap bincang isu semasa atau isu yg makalah tu ketengahkan, then baru minda depa matang and belajar analisis.
bila buat karangan - rujuk artikel berkenaan '" text structure" or textorganization  in BI macam mane nak rangka karangan, or sapa yg nak ajaq anak buat composition english - just google text organization, topic sentence......then tambakan kekompleksan kosa kata BM dengan membaca.

tu je

yg buat ayat tu sebab nak uji , daya kompleksiti kematangan budak tu  menggunakan intuisi bahasa dia sendiri untuk mengaitkan perkataan kepada frasa and  frasa kepada ayat...u could tell kematangan budak tu intelliigence budak tu ...cikgu yg peka and  hanya profesional ade asas linguistik klinikal boleh detect masalah  berbahasa budak tu kalau dia tak boleh buat ayat ke cara dia guna frasa ke gitu. Adakah ayat dia buat tu age appropriate? dengan ability and norma umur tu.
cer google specific language impairment - ni kena intervensi profesional specch language therapist. Kalau cikgu tu peka  and ada otak dia kena alert bebenda ni and tahu setiap peranan health professional.

tapi ..benda belajar bahasa  ni satu proses...bukan kena kiasu paksa , just pupuk diri sendiri yg suka buat benda macam tu budak akan ikut , budak akan sennag belajar kalau dia tak terasa dia sedang diajar.......benda benda bahasa ni dia proses..



Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2021 01:00 PM From the mobile phone | Show all posts
Tu aku tgk 5 top student kt skola anak agaknya smua 100 per subject. Bygkan anak 85 dh kira b.
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2021 01:04 PM From the mobile phone | Show all posts
Penting sgt ke bm ni sampai nak ajar susah2 punya level.bukan guna masa kerja pun nanti.nak lahirkan ramai pakar bm pun tak guna.nak kerja apa nanti?cukup la kasi bebudak paham bahasa kebangsaan.tak perlu la perkataan2 bombastik tu.tak nampak genius pun kalau terel bm
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2021 01:11 PM From the mobile phone | Show all posts
So, cikgu gelupur ke? Buat apa gred tggi2 tp bodoh. Semua tk thu.
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2021 01:12 PM From the mobile phone | Show all posts
Anak meols tahun 3. Huruf besar kecik pon lom lulus. Apatah lagi nak tulis ayat walaupun meols setiap hari sama-sama membaca buku BM. Latiham yamg kene tulis ayat panjang2 tu meols bagi je jawapan dan suruh dia salin je. Bagi meols latihan menulis bagi expert dulu. Ni yg meols perati tahap anak meols la. Anak org lain mungkin lagi laju dan kefahaman dah mantap.
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2021 01:16 PM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2021 01:17 PM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2021 01:17 PM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2021 01:18 PM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2021 01:18 PM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2021 01:19 PM | Show all posts
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Forum Hot Topic
Happy New Year 2022 Warga CARI!
XimHappy New Year 2022 Warga CARI!
Views : 863 Replies : 93
Sebelum you kahwin dengan your spouse, mcm mana you tau he/she is the one?
Amandaminaj96Sebelum you kahwin dengan your spouse, m
Views : 35775 Replies : 166
Kuin keris v60
owhgeeKuin keris v60
Views : 64682 Replies : 1836
Brand New Massage Chair Kerusi Urut Healthcare Zero Gravity Space Capsule
冷寂雨-紫雨Brand New Massage Chair Kerusi Urut Heal
Views : 20822 Replies : 621
Thermomix
AfnaThermomix
Views : 26887 Replies : 352
Kisah Seram Dingorat Jantan USA.
keane.somewhereKisah Seram Dingorat Jantan USA.
Views : 385 Replies : 14
[KUIZ PERUBATAN MINGGUAN VOL. 7]: Mudah aje, ilmu harian! VOL.7
ipes2[KUIZ PERUBATAN MINGGUAN VOL. 7]: Mudah
Views : 9616 Replies : 556
Wanita maut digilis tren selepas ditolak lelaki kurang siuman
ultra78Wanita maut digilis tren selepas ditolak
Views : 694 Replies : 15
Jom share makanan yg kawan2 makan~vol 1
amirairaJom share makanan yg kawan2 makan~vol 1
Views : 2707 Replies : 286
Doktor beri amaran trend ‘ayam mengantuk’
YgBenarDoktor beri amaran trend ‘ayam mengantu
Views : 1729 Replies : 24



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

17-1-2022 12:03 PM GMT+8 , Processed in 0.116705 second(s), 23 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list