CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 6977|Reply: 37

Ovarian Cyst

[Copy link]
Post time 29-3-2010 01:21 PM | Show all posts |Read mode
Post Last Edit by Sofea at 30-3-2010 14:26

Saya baru discharged from APSH -masa buat MRI scan  -they accidently discovered Cyst besar bola tenis -and they advised me to go for removal.

For some personal reason I don't want to go back there again -thought of doing it at Tawakal Hospital-anyone yang ada experience boleh share more info pasal ovarian cyst - apakah kena buat open surgery or just tube  or any related matter -really appreciated them all.

kalau dah ada topic ni please merge
thanks a million!!

**just found out today -bigger than bola tenis -16cm
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 29-3-2010 01:34 PM | Show all posts
1# Sofea

You seriously nak operate ke?..think of the consequences in future...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 29-3-2010 01:36 PM | Show all posts
2# SANKURIANG

Dr kata Cyst tu kena remove sebab dah besar and it before it gets malignant -actually I have not much knowledge about this -tried to gather more info from the web and friends -sbb tu nak tanya kalau ada yang pernah mengalami situasi yang sama...

thanks
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 29-3-2010 01:36 PM | Show all posts
removal of the cyst -bukan Ovari..
Reply

Use magic Report

Post time 29-3-2010 01:41 PM | Show all posts
klu x silap ovary cyst yg dah besar mmg kene open operate..
klu dibiarkan, nanti cyst boleh belit ovari & ovari akan rosak..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 29-3-2010 01:50 PM | Show all posts
Thanks Cai-yunk.

ada sesiapa lagi yang tahu?
Reply

Use magic Report

Post time 29-3-2010 01:50 PM | Show all posts
pls consult yr gynae a.s.a.p
Reply

Use magic Report

Post time 29-3-2010 02:17 PM | Show all posts
salam...
just nak share la, sy tak penah dapat cyst, tp sy ade mayoma (fibroid). dr detect fibroid mase kandungan sy 2 bulan. dr cadang utk operate 3 month after deliver. Bergantung pada tahap fibroid, kalau semakin besar fibroid nih kene operate la... kalau tak takut akan jd malignant (kanser).

dr. ckp, kalau masih bleh dikawal tak perlu utk operate, cume dlm keadaan tertentu je kene operate sbb kalau  da operate, parut akan wujud pd rahim kite. kalau nak peknent skali lg kene hati2 la skit....

ape pun try minta pendapat dr pakar dulu sbelum buat keputusan.....
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 29-3-2010 02:20 PM | Show all posts
akak..ovarian cysts rare to be malignant..but it can happen..

so..kalo dah besar cyst tu..baik removed la..

even open surgery or do laparoscopic technique..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 29-3-2010 02:20 PM | Show all posts
Thanks Mahanhani -saya dah buat appoinment dengan Gynea esok -pray for the best.
Reply

Use magic Report

Post time 29-3-2010 02:27 PM | Show all posts
salam sofea,
Saya nak share pengalaman saya tentang ovarian cyst ni..dan pernah lakukan pembedahan..
cyst saya juga agak besar di sebelah kanan..dan dinasihatkan oleh pakar supaya buang..

jgn risau..kita hanya buang cyst bukan buang ovari..dengan kaedah lapo ..alhamdulillah cyst saya dapat di buangkan..dan telah di analisis..cuma air sahaja..
saya sarankan sofea bertenang..jgn fikir ianya satu bend yg menakutkan..berfikiran positif..insyaallah..semua akan selamat
Reply

Use magic Report

Post time 29-3-2010 02:37 PM | Show all posts
kalau tak silap sy, cyst nih ade byk jenis. ade 10 jenis kot (kalau salah minta maaf ye). dalam bentuk cecair..... rawatan bergantung pada jenis2 cyst gak...biasanya dr akan pantau dulu keadaan cyst nih.... samada boleh tgg dan lihat atau operate. biasanya kalau dr suggest operate mkn sbb dr takut cyst tuh akan membahayakan kesihatan la.  

dan kawan sy pun penah operate utk buang cyst nih... die kate lepas operate dr tunjuk kat die cyst tuh dlm botol2 kecik.....
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 29-3-2010 05:34 PM | Show all posts
salam sofea,
Saya nak share pengalaman saya tentang ovarian cyst ni..dan pernah lakukan pembedahan..
cyst saya juga agak besar di sebelah kanan..dan dinasihatkan oleh pakar supaya buang..

jgn ris ...
ketotmerah Post at 29-3-2010 14:27


salam ketotmerah

terimakasih kerana share pengalaman
risau sebab x tau what is in store for me..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 29-3-2010 06:43 PM | Show all posts
kalau tak silap sy, cyst nih ade byk jenis. ade 10 jenis kot (kalau salah minta maaf ye). dalam bentuk cecair..... rawatan bergantung pada jenis2 cyst gak...biasanya dr akan pantau dulu keadaan cyst n ...
mahanhani Post at 29-3-2010 14:37



thanks -saya pernah buang cyst fr breast -liquid pekat -agaknya yang kat dalam perut ni pun macam tu gak ..
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2010 11:33 AM | Show all posts
kena buaT laps..tapi kemungkinan cyst tu Akan daTang baliK...tu yang sekARaNg ni dok caRi ubat nya, bAca daLam web dr. hAmId...produk nurev...tapi bila buka topic nurEv, tak dapat sambUtan...agaknya tak ramai lagi eKnal pROduk ni...iNgAt nak mAKAn nurEv...sebelum merancang nak buat ivf..>>dUlu pernah buat ivf, tapi tak daPat nAk proceed coz seMua telur diselimuti oleh cyst..>sedih SAngAT.>UHUKS>>>
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 30-3-2010 12:54 PM | Show all posts
15# zazizu baru

Baru lepas jumpa Dr -cyst is quite big 16cm -so memang tak ada option lain -have to go for removal surgery. Ada few pieces (6) altogether and they have to be removed intact.

Berdoa untuk yang terbaik dan semuga semuanya selamat -Amin (but I am very disturbed)

thanks for all d info
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 30-3-2010 01:43 PM | Show all posts
ermm kalau ovari kena buang knp?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 30-3-2010 02:25 PM | Show all posts
tidak melibatkan ovari kecuali Cyst merebak menjadi cancer dan menjangkiti Ovari -akibatnya saya tidak begitu pasti tapi rasanya sedikit sebanyak melibatkan fertility etc.
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2010 04:00 PM | Show all posts
16 cm??? hmm agak besar la...
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2010 04:04 PM | Show all posts
takpe jgn pikir byk2 sgt.... ikut je ape nasihat dr. kalau kite risau2 sgt, kadang2 mcm2 leh jd.. bukan sebab penyakit tuh tp sbb emosi kite yg tak stabil.... yg penting jgn lupe utk berdoa yg terbaik.... insyaallah..
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Kesihatan


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

29-11-2022 08:46 AM GMT+8 , Processed in 0.117131 second(s), 42 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list