CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
View: 214218|Reply: 536

KTMB electrified double track project- hantu kat site!!

    [Copy link]
Post time 21-8-2010 04:54 PM | Show all posts |Read mode
salam.. aku orang baru kat cni.. aku just nak share pengalaman aku sepanjang aku keje sepanjang track rel ketapi dari rembau ke tampin n9.. (sorry klo bahase tunggang langgang) hehehe
1/8/2009 aku start keje (mase tu baru nk clearing site).. bos aku tubuhkan satu team untuk clearing site start dari stesen ketapi rembau sampai ke tampin.. aku terlibat jugak time tu sbb aku ni leader team tu.. kne check services mcm paip air ke, kabel elektrik ke sebelum dorang strt keje.. (panjang plak mukadimah nye.. hehe)

1st kes- memandangkan aku kne jalan dlu sebelum team aku jalan, aku bwak la 2 orang budak indon jalan atas rel ketapi tu.. area tempat tu klau x silap aku kampung c****** ***.. aku ngn geng aku nmpak la satu kawasan perkampungan lama yang mcm dah kne tinggalkan.. aku pelik jugak npe satu kampung pindah.. kat are atu ade la 6 7 bijik rumah tp sume penduduknya dah pindah..
tetibe budak indon aku, (nme die hasnan) buleh pulak die g kat umah2 kosong tu.. nk kencing die cakap.. buruk betul prangai.. hehe.. x sampai 5 minit die dah berlari datang kat aku.. ''jom balik'' die ngn muke cuak ajak aku balik.. kejadahnye ntah.. kje x siap dah nk ajak balik.. die ckp kat aku die nmpk ade org tua duk dlm umah tu.. die ckp die kne baling batu mse tgh nk kencing tu.. die ckp batu tu dr dlm umah.. perghh!! padehal baru pukul 2 petang, antu ape siang2 nih??..

aku ngn bdk2 indon ni cuak jugak lah.. aku jalan 2 3 tapak atas batu rel tu, aku ngn geng aku dengar ade org menjerit kat umah tu.. (utk pengetahuan u all, kawasan tu kat tengah2 hutan, xde jalan masuk melainkan rel ketapi..) ape lagi, mcm pelesit la aku lari tapi dah jauh aku lari aku nmpk budak indon yang kne baling batu tadi berdiri je kat ats rel tu.. nak mampus ke ape.. aku ngn sorang budak indon tu  jerit mcm nk roboh anak tekak pun die buat dek je..

budak indon sorang ni aku x tau la ape die bace, dalam jawe bunyi nye, pastu die tiupkan kat batu pastu die baling dalam semak..  pastu denga mcm ade bende dtg ngejar batu tu.. pastu tetibe budak indon yg buat dek tu berlari kat kitaorg.. sampai je umah kongsi, die cite kat aku die nmpk ade org tua datang berlari kat die.. mcm nk serang die.. (tu la, sape suh kencing kat tempat die hehe) org tua tu lari bwk keris.. mne ade org zaman skang pkai keris kan?

besok nye aku terserempak ngn org kampung kat ctu, pangkat atuk aku jugak lah kan.. aku pun tanye lah pasal kejadian semalam.. atuk tu jawab slambe je, tu belaan bomoh yang tinggal kat ctu dlu.. sejak die meninggal, satu kampung tu die kacau.. belaan die cari tuan baru.. org kampung kat situ takut nk dduk situ lagi.. patut la angker je aku tgok kawasan tu.. suram je.. ade bende buat perkampngan baru kat situ.. tu la pengalaman aku atas rel ketapi dlu..


