CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
View: 1287|Reply: 7

Scammer - APACASE.MY?

[Copy link]
Post time 29-11-2021 10:37 AM | Show all posts |Read mode
Salam,

17/11 lalu I dapat email yang mengatakan I ada buat purchase 1 rfid card sleeve. Harga RM5 dan postage RM8. Total RM13. Payment di buat dalam online bank transfer.

Persoalannya :
I tidak buat pun purchase tersebut. Yang menghairankan : nama, alamat dan no hp semuanya betul. I cari dalam internet tetapi tiada pun such product. Apacase.my webpage -tiada apa2. Hanya tulis 'thank you for supporting digital ....'

Mula2 ingat maybe ada orang purchase dan nak beri card sleeve tu tapi sampai sekarang takda pun.

I risau takut ni scammer dan dia akan ambil my bank account details dan curi duit dalam situ sebab dah ada my details ie hp no dan alamat.

Pertanyaan:
-  Pernah kah forumer disini menerima such email macam ni?
- Boleh kah scammer ni curi duit dalam my bank account?

Adakah modus operadi mereka:
suruh I contact mereka. Pastu mereka minta my account bank details untuk verify yang I buat those payments?

Mohon pandangan.

Terima kasih

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 29-11-2021 12:17 PM | Show all posts
cuba check penyata bank u kat online banking...ada buat pembelian tak?

confirmkan adakah u mmg ada buat transaction then u terlupa?

if tak buat..then u cecepat call bank utk cancel kad

pergi bank isi borang kehilangan duit, dlm bornag tu u kena isi, tarikh transaction berlaku, masa dan amount

dalam masa 20 hari bank akan pulangkan wang if
-bukan u yang buat transaction
-bukan u yang melanggan

i hilang almost 1k, dari bulan 9-10. i tak perasan. cyber security yang call i, then diaorg cancelkan kad bank i. alhamdulillah duit dah dpt semula
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 29-11-2021 02:21 PM | Show all posts
jijilaaa replied at 29-11-2021 12:17 PM
cuba check penyata bank u kat online banking...ada buat pembelian tak?

confirmkan adakah u mmg ada  ...

I memang tak buat pun pembelian tu. lagi pun I takda online banking. Memang confirm tak buat sebab sykt tu takda web pun.

Dalam mini statement takda pun ada tolak Rm11.
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2021 04:36 PM | Show all posts
uda replied at 29-11-2021 02:21 PM
I memang tak buat pun pembelian tu. lagi pun I takda online banking. Memang confirm tak buat sebab ...

owh maksudnya duit u tak hilang pun la?

kalau camtu baik u tukar pin number cepat2.

dan jangan tekan apa2 link dari pishing email tu.


utk soalan u, boleh ke diaorg amik duit u...

jawapan nya yes boleh. tidak mustahil.
or if u rasa cam panic, boleh je call bank u, nnti diaorg akan advise apa yang the best utk u buat.




Reply

Use magic Report

 Author| Post time 29-11-2021 09:17 PM | Show all posts
jijilaaa replied at 29-11-2021 04:36 PM
owh maksudnya duit u tak hilang pun la?

kalau camtu baik u tukar pin number cepat2.

Nak tukar pin no apa? I xda online banking. Yg ada cuma pin atm. Dia org boleh clone kad atm juga ke?
I tekan link utk ke webpage syktbtunaje tapi xda apa2
Reply

Use magic Report

Post time 12-12-2021 11:41 AM From the mobile phone | Show all posts
Maybe just your personal data yang telah leak (atau dijual).
Kalau TT takde bagi sesiapa lagi your banking detail, boleh ignore dan block diorang. Sebab diorang dah ada your personal data, diorang boleh berlakon jadi you pula bila nak berurusan nak dengan bank atau telco.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 12-12-2021 03:30 PM | Show all posts
J4I replied at 12-12-2021 11:41 AM
Maybe just your personal data yang telah leak (atau dijual).
Kalau TT takde bagi sesiapa lagi your b ...

Yes, I rasa memang my details kena jual. kan banyak telco jual customers' personal details.
Ada yang kata ini adalah tektik 'social engineering'
Reply

Use magic Report

Post time 14-12-2021 08:30 PM From the mobile phone | Show all posts
uda replied at 12-12-2021 03:30 PM
Yes, I rasa memang my details kena jual. kan banyak telco jual customers' personal details.
Ada ya ...

Boleh ignore ye semua scammer (bila dah confirm diorang ni scammer) ni. Kalau boleh, kongsi sikit screenshot dan no telefon orang tu kat sini.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Cinta & Perhubungan


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

5-10-2022 02:26 PM GMT+8 , Processed in 0.087372 second(s), 22 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list