CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
Author: ejart_9834

KTMB electrified double track project- hantu kat site!!

    [Copy link]
Post time 22-8-2010 02:29 PM | Show all posts
rembau tu kampong aku tu.
very interesting story. crita ler lagik. hehehe
Reply

Use magic Report

Post time 22-8-2010 02:33 PM | Show all posts
selalunya bila site baru bukak, cina ni akan bina tokong kecik kat area2 site.. klau antu t ...
ejart_9834 Post at 22-8-2010 13:03



Memang Orang Cina ada sembah orang melayu punya...


Na Tuk Kong

Na Tuk Samsuri (Datuk Samsuri)

Na Tuk Ah Li (Datuk Ali)



Na Tuk Kong (Chinese: 拿督公, Pinyin: Na Du Gong) are local guardian spirits in Malaysia. One derivation of the name unites Dato or Datuk from the local Malay word for 'grandfather', which is used as an honorific, combined with Kong from the Malaysian Chinese, also used as an honorific. Another derivation of Na Tuk Kong is that they belong to the gods of Teh Choo Kong (Tu Di Kong) which originated from China.

One of the notable features of traditional Asian religions is nature worship. Na Tuks could be remnants of pre-Islamic Malay religion. Before Jabatan Agama Islam (JAIS) started to clearly define what Islam is and isn't, the worship of Datos and Keramats were widespread among Malays and Indian Muslims. In Malay pagan spirits are usually called fin kafir while guardian spirits are called penunggu. Penunggu usually means watchman, guard or attendant.

Datos and Keramats were seen as an alternative power to help in spiritual healing and grant protection. Mediums (bomoh) were engaged to enable communication between worshippers with the Datos and Keramats. The Datos and Keramats include spirits residing in trees, stones and even the spirits of well known local Muslim religious teachers (worshipped at their graves).

The worship of Datos among Malays and Indian Muslims declined steadily after JAIS started clamping down on such activities. By that time, Dato worship have taken root in the local Chinese spiritual beliefs.

It is not clear why the Chinese, having their own Earth deity can easily accept the Dato into their religious pantheon. May be they need a local deity to gain more spiritual protection. Datos are known to grant winning numbers to worshippers. That could be one reason Datos were absorbed into the Chinese religious pantheon.
Reply

Use magic Report

Post time 22-8-2010 02:38 PM | Show all posts
ini baru siri kisah2 misteri yg fresh...
Reply

Use magic Report

Post time 22-8-2010 03:15 PM | Show all posts
Reply 33# ejart_9834

gua syukur la ni tak penah lagi kene sakat bukan2..kalo kuar merayau malam2 pon ok lagi..
Reply

Use magic Report

Post time 22-8-2010 03:29 PM | Show all posts
Reply 56# ejart_9834

Selalu dengar jumpa hantu menyamar jadi orang, ni siap ngan keta pon menyamar. Agaknya keta tu best ke tak? Ada turbo ke bagai
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 22-8-2010 03:36 PM | Show all posts
die bleh menyamar sebijik mcm membe2 aku.. 3 ekor sume nye ngn seketul trooper.. sbb tu aku x syak pape mule2 nye..
Reply

Use magic Report

Post time 22-8-2010 03:48 PM | Show all posts
die bleh menyamar sebijik mcm membe2 aku.. 3 ekor sume nye ngn seketul trooper.. sbb tu aku x syak p ...
ejart_9834 Post at 22-8-2010 15:36


Kalau dapat trooper tu boleh buat untuk spare part
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 22-8-2010 03:52 PM | Show all posts
kali ni aku nk cite kat site membe aku plak.. projek yang same tapi area seremban-rembau.. site die kat area sungai gadut seremban sane.. (kat area cendol leman dawi)

membe aku ni kje same je ngn aku, ranking kat site pun same tapi lain company je.. dekat site die ade kawasan mcam lombong tinggal.. kire mcm kolam lah tapi x de la besa sangat pun.. ade satu hari tu, budak survey (ukur tanah) die datang kje kat area tu.. kate nye nk peg (tanda kawasan) level tanah yang nak ditambak.. so, dorang strt la buat keje macam biase.. ber3 dorang wat keje pegging tu..

tengah2 ukur tu, ade la sorang budak ni (budak2 di bawah budak survey ni jugak) nme die aku x ingt.. die boleh plak beborak sorang2 mengadap ke tasik tu.. budak survey ni perhati kan la dari jauh dan ignore kan budak ni sbb die ingtkan budak tu bengkek kat die suruh buat tu suruh buat ni kan. tapi x lama pastu budak tu berjalan plak masuk dalam air tu.. die cakap 'tunggu2x.. jap g aku sampai''.. dah separuh badan die masuk dalam lombong tu baru budak survey ni perasan.