2d kes-- kejadian mase middle project..

cite ni mase aku kne stay up kat railway track sebab site aku banjir.. (air dah naik sampai batu balast)..

mase kejadian ni, aku ber3.. aku supervisor sub cont., membe aku supervisor main cont. ngn sorang lari budak ukur tanah (budak survey).. mase tu dah pukul 11 pm (aku ingat lagi sbb aku sempat tengok jam).. aku mcm biase la, ngn aktiviti ngacau membe aku tido atas lori tu pastu membe aku sorang lagi men gitar sambil duk ats railway track tu.. nk mampus kne langga ketapi agknye.. hehe.. tgh syok2 layan lagu awie atas track tu ttbe membe aku jerit, ketapi sampai!! so, kitaorg pun bangun la pergi kat tempat selamat.. ye la kan, ketapi tu laju, kang klo x g tempat len, kompem aku putus 3 atas track tu.. aku pun ngn bebudak ni g la lepak jauh ckit dr tack tu.. budak yg tido ats lori tu aku biar ka je sbb lori lebih kurang 4 meter dr track ckup jauh dr ketapi..

aku ngn membe aku nmpk lmpu ketapi (spot light ketapi ni dr jauh dah leh nmpk sbb terang n sebiji je spot light).. bunyi ketapi dah kuat dah.. aku ddk la atas batu sambil tunggu ketapi lalu.. nak dekat 10 minit ketapi x lalu-lalu jugak.. aku dah rase lain macam mase tu.. aku tnye kawan aku, nmpak x ketapi tadi? die ckp die x nmpk.. aku ngn membe aku g la ats track tu tengok mne pegi nye ketapi tu.. terbalik masuk gaung ke, ape ke.. :@

tapi ape yg aku nmpk ngn membe aku tu sangat mengejutkan perasaan kitaorg berdua.. ketapi tu bleh palk behenti kat tengah2 jambatan tu.. (ade sebuah jambatan konkrit, dlu besi tapi skang dah buat baru, pkai konkrit) aku ngn membe aku pe lagi, trus la nk g kat ketapi tu.. kut2 rosak ke, terlanggar org kampung ke ape ke kan, aku kjut kan membe aku yg tido tadi ajk g skali.. jarak ketapi tu x de la jauh sangat lebih kurang 50 ke 60 meter dr kitaorg.. kitorg jalan lebih kurang 10 minit tapi x jugak sampai kat ketapi tu.. ketapi tu mcm mengundur ke belakang pulak..

aku dah rase lain macam,.. tempat rata, track lurus, tapi npe ketapi ni aku rase makin lame makin jauh dari kitaorg.. kitaorg lari g kat ketapi tu ttp jugak x sampai2.. mcm berlari setempat je.. letih sangat kitorg pun rilek kat ats trek tu.. kitaorg bangun je tp ketapi tu dah xde,.. gelap je kawasan tu.... pe lagi, aku dah angkat kaki dulu.. takut ketapi len ade kat blakang.. bende tu mcm nk khayal kan kitaorg je.. leka duk ngejar ketapi antu tu, ketapi real kat blakang sapu kitaorg palk.. membe2 aku pun ikut je lepak kat lori balik..


x sampai 5 minit kitaorg lepak kat lori, ketapi kontena dari singapore lalu.. nasib baik kitorg sempat patah balik.. klo x jadi sayur la kitorg atas trek tu.. mengucap panjang kitaorg mase tu..
besok nye bos aku offer aku g tempat semalam suh aku jage site untuk kali kedua nye sbb xde staff nk jage.. aku ckp direct je depan bos aku, ''bos jaga site sorang2.,. saya x mau mati muda, saya belum kawen lagi''.. hehehehe.. seriau aku nk g situ lagi..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 21-8-2010 05:05 PM | Show all posts
ade lagi cite kat railawy track ni.. t ade mase aku sambung ye.. nk g bazar ramadhan jap..
Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2010 05:06 PM | Show all posts
wah ... pengalaman unik ...

best ejart sambung lah lagi ...mesti bnyk lagi pengalaman yea klu keje site lebih2 lagi site yg sunyi2 macam kes ejart .. kdg2 nak dengar juga cerita mereka  yg terlibat dgn pembinaan struktur jauh2 ke dalam hutan or tmpt tak de perkampungan ..


mujur budak indon tu tak panik kena kejar dgn org tua berkeris.. klu tak kompem dah demam tak keje esoknya...
Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2010 05:13 PM | Show all posts
Post Last Edit by guablur7 at 21-8-2010 17:15

gua mcm tau je kampung tu, mcm kg gua jee...




