CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
View: 828|Reply: 14

INFO PENTING - 8 things you need to know before getting your Booster shot

  [Copy link]
Post time 26-11-2021 01:48 PM | Show all posts |Read mode
Edited by adila39 at 26-11-2021 07:20 PM

Due to poor communication and information on the benefits of accepting third dose ni ramai yang tak datang on their appointments

So macam macam andaian dan stigma dari orang ramai. Well cannot blame them jugak..maybe we need to spread more awareness.

Here some things that YOU should know about COVID-19 booster shots.

1   If vaccines are effective as health says why do we need booster shots? Haa..ni kan kita selalu tanya…

According to Us centers for Disease Control and Prevention –protection against covid 19 infection with the vaccines may decrease over time…so booster doses diperkenalkan to continue preventing infection and spreading the covid.
However booster dose ni, tak dinafikan akan membantu mengurangkan risiko critical illness

2  Siapa yang layak untuk booster ? Who are currently eligible?

Currently kalau di Negara kita ni  kita prioritykan kepada golongan dewasa dan yang sedia ada berpenyakit.

3 When can we get our booster dose, after initial shots?

Kalau untuk Pfizer – 6 months after completing second dose
Sama jugak untuk Astra Zeneca 6 months after completing second dose
Sinovac pulak 3 monhs after completing the 2nd dose

4. What are the recommend booster combinations?

MOH kita dah approved the use of both homologous ( same vaccine ) and heterologous ( different vaccine) di Negara kita…so andaian yangtak munasabah tu katanya kita main bagi je mana mana booster adalah salah. Ini soal kesihatan so adalah sangat salah mana mana Negara di dunia ni jika mengambil mudah so as u all know and those tidak tau…walau ada hiccups sana sini..our MOH system sangat teliti..u never know untuk kami ni yang involved berapa banyak data yang kami kena submit, kena isi untuk setiap dose..and ia bukan mudah…trust me

5. Are Booster shots sama je formulation dgn vaccines yang sedia ada?

Yes, booster formulation and dosage of the covid 19 vaccines are the same.

The dosages – ni bila you all kemana mana klinik atau pickcenter u all ada hak untuk tanya dan tau berapa dosage yang diberi

0.3ml for Pfizer
0.5ml for the AZ
0.5ml for the Sinovac


6. How does booster shot work if I receive a different brandfrom the vaccine yang I completed?

Jangan risau kerana kedua dua jenis boosters ni lead to astrong immune response. So tidak ada masalah on this.

7. Booster shots ni selamat ke?

Yes, absolutely. Aide effects to vaccines are possible but extremely rare

8. Am I still considered fully vaccinated if I don’t getbooster shot?

Yes, every is still considered fully vaccinated . 2 weeks after their second dose , but kita perlu considerla booster ni …especially if you get your appointment!
So jangan tak pegi ya.





@ipes2

Sumber : nst/says



Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2021 08:26 PM | Show all posts
excellent posting Adila
this is much appreciated

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 30-11-2021 07:58 AM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 26-11-2021 08:26 PM
excellent posting Adila
this is much appreciated

terima kasih super mod
Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2021 08:13 AM | Show all posts
Edited by figurae at 30-11-2021 08:17 AM

thread yang bermanfaat. me ols baca sampai habis... baru tau terutama bab sukatan dos tu
Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2021 03:43 PM From the mobile phone | Show all posts
Terima kasih Dila... rindu dila
Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2021 09:24 PM From the mobile phone | Show all posts
haritu dah check appt utk ayah, tetiba check dapat hari yg sama pastu ayah taknak pegi sbb dh nk ptg. pastu appt dh cancel cmtu je dh tk appt baru huu
Reply

Use magic Report

Post time 1-12-2021 05:18 AM | Show all posts
honeyvanilla replied at 30-11-2021 09:24 PM
haritu dah check appt utk ayah, tetiba check dapat hari yg sama pastu ayah taknak pegi sbb dh nk ptg ...

adeh.. kdg2 sian jugak pada org2 tua
spatutnya org2 tua kita beri appt pagi2, ini standard

cubalah try lagi
dikata oleh scientists, vaccines termasuklah 3rd dose boleh buat Omicron variant tu tidak teruk sgt
Reply

Use magic Report

Post time 1-12-2021 11:14 PM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 1-12-2021 05:18 AM
adeh.. kdg2 sian jugak pada org2 tua
spatutnya org2 tua kita beri appt pagi2, ini standard


appt tu dpt pagi, tapi time kitaorang check dapat haritu jugak, time tu dah ptg nak maghrib so ayah malas dah nak keluar. ayah i ni bkn aware kalau noti masuk. huu rasa mcm kena daftar semula
Reply

Use magic Report

Post time 1-12-2021 11:33 PM | Show all posts
tq for this info
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 2-12-2021 12:16 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by adila39 at 2-12-2021 12:21 AM
honeyvanilla replied at 1-12-2021 11:14 PM
appt tu dpt pagi, tapi time kitaorang check dapat haritu jugak, time tu dah ptg nak maghrib so aya ...