ape lagi, budak yang ber2 yang duk kat tepi lombong tu berlari g selamatkan budak tu.. naik je budak tu kat atas tebing, die dah kne hesteria pulak.. siap menyumpah lagi budak survey tu npe suh die keje truk2.. (dah mmg keje die mcm tu, nk buat mcm mn plak kan?) kecoh jugak la site area seremban mase tu.. ade la dengar cite cakap budak ni nk bunuh diri la, tapi yang sebenarnya dia dipanggil penunggu lombong tu.. x lame pastu aku dengar ade orang india sembelih kambing itam kat area tu.. bagi penunggu tu makan.. angan kacau dorang buat keje..
last yang aku dengar sampai ke tlinga aku, budak tu sakit sampai skang.. dlu elok kejap, g kje kat site pastu kne balik.. sampai skang sakit lagi.. klo x silap aku, kat kawasan seremban ni (kawasan site) banyak kuil2 india yang dorang bina kat busut2 taupun bawah pokok2 besa.. so, x hairan lah byk pokok x leh tolak, laluan rel kne tuka lain (tukar direction sbb nk elakkan kuil tu) n mcm2 kejadian pelik lagi.. yang meninggal mase tolak pokok besa pun ade.. nasib baik area aku byk hutan ngn paya je.. xde la jumpe kuil2 mcm tu..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 22-8-2010 03:59 PM | Show all posts
Reply 68# ejart_9834


    laa kesiannya budak tu .. mmg lah teruk keje ..dah lah bertiga je ..kena pulak masuk tmpt jauh ke dalam .. berjalan masuk saje dah penat ...sampai bukan boleh berehat ..ekna teruskan keje jugak ...kang makin ptg makin gelap pulak ..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 22-8-2010 04:03 PM | Show all posts
kje kat tepi trek tu kire ok lagi.. ni yang masuk utan ukur sempadan hutan tu lagi teruk.. ade jiran dlu keje jupem (jabatan ukur dan pemetaan malaysia) kje ukur hutan, balik2 je bini die nmpk die bawak katak besar manusia kat blakang die.. katak tu melompat2 ikut dia msuk tandas..

bini dia trus jadi x betul sampai la skang.. anak 2 dia dah bawak dia duk kat kl sejak laki dia meninggal.. aku ingt lagi kes ni mase tu aku kecik lagi.. kesian betul..
Reply

Use magic Report

Post time 22-8-2010 04:10 PM | Show all posts
dasyat jugak keje ko nie....byk dugaan
Reply

Use magic Report

Post time 22-8-2010 04:11 PM | Show all posts
Reply 70# ejart_9834


    tu lah ..yg keje macam ni kena pandai buat pendinding diri kan ..tak boleh redah je .. sbb walau sesetangh tak percaya .. yg pasti mende tu mmg wujud ..jin menyamar dlm pelbagai bentuk ...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 22-8-2010 04:19 PM | Show all posts
tu la.. atuk aku ade gak bg sket2 kat aku ilmu2 dia.. tp aku x sempat nk amal kan.. ati kne betul2 bersih baru bleh jadi.. ati kau plak mcm2 kaler dah ade.. hehe..

tapi yang aku ingat dia ajar aku cmne nk tau ade santau ke x, pastu ilmu kalahkan hantu tinggi, lemahkan orang bunian (yang slalu sorokkan kite dalam utan).. yang len2 sume aku dah lupe.. buang santau pun die ade aja tapi aku xnk amik sbb berat sangat bagi aku.. mcm2 pantang larang.. leceh..
Reply

Use magic Report

Post time 22-8-2010 04:25 PM | Show all posts
Reply 73# ejart_9834

ohh..atuk ada turunkan ilmu sikti ke ..agaknya tu antara sbb ejart diganggu tapi tak berpanjangan ..sedar sebelum terlambat mcm kes ikut ketapi dgn kawan2 tu ..

psl ilmu merawat ..tak boleh salahkan org lain klu ada peluang belajar tapi tak sanggup ambik ..sbb in the end diri org tu sendri yg kena hadapi banyak perkara ..
Reply

Use magic Report

Post time 22-8-2010 05:19 PM | Show all posts
hehe .. aku tau apa nama kampung tu .. mak aku orang batu hampar ...dulu selalu dgr bunyi keretapi ... tapi now umah kat kg tu tinggal macam tu ja... takder sapa duduk....

ok la ... ada gak rombau decendent kek sini rupo eh

C******* Ulu ... kekkeke
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 22-8-2010 05:47 PM | Show all posts
x lama lagi x denga la bunyi ketapi lalu lagi. x lame pasni dengar bunyi komuter plak.. denagr bunyi besi berdetik je nnti.. hehe
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 22-8-2010 06:32 PM | Show all posts
cmne ey nk attach pict.? ade sesape yang reti? aku nk paste kan gambo site aku dlu.. kebetulan ade kat dlm pc aku ni.. aku x reti la nk attach kan pict. (maklumlah, orang baru) hehehe
Reply

Use magic Report

Post time 22-8-2010 06:37 PM | Show all posts
Post Last Edit by bronches at 22-8-2010 18:44

Reply 77# ejart_9834

Kena park/upload dulu gambar tu kat image hosting e.g. www.photobucket.com. Then copy url gambar tu pas tu paste kat "Image" yang besides Smilie tu
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 22-8-2010 07:12 PM | Show all posts
orait.. thanks..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 22-8-2010 07:19 PM | Show all posts
Post Last Edit by ejart_9834 at 23-8-2010 06:26


ni la gambar site aku.. kat area kota.. india tu supervisor aku..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

19-5-2022 07:27 PM GMT+8 , Processed in 0.121922 second(s), 23 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list