gua try pm lu nama kg tu tp invalid user name lak
Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2010 05:21 PM | Show all posts
guablur cerita lah serba sedikit psl kg yg kena abandon tu ...klu betul kg guablur lah ..
Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2010 05:29 PM | Show all posts
best cerita....
Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2010 05:29 PM | Show all posts
wekeh.... sy setia menunggu sambungannya....
Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2010 05:34 PM | Show all posts
mmg ada pon umah kne abandon kt area situ tapi gua tk pnh amik tau pon, gua membesar kt KL..itu rumah pusaka..tp kalo betul la itu umah kt kg gua..

mmg ada orang sibuk buat/repair jalan keretapi kt kg gua..umah gua mmg dekat sangat ngn keretapi nya jalan, kt area jambatan..umah gua tepi sungai & ada 3 meriam lama kt depan umah, TT ada perasan?kalo betul la kg gua
Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2010 05:39 PM | Show all posts
3 meriam lama kt depan umah


apa sejarah tiga meriam lama ni ...mesti kg tu pernah jadi benteng pertahan musuh kan ...logik jugak kira one of jalan untama klu ada rel ketapi kan ... strategik location ...
Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2010 05:45 PM | Show all posts
Reply 9# ea208964

sori la gua pon tak tau detail, meriam tu mmg ada sejak dulu lagi..milik bapak moyang gua rasanya..
Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2010 06:32 PM | Show all posts
satu pengalaman yang menarik...dari sudut kawasan yang berbeza....
nanti TT sambung lagi cerita2 yer...
Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2010 06:34 PM | Show all posts
hi ejart..memang menakutkan...kalau jaga site tengah2 hutan dan gelap gelita mcm tu.....ee cite ko ni seram jugak la ek..agak2 org yang kene langgar dgn ketapi mungkin mengalami bende yang serupa kot...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 21-8-2010 07:50 PM | Show all posts
sorry lambat.. kampung tu kat area bongek rembau.. kampung yg abandon tu dekat area2 kolam air panas kat tepi jalan tu.. bukan wetworld rembau.. kolam tu tersorok ckit..kampung tu lepas je jambatan kat kolam air panas tu.. meriam tu x perasan plak sbb kitaorg keje kat track x lalu pun depan umah orang.. hehe
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 21-8-2010 07:57 PM | Show all posts
ok aku sambung.. sorry la line internet bongok sket.. ni kau nk cite plak rumah kongsi yg budak2 indon aku duduk.. no rumah tu 104 kuaters lama Ktmb.. betul2 tepi track depan tokong cina.. klo orang sana mmg tau la tempat ni..

kuaters ktmb ber nombor 104 ni kitaorg jumpe mase aku tgh cari akses utk lori ngn mesin aku masuk.. aku tanya org2 kampung kat situ dorang cakap temapt tu keras.. (mmg la keras kan? batu balast kan banyak) hehe..

puas aku ting tong ngn orang kampung, aku masuk la kat area kuaters tu ngn geng aku tu.. mcm biase la, budak indon 2 orang tu.. dah tau lokasi jalan masuk, paip air ngn letrik sume aku report la kat bos aku.. bos aku pun cferdik jugak, die suh budak indon tu duk situ buat kongsi.. kat sini lah terbongkar semua rahsia..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 21-8-2010 08:15 PM | Show all posts
kat area kuarters tu ade sebijik bangunan lagi besa sket dari bagunan kuarters tu.. aku rase tu mayb stor taupun rumah bos dorang.. ntah aku pun x tau sangat sbb tu bangunan omputih.. aku pun belum lahir mase tu.. kuarters tu palk mcm umah teres tapi bilik die kecik sangat.. kotak 4 segi ke.. mcm bilik la manakala tandas die pulak jauh kat lereng bukit.. bangunan ni boleh dikatekan oldskool juagk la sebb design lama..