Salam hany, call balik klinik yg ur dapat appointment tu.. tell them u nak masukkan nama ur dad in waiting list.. semua klinik yg di pilih ni.. ada allocation untuk backup list.. cth dlm sistem mysejahtera ni.. dia akan beri senarai nama yg akan dtg setiap hari.. cth 72 name list... and let say yg datang pada hari yg ditetapkan tu (appointment date) 66 org. so akan ada lagi 6 kekosongan. Vaccines yg ada di setiap klinik tu... setiap 1vial = untuk 6dose / 6org so once klinik buka botol vaccine tu .. mesti cucuk 6org...so bila ada kekosongan ni.. klinik mesti cari dari backup list.. (ni yg u kena request) clinic xd reason nak reject sbb if semua vials tu habis dicucuk depa akan dpt bayaran.. jgn risau setiap kali lepas vaccinated dah.. vaccinee ni akan scan barcode mysejahtera yg di sediakan and will automatically updated di my profile mysejahtera.. so gitulah kaedahnya

unless u willing utk tgu my sejahtera itself beri new appointment.. possible lambat tu sgt high
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 2-12-2021 12:18 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by adila39 at 2-12-2021 12:20 AM
kuihbakar replied at 30-11-2021 03:43 PM
Terima kasih Dila... rindu dila


miss u too and little pumpkin... take care kaben
Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2021 06:58 PM From the mobile phone | Show all posts
adila39 replied at 2-12-2021 12:16 AM
Salam hany, call balik klinik yg ur dapat appointment tu.. tell them u nak masukkan nama ur dad in ...

appt sebelum ni dkt tapak ekspo dah try cari number and call pun tak dapat, tq atas info, tadi dah check ayah saya dh dpt appt baru 8hb, kira tk lama la kan tunggu. Alhamdulillah
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 3-12-2021 04:21 PM From the mobile phone | Show all posts
honeyvanilla replied at 2-12-2021 06:58 PM
appt sebelum ni dkt tapak ekspo dah try cari number and call pun tak dapat, tq atas info, tadi dah ...

Alhamdulillah then all is good.. hope u pun dpt appointment nanti
Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2021 02:23 PM From the mobile phone | Show all posts
adila39 replied at 3-12-2021 04:21 PM
Alhamdulillah then all is good.. hope u pun dpt appointment nanti

thank u sis, kena tunggu 6 bln after second dose kan. hopefully lah insyaAllah
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 7-12-2021 10:34 PM From the mobile phone | Show all posts
honeyvanilla replied at 6-12-2021 02:23 PM
thank u sis, kena tunggu 6 bln after second dose kan. hopefully lah insyaAllah

Mak saya baru tadi..adehh..macam teruk je...sakit badan, pening..hopefully esok reda dah
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Kesihatan

Forum Hot Topic
Happy New Year 2022 Warga CARI!
XimHappy New Year 2022 Warga CARI!
Views : 863 Replies : 93
Sebelum you kahwin dengan your spouse, mcm mana you tau he/she is the one?
Amandaminaj96Sebelum you kahwin dengan your spouse, m
Views : 35775 Replies : 166
Kuin keris v60
owhgeeKuin keris v60
Views : 64682 Replies : 1836
Brand New Massage Chair Kerusi Urut Healthcare Zero Gravity Space Capsule
冷寂雨-紫雨Brand New Massage Chair Kerusi Urut Heal
Views : 20822 Replies : 621
Thermomix
AfnaThermomix
Views : 26887 Replies : 352
Kisah Seram Dingorat Jantan USA.
keane.somewhereKisah Seram Dingorat Jantan USA.
Views : 385 Replies : 14
[KUIZ PERUBATAN MINGGUAN VOL. 7]: Mudah aje, ilmu harian! VOL.7
ipes2[KUIZ PERUBATAN MINGGUAN VOL. 7]: Mudah
Views : 9616 Replies : 556
Wanita maut digilis tren selepas ditolak lelaki kurang siuman
ultra78Wanita maut digilis tren selepas ditolak
Views : 694 Replies : 15
Jom share makanan yg kawan2 makan~vol 1
amirairaJom share makanan yg kawan2 makan~vol 1
Views : 2707 Replies : 286
Doktor beri amaran trend ‘ayam mengantuk’
YgBenarDoktor beri amaran trend ‘ayam mengantu
Views : 1729 Replies : 24



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

17-1-2022 12:43 PM GMT+8 , Processed in 0.281680 second(s), 23 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list