budak indon ni plak x tido kat dalam kuarters tu tapi dorang tido dalam lori 10 tayar.. lori angkat batu tu.. nak dikate kan cite, budak indon yang sorang lagi ni, nme die alim nk g membuang.. dah x tahan sangat die g lak kat bangunan yg macam stor tu.. dah setel sume die bangun trus nk g kat lori.. tapi masa on the way tu dia ditegur oleh satu lembaga yang menyerupai budak kecik.. budak kecik tu umo dalam area 5 taun mcm tu.. budak dah pandai bercakap..  

ape plak kejadahnye budak kecik ni g kat tempat sunyi tu malam2, gelap palk tempat tu.. budak kecik tu cakap dalam bahase yang indon tu x paham.. budak indon tu cakap bukan bahase melayu tapi bahase lain.. (bukan bahase jawa taupun bahasa malaysia)

dalam keadaan yang macam tu, si indon ni nak melangkah kaki pun x bleh mcm kne paku kat tanah je.. aku x tau la si alim ni bace ape kan tapi lain palk yang jadi, budak kecik tu berubah bentuk jadi makin lama makin besa sampaikan nampak kaki je.. sayup tinggi badan budak kecik tu.. si hasnan yang duk layan feeling dlm lori tadi melompat turun dari lori  bile nmpk kawan die dah mendongak langit sambil meracau2 je..

malam tu dorang x tido pun kat kawasan tu tapi dorang tido kat bus stop (depan skola rendah b****).. kesian plak aku tengok.. cite tu x abis kat situ je.. mcm2 yang jadi pada mlm keesokan harinya..

t aku sambung balik ye, aku nk kuar jap.. jap je.. hehehe

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 21-8-2010 08:22 PM | Show all posts
guablur, umah lu kat area mna eh? stahu aku ade 4 jambatan kat area rembau.. 1st kat pekan rembau sebelah stesen, 2nd kat kampung bongek. 3rd kat kota n 4th kat area chenong.. jambatan jalanraya la.. jambatan ketapi banyak.. x ingat aku.. ni sume kat area rembau.. belum masuk tampin lagi..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 21-8-2010 08:27 PM | Show all posts
sepanjang aku keje kat railway ni,dah 2 kes je orang mati kene langgar tren.. 2 2 india.. sume kat area site seremban.. kat rembau kerbau ngan lembu je kne langgar tren.. hehe..

Sorang tu bwk fmily dia skali n sorang lagi tgh carik biawak kat site.. memang sadis la video yang sempat member aku rakam bile tgok mayat tu besepai atas trek.. nk muntah aku ingt2 balik..
Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2010 08:29 PM | Show all posts
Isyyyyyyyyyyyy...meremang plak aku baca citer ko ni.....sambung lagi..
Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2010 08:36 PM | Show all posts
unik la cite2 TT
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 21-8-2010 08:43 PM | Show all posts
malam kedua..

kontena yang menempatkan budak2 indon ni dah pun sampai dari kuantan (bos kitaorg dari kuantan).. mlm ni dorang x tido la dalam lori.. kiranya dah ok ckit lah dari mlm semalam.. tapi xde letrik ngn air lagi lah coz kontena datang petang.. x sempat nk arrangekan.. dorang terpaksa la guna cara haram utk dapat kan bekalan tu.. (korang paham2 je la kan) hehe..

kali ni, datang sorang indon lagi, nme die abu dari kuantan jugak.. datang ngn kontena tu tadi.. bos dah tambah budak indon sbb keje makin banyak.. si abu ni langsi jugak, kencing men taruk ikut die suke je.. orang baru kan, so, budak2 lama ni nk kne kan die la.. dorang cakap klo nk buang air, g la kat stor tu.. (tempat si alim kne mlm semalam).. si lurus ni pun pegi la membuang kat situ..

dah bis membuang, xde plak pape yang jadi kat si abu tu.. 2 ekor ni pelik la jugak npe dorang kne tapi si abu ni x kene (si abu ni x jerit pun xde berlari datang kat dorang).. dorang ni pun kuar la carik abu kat luar.. dorang nmpk si abu tgh lepak2 kat atas rel sambil merokok.. ditegur2 tapi si abu ni x menyahut.. senyap je..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

4-7-2022 08:27 PM GMT+8 , Processed in 0.090105 second(s), 22 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list